Reisverslag familie op reis door West-Amerika en New York

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 13 jaar

Aankomst New York (8 juli)
Na een lange vlucht met goed eten, zelfs een dame blanche, zijn we aangekomen op de luchthaven JFK. Na het afnemen van vingerafdrukken en een foto van ons gezicht mochten we dan eindelijk de luchthaven verlaten en werden we door een shuttlebusje naar ons hotel gebracht. Onderweg keken we onze ogen uit. Al snel zagen we de skyline van New York. Het rijden gaat hier kriskras door elkaar en overal zien we ‘yellow caps’. Ons hotel ligt vlak bij Times Square en je ziet overal grote billboards van voorstellingen. Het is hier erg warm en we zijn vermoeid van de reis dus straks lopen we nog een blokje om en dan gaan we lekker vroeg naar bed.

Central park en Circle line (9 juli)
Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan en naar Central Park gegaan met een yellow cab. Wat een oase van rust zo midden in de stad, echt heel bijzonder. Een trouwlustig koppel wilde ons als getuige en zo kwam het dat wij in een prieeltje getuigen waren van een huwelijk! Dit leverde Roel nog 20 Dollar op van de bruidegom. In het park is verrassend veel variatie qua bomen, bloemen en planten. Verder zwemmen er veel schildpadden in het meer en is het heel bijzonder met de skyline van de stad op de achtergrond. Vlakbij het park ligt de Apple store een heel apart gebouw met een geweldige drukte binnen. We keken onze ogen uit, de I-pads gingen als warme broodjes over de toonbank. We liepen nog even door de duurste winkelstraat ter wereld Fifth Avenue en konden ons nog even vergapen aan de rijken der aarde. Nu op naar de boottocht met Circle line. Deze boottocht duurde twee uur en bracht ons naar The Statue of liberty en we konden weer prachtige foto’s maken van de skyline. We zijn wel verbrand, omdat het toch erg warm is hier. Een taxi bracht ons naar Ground zero, erg indrukwekkend. Daarna via Chinatown naar Little Italy en even uitrusten in het hotel. Verbazingwekkend hoeveel je kan doen op een dag. Nu zitten we op een terrasje tegenover het Rockfeller. Heerlijk gegeten hier. Straks wandelen we terug naar het hotel en gaan we heerlijk ons mandje weer in.

Empire State building, shoppen etc. (10 juli)
Na een slow start, we hebben toch nog wel last van het tijdsverschil zijn we met een hele snelle lift naar de 86e verdieping van het Empire gegaan: ploppende oren en daarna een fantastisch uitzicht. Sta ik even met mijn rugzak tegen de muur te leunen, blijkt er net een alarm te zitten! Gelukkig kon de ‘security man’ er ook om lachen. We wilden nogmaals naar Central park vanwege de hippies, maar er waren er geen te bekennen. Wel leuk allemaal zonnende mensen, hele gezinnen die hier hun dag komen doorbrengen. Ook leuk om hier baseball te kijken. Zelf hebben we ook tijdje lekker gezeten in het park. Na verloop van tijd toch weer een taxi gepakt naar Fifth Avenue: Apple store, Schwartz, Uggs etc.. Bij de Uggs-winkel was een Nederlands gezin dat 4 paar kocht! Overal mensen met tassen vol aankopen. Via Madisons teruggelopen naar het hotel. Hier was een soort braderie en het looptempo was dus niet hoog. We keken onze ogen uit met alle drukte, maar ook de rare dingen die er verkocht worden. In het hotel weer even uitgerust, maar nu zijn we weer op Times Square om NY af te sluiten. Het krioelt van de mensen, verkopers, voorstellingen etc. Leuk om gewoon op de tribune te zitten en mensen te kijken.

San Francisco (12 juli)
Gisteren zijn we om 14.45 uur geland in San Francisco. Wat een andere wereld, veel relaxter hier, maar wel vreselijk koud. Nu zijn we nog 3 uur terug in de tijd gegaan. Dit maakt het wel moeilijk om in een normaal ritme te komen. Na aankomst bij ons hotel zijn we eerst even lekker gaan liggen. Het is hier trouwens behoorlijk koud en winderig. Daarna zijn we op pad gegaan voor een City-pass en hebben we meteen gebruik gemaakt van de cable-car richting Fishermans Wharf.
Heerlijk gegeten bij een soort steakhouse en vroeg naar bed. Vandaag hebben we de tocht naar Alcatraz gemaakt. Deze is echt heel indrukwekkend. Gelukkig is het weer een beetje opgeklaard en scheen de zon zelfs een beetje. Daarna zijn we naar de zeeleeuwen gegaan bij Pier 39. Er waren er jammer genoeg niet zoveel op dat moment. Toch leuk om te zien. Na de lunch hebben we een stuk langs het water gelopen en wilden we met de cablecar terug naar het hotel. Het is zo druk dat we uiteindelijk met een andere bus via Chinatown gegaan zijn. Straks gaan we eten in de buurt van Lombard Street, de meest bochtige en steile straat hier.

Golden Gate Bridge etc. (13 juli)
Gisteravond hebben we ontzettend leuk en lekker gegeten bij Lories place, een jaren ’50 tent met aan iedere tafel een jukebox waar je liedjes op aan kunt vragen. Erg leuke sfeer daar! SF ligt iedere ochtend in een soort nevel die het best koud en vochtig maakt. Later op de dag komt de zon door, maar het blijft vrij koud en winderig. Wij zijn daarom na het ontbijt eerst naar Mission Dolores gegaan, het oudste gebouw in San Francisco, waar heel veel indianen begraven liggen. Het is een mooi gebouw met een museumpje erachter. Daarna zijn we via de Painted Ladies naar de fietsverhuur gegaan voor onze tocht naar de Golden Gate Bridge. Bij vertrek stond er veel wind en we moesten ook nog aardig klimmen, dus sommige stukjes hebben we gelopen. Gelukkig brak de zon toch nog door en konden we een blik werpen op deze prachtige brug. We zijn de brug op gefietst en halverwege gekeerd. Heel gaaf om bovenop de brug te staan. Na deze inspannende tocht hebben we gegeten in een visrestaurant.

Per auto richting Yosemite (16 juli)
We zijn nu met onze prachtige Chevrolet Malibu vanuit San Francisco hierheen gekomen; van de kou in de warmte en van de stad in de natuur. Het is hier schitterend. De omgeving heeft wel wat weg van de Alpen, alleen is alles veel groter. We verblijven in een lodge met 2 kamers: Roel slaapt boven in de vide! Er zijn allemaal appartementen en een aantal kleine zwembaden met spa’s. Heerlijk om te kunnen zwemmen na zo’n rit.
Vandaag zijn we via een schitterende route naar de sequoia’s (hele grote oude bomen) geweest in Mariposa Grove. Omdat er op de lodge waar we verblijven nog meer Nederlanders zijn wilde Roel graag vroeg terug zijn om te zwemmen. Het is er warm genoeg voor en morgen trekken we weer verder via de Tioga Pass.

Via de Tioga pass naar Mammoth Lakes (17 juli)
Vandaag hebben we weer een prachtige tocht gereden. We reden over een pas van 9000 ft. (2745 meter) en zagen ondanks het mooie weer toch nog veel sneeuw langs de kant van de weg. Er zijn zoveel mooie uitzichtpunten dat je op een gegeven moment geen zin meer hebt om te stoppen.

Na de lunch zijn we naar Mono Lake gereden. Dit is een heel oud meer waar allerlei kalkvormen uit omhoog steken. Het ziet er echt heel gaaf uit. Daarna zijn we naar ons hotel in Mammoth Lakes gereden. Dit is een ski-gebied dus we zijn weer omringd door besneeuwde bergen. Bij het hotel nog even lekker gezwommen. Er waren een aantal Amerikaanse kinderen die Roel vroegen mee te spelen. Ze konden niet geloven dat hij uit Nederland komt. Ze hadden nog nooit iemand van zover weg hier gezien. Wel grappig!

Death Valley (18 juli)
Na het ontbijt weer vertrokken richting Death Valley. Wat is het hier ontzettend heet! Zelfs nu het 21.42 uur is het buiten nog rond de 40 graden. Wij zijn hier meteen het zwembad ingedoken en laat in de middag naar Badwater en Artist road gegaan. Qua temperatuur hielp dit helaas niet veel, maar het was wel prachtig met die lage zon. Je waant je hier echt in een filmdecor!

Las Vegas (19 juli)
Midden in de woestijn, in de hitte, hebben wij een prachtig hotel: Luxor. Het is gebouwd in de vorm van een piramide en wij verblijven op de 22e verdieping. We komen er met een lift die schuin omhoog gaat in een van de hoeken van de piramide. Alles hier is vreselijk over de top, kitsch, decadent en noem maar op. Wel heel gaaf om mee te maken. We hebben de hele strip afgelopen vanavond. De Bellagio fonteinen zijn schitterend! Vanmiddag ook een poos lekker bij het zwembad gelegen. Wel raar dat dit alles kan zo midden in de woestijn. Ik ben samen met Roel nog in de rollercoaster NewYork geweest. Die was wel erg heftig’.

Bryce Canyon (21 juli)
Gisteren hebben we erg lang in de auto gezeten op weg naar Bryce Canyon. De tomtom kent het adres van onze lodge niet dus het was zoeken geblazen. Gelukkig was het een mooie weg om te rijden en moesten we weer eens ouderwets kaartlezen.
Vandaag zijn we met een shuttle-bus het park in gegaan en hebben we een heel stuk gelopen. Echt duidelijk worden de routes niet aangegeven hier, maar je komt altijd wel weer bij een parkeerplaats / busstop. Wel makkelijk, als je verdwaalt word je toch wel weer opgepikt door de bus. Het was echt een schitterende tocht, maar op de een of andere manier zijn we ook moe vandaag, misschien door de hoogte of het verschil in temperatuur. Vanavond gaan we naar een echte country rodeo. We zijn benieuwd. Morgen hebben we weer een lange reisdag voor de boeg naar Moab, via Capitol Reef. Daar zullen we 3 overnachtingen doen.

Moab (22 juli)
Na de rodeo van gisteravond, die voornamelijk met stieren vangen en berijden te maken had, zijn we richting Moab gereden. Alweer een prachtige route, door Capitol Reef en langs Canyon en Arches National Park. Ons nieuwe verblijf ligt aan de Colorado River, 14 miles vanaf Moab. Het is hier echt schitterend. We hebben heerlijk gegeten voorzien van ouderwetse country muziek en blijven vandaag een hele dag in en om de lodge. Even een dagje lekker bijkomen aan het zwembad. Ook hier is het weer erg warm. In de krant zag ik dat er sprake van een hittegolf is. Morgen zullen we gaan raften.

Moab: raften op de Colorado (23 juli)
Gisteren zijn Martin en ik toch nog maar even naar Arches NP gegaan voor een korte hike. Het is hier zo mooi en we wilden ook nog wat boodschappen doen. Roel bleef heerlijk in ons huisje relaxen, hij wilde echt een dagje vrij. Wij vonden het te heet bij het zwembad en hebben genoten van de prachtige natuurlijke bogen in Arches.

Vandaag werden we om half twaalf opgehaald om te gaan raften. De rivier is niet heel wild, maar toch is het erg leuk om te doen. We waren met meerdere boten en hielden watergevechten Verder is de omgeving ook erg mooi. Op de foto waar je Martin ziet drijven zie je op de achtergrond onze lodge.

Monument Valley (25 juli)
Vandaag zijn we rond 13.00 uur aangekomen in Monument Valley bij Goulding’s Lodge. Vanaf 1923 was dit een handelspost voor de Navajo Indianen en hier is de allereerste westernfilm opgenomen van John Ford met John Wayne. Ook hier zijn we weer onder de indruk van het landschap.
Wij konden eigenlijk meteen mee met zo’n Indiaan op een tour door het reservaat. Dit was erg leuk. We zijn in een Indianenhuis/hut geweest en onderweg aardig heen en weer geschut om de verschillende monumenten te kunnen zien. Na afloop waren we aardig rood van het stof.
Het weer begint hier om te slaan. In de verte zien we onweer. We zitten deze nacht in een mooie bungalow met 2 baden, 2 douches en 2 slaapkamers.

Lake Powell en Antelope Canyon (27 juli)
Gisteren zijn we vrij vroeg aangekomen in Page bij Lake Powell. Het schijnt dat we een mooie route hebben gereden, maar daar was weinig van te zien, want het stroomde van de regen. Gelukkig werd het aan het eind van de dag droog en ondanks de regen blijft het hier korte broeken weer.
Vandaag zijn we eerst een poos lekker aan het zwembad gaan liggen. Om een uur of een zijn we naar Page gereden voor een trip door de Upper Antelope Canyon (in Arizona). Gisteren was deze gesloten; wanneer het regent kan deze in korte tijd volstromen met meer dan 2 meter water en dat was dus ook gebeurd.
Vandaag konden we er gelukkig wel in. Persoonlijk vind ik dit tot nu toe de mooiste canyon die ik gezien heb. Doordat het een hele nauwe kloof is en de zon er van bovenaf in schijnt zie je hele mooie kleuren en lichtspelingen. Een indiaan heeft ons met een soort jeep heen en weer gebracht. We werden weer lekker heen en weer geschud en kwamen rood van het stof terug. Roel heeft een mooie zonnebril gekocht, zodat hij niet meer zo’n last heeft van het stof in zijn ogen.
Martin wilde graag de Glen Canyon dam bezoeken, dus die hebben we op de terugweg ook meegepakt. Daar zit een hele rondleiding aan vast en je wordt weer helemaal gecontroleerd door de beveiliging. Best indrukwekkend die hoogtes van zo’n stuwdam.
Bij het zwembad zijn we weer lekker bijgekomen van deze excursies. Het was vandaag weer een heel hete dag.

Grand Canyon (29 juli)
Gisteren zijn we na een prachtige tocht dan eindelijk bij de Grand Canyon aangekomen. Na alles wat we gezien hebben is dit toch echt overweldigend groot en mooi. We zijn het park binnen gekomen bij Dessert View. Daarvoor hebben we al enkele blikken naar beneden kunnen werpen, maar deze canyon is echt overweldigend groot. Ons hotel ligt net buiten het park en na aankomst hebben we meteen een helikoptervlucht geregeld voor de volgende dag. ‘s Avonds bij het eten kwamen we mensen tegen die we ook al in New York ontmoet hadden. Wel grappig en zij gingen ook de heli-vlucht maken.
Het in een helikopter zitten is al een ervaring op zich, maar ook nog boven de canyon vliegen is echt fantastisch! Jammer dat een half uur zo snel voorbij kan zijn. Daarna zijn we nog even naar de ‘rim’ gegaan om nogmaals de canyon van dichtbij te bekijken. ‘s Middags even uit gaan rusten bij het hotel. Martin en ik hebben nog een IMAX film over de Canyon bekeken van National Geographic, maar Roel bleef lekker gamen in het hotel.

Route 66 en San Diego (31 juli)
Vanaf de Grand Canyon zijn we via route 66 en een tussenstop in Blythe nu aangekomen in San Diego. Onderweg was het erg heet, maar hier in San Diego is het heerlijk, zo rond de 24 graden. Route 66 is een beetje vergane glorie en de route is voornamelijk snelweg geworden. Je ziet nog wel veel van die oude benzinestations.

Vandaag zijn we eerst gaan shoppen (pet voor Stefan etc.) en onze Nederlandse kennissen op gaan zoeken op Silver Strand, een camperplaats aan het strand. We hebben er heerlijk aan het strand gelegen en gegeten. Morgen willen we naar Seaworld. We proberen nog om onze laatste overnachting om te boeken naar LA, zodat we daar ook nog wat rond kunnen kijken. Nog even afwachten of dit gaat lukken.

San Diego (2 augustus)
Gisteren hebben we Seaworld bezocht, een erg leuk park met allemaal van die super Amerikaanse shows. Alles weer lekker over the top dus. Het was erg warm en ondanks zonnebrand zijn we wel wat verbrand hier en daar. De show met Shamu (orka) was wel heel bijzonder. We zaten in de ‘soak-zone’ maar zijn helaas (volgens Roel) niet nat geworden. Het was jammer dat het zo druk was, maar ja dat heb je nou eenmaal in deze periode.
Vandaag zijn we heerlijk gaan luieren bij het zwembad en aan het eind van de dag nog even naar La Jolla Cove gegaan. Dit is een soort strand met rotsen waar de zeehonden en zwemmers samen liggen en zwemmen. Je ziet er ook veel pelikanen en andere vogels. Eigenlijk is dit veel leuker dan zo’n attractiepark. We hebben er heerlijk gegeten met het zicht op de zeehonden en de baai.
We hebben onze laatste nacht om kunnen boeken en slapen dan in Los Angeles. Zo kunnen we Hollywood nog even zien en hoeven we ook niet te stressen om op tijd bij de luchthaven te zijn.

Los Angeles (4 augustus)
Onze laatste dag brengen we door in LA. We zijn vanmorgen rond 10 uur weggegaan en hebben er in totaal toch nog bijna drie uur over gedaan om in Hollywood te komen. Komend weekend gaat er een belangrijke weg dicht hier en ook nu al is te merken dat het erg druk is op de weg.
Van veraf zien we de letters HOLLYWOOD al staan. De letters zijn dan ook 15 meter hoog. Via het Griffith-park bekijken wij ze nog even goed en dan gaan we gauw naar de Walk of Fame. Onze auto wordt netjes voor ons weggezet in de parkeergarage. Buiten is het een gekkenhuis van mensen die de sterren, hun hand en voet afdrukken willen bekijken. Wel leuk om te zien. Alles is over de top hier. We gaan met een bustour naar Beverly Hills om de huizen van allerlei beroemdheden te bekijken. Wat een pracht en praal hier! Het contrast met andere delen van de stad is wel erg groot.
Nu hebben we lekker gegeten in het Doubletree hotel vlakbij de luchthaven. Morgen vliegen we weer naar huis en wil Roel weer eens een lekkere frikadel eten!

Bekijk hier onze reis naar West-Amerika met Moab!
Heeft u behoefte aan meer informatie over Amerika met kinderen, bekijk onze inspiratiepagina.