Reisverslag familie op reis door Brazilië

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 18 en 16 jaar

Dank je voor je mail. We hebben een goede terugvlucht gehad en komen nu langzaam weer in het ritme, ik moest helaas maandag al weer parttime werken. Maar we hebben een gave reis gehad! Alles is goed verlopen en we hebben veel kunnen ondernemen en zien.

Hierbij wat ervaringen van ons:

Een voetbalwedstrijd bezoeken is ook nog gelukt en was een hoogtepunt voor Jasper.  We hebben advies over het voetbalbezoek ingewonnen bij de Nederlandse medewerkers van `Rio by Tour` op advies van Martyn Menke van Jacaré Travel. Dit omdat zij in Rio wonen. Er was namelijk recent wat trammelant geweest bij een recente derby. De wedstrijd, die wij wilden bezoeken  bleek met clubs met een rustige aanhang.  Uiteindelijk hebben we de kaartjes ter plekke kunnen kopen en zelf taxi heen en terug genomen.  We werden welkom geheten door  de hardcore fans van de club, waar we tussen belanden! Die hebben gezongen en getrommeld van begin tot eind ondanks de nederlaag. Geweldige sfeer!

Op Ilha Grande zijn we met een speedboot naar verschillende snorkelplekken gevaren en hebben een zeeschildpad kunnen spotten. Dat was haar highlight en ze is nu vastbesloten een duikcursus te gaan volgen om nog meer van de onderwaterwereld te kunnen genieten. Ook de Pantanal was geweldig, we hebben zelfs  een jaguar gezien. Ook hadden we daar een goede en prettige gids, evenals in Igazu.

In Igazu was de boot onder de watervallen door prijzig, maar spectaculair voor de hele familie, hadden we niet willen missen!

Hotel Brunella in Paraty viel in de smaak bij de jeugd en ook bij ons vanwege het relaxte strandje met hippies aan de overkant. Op 200 meter afstand ligt  bovendien aan zee een geweldig goed en gezellig restaurant La Luna.

De weg naar het dorp is goed te belopen.

Ik vond het heel leuk om ook wat van Argentinië te zien en Argentijnen te ontmoeten doordat de pousada voor het bezoek in Igazu in Argentinië lag.

Het niveau van pousada Cuaca op Ilha Grande vond ik ook voldoende, zeker omdat strand en strandtentjes op 5 minuten afstand zijn en we overdag veel ondernemen.

Ook hacienda Rio Claro in Pantanal heeft een goede ligging voor dit jaargetijde, prachtig in de natuur.  Op de transfer er naar toe zie je al veel dieren, zoals kaaimannen. En ook rond de accommodatie aapjes, een kaaiman en vogels. Niveau was ook goed.

Op de eerste dag heeft Martyn Menke ons nog opgezocht in ons hotel omdat hij toevallig voor een bruiloft in Rio was.  Sympathiek en erg handig voor ons voor de eerste vragen.

Ook tussendoor heeft hij een vraag per mail goed en prettig beantwoord. Dat er dan een paar kleine dingen minder goed verliepen ( zoals het schema van tijden van ophalen wat nog niet toegestuurd was en de melding van een overboeking van een hotel in Sao Paolo terwijl we al ergens anders werden afgeleverd) valt weg tegen deze service. De rest van de reis liep perfect qua ophalen en reisverbindingen.  Chauffeurs en gidsen wijzen de weg tot in de luchthavens toe, goede service. Ook de reis informatie op papier van Jacaré met ophaaltijden en nota bene namen van taxichauffeur e.d .is perfect.

We hebben 1x een delay gehad van 2 uur bij Avianca Airlines, maar dat had verder geen gevolgen voor het verdere reisschema.

Als enige minpunt hebben we ervaren dat bij de accommodaties er niet overal bekend was – of in ieder geval zo vermeld werd aan ons door de receptie – dat we een kamer met  separate bedden voor de kinderen wilden. Soms kon het worden opgelost door het scheiden van de bedden. In Ilha Grande betekende dat echter bij pousada Cauca een klein kinderbedje bij een ouderbed. Bij Brunello ook een klein bed voor 1 persoon bij een groter bed. En bij Castelinho waren er alleen kamers met tweepersoonskamers beschikbaar. Dat had wel een negatieve invloed op de nachtrust voor een deel van de familie. Tip: Bij een samenstelling van een gezin met 2 tieners  van verschillend geslacht kan dat een aandachtspunt zijn bij de keuze van de verblijven.

We hebben naast een fiets tour door Rio ook de favela tour met een Nederlandse gidsen van Rio by tour gedaan, die al jaren in Rio wonen.  Met de moto taxi van favela bewoners omhoog door de gepacificeerde favela Vigidatel en dan naar een mooi uitzichtpunt op de berg Duos Irmos hiken en op de terugweg door de favela gelopen. Het voordeel van een Nederlandse gids is dat ze de bijzonderheden vanuit ons perspectief kunnen benoemen. Veel geleerd over de sociale verhoudingen en de cultuur. Ook vragen over wel of niet veilige plekken in de avond in Rio konden zij beantwoorden.

De rit van Sap Paolo naar Paraty was uiteindelijk toch zes uur, maar met een paar mooie stops bij een Braziliaans wegrestaurant, de humming birdman en mooi uitzichtpunt. Helaas kon de chauffeur niet zo goed Engels en wij geen Braziliaans. Hij was wel heel vriendelijk.

We hebben vaak meegemaakt dat Brazilianen een praatje met je willen maken, een open volk. Ook  lol gehad met Brazilianen op de tocht op een tweemaster. Jasper, lang, blond en blank was hun “Brad Pitt”.

Ook gastheer Marco van Castelinho heeft ons goed de weg kunnen wijzen in Santa Teresa. Naar mooie uitzichtpunten, restaurants en bar. Wel of niet veilige plekken in de avond.

We hebben de reis afgesloten in de sambaclub Rio Scenarium in Lapa, een geweldig mooi pand, drie verdiepingen met antiek, een dansvloer en live sambaband, restaurant en club tegelijk.

We zijn niet zo’n goede fotografen, maar zullen kijken of er nog leuke foto’s en filmpjes bij zijn voor de website. Misschien maak ik nog een verslag van deze mooie reis.

Dank voor de goede voorbereiding en adviezen van deze reis! Ik heb al reclame voor jullie gemaakt!

En bedankt voor de verjaardagstaart, heel attent!

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Brazilië.