Reisverslag familie op reis door West-Amerika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 9 en 6 jaar

Wij zijn Junior Rangers!

Wil je de grootste bomen ter wereld wel eens een knuffel geven? Of onder een enorme rotsboog door lopen, die elk moment kan instorten? Heb je wel eens gespeeld met groen, blauw, rood of oranje zand? Of wil je liever een duik nemen in een lekker fris bergriviertje? Het kan allemaal in de Nationale Parken van West-Amerika, waar wij naartoe zijn geweest op vakantie met Travelnauts.

Het lijkt wel alsof ze heel veel natuurwonderen in één deel van Amerika gestopt hebben, want op onze reis was elk park even bijzonder. In Yosemite NP (National Park) zijn het de enorme rotsbergen, in Sequoia NP staan de reuzenbomen, in Bryce NP zijn door de vorst allemaal bijzondere bergjes gevormd waar je tussendoor mag lopen (die noemen ze hoodoos). In Arches NP bevinden zich wel 2.000 natuurlijk gevormde bogen in alle vormen en maten en dan is er natuurlijk de Grand Canyon, die enorme kloof die is uitgesleten door de Colorado-rivier.

Maar wat onze bezoeken aan al die mooie parken nóg leuker hebben gemaakt, zijn de Junior Rangers Programs. Junior watte? Junior Rangers! Wij kennen dat niet zo in Nederland, maar in elk Nationaal Park van Amerika werken ‘rangers’. Dat zijn mannen en vrouwen die zo van de natuur houden, dat zij de bomen en bergen en bossen en dieren willen beschermen zodat iedereen ervan kan genieten, ook in de toekomst. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ heeft de Amerikaanse regering in elk nationaal park een Junior Ranger-programma laten opstellen. Het programma verschilt per park en per leeftijdscategorie en dat maakt het juist zo leuk. En het allermooiste: als je het programma goed gevolgd hebt, krijg je als beloning een Junior Ranger Badge!

Om daarvoor in aanmerking te komen, kun je bij elk park een Junior Ranger boekje ophalen bij het bezoekerscentrum (Vistor Centre). Soms moet je daar een paar dollar voor betalen, maar meestal is het gratis. Het boekje is meestal verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 5-8 jaar (ravens), 8-10 jaar (coyotes) en 11 jaar en ouder (scorpions). Er staan verschillende opdrachten in, zoals ‘Teken het mooiste uitzicht in dit park’ tot ‘Wat mogen beren eten en wat niet?’. Meestal is het ook de bedoeling dat je een van de Junior Rangers activiteiten volgt. En die variëren weer van een wandeling onder begeleiding van een ranger tot een workshop over geologie. Het is allemaal even goed verzorgd; laat dat maar aan de Amerikaanse rangers over!

Om de Junior Ranger Badge echt in je handen te krijgen, moet je nog een heus ritueel doorlopen, waarbij je je recht hand opsteekt om de eed af te leggen: je moet de ranger (in het Engels natuurlijk!) nazeggen: “Ik beloof dat ik de Nationale Parken en bossen zal beschermen”. Het moment dat je dan plechtig je badge overhandigd krijgt, is welverdiend en super cool!

Nationale Parken Top 3 van Roos (9 jaar) en Vidocq (6 jaar)
1. Arches National Park
2. Bryce Canyon
3. Sequoia National Park

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Amerika.