Reisverslag familie op citytrip in New York

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 16 en 13 jaar

New York

Om New York te ervaren en veel “bezienswaardigheden” te zien en doen heb je zeker een week nodig. De inwoners zijn zeer vriendelijk: altijd behulpzaam als je de weg vraagt en serveersters stellen zich altijd voor.

Van tevoren

Voor het verkrijgen van toegang tot de Verenigde Staten is een Esta nodig. Het is raadzaam deze op tijd aan te vragen en er rekening mee houden dat het invullen van het formulier lang duurt en per paspoort ingevuld moet worden. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld ADHD- medicijnen) vallen onder de Opiumwet, waarvoor een medische verklaring nodig is. Op de website van het CAK is te zien welke verklaring nodig is. Het verkrijgen van deze verklaring duurt minimaal 4 weken. Een medicijnpaspoort (via apotheek) geldt niet als verklaring. Het is handig van tevoren een New York (sightseeing) pas aan te schaffen, hiermee kun je diverse attracties tegen veel lager tarief bezoeken en heb je meestal toegang  via de fast entrance. Deze pas moet je (ook) uitprinten, want de gedownloade versie wordt niet overal geaccepteerd. Het regelen van vervoer van en naar het vliegveld kan het best van tevoren geregeld worden, dit voorkomt veel stress. Let op in 1 taxi passen 3 personen met bagage.

Westin Hotel  Grand Central

Het Westin Hotel Grand Central is zeker aan te bevelen. Een prima hotel; goed verzorgd, hulpvaardige medewerkers en een gunstige ligging. Veel bekende locaties en winkels (onder andere  fifth avenue) zijn op loopafstand. Het hotel heeft uitzicht op het Chrysler building.

Eten

Ontbijten kan prima in het hotel maar onderweg zijn veel verschillende restaurants/cafés waar je net als veel New Yorkers goed kunt ontbijten. Bijvoorbeeld bij de Sandwicherie (heerlijke vers bereide French toast(= wentelteefjes) of de Luncheonette waarvoor zelfs een rij wachtenden staat. Tips voor het avondeten; Amerikaanse restaurants als Billsandbarburger en Pershing Square hebben onder andere goede hamburgers op het menu. En in Little Italy voor een goede pizza. Aanrader is ook eten bij Ellen’s Stardust, waar je maaltijd al zingend geserveerd wordt.Voor koffieliefhebbers: ongeveer op iedere hoek van een straat vind je een Starbucks. Bestel je bij een andere locatie koffie, wordt altijd een tweede kop (free refill)aangeboden.

Hop on hop off bus

Om gelijk een goede indruk te krijgen (en sfeer te proeven)  van de stad, kan de vakantie-periode begonnen worden met de hop on hop off bus.  Bij de down-town route rijdt de bus in ongeveer 2 uur langs verschillende attracties. Door op het beginpunt in te stappen, kunnen zitplaatsen uitgezocht worden (bij mooi weer op het dek). Als je tijdens de rit niet uitstapt, hou je de goede zitplaats terwijl je onderweg bepaalt wat later in de vakantie bezocht wordt.

Yankees

De Yankees games kunnen zowel overdag of in de avond bezocht worden. Een erg leuke ervaring, ook al ken je het spelletje niet. Maar het zien van het gigantische stadion en het hele gebeuren erom heen is fantastisch. Zitplaatsen op de derde ring tegenover het scherm geven prima zicht. Bezoek van het stadion in de avond maakt door verlichting nog meer indruk.  Natuurlijk staat bij het volkslied iedereen op en houden de spelers de hand op het hart . Het leuke  is ook nog dat één van de favorieten een in Amsterdam geboren Antiliaan is, hij wordt als “Gigi” fanatiek aangemoedigd  Veel fans bezoeken de wedstrijd met een Yankees -shirt aan of – pet op.

Gids

Met een gids (bij voorkeur een in New York wonende Nederlander) is het interessant door de stad te lopen en daarbij niet (alleen) langs de top -attracties te lopen, maar ook minder toeristische wijken te bezoeken.  Een Nederlandse gids kan tips geven over te bezoeken locaties en een en ander vertellen over Amerikaanse gewoontes.
Bijvoorbeeld:
– omdat men klein woont, bewaart men schoenen in de magnetron (?);
– New Yorkers zijn niet gewend bij elkaar thuis af te spreken, een bekende plek om af te spreken, is bij de klok op het Grand Central Station( mooi gebouw om te bekijken);
– boodschappen zijn duur, daarom pakt men onderweg meestal een broodje uit een standje of ontbijt in een restaurantje. Op zo goed als elke kaart staan daarom ook breakfast gerechten, vaak wordt het vers bereid.
– studeren in New York kost 50.000 dollar per jaar; studenten spreken af in een restaurant om  te studeren of  gamen. Zomers picknicken in het Washington Square Park (gezellig park).
– in Soho vind je diverse boetiekjes. Verschillende grote merken zijn hier begonnen en uitgegroeid.
– Amerikanen zijn niet erg milieubewust; alles wordt apart in plastic tassen gestopt. Iedere souvenir in een aparte tas.
– in restaurants kun je bij alles op de menukaart precies aangeven hoe jij het wilt hebben. Bijvoorbeeld cappuccino met de hete melk in aparte  kopjes.

Shoppen

Op fifth avenue vind je niet alleen de bekende luxe merken, maar ook populaire kleding voor jongeren ( Abercrombie & Fitch, Hollister, Forever 21, Levi). Leuk, voordelig winkelen is de outletstore Century 21.  Hier vind je diverse designermerken  (niet alleen  kleding) met enorme kortingen. Opletten alleen is dat make  up en parfums niet tegen lagere prijzen worden verkocht!

Helicoptervlucht

Wat zeker is aan te raden: een helicoptervlucht boven Manhattan. wanneer je de vlucht halverwege de vakantie doet, zie je de verschillende attracties waar je al bent geweest, vanuit de lucht. Een helicoptervlucht is een fantastische ervaring, je kijkt je ogen uit.

Central Park

Het Central Park  kan op de fiets bekeken worden. De geasfalteerde wegen zijn in drie banen gesplitst: 1 wandel-, 1 fiets- ( met een “fast en “ slow” gedeelte) en 1 voor gemotoriseerd verkeer. In het park vind je naast diverse speeltuinen, ook meren (bootje varen) en sportvelden.  Hier wordt vaak  baseball gespeeld door vriendenteams, leuk om te zien hoe fanatiek. New Yorkers gebruiken het park als “achtertuin” om de drukte van de stad achter zich te laten.

9/11 memorial

Ook voor hen die 9/11 niet bewust hebben meegemaakt zijn 9/11 memorial locaties de moeite waard en heel indrukwekkend. Op de plaats van de eerste  Tower is een enorme fontein gebouwd waarbij in de muur de namen van alle slachtoffers staan gegraveerd. Op de dag dat degene jarig zou zijn geweest, wordt bij de naam een vlaggetje geplaatst. Op de plaats van de andere Tower is een museum gebouwd waarin nog resten van de constructie zijn te zien. In het museum kun je een  audio-tour doen, maar (vooral met kinderen) zelf rondlopen is prettiger want kun je zelf route en tempo bepalen.

Brooklyn

Brooklyn (verbastering van Breukelen) is een heel andere, minder toeristische wijk dan Manhattan. Brooklyn staat bekend om  de architectuur en grafitti (kunst). De wijk is te bereiken via verschillende bruggen. Wandel over de Manhattan Bridge, dan heb je het mooiste uitzicht op de beroemde Brooklyn Bridge.  Omdat de brug een lengte heeft van ruim 2 kilometer is het aan te raden heen of terug de metro te nemen. Wanneer je terug naar Manhattan een brug oversteekt, heb je het mooiste uitzicht op de skyline, zeker rond zonsondergang.

Uitzicht over de stad

Op verschillende locaties kun je hoog in het gebouw over de stad uitkijken, waarbij de snelheid van de lift al een belevenis is. Je kunt het best van tevoren uitzoeken welke richting (bijvoorbeeld richting central park) je het liefst wil kijken. Het bekijken van het uitzicht tijdens zonsondergang of in het donker is ook een aanrader.

Ellis Island en  Liberty Island

Met de ferry (erg druk)zijn deze eilanden te bereiken.  De wachttijd voor de ferry kan gedurende de dag wel oplopen tot zo’n drie uur. Rond 9 uur is dit een half uur. Het Vrijheidsbeeld kan eventueel beklommen worden. Op Liberty Island is een museum te bezoeken, dat een goede indruk geeft van de werkwijze  rond immigratie toentertijd. Je kunt laten opzoeken of je voorouders immigranten waren. Alle namen zijn ook in balustrades gegraveerd waarbij je verschillende typisch Nederlandse namen kunt vinden. Vanaf beide eilanden is er een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan.

Vervoer

In de spits kun je beter de metro (alhoewel erg vol) nemen  dan een taxi omdat het zeer druk is op de wegen. Een metropas aanschaffen van tevoren is wel handig. Inwoners zien altijd direct dat je toerist bent, want het lukt toeristen  niet het pasje in één keer goed door de stang  te halen om toegang te krijgen. Neem je de metro moet je goed opletten dat je de juiste richting neemt (alle lijnen gaan downtown en uptown ( te zien op de borden op de perrons). Op straat wordt  trap naar een metrostation aangegeven door een paal met een groene bol erop.Wil je met de metro naar het Yankees stadion, gewoon een fan met een Yankees shirt volgen, deze zijn er genoeg in de metro voor een wedstrijd. Het verkeerslicht bij zebrapaden: wit, oranje (telt af naar) rood. Buiten de spits kun je prima een taxi pakken, wel makkelijk en niet duur.

Dure stad

New York is een zeer dure stad, ook voor de inwoners. Bijvoorbeeld een biertje kost 8 dollar. De leeftijdsgrens voor alcohol wordt zeer streng gehanteerd: als je nog geen 21 bent, mag je zelfs niet in de buurt van een café komen, of aan de bar in een restaurant zitten. Voor Nederlandse toeristen zijn de bekende Amerikaanse kledingmerken wel veel goedkoper dan in Nederland. Om de verschillende attracties/musea te bezoeken, is een sightseeing pas voordeliger . Het is gebruikelijk ongeveer 15 % fooi te geven. Let hierbij op dat de fooi niet al op de bon vermeld staat

Toegang en bereikbaarheid attracties

Om te voorkomen dat je bij attracties uren in de rij staat, is het aan te raden zeer vroeg te gaan zodat je rond 9 uur bij de ingang bent. Met een visitors pas heb  je toegang tot de fast entrance. Bij ongeveer alle attracties worden veiligheidsmaatregelen genomen waarbij je pas toegang krijgt na  een uitgebreide check, net als op het vliegveld.

Bekijk hier onze New York citytrip.