Ervaring: Indonesië

Je gunt je kind toch de wereld!

Collega Rosalie in Bali

Travelnaut Rosalie bezocht enige tijd geleden Bali en wat was ze onder de indruk! Rosalie schreef hierover het volgende:

“Na een lange maar prettige vliegreis met Singapore Airlines kwam ik aan op Bali. Eerst naar Ubud, het cultureel centrum van Bali. Ik verbleef in een typisch Balinees hotelletje met uitzicht over de rijstvelden. Heerlijk om bij te komen van de lange vluchten, maar ook leuk om direct ondergedompeld te worden in de lokale cultuur. In het stadje zijn vele souvenirwinkeltjes, maar ook leuke restaurants en cafés. Een bezoekje aan Monkey Forest mag hier niet ontbreken. Ik raad zeker aan om vanuit Ubud een fietstocht (bergafwaarts) te doen en ook kunt u hier goed raften!

Vervolgens ben ik per auto met chauffeur naar het oosten van Bali gereisd, naar Candi Dasa. Dit is een uitstekend uitgangspunt voor een bezoek aan Pura Besakih, de moedertempel. Een bezoek aan deze tempel is een absolute must tijdens uw bezoek aan Bali! Verder zijn in deze omgeving de mooiste rijstvelden van Bali te vinden, prachtig groen en terrasvormig. Men zegt dat zelfs de Chinezen naar dit gebied komen om te kijken hoe de Balinezen dit doen. Als u in dit gebied bent moet u zeker ook het waterpaleis Tirtagangga (betekenis: water uit de Ganges) en het traditionele Bali Aga dorp Tenganan bezoeken.

Daarna ben ik per auto verder gereisd naar Lovina, via het Baturmeer. Een prachtige tocht door de hoge bergen. Heerlijk lunchen in de buurt van het meer met prachtig uitzicht op de vulkaan de Gunung Batur. Daarna verder naar Lovina, in het noorden van Bali. Noord-Bali is een stuk minder toeristisch dan het zuiden, maar in Lovina is intussen toch al aardig wat vertier. Hoogtepunt bij Lovina is het spotten van wilde dolfijnen. U gaat heel vroeg in de morgen de zee op met een lokale visser in een klein vissersbootje. Met een beetje geluk ziet u tijdens deze tocht groepen dolfijnen rondom uw bootje springen. Andere leuke uitjes zijn een bezoek aan de hot springs bij Banjar en de Gitgit waterval. Aan deze kant van het eiland kunt u ook heel mooi snorkelen en duiken, o.a. bij het eilandje Menjangan.

Daarna ben ik teruggegaan naar het zuiden van Bali, naar Sanur. Ook dit heb ik via een dagtocht per auto gedaan, deze keer via het Bratanmeer. Tijdens deze tocht kunt u het half hindoeïstische en half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu bezoeken. Absolute aanrader is om via de schitterende rijstterrassen van Jatiluwih te rijden. Aan het einde van middag kwam ik aan in Sanur.

Sanur is een toeristische badplaats aan de zuidkant van Bali, echter ademt dit plaatsje nog wel de typisch Balinese sfeer. In Sanur had ik nog even de tijd om bij te komen van de rondreis en te relaxen in een heerlijk strandhotel. ’s Avonds nog even genieten van het heerlijke Indonesische eten. Maar ook vanuit Sanur zijn er nog vele leuke uitstapjes mogelijk, zo kunt u bijvoorbeeld de tempel Uluwatu bezoeken, een Kecak dans bijwonen of nog even shoppen in Kuta alvorens u naar huis vertrekt.

Mijn conclusie: Bali is een prachtig eiland om rond te reizen, maar ook heerlijk om te relaxen. De kleuren, de geuren, en de verbondenheid van de bevolking met de Nederlanders, zijn heel bijzonder.”