En hier kunnen jullie ze tegenkomen!

Nieuw-Zeeland is een land vol geweldige dieren en het zou zomaar één van de redenen kunnen zijn om hiernaar toe te reizen met jullie kinderen. Van schattige diertjes die je wel zou willen aaien tot dieren die alleen in Nieuw-Zeeland leven en nergens anders ter wereld voorkomen. Dat is best bijzonder toch? Welke dieren willen jullie gaan spotten? We hebben de leukste dieren in Nieuw-Zeeland voor jullie uitgezocht.

Kanoën in de jungle van Elephant Hills
Door: Suus Dekker
Land: Nieuw-Zeeland
Datum: 15 december 2023
Dolfijnen in de Bay of Islands Nieuw-Zeeland

1. Heel veel verschillende dolfijnen

Wie wordt er nou niet enthousiast van het zien van dolfijnen? Langs de kusten van Nieuw-Zeeland komen maar liefst negen verschillende soorten dolfijnen voor.  De meest voorkomende dolfijn is de bottlenose dolfijn, ook wel tuimelaar of flipper (genoemd naar de bekende film). Je kan ze op veel plekken tegenkomen, waaronder in bijvoorbeeld Kaikoura, Auckland of de Bay of Islands. Een schattig kleine en speelse dolfijn is de dusky dolfijn, grote kans dat je deze dolfijnen ziet rondspringen en hun spectaculaire trucjes ziet vertonen in de wateren bij Kaikoura. En dan is er nog de zeldzame hectordolfijn; deze zwart-witte dolfijn is de kleinste soort ter wereld. Met hun 1 tot 1,5e meter zien ze er enorm schattig uit. Ook deze dolfijnen laten hun acrobatische kunsten maar wat graag zien en springen hoog op uit het water. De grootste kans om ze te zien heb je bij Akaroa, op Banks Peninsula vlak onder Christchurch of bij Purpoise Bay in de Catlins.

2. Reusachtige walvissen

Als je naar Nieuw-Zeeland reist, heb je kans om deze indrukwekkende reuzen van de zee te spotten. Er leven het hele jaar door verschillende soorten walvissen bij Kaikoura. Jullie hebben ons deze plaats ondertussen al een aantal keer horen noemen. Nergens ter wereld komen dolfijnen en walvissen zo dicht langs de kust als hier! Dat komt doordat er een subtropische en Arctische stroom bij elkaar komen en het water daardoor heel erg voedselrijk is. Het is al heel indrukwekkend om walvissen voorbij te zien zwemmen als ze aan het oppervlak komen, maar het wordt pas echt spectaculair als de grote bultrugwalvissen uit het water omhoog komen en zich met een gigantische klap weer in het water laten vallen. Echt onvergetelijk!

Walvis bij Kaikoura
Zeeleeuw in Nieuw-Zeeland

3. Pelsrobben en zeeleeuwen

De grootste zeeleeuwen ter wereld zijn te vinden in het zuiden van het Zuidereiland. Aan de oevers van het Otago Peninsula of in de Catlins kan je ze zomaar zien zonnebaden! Ze maken redelijk wat herrie en zien er indrukwekkend uit. Let wel op dat je niet te dicht bij ze in de buurt komt.

Op veel andere plekken in Nieuw-Zeeland kan je lieve pelsrobben tegenkomen. Als jullie in Abel Tasman National Park gaan kajakken zwemmen ze om je heen, bij Kaikoura kan je ze zomaar langs de wandelpaden zien chillen en heel bijzonder is de Ohau Stream & Waterfall bij Kaikoura waar je baby zeehondjes uitbundig in het water kunt zien spelen tussen april en oktober.

4. Waggelende pinguïns

Worden jullie ook zo blij van het zien van waggelende pinguïns? Ook van deze dieren hebben ze er in Nieuw-Zeeland genoeg, gewoon in het wild! De meest zeldzame pinguïn ter wereld leeft in Nieuw-Zeeland en heet de Fiordland Kuifpinguïn. Zoals de naam doet vermoeden leeft deze in het Fiordland National Park. Hij heeft enorme goudgele wenkbrauwen die doen denken aan een kuif, vandaar ook de naam. Een andere bijzondere pinguïn is de geeloogpinguïn, die dan weer zacht gele ogen en een heldergele streep over zijn hoofd heeft. Deze pinguïns maken vooral veel herrie en ze zijn nogal schuw. Je kunt ze zien (of horen) op Banks Peninsula vlakbij Akaroa. Nog zo’n schattige pinguïnsoort in Nieuw-Zeeland (en ook in Australië) is de little blue penguin of dwergpinguïn zoals wij hem noemen. Ze komen voor bij Oamaru en Otago Peninsula op het Zuidereiland en bij Stewart Island. Om ze te zien moet je wat moeite doen, ze komen vaak vlak na zonsondergang in groepjes het strand op rennen. Als je ze dan ziet, is het wel een heel grappig gezicht en iets wat je niet snel vergeet.

Pinguins in Nieuw-Zeeland
Kiwi in Nieuw-Zeeland

5. Het symbool van Nieuw-Zeeland: de kiwi

We kunnen het eigenlijk niet over dieren in Nieuw-Zeeland hebben en dan de kiwi niet noemen. Hij is waarschijnlijk toch wel het allerbekendste dier van Nieuw-Zeeland. Deze kleinste nog levende loopvogel is alleen hier te vinden en is het nationale symbool van het land. Hij ziet er wat bijzonder uit zonder vleugels, met zijn dunne veertjes en lange snavel. De kans dat je hem ziet is wel heel klein; het is een schuwe nachtvogel die zich niet graag laat zien en hij wordt met uitsterven bedreigd. Verschillende soorten kiwi’s leven op verschillende plekken verspreid over heel Nieuw-Zeeland. Wil je nou toch enigszins kans maken hem te zien of minimaal te horen? Dan moet je naar Kapiti Island voor de kust van het Noordereiland voor een nachttour.

6. Nieuwsgierige kea’s

Nog zo’n uniek dier in Nieuw-Zeeland is de kea. Deze nieuwsgierige en ietwat brutale bergpapegaai is de enige in zijn soort en komt alleen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor. Als je de mooie autoroute over de Arthur’s Pass rijdt, door de Zuidelijke Alpen, heb je zomaar kans om deze vogel tegen te komen. De kea is intelligent en speels. Ze komen graag bij je in de buurt en zijn zelfs zo speels dat je moet opletten dat ze de banden en rubbers van je auto niet kapot maken (daar staat deze vogel om bekend!) of je rugzak openmaken en er met je spullen vandoor gaan als je even niet oplet. De kea leeft ook bij Mount Cook en in het Fiordland National Park.

Kea bij Mount Cook
Tuatara Nieuw-Zeeland

7. De bijzondere tuatara

Met zo’n naam zullen jullie misschien denken, wat is dit nou voor dier? In het Maori heet hij tuatara, in het Nederlands noemen wij hem de brughagedis. Wat bijzonder is aan dit diertje, is dat dit het enige reptiel is die nog uit het dinosaurustijdperk stamt. Door zijn primitieve kenmerken wordt hij ook wel een levend fossiel genoemd. Hij woont alleen in Nieuw-Zeeland en naar schatting bestaat het dier zeker al zo’n 200 miljoen jaar, best cool toch? In het wild zul je ze niet snel tegenkomen, want ze wonen nog maar op een aantal eilanden rondom Nieuw-Zeeland (zoals de Poor Knights Islands, Little Barrier Island en een aantal van de eilanden in de Marlborough Sounds). Willen jullie dit beestje graag in het echt zien? Breng dan een bezoekje aan één va de Wildlife Sanctuaries in de omgeving van Wellington.

De dieren van Nieuw-Zeeland zelf ontmoeten?

Willen jullie na het lezen van deze blog ook naar Nieuw-Zeeland om al deze dieren te ontmoeten? En kriebelt het al om een reis aan te vragen? Onze gezinsreizenexperts helpen jullie graag met het uitstippelen van een familiereis naar Nieuw-Zeeland die helemaal aansluit bij jullie wensen en de leeftijden van jullie kinderen.

Onze voorbeeldreizen naar Nieuw-Zeeland