Reisverslag familie op reis door West-Amerika en Hawaii

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 16 en 18 jaar

vrijdag 8 juli

Vandaag begint onze reis naar de westkust van de USA. Om 06:00 worden we opgehaald door een taxi van Hotax, die ons keurig op tijd op Schiphol afzet. We zijn al ingecheckt, het afgeven van de koffers gaat snel. Om 09:50 vertrekt de Boeing 747-400 van de KLM richting USA, waar de we een slordige tien uur later landen, 11:45 plaatselijke tijd.
Na het ophalen van de koffers, gaan we naar de taxistandplaats waar het redelijk druk is. Toch hebben we al snel een taxi die ons naar het Holiday Inn San Francisco-Civic Center.

De kamers zijn mooi en groot we hebben uitzicht op het zwembad.

Het weer is goed. We besluiten de omgeving te verkennen en lopen richting van de Painted Ladies. Het is een leuke wandeling die ons de hele middag bezig houdt.

zaterdag 9 juli

Voor we vertrokken naar de USA, hadden we via internet een bezoek aan Alcatraz geregeld. Onze tour begon om 10:00. Na het ontbijt met tram lijn F voor  $ 7 dollar p.p. naar de Ferry. Het is goed weer maar wel mistig boven de baai. Van de Golden Gate Bridge is niets te zien. Alcatraz is indrukwekkend. Na het bezoek aan Alcatraz lunchen bij een restaurant aan Fisherman’s warf. Aan pier 41 liggen twee schepen uit de tweede wereld oorlog, een onderzeeër en een Libertyschip. We lopen er natuurlijk even langs. Fisherman’s warf is druk maar erg gezellig. We gaan met de Cable Car terug naar het hotel.

zondag 10 juli

Nelly en Bobby willen hardlopend de Golden Gate Bridge oversteken. We gaan er met een stadsbus naartoe. We hebben geluk, het is wolkenloos. Tommy en ik wandelen over de brug, terwijl Nelly en Bobby gaan rennen. We gaan met de bus terug en nemen ‘s-middags de Hop-on-hop-af bus. De hebben een geweldige chauffeur, die alles leuk verteld en heel hard om zijn eigen grappen moet lachen. Na de rondrit lopen we naar het AT&T stadion. Daar begint om 17:00 uur een honkbal wedstrijd van de San Fransisco Giant tegen de Arizona Diamondbacks. Het is een echte happening, erg leuk om mee te maken. The Giants winnen overtuigend.

maandag 11 juli

San Francisco zit erop. Wat een geweldige stad. Ontbijtje halen bij de Starbucks, uitchecken en met de taxi naar Alamo Rentals op het vliegveld om de huurauto op te halen.  Toch maar een upgrade genomen, waar we achteraf erg blij mee zijn. We krijgen een Chevrolet Tahoe, V8, 5,3 liter. We noemen het The Beast. We vertrekken naar Best Western Plus Sonora Oaks Hotel, reisafstand: 220 kilometer, circa 3,5 uur rijden. Onderweg stoppen we bij een Walmart, doen wat boodschappen en kopen een koelbox. Tijdens de rit naar het volgende hotel doen we de eerste indrukken op van de verschillen in landschap. Het hotel is prima met een ontzettend leuk gelegen zwembad.

dinsdag 12 juli

Ontbijten bij het restaurant naast het hotel waar we gisterenavond ook heerlijk hebben gegeten. Vandaag maken we een uitstapje naar Yosemite National Park. Het is helaas nogal druk, maar wel heel mooi om te zien. We stoppen een paar keer  en wandelen naar een waterval. We komen in de loop van de middag terug bij het hotel en gaan nog lekker naar het zwembad even relaxen. We gaan eten in het restaurant bij het hotel.

woensdag 13 juli

Vanuit Sonora vertrekken we richting het Best Western Town & Country Lodge in Tulare, reisafstand: 170 kilometer, circa 2,5 uur rijden. Maar eerst gaan we naar Sequoia National Park, waar de General Sherman Tree staat. Heel anders dan Yosemite en erg rustig en zeer aangename temperaturen. Daarna rijden we door naar het hotel. Ook hier nog even een frisse duik in het zwembad. We halen een pizza en eten deze in de kamers op.

donderdag 14 juli

Ontbijten in het hotel en we vertrekken naar de Furnace Creek Ranch, ons volgende hotel,reisafstand 470 kilometer, circa 5 uur rijden. Het landschap verandert weer en wordt woestijnachtig. Ook de temperatuur stijgt. Op de 127 kom je kilometers lang niemand tegen en je hoop dat de auto het niet zal begeven. Het landschap is kaal en door en stoffig. Onderweg stoppen we bij twee mooie uitzichtpunten, Dante’s View en Zabrinsky’s Point. Waanzinnig mooi landschap, temperatuur 40+ C.

Het resort is erg leuk opgezet. Saloonachtige restaurants en een terrein met oude werktuigen, koetsen en een stoomlocomotief.

Nadat we moed hebben gevonden lopen we vanaf onze kamers rustig naar het restaurant om te eten. Wat een warmte buiten, maar binnen heerlijk gegeten.

vrijdag 15 juli

We ontbijten in het restaurant en we vertrekken naar Las Vegas, reisafstand: 229 kilometer, circa 2,5 uur rijden, waar we in het Luxor hotel & Casino zullen logeren. We zijn rond lunchtijd al in Las Vegas. We rijden direct langs  Las Vegas Premium Outlets – South . Omdat de kamers waarschijnlijk toch nog niet klaar zijn, gelijk maar gestopt en shoppen. Daarna naar het Luxor, met de grootste lobby van alle hotels,  en inchecken. Na het avondeten nog wandelen over the strip. Hier is een hardrock Cafe, waar we ’s-avonds gaan eten.

zaterdag 16 juli

Vanochtend vroeg gaat Nelly naar de gym om even op de hardloopband te gaan hardlopen. Daarna tot 12 uur met z’n vieren bij het zwembad gelegen.

Daarna een flink eind over the strip gewandeld. Zoveel mogelijk van lobby naar lobby, of met een monorailtje. De temperatuur loopt hier op tot 45 C, dus flessen water mee en kalm aan. Deze stad is erop ingericht alle bezoekers te verleiden zoveel mogelijk geld uit te geven. Niets is te gek. Het aantal gokautomaten is overweldigend.

zondag 17 juli

Na twee nachten Las Vegas vertrekken we naar Flagstaff, reisafstand: 405 kilometer, circa 4 uur rijden. Onderweg rijden we langs de Hoover Dam waar we even stoppen. Ook hier is het heel warm, maar het weerhoudt ons niet om hier de hele dam over te lopen en eens uitvoerig rond te kijken. Geloof het of niet: we komen mensen uit Zoetermeer tegen. Hierna vervolgen we onze weg naar ons hotel: Little America Hotel. Het is een prachtig resort, met een mooi aangelegd parkachtige tuin met zwembad. Voor het avondeten nog even zwemmen. We blijven hier twee dagen. We maken ook van de gelegenheid gebruik een paar wassen de draaien. We vinden een heerlijk restaurantje dichtbij het hotel en gaan ook daar de volgende dag weer eten.

maandag 18 juli

Ontbijt in het hotel en we rijden vandaag naar de Grand Canyon. Op internet gelezen dat de auto het best in Tusayan geparkeerd kan worden in verband met drukte bij het bezoekerscentrum. Vanuit Tusayan brengt een pendelbus hier naartoe, gebruik makend van de Nationale Parken Pas. Vanuit het bezoekerscentrum rijden verschillende gratis bussen langs de Grand Canyon. We nemen ze uiteindelijk allemaal,  maar we lopen ook een fors stuk ondanks de hoge temperatuur hier, bij elkaar vijftien kilometer. De uitzichten zijn werkelijk geweldig. Het zijn bekende plaatjes, maar het echt zien van dit fenomeen is echt overweldigend. Op de terugweg doen we het stadje Williams aan, waar de sfeer van Route 66 nog in stand is gehouden.

dinsdag 19 juli

Ontbijten in het hotel. We vertrekken nu naar Palm Springs, reisafstand: 625 kilometer, circa 6 uur rijden. Dit is een fors eind rijden. Onderweg veel variantie in landschap We stoppen voor de lunch bij een parkeerplaats met toiletten. We hebben eten meegenomen.  In de middag komen we aan in Palm Springs. We zoeken een Walmart op om wat boodschappen te doen. Daarna checken we in bij Renaissance Palm Springs Hotel, moe van de reis. We gaan nog even heerlijk zwemmen in het zwembad en eten op de kamers.

woensdag 20 juli

Voor het vertrek gaat Nelly nog even hardlopen in de gym. Vandaag door naar Los Angeles, reisafstand: 220 kilometer, circa 3 uur rijden. We moeten ongeveer de hele stad dor om bij het Redondo Beach Hotel te komen, maar dat blijkt erg mee te vallen, want de snelweg loopt door tot vlak bij het hotel. Ook bij dit hotel een prima zwembad, waar we graag gebruik van maken. De temperatuur is hier een stuk aangenamer. We eten vlakbij het strand in een leuk Amerikaans restaurant American Junkie.

donderdag 21 juli

Ontbijten heerlijk in het hotel. We besluiten vandaag een hop-on-hop-of bus te nemen. De opstapplaats is in Santa Monica, dus met de auto daarheen, wat goed te doen is. Los Angeles is erg groot, maar toch duidelijk minder leuk dan bijvoorbeeld San Francisco. Bij de tour valt het op dat het toch voornamelijk om de filmsterren gaat, die ergens iets gedaan hebben. Maar toch mooi om te zien. Ook hier is een Hardrock Cafe dus daar gaan we heen om te lunchen. We wandelen ook rond en zien de “Hollywood”-letters in de verte.

vrijdag 22 juli

Bobby en Nelly gaan eerst hardlopen over de boulevard. Het is al lekker warm buiten. Na het ontbijt gaan Arij en Bobby met de auto naar San Pedro waar zij naar het slagschip USS Iowa en de Queen Mary gaan kijken, twee iconen uit de scheepvaart historie. ’s-Avonds weer heerlijk gegeten bij het strand. Bij Santa Clarity breekt een wildfire uit, we zijn daar vlak langs gereden. Het is een heel door en droog gebied, waar al veelvuldig werd gewaarschuwd voor brand.

zaterdag 23 juli

Vandaag vroeg, dus vroeg ontbijten. We moeten de auto op het vliegveld inleveren. Om 10:30 vertrekt het vliegtuig richting Honolulu. Alles verloopt voorspoedig. We hebben ruim 2.700 mijl met de auto afgelegd. Vanaf het verhuurbedrijf rijdt een gratis pendelbus die ons netjes bij de vertrekhal afzet. We zien de rook van de wildfire over het vliegveld hangen. Deze brand zal nog dagen gaan duren, mede door de hoge temperatuur. Na 6 uur vliegen landen we in Honululu. Het weer is wat bewolkt. Ons wordt verteld dat tropische storm Darby de eilanden nadert. Twee dagen voor onze aankomst heeft een kleine aardbeving bij het grootste eiland plaatsgevonden en bij de vulkaan ontstaat een nieuwe lavastroom die voor het eerst sinds jaren de zee bereikt.

zondag 24 juli

Vroeg ontbijten want de bus vertrekt om 6.45 uur. Vandaag naar Pearl Harbor. We hebben thuis via internet al een tour geboekt. Het weer is nog niet erg best, maar het is niet koud, 35 graden. We worden door een bus opgepikt, die ons naar Pearl Harbor brengt. Ook hier geldt dat in werkelijk daar zijn erg indrukwekkend is. Er ligt ook een zusterschip van de USS Iowa, de USS Missouri. Dit keer gaan we ook aan boord. Hoewel het een gigantisch groot schip is, is de ruimte voor de bemanning maar erg beperkt. Na Pearl Harbor maakt de bus nog een rondrit door Honolulu, onder andere langs de Punchbowl Crater, waar een veteranen begraafplaats is. Nadat we door de bus weer bij het hotel zijn afgezet, zoeken we uit waar het Hardrock Cafe Honolulu is. Het blijkt op loopafstand en het weer lijkt redelijk. Echter Darby blijft een beetje hangen, maar passeert uiteindelijk westelijk van het eiland, maar een regengebied trekt dwars over het eiland. Het begint urenlang ontzettend te regenen. We gaan na het eten, bij het hardrock Cafe, lopend naar het hotel als we denken dat het regenen iets afneemt. We regenen echt doornat, maar het is eigenlijk best komisch. Gelukkig is het hotel niet ver. Het behulpzame personeel ontvangt ons met handdoeken.

maandag 25 juli

Ontbijt in het hotel. Op het nieuws horen we van modderstromen die op de snelweg tussen Honolulu en het vliegveld voor enorme files zorgen. We hebben er geen last van. Het weer knapt zienderogen op. We besluiten te gaan lopen naar Diamond Head. Na een uurtje lopen bereiken we de krater. Dan moeten we nog 761 voet naar boven klimmen via een steil en smal bergpad. Het is inmiddels warm geworden, uit de wind, maar gelukkig genoeg water mee. Het uitzicht maakt het absoluut de moeite waard. We eten s avonds in het Yardhouse in het centrum.

dinsdag 26 juli

Ontbijt in het hotel. We hebben bij de Traveldesk in het hotel een bezoek aan een Lu’au geboekt bij Paradise Cove. Om 16:00 worden we opgehaald. Het zal tot omstreeks 22:00 uur duren. Overdag verblijven we op het strand, kopen een luchtbedje. Dan terug naar hotel, opfrissen en naar de bus. De hostess maakt er een feestje van, gewoon leuk. Paradise Cove is erg mooi, maar zo commercieel dat het gewoon weer leuk is. Rond 17:30 gaan we eten, zelf opscheppen , maar erg lekker. Daarna nog een leuke show het Hawaiiaanse dansen, trommels en dergelijke. Ondertussen een prachtige zonsondergang.

woensdag 27 juli

Ontbijt in het hotel. Onze laatste volle dag op Hawaii. We maken er een stranddag van. Het weer is prima.

We gaan ’s-avonds nog een keer naar het Hardrock Cafe en nog eens lekker en gezellig te eten, cocktailtje, ijsje toe. Het wordt al met al een lekker relaxed dagje.

donderdag 28 juli

Ontbijt in het hotel. Vanavond om 21:00 uur vliegen Naar Salt Lake City. We gaan ’s-ochtends naar het strand, maar op tijd terug, opfrissen en alles inpakken. De taxi komt ons om 17:00 ophalen en we kunnen volgens plan inchecken en vertrekken. Wat een prachtig eiland Oahu en wat een aardige mensen!!!

vrijdag 29 juli

We arriveren rond 07:00 op Salt Lake City. We vliegen over de zoutmeren, een mooi gezicht. We moeten hier zeven uur wachten, maar dat blijkt eigenlijk vrij snel om te gaan. Rond 14:00 boarden we weer en vertrekken richting Amsterdam, een reis van 10 uur. Het grondpersoneel op Schiphol dreigt te gaan staken. We zien wel wat het wordt.

zaterdag 30 juli

We arriveren netjes op tijd na tien uur vliegen op Schiphol om 08:00. We krijgen netjes de koffers en bellen de taxi. Bij het verlaten van Schiphol zien we grote drukte op de toegangswegen. Het blijkt dat vanwege een “signaal” de marechaussee alles streng controleert, wij hebben er geen last van. Tegen 10:00  worden we netjes thuis afgezet en zit het erop.

Na ruim 27 uur onderweg en het overbruggen 12 uur tijdverschil zijn we best moe. We gaan pas rond 20:30 naar bed om zo gauw mogelijk in het ritme te komen.

Naschrift

Al met al een onvergetelijke ervaring.
USA, het land van groot, groter, grootst en tegenstellingen.
Waar daklozen en Ford Mustangs elkaar afwisselen.
Weidse en afwisselende landschappen.
Alle reserveringen waren in orde, prima hotels, bij sommige hotels was geen ontbijt inbegrepen, achteraf is het wel erg relaxed als dat wel het geval is.
Overal aardige mensen en niemand is ziek geworden.
Alleen onze achternaam is een ramp in de USA, daar snappen ze niets van. Maar ook dat is allemaal goed gekomen.
En een week nodig om de jetlag te verwerken.

Bedankt voor het meedenken en boeken van deze geweldige reis!!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Amerika.