Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen
Terug

Travelkids: Canada

Altijd al veel willen vertellen over reizen die je hebt gemaakt? Vertel je klasgenoten en vrienden alles over je ervaringen en avonturen! Wij helpen je een handje op weg met de Travelnauts spreekbeurtinfo. Hier vind je van alles over het land, de mensen en nog veel meer.

Land
Canada (Canada)

Hoofdstad
Ottawa

Werelddeel
Noord-Amerika

Grenst aan
Noorden: Noordelijke IJszee
Oosten: Atlantische Oceaan
Westen: Alaska en Grote Oceaan
Zuiden: Verenigde Staten

Oppervlakte
9.970.610 km2

Aantal inwoners
33.390.141
3,3 per km2, dan zou iedereen best wel wat ruimte moeten hebben, toch?

Korte omschrijving
Canada is een groot land waar in verhouding weinig mensen wonen. Door de ruige natuur wonen veel mensen in de grote steden. In Canada zijn er meer meren en waterwegen dan waar ook ter wereld, deze zijn dan ook erg belangrijk als transportroute. Door al dat water zijn watersporten erg populair bij de Canadezen, zowel in ’s zomers als ’s winters.

Dit land zou je kunnen kennen van:
– Maple syrup
– Royal Canadian Mounted Police
– Niagara watervallen 

Taal
In Canada spreken ze twee talen; Engels en Frans. Met name in de provincie Quebec wordt Frans gesproken, in New Brunswick, Ontario en Manitoba wordt op sommige plaatsen nog Frans gesproken.

Hallo betekent: Hello, bonjour
Goedemorgen: Good morning, bonjour
Goedemiddag: Good afternoon, bon après-midi
Goedenavond: Good evening, bonsoir

Geld
Het geld in Canada noem je de Canadese dollar (CAD).

Dieren
In Canada leven grizzly-, zwarte- en ijsberen, maar ook elanden en walvissen.

Sport
De nationale sport van Canada is ijshockey.

Eten
Net als in Amerika is het eten erg belangrijk. Alles vindt je terug in grote porties en grote maten. Vlees, met name steaks en hamburgers komen op alle menukaarten terug. De laatste jaren wordt de diversiteit groter en groter. Ook het de verschillende soorten restaurants is aan het groeien, van Thais tot Italiaans, van eenvoudig tot chique. De provincie Quebec heeft veel goede Franse restaurants.

Ontbijt
De Canadezen eten pancakes, wafels met maple syrup, gebakken bacon, roereieren, worstjes, witte bonen in tomatensaus, röstikoekjes, toast met boter en jam.

Hoe lang vliegen
Het is ± 7,5 uur vliegen naar Toronto, en ± 12 uur naar Vancouver.

Tijdsverschil
In Canada is het aan de oostkust (Toronto) 6 uur vroeger dan in Nederland. Aan de westkust (Vancouver) is het 9 uur vroeger (had je de atlas nou al gepakt?).

Klimaat
Canada is best wel groot en heeft daarom verschillende soorten klimaat:
Oostkust: warme zomers/ koude winters.
Westen: warme zomers, milde winters, koud in de Rocky Mountains in de winter uiteraard. Het kan regenachtig zijn aan de westkust, vooral in Vancouver en omgeving.

Bewoners
De inwoners van Canada noem je Canadezen er wonen ± 33 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Inuit (Eskimo’s) en Indianen.

Geloof
De meeste Canadezen zijn rooms-katholiek ± 50%, verder ± 30% is Protestant.
Waarschijnlijk zijn Aziatische stammen duizenden jaren geleden via een landbrug tussen Siberië en Alaska in Noord-Amerika aangekomen. Sommige van deze stammen vestigden zich later in Canada, andere groepen trokken verder naar het zuiden. Toen de Europese ontdekkingsreizigers arriveerden werd Canada bevolkt door een grote verscheidenheid aan inheemse stammen die, onafhankelijk van hun leefomgeving, een nomadisch of gevestigd leven leidden als jagers, vissers of boeren. Ongeveer 1000 jaar geleden, toen de Noormannen zich gedurende korte tijd op New Foundland vestigden, kwamen de Europeanen voor het eerst in contact met de inheemse stammen. Het zou echter nog 600 jaar duren voordat zij voorgoed voet aan wal zouden zetten.

Zo, nu heb je wel genoeg informatie over het land gekregen. Maar vergeet natuurlijk niet om ook je eigen ervaringen in je spreekbeurt te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan:
– Wat heb je meegemaakt op deze reis?
– Welke dieren heb je in het echt gezien?
– Heb je walvissen gezien? Van dichtbij?
– Welke bezienswaardigheden heb je bezocht?
– Hoe vind jij het land en de mensen?
– Zou je er nog een keer naar toe willen?
– Waarom wil je dat?

Veel succes met je spreekbeurt en vergeet ons niet te vertellen hoe het is gegaan!