Reisverslag familie op reis door Australië

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 6 en 4 jaar

De vlucht en jetlag

Tot in tegenstelling met wat we gedacht hebben, is de 20-uur-durende-vlucht en de 30-uur-durende-trip al bij al heel goed meegevallen. De laatste vlucht van 9 uur, hebben de kids 8 uur geslapen… Leuk op de vlucht, minder leuk in het hotel. Wanneer we om 20.00 daar toekwamen stonden ze hyper… Korte nacht van 00.00 tot 04.00. Gelukkig was het ontbijt er al om 06.30 ! Vandaar een lange dag om Sydney te verkennen. Tegen 18.00 waren we allemaal doodop en kroppen we in ons bedje, met als gevolg dat we om 01.00 weer wakker waren … de jetlag bleef duren. Dit had ik serieus onderschat ! Maar met een kortmiddagdutje waren de kids in de 3de nacht op schema … nu nog de mama en de papa!

Sydney

Door de lange dagen hebben we eigenlijk zo goed al alles kunnen zien : dag 1 zijn we begonnen in Darling Harbor met een bezoekje aan het aquarium. Na een lekker hamburger in het Hard Rock Café hebben we een relaxed boottochtje gedaan van Darling Harbour naar Circular Quay van 2 uur. Op dan 2 zijn we gestart bij het Sydney Opera House (Het Kapelleke volgens onze Simon) om vervolgens wat vogeltjes te spotten in de Royal Botanic Gardens. Na de Rocks en Bondy Beach zijn we dan nog in het zwembad gesprongen om efkes wakker te blijven/worden … Na een zalige maaltijd op den BBQ (dat we zelf moesten klaarmaken) en nog eventjes Sydney-by-night bezoeken, was het tijd voor de kindjes om te gaan slapen en voor ons om de valiezen in te pakken. Deel 1 van de reis zit er op, morgen vliegen we naar de Outback!

De Outback

Na een vlucht van 4uur kwamen aan in the Middle of Nowhere ! Na een teleurstellende zonsondergang (te veel wolken) zullen we de volgende dag het opnieuw proberen, maar dan met de zonopgang … Maar gelijk hoe is die eenzame reuzegrote steen enorm impressionant … breathtaking !

De volgende dag stonden we al om half 7 in het donker bij 6 graden bij de Uluru. Maar jammergenoeg deze keer ook te veel (sluimer)wolken, de bekende kleurenverandering op de rots hebben we opnieuw gemist ! We besluiten onze laatste kans nog te benutten om de volgende dag naar een ander punt te gaan. Maar dan moeten we wel om half 6 op … zorgen voor morgen. Na een ontbijtje in het cultureel centrum van de Aboriginals gaan we een wandeling maken bij de Uluru. Ook hier adembenemend. Na 2 uur rijden we verder naar de Kata Tjuta. Na een korte picknick maken we daar ook een wandeling van een uurtje. Dan is het genoeg geweest voor de kinderen en besluiten we op eventjes op het gemak naar de kamer te gaan en al het rood zand/aarde van ons af te douchen.

Morgen terug vroeg uit te veren en hopen op een kleurrijke zonsopgang… daarna hebben we een rit van 450 km voor de boeg van Ayers Rock naar Alice Springs (remember Flying Doctors!)

Dag 3 in de Red Centre

3de keer goede keer?!? Nee jammergenoeg niet! Geen kleuren spectakel op de “Uluru” maar wel op “de Olgas”. Beter dit dan niets. Maar je kunt niet zeggen dat we het niet geprobeerd hebben! Na nog wat inkopen te doen, zetten we koers naar Alice Springs. Een lange rit van 450 km door the Red Centre met enkele tankstations, wc en een klein winkeltje en voor de rest niets anders dan bush, bush bush en nog ns bush. Onze hoop op het zien van kangoeroes verminderde iedere 100 km… en ja ons geduld werd beloond. Op een kleine 130 km van onze eindbestemming zagen we er 3 en dan nog eens 50 km verder nog ééntje. De kinderen vonden het geweldig. Na een 7uur durende rit en een vettige (en totaal niet lekker!) KFC in onze maag kropen we in ons bedje in het Hilton Resort…

Brisbane

Na Alice Springs, vlogen we naar Brisbane. Daar checkten we in, in een Airport hotel, om ‘s morgens – na een laatste goeie douche en bad – onze camper te gaan ophalen. Amaai wat is dat een groot ding en … ingewikkeld! De kids vinden het alvast super, het grootste bed (boven de cabine) is alvast in beslag genomen en ze hebben daar al hun kamp gemaakt ! Mama en papa vliegen achteraan in het kleinere bedje … Nog wat inkopen doen … and we hit the road ! Na wat foute afslagen, extra tol te betalen, U-turns te maken want je draait niet zomaar waar je wil met zo een gevaarte… komen we aan in het Lonely Pine Koala Reservaat. Het grootste reservaat voor zieke koala’s in Queensland. Dit is echt een succes ! Emma en Simon mogen elk een koala vasthouden en ermee op de foto ! Daar kun je ook walibies (kleine kangoeroes) voederen : ze komen zo uit je hand eten. En ook leuk voor de papa : het voeren van de wilde lori’s ! Om 17h sluit het reservaat, daarna gaan we een hapje eten om dan naar onze eerste camping te rijden. Wetende dat de zon hier al begint onder te gaan rond 17h, wordt het extra spannend om onze camper te installeren voor de eerste keer … in het donker : elektriciteit, water, wc, frigo … pff veel chinees voor mij, maar gelukkige heb ik een handige echtgenoot. Hij installeert alles terwijl ik de kids in bed stop. Na onze eerste nacht in de camper nemen we een lekker ontbijtje met Nutella (eerste keer hier in Australie!) en dat smaakte ! We rijden Brisbane uit en gaan naar de Glasshouse Mountains. Daar doen we een “wandelingetje” van 1.5u steil naar boven ! Amaai hieraan zie je hoe de conditie gesteld is, gelukkig helpen de kids om mama en papa naar boven duwen 😉 … Boven hebben we wel een spectaculair uitzicht, iedere zweetdruppel waard …

Noosa Heads

Na een lichte lunch vertrekken we naar Noosa Heads. “Florida” van de Sunshine Coast in Queensland. We kunnen nog op de valreep een laatste plaatsje boeken op de camping. Die camping is wel heel mooi gelegen … aan de rivierbanks of the Noosa River ! Eerst doen we de afwas, handwas en was met behulp van de kids ! Daarna plonsen de kids in het water, terwijl mama en papa met een lekkere gin-tonic naar de zonsondergang en de pelikanen op het rivier kijken …. This is holiday !! Ik denk wel dat het campeer leventje mij zal liggen ;-)…

De volgende dag hebben we een excursie geboekt in de Everglades van Noosa Rivier. Wel met een uur vertraging want ze waren ons vergeten ! Eerst een fijne tocht op de rivier om dan de ‘Everglades’ binnen te varen. Na een tijdje meren we aan om in onze kano te duiken … Gelukkige zitten er geen krokodillen !! Na een prachtige tocht over muisstille wateren (nou ja, als ons Emma en Simon geen liedjes aan het zingen zijn…) komen we na een uurtje aan waar de kapitein een lekkere bbq heeft klaargemaakt ! Een hele fijne maar toch stiekem vermoeiende dag, want de kids hebben die nacht 11u geslapen (eerste nacht dat Simon niet wakker gekomen is sinds onze aankomst hier!).

Zaterdagmorgen doen we nog een wandeltochtje langst de kust van het Nationaal Park in Noosa Heads. We wandelen naar Dolphines Point, maar jammergenoeg kunnen we er geen spotten. We rijden verder naar Eumundi, waar de zaterdag één van de tofste en mooiste markten zijn van Queensland. Daarna zetten we koers naar Tin Can Bay. Na een lekkere zelf-gemaakt-in-het-piepklein-keukentje-van-de-camper-spaghetti, kijken de kids nog naar Maya de Bij en probeert papa – zonder succes – verbinding te maken met internet. Sorry ! Het zal weer voor de volgende dag zijn op een andere camping!

Tin Can Bay – Dolfijnen eten geven

Tin Can Bay staat bekend om zijn het voeren van wilde dolfijnen. Al van in de jaren 1950 komen de wilde dolfijnen aan de kust. We moesten het eigenlijk geweten hebben, maar ze hebben er een heel commerciële bedoening van gemaakt. Ze vertelde ons dat de dolfijnen rond 07.00 naar de kust kwamen. Het was 08.15 tegen dat ze er waren … ze hadden waarschijnlijk die ochtend uitgeslapen, tja, twas ook zondag. Er kwamen amper 2 dolfijnen en we stonden er zeker met een man of 60. Aaien mocht niet en dat voederen duurde welgeteld 1 sec… bij Emma 2 sec omdat een vogel haar vis gestolen had. Daarna reden we door naar Hervey Bay waar de kids in het zwembad doken. Na onze dagelijkse apéro aten we een hele lekkere chinees.

Hervey Bay – Fraser Island

Hervey Bay is de springplank naar Fraser Island. Dit is een must dus boekten we een excursie. Fraser Island bestaat enkel uit zand. Met een 4WD Truck reden we op de Fraser Highway (=het strand). Dit was een hele drukke weg én ook een landingsbaan. Uniek in de wereld. Speciaal om te zien dat het strand ‘The Highway’ is. Na een bezoek aan een scheepswrak, een wandeling in een regenwoud en een plonsje in Lake Mc Kenzie met helder blauw water, namen we terug de ferry naar het land.

Onderweg naar Airlie Beach

Jammergenoeg moeten er ook dagen zijn dat we wat afstanden overbruggen. Vandaag is er zo één. 450 km is ons doel, wat we meer doen, is leuk meegenomen. Nog geen 15 min onderweg en we worden tegengehouden door de politie. Met een speedgun werden we geflitst aan 61 km/u waar je maar 40 mocht… gelukkig kwamen we er vanaf met een waarschuwing. Onze brandstoftank gaf aan dat we nog 100 km konden rijden. Tijd om rond te kijken om te tanken … dit duurde nog 70 km … het was een stressy ochtend !! We reden een 8 tal uur en hebben 550 km overbrugd. Vermoeiende dag maar het zien van walibies in het wild (véél en véél keer!) én een wilde dingo, maakte veel goed!

Na een goedkope camping met een superlekker avondmaal dokken we onze bedjes in, want de volgende dag stond er weer een rit op het programma, deze keer maar 350 km, maar toch. Het is niet zoals in België. Dé enige highway noemt de ‘Bruce Highway’ en het is een 2 vaksbaan (zie fotos). Eerst en vooral tanken, zodanig dat we niet hetzelfste tegenkomen als gisteren (ja pa, ik weet het, je hebt het vaak genoeg gezegd J). Na een uurtje rijden, stoppen we even in Clairview. Nooit had ik gedacht om daar te stoppen, maar er zat een zeer zeldzame vogel daar (die Tom niet gezien heeft, maar die wel die avond op onze camping loopt J J). We hebben we een pikzwarte papegaai gespot ! Gelukkig dat we daar eventjes stopten, het was een héél mooi plaatsje. De zon die op het water scheen, een eilandje in de verte, een fijn strand met schelpjes en bomen die op het strand groeien … heel pittoresk ! Voor we bij de camping aankwamen, kwamen we nog een speciaal bordje tegen : pas op voor krokodillen … en een schilpad op de weg … ja ja dit is Australië.

Airlie Beach – Great Barrier Reef

Airlie Beach is de haven voor de WhitSunday Islands. Maw de Bounty Eilanden : Azuur blauw water, parelwitte stranden en kokosbomen … 400 € vonden wij te veel om enkel dit te zien. Dus boekten we een excursie voor het Great Barrier Reef ! Ook hier waren ze ons vergeten ! Dan nog rap met een taxi achterna gereden! Gelukkig heeft de boot gewacht op ons (met daarbij de 150 anderen personen). We moesten wel eerst 3 uur varen tot we bij het pontoon waren. Daar kon je allerlei dingen doen : met een submarine mee, er was ook een zonnedek, lunch kregen we daar, kleedkamers, douches etc … Eens we daar waren : maakten we ons klaar om te snorkelen : wetsuit aan, snorkel, duikbril, vinnen, de kids nog een zwemvest en zo een worst en ready to go snorkeling !!

Met ons 4’en in het water. Maar de stroming was te sterk voor Simon, hij dreef af en kon niet terug komen op z’n ééntje… Emma daar in tegen heeft met de bril en snorkel een groot stuk van de onderwaterwereld gezien … Fier fier !! Misschien hebben jullie al fotos gezien van het Great Barrier Reef, awel, tis nog mooier ! Massaal veel vissen zwemmen er rond en onder je door… alle kleuren en soorten vissen … een subtropische aquarium waar je tussenzwemt… Sorry maar de fotos geven echt niets weer ! Dit was zo ‘amazing’ dat we het zeker nog ns willen doen, in onze laatste week en hopelijk hebben we dan betere fotos !

Snik snik, het einde is in zicht

Voila Guys, dat was het … de laatste foto’s op de blog gezet … Sebiet de valiezen beginnen te pakken en morgen om 05.00 Belgischen tijd den eerste vlieger op … zondag 07.00 landen we in Schiphol. Gisteren Kurunda nog bezocht (in de regen) en nog eens voor de laatste dag al dingen doen die we het liefste deden : koala’s en krokodillen zien, kangoeroes en vogeltjes eten geven, een mooie boardwalk gedaan met een prachtig uitzicht en ’s avonds gaan shoppen achter souvenirtjes. Het was goed … het was veel beter dan dat ik ooit gedacht zou hebben !!

Voor herhaling vatbaar!

Bekijk hier al onze kindvriendelijke reis naar Australië.
Of lees verder en bekijk nog een kindvriendelijke reiservaring over Australië.