Reisverslag familie op reis op Bonaire en Curaçao

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 15, 13 en 10 jaar

Zaterdag 27 April
Om 8:50 werden we thuis met de taxi opgehaald.
Om half 10 waren we op Schiphol waar we in de rij konden voor de bagage check-in. Omdat we de instapkaarten al hadden, werden we naar de zelfservice geleid. De rij was lang maar er waren ook veel balies geopend dus uiteindelijk was de bagage om 10 uur al ingeleverd.
Bij de douane had Melvin nog een gesprekje met de douanier over zijn favoriete voetbalclub. Hij was voor de club waar Ajax 2x van verloren had dit seizoen. Hij moest heel even denken maar wist wel dat het Vitesse was. Melvin kreeg zijn paspoort terug en sloot af met: maar wij worden kampioen! We hebben op Schiphol natuurlijk even winkeltjes gekeken en een kopje koffie gedronken.
We gingen op de geplande tijd van 12:25 de startbaan op.
Om 22:15 NL tijd waren we in Aruba. We moesten het vliegtuig uit om het te laten schoonmaken. Dat betekende een rondje lopen voor ons door het vliegveld, door de bagage controle heen en dan weer wachten tot het vliegtuig om 23 uur weer open ging voor ons.
Om 23:45 zaten we weer in de lucht en om 00:30 stonden we op Bonaire. We moesten het vliegtuig met de trap verlaten. Het vliegveld heet Flamingo airport en dat doet zijn naam eer aan want alles was roze geverfd. Buiten stond er een taxibus op ons en een andere familie te wachten om ons naar de autoverhuur te brengen.
Met de huurauto zijn we naar het appartement van Captains Don Habitat gereden waar we om ca 01:15 waren (19:15 lokale tijd). We hebben een 4 persoonsbungalow met een extra bed. Een mooie grote overdekte veranda waar we wel vaker zullen zitten dan buiten. In alle kamers zijn airco’s en er zijn 2 badkamers. Als we geïnstalleerd zijn gaan we naar het restaurant om nog wat te eten en drinken. We zitten buiten aan de zee en het is ruim 25 graden! Om 4 uur, 22 uur lokale tijd, hebben we gedoucht en gaan we naar bed. ‘S nachts komt er nog een bui regen naar beneden.

Zondag 28 April
Melvin is wel een paar keer wakker geweest vannacht. Uiteindelijk zijn we om 5:30 op het terras gaan zitten en hebben het langzaam licht zien worden.. Na het eten pakken we onze snorkelspullen. Vanaf de steiger kunnen we het water in. Het is even wennen om rustig te ademen, maar al snel liggen we rustig in het water. Het water heeft een lekkere temperatuur en door het hoge zoutgehalte hoef je niets te doen om te blijven drijven. We kunnen tot de bodem kijken. Er liggen veel soorten stenen en schelpen op de bodem. Er is (nog) niet veel vis te zien, wel koraal. Als we er allemaal weer uit zijn, gaan we naar het zwembad om te ontzouten. Het is nog bewolkt, maar de zon komt er steeds vaker bij. We blijven de hele middag bij het zwembad en duiken nog een keer de zee in.

Maandag 29 April
Om 9 uur rijden we richting het zuiden. We volgen de route uit het ANWB boekje. Al snel zien we indrukwekkende zoutbergen liggen. Voor de hoge bergen wordt het zout gewonnen. Ook zien we de slavenhuisjes waar de slaven in sliepen als ze werkten in de zoutwinning. We zouden het nu niet eens als hondenhok willen gebruiken. Ook zien we 4 driehoekige palen in 4 kleuren: rood, wit, blauw en oranje. Deze palen waren voor de schippers een teken waar ze het zout op konden halen. Iedere kleur stond voor een mate van zuiverheid.
Na de Willemstoren rijden we weer richting het Noorden. In de verte zien we flamingo’s. Bij Lac Cai hebben we in de zee gezwommen. Het water had verschillende kleuren blauw, de ondergrond bepaalt de kleur. Er zitten vooral witte vissen want het is een zandondergrond. Voordeel van dit strand is dat je er echt in kan lopen zonder dat het gelijk diep is.

Dinsdag 30 April – Koninginnedag
Na het ontbijt rijden we via de kustweg naar Rincon, hier wordt Koninginnedag op Bonaire gevierd. Doordat we vroeg zijn, maken we de ceremonie mee van het vlag hijsen. Eerst die van Bonaire en daarna die van o.a. Nederland.
Diverse drumbands luisteren de ceremonie op. Er zijn ook wat kraampjes met prullaria, maar niets voor onze gading. Vanaf 11 uur gaan er bandjes optreden, maar de kinderen willen daar niet op wachten. Het is benauwd weer, veel bewolking maar al 35 graden. In de auto is het lekkerder. We rijden daarom via een toeristische route terug. Eerst komen we langs het Gomo meer. Een groot meer tussen de bergen/heuvels. We zien ook weer flamingo’s. Na het meer gaan we een zandweg in die ons naar een indianen rotstekening brengt. De weg zit vol met gaten en de kinderen springen op de achterbank heen en weer en hebben de grootste lol. Via Kralendijk komen we weer bij het park. Hier lunchen we in het restaurant. Na het eten gaan we naar Playa Lechi. Hier kunnen we de zee inlopen en is ook nog vrij lang ondiep

Woensdag 1 Mei
We rijden naar Washington Slagbaai Nationaal Park. Hier is een route uitgezet van 34 km over zandwegen. Het is maar goed dat we een landrover hebben want behalve de zand wegbedekking, zitten er ook wat klimmers en dalers in. We zien veel verschillende natuur gedurende de route. Aan de Noord Oost kant van het eiland slaat het zeewater hoog tegen de rotsen door het drukverschil. De Brandaris is de hoogste berg op het eiland met 241 meter. We zien veel salamanders, ze komen gewoon op ons af als we uitstappen. Ook zien we nu flamingo’s dichtbij. Bij Boka Slagbaai is een klein zandstrandje met redelijk hoge golven voor Bonaire begrippen. De snorkels blijven in de tas want bij een zandgrond zie je geen tot weinig (gekleurde) vissen. Na ca 3,5 uur zijn we weer bij de ingang. We gaan nog even tanken en een ijsje eten in Kralendijk. Terug bij het park gaan we afkoelen in het zwembad.

Donderdag 2 Mei
Vandaag staat ons vertrek vanaf Bonaire gepland. We zouden om 11:30 vliegen, maar internet meldt ons al dat het 13:30 wordt. We drinken nog wat, stoppen de laatste spullen in de koffer en om 11 uur checken we uit bij de receptie. We rijden naar de autoverhuur en we worden daarvandaan naar het vliegveld gebracht. We zijn voor de grote drukte op het vliegveld dus we zijn snel door de douane en bagage controle heen.
Om 13:15 mogen we het vliegtuig in dat net geland is vanuit Curaçao. Het is een klein vliegtuig, ca 65 zitplaatsen. Het zat helemaal vol. We gingen om 13:30 de startbaan op en om 14 uur stonden we alweer aan de grond in Curaçao. Er was net voor ons een KLM vliegtuig geland, dus het was druk bij de douane. We hebben allemaal weer een stempel in ons paspoort. Toen naar de autoverhuur. We hebben een zwarte Kia Carens met automaat.
De koffers passen er allemaal in en om 15 uur rijden we naar het Morena resort waar we om 15:45 aankomen. Wat een verschil met Bonaire: veel meer auto’s, betere wegen, stoplichten, rotondes, bruggen. We gaan een hele hoge brug over bij Willemstad met een prachtig uitzicht over de stad. Bij het resort checken we in, we krijgen een heerlijk welkomstdrankje. Dan kunnen we naar ons huisje, een 6-persoons dus Melvin heeft nu een eigen kamer. Er zijn 2 badkamers met stortdouches. Achter het huisje ligt een groot overdekt terras met hangmat, 3 banken met kussens, een grote tafel met 6 stoelen. De keuken is netjes, geen broodrooster en oven helaas. Als de koffers een beetje zijn uitgepakt gaan we afkoelen in het  zwembad. Ook hier staan luxe stoelen en 2-persoons bedbanken. Je kunt zelfs in het zwembad in de schaduw zitten. Terug bij het huisje kleden we ons aan en gaan we boodschappen doen. De AH zit 200m verderop.

Vrijdag 3 Mei
Na het ontbijt stappen we de auto in en vertrekken we naar Willemstad. We parkeren nog net gratis en staan dan in het centrum. We starten bij de ronde markt, een overdekte markt met veel fruit en souvenirs. We hebben nog geen guldens, dus we kijken en kopen niets. Bij de geldautomaat halen we guldens, ze lijken best op die van ons vroeger. We combineren de dag met de stad bekijken en winkeltjes in en uit. De pontjesbrug verbindt de twee delen van Willemstad, wij lopen er overheen en voelen de brug bewegen. Langs het water staan allemaal kraampjes met fruit en vis. De gekleurde huisjes uit de folders kloppen, een veelkleurig schema. Willemstad is een leuke stad met veel afwisseling in gebouwen, winkels, restaurants etc. Om 16 uur zijn we weer thuis. ‘S morgens hadden we nog het idee om na de stad naar het strand te gaan. Niemand heeft echter meer genoeg energie om daar naar toe te lopen, dus vertrekken we naar het zwembad om af te koelen.

Zaterdag 4 Mei
Vandaag gaan we naar het strand van Jan Thiel. We zijn lekker op tijd en vinden nog 5 stoelen in de schaduw. Het is vandaag, in tegenstelling tot gister, erg zonnig.
We gaan natuurlijk snorkelen. Ook hier is het erg mooi. Even voorbij het zand en dan zwem je het aquarium in. Er zijn golven dus we deinen in het water. Het water is heerlijk van temperatuur, je krijgt het echt niet koud.
Terug bij het strand gaan we naar het strand zwembad. Een betonnen bak met zeewater erin. Geen vissen, geen golven, wel zout. Na de douche drinken en luieren we nog wat en da gaan we nog een rondje snorkelen. Via de Caracasbaai en het Spaanse water rijden we terug. We hebben een mooi uitzicht op de tafelberg. Terug bij het park gaan we naar het zwembad.

Zondag 5 Mei
Om 8:15 is Ajax landskampioen! Na het ontbijt kijken we op de televisie naar het feestje in de Arena. Als iedereen uitgevierd is, vertrekken we met de auto naar de Westpunt. We moeten eerst over de hoge brug bij Willemstad en rijden dan door een heel ander gedeelte van Curaçao. Je ziet hier ook veel verschil tussen armoedige en mooie huizen. We rijden langs landhuizen, maar die zijn niet allemaal nog in goede staat. Bij landhuis Papaya stoppen we even en krijgen een rondleiding door Leo. Dit huis wordt gebruikt voor opvang van drugs en alcohol verslaafden, zij kicken hier af o.l.v. een pastoor. Deze komt uit Nederland en is zelf ook verslaafd geweest. Hij is via stichting de Hoop afgekickt in Rotterdam. Is in Amerika theologie gaan studeren en is nu in zijn eigen land verslaafden aan het helpen. Iets na het Christoffelpark begint het te regenen. We stoppen om de bui af te wachten. Het gaat even heel hard, de temperatuur leidt er echter niet onder en na de bui trekt de bewolking weer open. Bij het strand de kleine knip gaan we nog even zwemmen. Weer mooie vissen gezien. Op de route terug richting Willemstad hebben we nog en mooi uitzicht over de bergen en baaien. Om 15 uur zijn we weer thuis en gaan we naar het zwembad. De kinderen vermaken zich daar weer prima de rest van de middag. Na de afwas gaan we mog een lekker ijsje eten bij de Jan Thiel beach. Als we terugkomen kijken we Studio Sport met alle samenvattingen van de eredivisie en natuurlijk het feestje van Ajax.

Maandag 6 Mei
Het is bewolkt als we wakker worden en als we zitten te eten begint het heel hard te regenen. Na het ontbijt is het weer droog en vertrekken we richting het zee aquarium waar we rond 9:45 aankomen. Er ligt een onderzeeboot waar je door de ruiten veel verschillende vissen kunt zien. Er zijn veel aquariums met heel veel verschillende soorten vissen en andere waterdieren. We kijken naar de dolfijnenshow, het blijft toch altijd fascinerend wat die dieren aangeleerd kan worden. Na de dolfijnen is er een zeeleeuwen show. Er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen zeeleeuwen en zeehonden en de zeeleeuw doet even voor hoe een zeehond loopt (met zijn buik over de grond). Na de zeeleeuwen staat de film op het programma, we zien hoe een baby dolfijn geboren wordt. Het waren filmbeelden die ze zelf hadden opgenomen.
Het dolfijntje kon gelijk met zijn moeder mee zwemmen na de geboorte. Bij de flamingo’s voeren wilde Melvin nog niet helpen, maar bij de haaien heeft hij een haai geaaid en gevoerd! Ook heeft hij de roggen gevoerd met een visje. We konden de roggen aaien, maar ook zeesterren, schelpdieren en waterwormen. Om 13:30 hadden we alles gehad en hebben we nog een broodje gegeten. We rijden we naar Nationaal Park Den Dunki. Het is echter geen wandelgebied maar een buitenplaats. In het verleden diende deze plek als herstellingsoord voor net aangekomen slaven. We lopen er een rondje en rijden dan naar het Blue Curaçao museum, Chogogo Resort. Om 18 uur gaan we een cocktail drinken bij de bar, de kinderen hebben een heerlijke smoothie. Echt een vakantie verwennerij.

Dinsdag 7 Mei
Om 6:45 loopt de wekker al af want vandaag gaan we naar Klein Curaçao. Om 7:15 zitten we in de auto en na 5 minuten zijn we al bij de catamaran die ons gaat varen. Helaas regent het en het blijft langer doorregenen dan die korte hevige buien die we al gehad hebben. We ontbijten op de boot, door de regen gaan we binnen zitten. Als alle ongeveer 40 passagiers aan boord zijn, varen we de haven uit. Al snel gaan we op het dek staan en verdwijnt de regen, het is natuurlijk nog wel bewolkt. We zien heel veel vliegende vissen naast de boot. We gaan tegen de wind in op de motor. We hadden voor de zekerheid een reispilletje ingenomen, maar gelukkig wordt niemand ziek. Na ca 1,5 uur komen we bij het Bounty eiland aan. De boot wordt enkele meters voor het strand vastgelegd. Met een kleine boot worden tassen en passagiers naar het strand gevaren. Wij gaan alle vijf zwemmend naar het strand. We lenen flippers waardoor we sneller en langere afstanden kunnen afleggen. Rondom de boot zwemmen gelijk heel veel vissen, zij weten dat er iets te halen valt rondom de boot. We vermaken ons de hele ochtend met snorkelen, zoeken en vinden van zee schildpadden en we lopen naar de vuurtoren. Deze is helemaal vervallen dus we kunnen er niet in. Er liggen ook diverse scheepswrakken aan de andere kant van het eiland. We krijgen genoeg drinken op het strand en langzaam komt de zon er steeds vaker bij. We lunchen met een barbecue met lekkere salades, stokbrood, satésaus en 3 soorten vlees: spareribs, kip en lam. We zonnen in de schaduw want in de zon, die nu veelvuldig schijnt, is het veel te warm. Om 14:30 moeten we allemaal de boot weer op en vertrekken we weer. We beginnen zeilend, maar na ca een uur gaan de motoren aan anders duurde de reis te lang. We liggen lekker op het voordek en om 17 uur zijn we weer aan wal.

Woensdag 7 Mei
Na het ontbijt vertrekken we naar de Aloe Vera plantage. Helaas is er geen productie dus geen toer. Wel is er een dvd die uitlegt hoe de aloe vera wordt gemaakt. Na de plantage rijden we door naar de struisvogel boerderij. We krijgen daar een tour over de farm in een soort pick up. Er zijn emoes (3 tenen, groene eieren) en struisvogels (2 tenen, witte eieren). De struisvogels steken hun kop niet in het zand, ze leggen hun hoofd (oor) op de grond om aan de trillingen te horen of er gevaar dreigt. Ze kunnen wel 80km/uur rennen gedurende 30 minuten. In de farm leggen ze gedurende 8 maanden eieren, doordat hun eieren steeds weg worden gehaald, blijven ze eieren leggen. Een vrouwtje kan wel 80 eieren leggen in die periode. Pas na 14 dagen kan men zien of de eieren bevrucht zijn. Ca 50% wordt bevrucht, deze worden uitgebroed. De onbevruchte gaan naar het restaurant. Als een kuiken 11 maanden is, kan pas worden vastgesteld of het een vrouwtje of mannetje is. We mogen nog struisvogels voeren. Deze zijn 11 maanden en nog niet geslachtsrijp, hierdoor schoppen ze nog niet en is het veilig. Ze hebben geen tanden, dus ze kunnen ons ook niet bijten. Aan het eind van de route rijden we langs 3 krokodillen. Deze eten de restjes op van de dieren die geslacht worden. Er zijn ook schapen zonder vacht die het snoeiafval opeet en varkens die de restjes uit het restaurant opeten. Zo wordt er niets weggegooid en claimen ze een ecologische farm te zijn. We kunnen nog op een ei staan, die kan 200 kg hebben en tenslotte zien we de baby struisvogels van 6, 14, 20 en 26 dagen oud. Na een uur is de tour afgelopen. ‘s Middags liggen we (natuurlijk) weer bij het zwembad.

Donderdag 8 Mei
Na het ontbijt en de afwas gaan we naar de grotten van Hato. Deze liggen vlakbij het vliegveld. Als we om net na 10en aan komen rijden, kunnen we precies aansluiten bij de tour. We moeten 49 treden op en staan dan voor de ingang. Omdat de grot 60m boven zeeniveau ligt, is het er niet koud maar ca 25 graden met een hoge luchtvochtigheid. De grot is ontdekt door vluchtende slaven. Toen de landeigenaren daar achter kwamen, werd de grot voor ze gesloten. We zien stalagmieten en stalactieten, ze groeien echter maar 1 cm in de 100 jaar, maar omdat de grot al heel oud is, zijn er genoeg te vinden. Er vliegen vleermuizen in de grot. Verder kun je met veel fantasie figuren ontdekken in de grotten zoals een olifant met jong, een piraat en een Mariabeeld met kind.
Op een plaats is een stuk rots naar beneden gevallen en is de buitenlucht te zien. De grotten zijn hier groen door de alg, algen kleuren onder daglicht groen, in de rest van de grot zijn ze niet zichtbaar. Na 3 kwartier staan we weer buiten en lopen we nog de Indian trail. Een korte route langs de rotsen met uitleg over de beplanting. Als we weer thuis zijn, gaan we naar de Jan Thiel baai om te zwemmen. We zien helaas weinig vis want er staat veel wind waardoor de golven hoog zijn en het water troebel. We kunnen echter heerlijk deinen op de golven.

Vrijdag 9 Mei
We starten lekker rustig op deze morgen en na de koffie gaan we met de auto naar Willemstad. We beginnen in de wijk Punda en gaan dan naar de wijk Otrabanda via de pontjesbrug.
Het is hier heel anders dan in het toeristische Punda. Wel is de wijk mooi gerestaureerd, maar de winkels zijn vooral ingericht voor de inwoners en niet voor de toeristen. We gaan via Punda terug naar de auto en kopen  nog wat souvenirtjes. Terug bij het park gaan we nog even lekker zwemmen.
Na het douchen gaan we naar de Jan Thiel baai waar we uit eten gaan. We doen nog het kaartspelletje pesten voordat we naar bed gaan, de laatste keer in Curaçao.

Zaterdag 10 Mei
Na het ontbijt gaan we de koffers inpakken. We vermaken ons de hele ochtend bij het huisje. Om 12 uur checken we uit en rijden we naar het vliegveld. We leveren de auto in en dan de bagage. We hebben nog genoeg tijd om wat winkeltjes te kijken en onze laatste guldens uit te geven. We kopen nog wat souvenirtjes. Om 15:15 gaan we het vliegtuig in en om 15:50 gaan we de lucht in. We krijgen eten en proberen dan wat te slapen. Dat lukt echter niet, dus er worden veel filmpjes gekeken. Om 6:45 zijn we bij Schiphol en om 7 uur staan we aan de gate. Na de paspoort controle moeten we nog even wachten op de koffers. Om 8 uur staan we buiten waar de taxi ons al staat op te wachten. Na een voorspoedige reis zijn we om 8:30 thuis.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Aruba, Bonaire en Curaçao.