Nieuws

Je gunt je kind toch de wereld!

Reisspecialist Ingrid in Zuid-Afrika deel 2

Het eerste deel van het reisverslag leest u hier.

Hoedspruit

Het leuke aan een restcamp in het park is dat u de mogelijkheid heeft om al vroeg dieren te zien. Tijdens het ontbijt had ik uitzicht over zebra’s en gnoes met een opkomende zon op de achtergrond. Een perfect begin van de dag. Ook vandaag vele omwegen gereden voordat ik het park verliet. U mag niet zomaar de auto uit in het park, maar er zijn een aantal picknickplekken waar u een plaspauze kunt inlassen en even de benen kan strekken.

Tip: neem voldoende eten en drinken mee. Neemt u ook een vuilniszak mee. Het is belangrijk het park schoon en netjes te houden.

Voordat ik het park verliet kon ik nog een aantal dieren op mijn lijstje bijschrijven: de nijlpaard, de kori (een grote vogel), schildpadden, vele kleinere vogels en heel veel olifanten!

Deze avond heb ik geslapen in een boomhut! Een erg leuk verblijf waarbij de huisjes allemaal op palen staan en er een mooi uitzicht is over de boomtoppen. Na het avondeten had ik een gamedrive en ging ik op pad met rangers. De gidsen kennen het gebied heel goed en hebben een zeer scherp zicht. Een groene kameleon spotten in het donker in een groen bosje, is dan ook heel erg knap. Helaas heb ik niet veel andere dieren gezien. De natuur komt en gaat ten slotte waar het zelf wil. Ik bracht nog wel een bezoek aan het kerkhof. Hier brengen de rangers de dode dieren naartoe die ze onderweg vinden. Stinkt..

Wist u dat: een olifant staand slaapt? Hij wiegt zichzelf zachtjes in slaap, maar blijft ten alle tijden staan.

Nog meer Kruger

De volgende ochtend ging ik al vroeg op pad voor een ochtend gamedrive. Dit was in de Manyeleti Reserve. In een kleine wagen wederom op pad met een ranger. Het fijne hieraan is dat deze man van de bebaande paden mag afwijken. Binnen no time konden we een neushoorn, buffel en olifant van ons lijstje schrappen, terwijl de ranger kriskras door het gebied rijdt, maar altijd respect houdt voor de natuur. Toevallig had hij de dag ervoor een luipaard gezien. Zou deze er nog zitten? Ja! Er hing een stuk impala in een boom en verderop lag een vrouwtjes luipaard de boel in de gaten te houden. Dit was een zeer bijzondere ervaring! Ik heb nog nooit een luipaard zo dichtbij gezien. Enkele momenten later waren er 3 hyena’s in de buurt van de auto. Zij roken het impalavlees, maar konden het niet vinden.

Voordat we terugreden naar de boomhut, at ik mijn ontbijt in het park op een prachtige weidse vlakte met op de achtergrond een gnoe. Prachtig begin van de dag.

Deze middag reed ik door naar Phalaborwa. Dit is een mijnstadje tegen de grens van het Krugerpark aan. Bij de receptie van het hotel aangekomen, werd ik opgewacht door een ranger. Ik ging verder het park in. Naast Olifantsrivier, in het Krugerpark, staan 10 huisjes en een hoofdgebouw. Mijn overnachtingslocatie voor vandaag. De weg er naartoe is al indrukwekkend. Het is erg bergachtig en er leven vele groepen olifanten. Schrik niet als u na elke bocht een reuzenfamilie tegenkomt verstopt tussen de groene bomen. Flapperende oren en getetter, de hele rit lang. Het is al een safari op zich!

Voor het avondeten heb ik een ‘sundowner’ gedaan. Met een prachtige ondergaande zon een hapje en drankje nuttigen, genietend van het uitzicht en daarna op zoek naar leeuwen. Dat was mijn doel van de laatste avond. Ik heb ze wel horen brullen. Maar helaas niet gezien.

De volgende ochtend vroeg heb ik een wandeling gemaakt. Het leuke aan een wandeling is dat de focus gelegd wordt op kleine flora en fauna. Het nadeel is dat je wandelt in natuurgebied van grote dieren. Spannend! De ranger is goed voorbereid wanneer hij gaat wandelen. Na duidelijke instructies te hebben gekregen wat wel en niet is toegestaan voor mij al bezoeker, konden we op pad. De ranger kan aan de hand van voetsporen en ontlasting zien welke dieren zijn gepasseerd. Aan boomschors kan hij zien welke dieren hun huid hebben staan schrobben. Langs de rivier werden we in de gaten gehouden door nijlpaarden. De wandeling is een leuke afwisseling tijdens vele autosafari’s.

Na afscheid te hebben genomen van de ranger, reed ik terug naar de luchthaven van Johannesburg. De snelste route volgens de GPS leidde mij langs een prachtige groen, bergachtig natuurgebied. Een mooie afsluitende route alvorens ik het vliegtuig naar Amsterdam pak.

 

Zuid-Afrika is een prachtig en uniek land. De vriendelijkheid van de locals, de variatie in natuur en de vele dieren vond ik echt prachtig. De geschiedenis is indrukwekkend. Het land is uniek en totaal niet te vergelijken met andere landen welke ik bezocht heb.

Algemene tips en adviezen

Neem snel een kijkje op bij onze Zuid-Afrika reizen.