Lieke Bracké (11) in West-Amerika

Je gunt je kind toch de wereld!
Zondag 19 juli

Vandaag begon het eindelijk: de Grote Reis.
We stonden om 9 uur op en gingen alles in de auto laden. Ik moest mijn eigen rugzak nog inpakken en toen gingen we naar Schiphol rijden.
Toen we er waren, gingen Matthijs (mijn broer van 14) en mama uit de auto om vast in te checken en papa en ik gingen de auto parkeren. Toen papa en ik met de bus terug gingen, belde Matthijs om te zeggen dat ze zonder ons niet konden inchecken. Toen we er eindelijk waren, kregen we voorrang omdat mama al zo lang in de rij stond. Daarna gingen we langs de douane en werden onze tassen bekeken enzo…
Toen dat klaar was, gingen we allemaal nog iets eten en moesten we nog lang wachten. Eindelijk mochten we om 2 uur het vliegtuig in en vlogen we weg naar Denver. Eerst moesten we nog overstappen in New York en om 9 uur ‘s avonds kwamen we aan in Denver. We haalden de huurauto op (een witte Jeep) en gingen naar ons hotel. Omdat we moe waren, konden we snel slapen

Maandag 20 juli

Vandaag werden we allemaal bijna tegelijk wakker om 7 uur. Na het douchen gingen we ontbijten, dat zat erbij. Omdat het gratis was, dachten we dat het niet zoveel zou zijn, maar het was echt heel erg lekker. Er was toast, donuts, muffins en wafels en yoghurt.

Daarna pakten we alles weer in de auto en gingen weg naar Estes Park. Op weg daarheen kwamen we eerst door het plaatsje Nederland. Daar zijn we natuurlijk gestopt en hebben we veel foto’s genomen van het stadhuis en bij een politie-auto. We hebben daar ook lekker middag gegeten. Daarna gingen we inkopen doen. Papa deed goedkope kersen in het mandje, dacht hij. Het was alleen geen 3 dollar voor de hele zak, maar per gewicht. Dus hadden we opeens voor 9 dollar kersen, maar ze waren gelukkig wel lekker.Toen we bij het hotel aankwamen gingen Matthijs en ik zwemmen, dat was wel heel leuk.

Dinsdag 21 juli

Vandaag gingen we verder naar Cheyenne. Daar was een van de grootste rodeo’s van Amerika en daar hadden we kaartjes voor gekocht. We kwamen net op tijd in het plaatsje aan om de optocht te zien. Er waren allemaal verklede mensen die eruit zagen zoals vroeger en reden in auto’s van vroeger. Ook waren er veel paarden en veel muziek. De optocht duurde best wel lang en ik vond hem heel leuk om te zien.
Daarna gingen we naar de echte rodeo. Er was heel veel te zien: een kermis, winkeltjes, veel eten en een nagebouwd indianendorp. Maar het spannendste was de rodeo. Ze moesten verschillende dingen doen: op wilde paarden en stieren blijven zitten, kalfjes vangen vanaf hun paard en met een lasso vastbinden en met een paard zo snel mogelijk een moeilijk parcours rijden. Ik vond het stieren rijden het leukste.
Toen we terug waren in het hotel, gingen Matthijs en ik naar de sportzaal.

PS. Gisterennacht ben ik nog uit mijn bed gevallen….. Waarschijnlijk droomde ik dat ik bij de rodeo op een paard zat

Woensdag 22 juli 2015

Vandaag deden we niet zoveel. We keken nog even naar een vliegshow en toen moesten we heel ver rijden, wel bijna 7 uur. We gingen onderweg lunchen bij de Subway. Daar gingen we praten met een Amerikaanse meneer, maar ik verstond er echt helemaal niets van. We kwamen pas voor het avondeten aan bij ons hotel.

Donderdag 23 juli 2015

Vandaag stonden we, voor de verandering, een keer laat op, om half 8!!! We gingen ontbijten bij de Starbucks en daarna gingen we op weg naar Yellowstone (Mammoth hot springs). We moesten via een hele hoge weg (wel 3300 meter hoog). Dat was op zich niet eng, maar omdat het hard regende en onweerde werd het wel een beetje eng. Op een gegeven moment was het nog maar 4 graden…. Toen we weer naar beneden reden, werd het weer wat zonniger er warmer.
We waren nog maar heel even in het park en toen zagen we meteen een bizon op de weg. Dat was dus wel gaaf, want je kon hem van heel dichtbij zien. Daarna zagen we nog wat kuddes, maar die waren heel ver weg. We probeerden wel wat dichterbij te komen, maar er zat een riviertje tussen. Daar hebben we toen met steentjes gegooid, wie het verste kon en ik was het jammer genoeg niet.
Daarna gingen we op een onverharde weg rijden en hebben we nog 5 herten gezien en een bruine beer met twee jongen. Het was dus een heel erg leuke dag.

Vrijdag 24 juli

Vandaag begonnen we met alleen een muffin en een appel, maar dat was genoeg.
We begonnen met de hot springs, dat zijn hele warme bronnen die boven de aarde komen en dan mooie poelen worden of soms een soort terrassen maken.
Daar hoorden we over een rivier waar heel heet water in de koude rivier stroomt en een soort lekker badwater wordt. We reden er dus heen en het was heel grappig. Op sommige plekken was het water heel koud, soms juist weer heel heet, maar op een bepaalde plek hadden ze een dammetje gemaakt en werd het echt een soort groot bad met heerlijk warm water.
Jammer genoeg moesten we weer weg en gingen we modderpoelen bekijken. Toch was dat ook wel leuk, want je zag het modder borrelen van de hitte. Daar zagen we ook weer bizons.
Terug bij het hotel gingen we weer lekker zwemmen; het was weer een leuke dag.

Zaterdag 25 juli

Vandaag reden we verder naar West Yellowstone. Weer een dag met veel wandelingen bij modderpotten en poelen met mooie kleuren. Ook waren er geisers; ook de allerbekendste van het park Old Faithful. We hadden geluk, want toen we er net 5 minuten waren begon hij te spuiten, terwijl sommige mensen daar al anderhalf uur op stonden te wachten. Toen we nog een wandeling maakten, zagen we hem bijna 2 uur later weer spuiten, alleen nu zagen we het van de andere kant.

Zondag 26 juli

We hadden een donut als ontbijt omdat de bakker dicht was; niet echt lekker dus. We gingen op weg naar Salt Lake City; we kwamen er rond half 3 aan. We zaten in een heel mooi hotel met een binnenzwembad. Maar eerst gingen we naar Temple Square, naar kerken en gebouwen van de Mormonen. Het was buiten echt heel heet, dus gelukkig konden we veel dingen binnen bekijken. We zagen een paar filmpjes een een beeld van Jezus van 4 meter hoog.
Toen we terug waren in het hotel, mochten we gaan zwemmen. Dat was leuk, want het zwembad was mooi en groot en je mocht er alles doen. We hebben avond gegeten in een Mexicaans restaurant. Er was een hele leuke ober, die heel veel kwam praten. Hij zei dat hij hele goede uitvindingen had bedacht en in 2016 op Shark Tank zou komen. Dat is een tv-programma over uitvindingen. We beloofden dat we er goed op zouden letten.

Maandag 27 juli

We konden weer ontbijten in het hotel, in een hele nette kamer. Daarna weer in de auto om naar een ranche te gaan. Onderweg reden we in bossen en in de bergen. Er was een hele tijd niks en ineens was er een leuk restaurant, Hoovers. Daar gingen we lekker eten.
Om half 2 kwamen we aan op de Rocking R Ranche. Daar zeiden ze dat we op net nog op tijd waren om mee te gaan op een buiten-paardenrit. Dus mijn moeder en ik gingen Oreo en mama op Bobby. Het was heel gaaf, want we reden in de heuvels en door allerlei riviertjes. Na 2 uur kwamen we weer terug en zaten wij en de paarden helemaal onder de modder. Daarna mocht ik nog in de bak rijden op een ander paard. Ik vond het echt héél leuk!!
Om 7 uur gingen we naar het restaurant, want iedereen moest tegelijk eten. En na het eten, toen het donker werd, mochten we naar een kampvuur. Daar speelde iemand vioolmuziek en mochten we smores maken: een soort dubbele koek met daartussen chocolade en geroosterde marshmallows. Heel leuk om te doen en heerlijk om te eten. Ik heb er wel 3 op……

Dinsdag 28 juli

Ik ben al om half 7 opgestaan, omdat ik mocht helpen bij het borstelen en het zadelen van de paarden. We moesten er wel 35 doen, maar dat vond ik helemaal niet erg.
Mama en ik gingen met een paar andere mensen en een gids een wandeling maken. We reden er heen in de achterbak van een pick-up, dus we werden helemaal door elkaar geschud. De wandeling was heel mooi, maar ook wel steil. Toen we boven waren hadden we wel een heel mooi uitzicht.
Matthijs en papa gingen rijden met een ATV; dat is een kruising tussen een golfkarretje en een quad. Ze gingen een bergpad op, maar gingen veel te ver. Ze kwamen vast te zitten op een helling met allemaal kiezels waar beneden een rivier stroomde. Matthijs sprong er toe snel uit en ze konden niets meer doen met de ATV. Toen hebben ze eerst 2 uur teruggelopen, zonder iemand tegen te komen. Gelukkig kwamen ze toen een aardige mevrouw met 6 kinderen in de auto tegen die ze heeft teruggebracht naar de ranch. Maar ze waren wel geschrokken.
Daarna gingen Matthijs, ik en mama weer een buitenrit maken. Het was dezelfde rit als gisteren, maar ik vond het weer leuk om te doen. Toen we terug waren mochten Matthijs en ik weer in de buitenbak rijden. Ze lieten ook 3 kalfjes in de bak en de hond, die heet Belle. Toen moesten Matthijs en ik samen met Belle de kalfjes steeds in een andere hoek drijven en waren we echt een soort cowboys.
Als laatste die dag gingen we zitten op hooibalen op een oplegger achter een tractor. die reed door het dorpje en ging er een man gitaar spelen en zingen. Dat vond ik wel een beetje minder.

Jammer genoeg was dit onze laatste dag op de ranche. Ik vond het echt geweldig daar.

Woensdag 29 juli

Onderweg naar Zion zouden we vandaag de mooiste wandeling maken in Bryce Canyon die er is. Bryce is namelijk een park met rotsen met mooie kleuren; ze heten hoodoo. Na 10 minuten naar beneden wandelen werd ik alleen helemaal niet lekker, dus moesten Matthijs en papa alleen verder en gingen mama en ik terug.
Mama en ik gingen toen een stuk lopen bovenaan de rand, zodat we wel alles nog konden zien. Toen we Matthijs en papa weer zagen, zeiden ze dat de een ratelslang hadden gezien. Maar het was wel goed dat ik niet was meegegaan, want naar boven lopen was heel erg zwaar.
Daarna gingen we door naar Zion, want we hadden een hotel in het park. Dat lag echt heel mooi voor een grote rots en in de avond kwamen er allemaal herten op het grasveld van het hotel. Ik vond het er echt leuk.

Donderdag 30 juli

We begonnen vandaag met een heerlijk ontbijtbuffet bij
het hotel. Moest ook wel, want daarna gingen we
een kloofwandeling maken. We moesten met de bus naar
het begin, waterschoenen aan en in het ijskoude water. Daar werden we eerst nog ingehaald door een bekende schaatser. Ik kende hem niet, maar mijn vader zei dat hij Erben Wennemars heet. Die liepen heel erg snel. Het was heel leuk om in de kloof te lopen met hoge bergwanden en we sprongen steeds op stenen en keien. Toen het water te hoog kwam zijn mama en ik terug gegaan.
Later kwamen Matthijs en papa ook en gingen we met de bus terug. Behalve papa, want die wilde het hele stuk terug lopen. Dat duurde heel lang en daarom gingen wij maar picknicken op het gras voor het hotel. Toen ik met mama nog een stukje ging lopen, kwamen we langs een beekje waar je kon zwemmen. Ik ging dus terug om Matthijs te halen en mijn bikini aan te doen. Toen gingen we samen dammetjes bouwen.
Na het eten gingen we weer naar het grasveld en ging Matthijs voetballen met een paar andere jongens. Dat was best gezellig.

Vrijdag 31 juli

Weer een dag in de auto, want we gingen naar Grand Canyon. Onderweg kwamen we eerst langs Horse Shoe Bend. Horseshoe betekent hoefijzer en zo ziet die rivier er daar uit.
Van bovenaf gezien maakt hij een hele gekke bocht. Om er te komen, moest je alleen wel eerst 900 meter lopen in de bloedhitte. Maar heen liepen we naar beneden dus dat ging wel. Om de rivier te kunnen zien, moet je over een enge klif kijken en omdat ik een beetje hoogtevrees heb, durfde ik dat niet echt. Sommige mensen deden echt hele enge dingen op de rotsen bij de rand, zodat ze er bijna afvielen. Gelukkig gebeurde dat niet echt.

Teruglopen was niet zo leuk in de hitte en we deden er best lang over. Ik was blij toen ik boven was. Daarna reden we door naar Grand Canyon. Daar sliepen we weer in een mooi hotel, namelijk in El Tovar. Dat is een oud hotel op de rand van de bergen en kun je mooi uitkijken over het park.

Zaterdag 1 augustus

Toen we wakker werden, regenden het jammer genoeg. Maar we gingen toch wandelen langs allemaal mooie uitkijkpunten. Gelukkig ging alweer best snel de zon schijnen want dan ziet alles er toch wel mooier uit. We kwamen ook langs het rangerstation en daar keken we een film over het ontstaan van de Grand Canyon.
‘s Middags gingen we een beetje luieren en ging ik lezen op de veranda van het hotel. Omdat het wel een beetje saai werd, gingen mama, Matthijs en ik weer een stukje lopen naar een uitkijktoren en kregen we een ijsje.
Matthijs en ik kregen voor ons avondeten een broodje op onze kamer, omdat mama en papa gingen eten in het nette restaurant van het hotel. Stuurden ze ons allemaal foto’s van hun lekkere eten, terwijl wij helemaal niets lekkers hadden. Voor 1 keertje vonden we dat goed, maar verder niet meer!

Zondag 2 augustus

Vandaag eindelijk naar een stad, want we gaan naar Las Vegas; zin in!!
Eerst nog even en wandeling in de Grand Canyon die best eng was met al die afgronden, maar daarna naar Las Vegas. We zaten in een megahotel, in New York New York met een achtbaan op het dank. We zaten op de 43e verdieping en konden overal overheen kijken. In het hotel zaten winkels, heel veel restaurants en allemaal gokmachines.
Maar wij gingen eerst lekker zwemmen want het is buiten wel 43 graden. In het zwembad deden we volleybal met een paar andere mensen.
‘s Avonds over de Strip gelopen om alle andere hotels te bekijken. Bij een hotel hadden ze een fontein die danst op muziek; mooi om te zien. Er liepen héél veel mensen, ook mensen die voor geld op de foto willen.

Maandag 3 augustus

Matthijs had voor zijn verjaardag een helikoptervlucht naar de Grand Canyon gekregen en vandaag ging hij die met papa doen. Ze moesten
om 7 uur opstaan en werden bij het hotel opgehaald. Daarna 3 kwartier vliegen en ontbijten beneden in de Canyon. Daarna weer 3 kwartier terug. Ze vonden het heel leuk om gedaan te hebben.
Mama en ik gingen shoppen. We kwamen niet zo heel ver, want we vonden het echt veel te warm. Maar we hebben nog wel een bidon en een hotdog trui gekocht voor op school en een strandjurkje voor mij. Matthijs ging twee keer in de achtbaan op het hotel, maar ik durfde dat niet.
‘s Avonds gingen mama en ik naar Cirque de Soleil. We zaten op hele goede plaatsen en het was heel knap wat de mensen allemaal deden. Er waren acrobaten, trapeze, clowns en nog veel meer. Ik vond dit leuker dan helikopter vliegen denk ik.

Dinsdag 4 augustus

Gisteren had ik mooie gympen gezien en die gingen we vandaag gelukkig nog kopen; joepie. Daarna verder rijden naar een plaats waar het nog veel warmer is, namelijk Death Valley. Onderweg wilden we ergens gaan eten, maar we konden helemaal niets vinden. Urenlang kwamen we gewoon helemaal geen huizen tegen. Gelukkig kwamen we om half 4 eindelijk bij een restaurant waar we konden eten.
Vlak daarna kwamen we langs het bord Death Valley en waren we er. Death Valley ziet er niet echt uit als een woestijn, want er is niet alleen maar zand. Maar wel is alles heel droog en groeit er bijna niets. En het is echt ontzettend warm, het was 49 graden in de schaduw.
Toen we bij het hotel kwamen gingen we gelijk zwemmen, maar het water was jammer genoeg ook heel warm. Om 9 uur ‘s avonds gingen we weer zwemmen tot half 11 en toen was het nog steeds 44 graden buiten.

Woensdag 5 augustus

Toen we gingen ontbijten was het al weer 38 graden. Het rijden door de woestijn duurde nog best lang. Onderweg zagen we nog een coyote. Dat was wel leuk, want die hadden we nog niet gezien. Tussen de middag kwamen we door een plaatsje waar ze een Nederlandse bakker hadden die vroeger ook in Utrecht had gezeten en die mijn moeder van naam kende.
Ze hadden allemaal bekende dingen: tompouce, stroopwafels, oliebollen. Dus we konden lekker eten.
Daarna reden we door een park, waar brand was. Overal waren brandweermannen aan het blussen, maar gelukkig kwam het niet tot op de weg. Toen we in het hotel, kwamen gingen Matthijs en ik gelijk weer zwemmen.

Donderdag 6 augustus

Vandaag naar Yosimite, weer een park. Eerst gingen we kijken bij een bekende waterval, waar jammer genoeg bijna geen water meer vanaf kwam. Het was veel te droog geweest.
Daarna gingen we naar een uitkijkpunt waar je de twee bekendste bergen in het park kan zien. Die zijn heel steil en toch klimmen er veel mensen naar boven.
Daarna gingen we picknicken bij een rivier met lekker Nederlands brood dat we bij die bakker hadden gekocht. Daarna gingen we in de rivier tegen de stroom oplopen.

Dit was het laatste natuurpark geweest. Was natuurlijk mooi en leuk, maar daarna gingen we naar allemaal steden en dat vind ik nog veel leuker!!!

Vrijdag 7 augustus

Op weg naar San Fransisco!
We waren al snel bij ons hotel, dat was vlakbij Fishermans Wharf. Daar gingen we dus gelijk naar toe en het was er echt heel druk. Heel veel winkeltjes, restaurants en straatartiesten, dus er was genoeg te zien. Ook hebben we bij Pier 39 de zeeleeuwen gezien. Sommige lagen lui in de zon, maar een paar waren er aan het stoeien met elkaar.
Daarna liepen we door China Town. Daar heb ik heel veel eng eten gezien dat je in Nederland niet ziet: eenden met de kop er nog aan, enge vissen en darmen etc.
Later gingen we een soort winkeltje in waar Matthijs en mama hun voeten lieten masseren. De mensen riepen steeds: you, happy feet! Ik mocht daarna laten nagel laten lakken; blauw met roze om en om.
Terug liepen we door de Italiaanse wijk en zagen we een heel lekker en klein restaurantje. Ze hadden nog net één tafel en we kregen daar de lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten. Daarna nog een heerlijk toetje, dus deze stad-dag vond ik helemaal goed.

Zaterdag 8 augustus

We moesten vroeg opstaan, want we gingen met de eerste boot naar Alcatraz, een eiland waar vroeger een gevangenis was met gevaarlijke mensen. Toen we er waren, liepen we gelijk naar de gevangenis toe. Gelukkig hadden ze er koptelefoons met Nederlandse uitleg, dus kon ik alles goed verstaan en was het leuk om er doorheen te lopen en van alles te horen. We mochten in alle cellen kijken en in de engste cellen ook zitten met de deur dicht. Het was daar heel donker en je hoorde bijna niks. Ook vertelden ze over opstanden en ontsnappingen.
‘s Middags gingen we met de kabeltram over hele steile wegen. Matthijs en ik hadden zo’n leuke plek dat we buiten konden hangen. Toen we bij de eindhalte waren, kwamen bij hele grote kledingwinkels en kon ik lekker shoppen.

Zondag 9 augustus

Vandaag gingen we fietsen over de Golden Gate brug. Het fietspad begon bij ons hotel en liep helemaal langs het strand naar de brug toe. Op de brug was het best druk en er stond echt heel veel wind. Op sommige plekken moest je gewoon lopen, want dan kon je niet tegen de wind in fietsen. We zijn de hele brug over gefietst en toen weer het hele eind terug.

Maandag 10 augustus

We gingen via een mooie kustweg naar Los Angeles, met een paar tussenstops. De eerste dag reden we naar Monterey. Toen we daar kwamen, zagen we ontzettend veel dure auto’s. Die stonden bij ons hotel, maar ook overal in het plaatsje zelf. Dat kwam doordat er een autoshow werd gehouden in Monterey. Vooral mijn broer vond dat helemaal geweldig, want die wordt altijd wild van dure auto’s.
Bij het hotel waren allemaal leuke dingen te doen, zwemmen, veel spelletjes buiten en dus auto’s kijken.

Dinsdag 11 augustus

Vandaag reden we verder naar Pismo Beach over die kustweg. Ons hotel lag op het strand, dus we gingen direct naar de zee. Er waren lekkere golven waar je in kon duiken en springen.

Woensdag 12 augustus

Vandaag het laatste stukje naar Los Angeles. We zijn eerst gestopt bij een soort strandje waar je goed zeehonden kon zien. Daar hebben we ook onze naam in zeewier op het strand gemaakt, wat je kan zien op de foto op de voorkant. Daarna kwamen we weer bij een ander stranje waar allemaal zee-olifanten liggen. Dat zijn ook grappige dieren die allemaal lui op het strand liggen te zonnen.
Toen we aankwamen in Los Angeles gingen we eerst naar de duurste winkelstraat: Rodeo Drive. Er waren mooie winkels, maar daar mocht je niet naar binnen. Alleen als je een afspraak had gemaakt mocht je er komen. Maar het was wel leuk om naar te kijken en ook weer naar alle dure auto’s. Er was zelfs een knalgele Rolls Royce, wie koopt dat nou?
‘s Avonds gingen we naar een gezellige straat vlakbij een hotel, waar om de 50 meter een andere straatartiest stond. We konden dus heel veel dingen zien.

Donderdag 13 augustus

We wilden graag de witte letters HOLLYWOOD zien, dus gingen we naar de straat waar dat het beste kon. Dat was in een winkelcentrum, maar de letters waren nog best ver weg. Ik vond er dus niet zo heel veel aan. Voor het winkelcentrum was de Walk of Fame, met allemaal sterren op de straat met namen van bekende mensen, zoals Michael Jackson, Marilyn Monroe en ook Mickey Mouse.
‘s Middags gingen we Sante Monica Beach, we konden dat vanuit ons hotel lopen. Het was er heerlijk; lekker weertje, groot strand en lekkere hoge golven. Matthijs en ik zijn meer dan 2 uur in de zee gebleven.

Vrijdag 14 augustus

De laatste hele dag hebben we eerst lang uitgeslapen en zijn we daarna nog een keertje naar een mall geweest. Daarna moesten we jammer genoeg de koffers gaar inpakken omdat we zaterdag best vroeg naar het vliegveld zouden moeten.
Maar gelukkig konden we ‘s middag wel weer naar het strand en lekker in de zee spelen. Dat hebben we dus lang gedaan. Ook hebben we de op de pier gelopen met een soort kermis erop. Daarna nog voor de laatste keer avond eten in Amerika.

Zaterdag 15 augustus

We hebben alleen nog ontbeten op het vliegveld en daarna moesten we in het vliegtuig. Het was lang vliegen, dus heb ik maar heel veel films gekeken.

Zondag 16 augustus

We kwamen om half 9 aan op Schiphol en dus waren we (jammer genoeg) weer terug…….

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Amerika.