Reisverslag familie op reis door Beijing, Taiwan en Thailand

Je gunt je kind toch de wereld!

Familie Niericker in Beijing, Taiwan en Thailand

met kinderen van 9 en 13 jaar
Zoals beloofd nog wat terugkoppeling betreffende onze fantastische reis naar China, Taiwan en Thailand:

Vlucht naar Beijing, lekker in de KLM lounge gegeten. In het vliegtuig met champagne verwelkomd vanwege ons jubileum. Voelde echt als een mooi begin van de vakantie.

Het deel “Beijing” was niet door Travelnauts georganiseerd, maar toch een korte impressie:
In Beijing bij aankomst hebben we een transit visum aangevraagd. Ik heb zelf een doorlopend visum voor mijn werk, maar de anderen hadden nog wel een visum nodig. Uiteraard moet je vooraf allerlei vragen van KLM beantwoorden, omdat zij een boete kunnen krijgen voor het vervoeren van passagiers die het land niet in mogen. Een transit visum is aan te vragen op de luchthaven bij aankomst. Dit visum wordt alleen afgegeven als je binnen 144 uur door reist naar een ander land, dus niet retour naar Nederland en ook niet een vervolgvlucht naar een andere Chinese bestemming. Gelukkig valt Taiwan voor deze douane niet in de categorie “domestic” en was het dus mogelijk dit visum te verkrijgen. Leuk detail: deze visums zijn gratis en dat is toch een heel stuk voordeliger dan de EU126 per persoon, die je moet afrekenen als je een normaal visum gaat aanvragen. Na de paspoort controle werden we netjes opgehaald bij de luchthaven en naar het zomerpaleis. Veel mensen willen met Kevin en Humphrey op de foto. Ze zijn echt enorm populair .In het begin is dat erg leuk, maar op een gegeven moment is het wel genoeg en wordt het vervelend. We genieten van een heerlijke lunch, waarna we naar ons hotel worden gebracht om in te checken en wat op te frissen. Mijn Chinese telefoon werkt prima zoals altijd, en voor Chinese begrippen ook redelijk snel internet, zei het wel beperkt is (geen Google/Facebook/Youtube/whatsapp/etc) Volgende ochtend heel vroeg weg naar de Chinese muur. Bewolkt, maar muur steekt boven de wolken uit en dat geeft een mysterieuze indruk. Later klaart het op. Lunch Peking eend in een zeer goed restaurant. Daarna Olympisch dorp bezocht. ‘s Avonds hot-pot in mijn favoriete restaurant aan het meer. Volgende ochtend naar Verboden stad, waar 2 miljoen mensen Mao willen bezoeken. Wij komen redelijk vlot door de mensenmassa heen. Daarna een riksja tocht en wat sight seeing. Volgende dag terug naar vliegveld voor vlucht naar Taipei. Ook hier in de lounge kunnen ontbijten.

In Taipei eerst een sim-kaartje gehaald voor onze 4G router. Vervolgens naar het hotel. Ligt goed, maar is een flinke klasse lager dan Beijing hotel. Goed genoeg, maar blij dat we een 7-11 om de hoek hebben voor wat ontbijt-yoghurt. De collega’s verwachten ons bij de Mongolian-BBQ, mijn favoriete restaurant. Daar ontmoeten we elkaar en maken we plannen voor de komende dagen: bezoek national park met het hoofd van de Koningin, “actieve” vulkaan, sun-moon lake, pagoda naar thee plantages, 101, electronics mall, night market, etc. En natuurlijk een bezoekje aan het kantoor in New Taipei City. We hebben een heerlijke reis, super lekker eten en we zijn op plekken geweest waar toeristen niet al te vaak komen. Ook nog even gekeken voor woonplekken en scholen, ivm een mogelijke verhuizing naar Taipei.
Ook nieuwsgierig geworden naar het prachtige Taiwan? Bekijk hier onze kindvriendelijke reis.

Na een heerlijke week vertrekken we naar Bangkok.

Bangkok is veranderd sinds onze vorige bezoek. Bij aankomst kregen Hum en Kev een leuke teddy olifant. Naar ons prachtige hotel. Wandeling gemaakt en tuk-tuk terug genomen. River cruise dinner is grappig. Maar een tafel op het dek is leuker dan binnen. Geen idee of dit vooraf aan te geven is, wellicht een tip voor de volgende reizigers. Bezoek aan treinmarkt was superleuk, aapjes voeren bij restaurant op palen (mangrove) was een echt hoogtepunt. Longtail boat en super lunch. Deze trip moeten jullie echt meer promoten. Die mangroven zijn prachtig en de lunch was de beste sinds het begin van onze trip. Ook de drijvende markt was erg leuk en een echte aanrader. Prima reisleider en chauffeur. Bij uitchecken bleek dat we een dag te lang hebben gereserveerd. Jammer van de kosten: werden niet terug betaald. Ik denk dat als tip gezegd moet worden dat de reserveringen goed nagekeken moeten worden. Zal wellicht met tijdsverschillen oid te maken hebben… De bustrip naar Kanchanaburi was lang. Reisleider was aardig, maar erg lang van stof qua uitleg… hij drong er vervolgens op aan om een boottocht bij te boeken (was eigenlijk geen keuze). 200 baht pp is niet veel, maar de boottocht was echt nog geen 200 meter… Bus was defect, onze koffers lagen er in en waren dus niet meer beschikbaar. Kwamen pas bij de lunch weer terug. Geen idee wat ze er mee gedaan hebben… We moesten de koffers aan de weg laten staan van de reisleider. Wat een zenuwachtig mannetje zeg… bah. Onze nieuwe reisleider vanuit Jungle Rafts was een verademing. Super gast. Heerlijke boottocht en prachtig hotel met eigen Mon-dorpje en olifant als huisdier. Hier hebben we ons enorm vermaakt. Heerlijk gevist (en keuken heeft onze vis gebakken voor ons). Mooie wandeling in hell fire pass gemaakt. Jammer dat we maar 2 nachten in dit hotel waren. Dit hotel moet ook echt meer naar voren komen in de reisgids. De spoorlijn en begraafplaats zijn onderdeel van deze excursie, maar het hotel, de rivier en het super relaxte leven in dit kleine dorpje zijn veel interessanter om mee te maken. ’s morgens wakker worden met een olifant naast je bed… wie wil dat nu niet mee maken? Geen elektriciteit en geen warm water: we hebben deze 2 zaken absoluut niet gemist. Heerlijk zwemmen in de rivier ipv onder de douche staan. Prima toch?

Treinreis naar Surat Thani: super leuke ervaring, maar besef: dit is geen luxe. (hurk-toilet etc) Zelfs eerste klasse niet. Er lopen diverse mensen in de trein die zich voordoen als stewards voor dinner en ontbijt. Lastig om deze te onderscheiden, maar wel belangrijk om te voorkomen dat je het verkeerde voedsel binnen krijgt… een tip is om de reizigers te vertellen geen voedsel af te nemen bij de persoon die dit komt aanbieden. Eerst goed kijken wie de officiële steward van de trein is. Dat eten is ook niet top, maar in ieder geval een stuk veiliger dan die troep die die andere gast komt brengen.

Aangekomen in Surat Thani, dan een flinke tocht naar Elephant Hills. Elephant hills is beduidend minder “groen” dan Jungle Rafts. De olifanten staan in een ander park, 10 minuten rijden met een bus. Onze voorstelling was toch anders. Tuurlijk mochten we met een tuinslang de olifanten afspuiten en mochten we ze wat fruit geven, maar dat konden we bij Jungle Rafts ook al. Dit leek meer op een soort dierentuin. We hadden ons er een heel stuk meer van voorgesteld. De beschrijvingen die we gelezen hebben, geven geen juist beeld. Het was wel leuk hoor, maar alles was exact georganiseerd. Geen enkele spontaniteit of improvisatie, zelfs niet de toespraken van de gids: volledig ingestudeerd… Jammer. En de tenten staan echt totaal niet in de buurt van de olifanten of in de jungle. Het zijn luxe huisjes met canvas muren die in een vakantiepark staan.

Ontbijt was prima, tenten ook goed ingericht. Vervolgens koffers achter gelaten en enkele spullen in een waterdichte tas mee genomen voor een nacht in het drijvende tentenkamp. Een tocht met de vrachtwagen naar een lokale markt (waren een paar touristenshops, beetje tegenvaller) en naar een uitzichtpunt bij de stuwdam. Deze stop duurde veel te lang: een paar foto’s maken duurt geen 40 minuten… Bus ging verder naar de haven voor de longtailed boat naar het tentenkamp. Helaas gingen wij niet in een normale longtailed boat, maar in een grote boot die enorm veel lawaai maakt. Hij ging veel te hard, waardoor iedereen nat werd. Helaas konden we geen regenjas aan doen vanwege de eis voor vertrek: life jacket is verplicht en blijf zitten. Onze gids had natuurlijk wel snel een regenjas aan gedaan… op mijn verzoek om een normalere snelheid te varen, zodat we ook wat foto’s konden maken van de prachtige natuur werd beantwoord met “yes”, maar er volgde geen enkele actie. Aankomst op het tentenkamp gaf helaas een volgende teleurstelling: het marketingverhaal over deze excursie is beduidend anders dan de werkelijkheid: ultra modern (dus geen enkele gezellige uitstraling). Personeel trekt je bord onder je vandaan want de lunch was al weer afgelopen… tijdsdruk aan alle kanten en wij waren natuurlijk iets later want we moesten eerst onze zeiknatte kleding vervangen door iets droogs… snappen ze hier blijkbaar niet.

Jammer, we hadden ons hier veel bij voorgesteld, maar als we dit vooraf wisten, hadden we geen Elephant Hills geboekt. Marketing verhaal is veel te veel aangedikt: 30 minuten olifanten kijken, ff snel met een vreseijke boot door het park varen en de hele tijd op je klok kijken… jammer. Hoop dat het laatste deel van de vakantie weer beter is.

Jungle hike naar de vleermuisgrot en de kanotocht was super leuk. Deze vrouwelijke gids was vriendelijk en wees op leuke dingen. De ranger was super en oprecht, iets wat je verder niet van het personeel hier kan zeggen. Ze zijn erg kortaf en de ingestudeerde praatjes sluiten ze af met een glimlach(!?!)

Tijdens de raft tour hebben we 2 hornbill vogels gezien en een groep van ongeveer 5 gibbons. Verder een langstaart makaak en een hoop insecten.
Kortom: prachtige natuur, vriendelijke rangers, maar deze reisorganisatie is zeker geen aanrader.
Nu wachten op de bel (!) voor de lunch. Lunch staat klaar, iedereen zit te wachten, maar het mag pas als de bel luidt.
Straks naar Phuket (1 uur varen, 4 uur rijden).
Tijdens uur varen hebben we nog een paar otters gezien. De boot stopte dit keer wel netjes om er goed naar te kunnen kijken.

In Phuket is alles nog wel redelijk zoals het 20 jaar geleden was. Meer bebouwd, maar wel in dezelfde stijl. Ons hotel was top, alleen prijzen nogal hoger dan alle vorige plekken… bijv een kokosnoot kost hier ruim 3x de normale prijs. Bier ook, eten is nog veel duurder… (5~10 maal de normale prijs die in de duurdere restaurants in Patong gelden). Wij gaan toch meer voor de Bangla streetfood… 😉

Retour naar NL:
Checkin op vliegveld: het betreft een domestic flight van Phuket naar Bangkok, dus checkin 3 uur vooraf is veel te vroeg. We hadden prima nog een uur langer kunnen slapen… checkin gaat pas 2 uur vooraf aan de vlucht open.

Oh ja, ontdekt dat het hotel, naast de gebruikelijke kopie van de paspoorten ook een kopie heeft gemaakt van mijn credit card. Zowel voor- als achterzijde… lijkt mij niet helemaal ok. (?) Ik heb daar melding van gemaakt, maar ik denk niet dat er iets mee gedaan wordt. Tip voor volgende gasten: zeg vooraf dat er geen kopie gemaakt mag worden en hou de kaart zelf vast. Geef hem niet uit handen.
Tot zo ver ons beknopte verslag. Het was een heerlijke vakantie met “eco” en “cultuur” elementen. We hebben enorm veel dieren gezien en diverse culturen ontmoet. De jongens hebben genoten en hebben een ervaring opgedaan die onbetaalbaar is.