Reisverslag familie op reis door West-Canada

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 3 jaar

Begin van ons avontuur

Eindelijk, daar zitten we dan. In het vliegtuig onderweg naar Calgary. Luca, onze zoon van 3,5 jaar vindt het fantastisch en kijkt zijn ogen uit. Maar het mooiste is nog zijn eigen Tv-schermpje waarop hij mag kijken wat hij zelf wilt.

Eerder, toen Luca 1,5 was, hadden wij al eens via Travelnauts een roadtrip gemaakt door het westen van Amerika. Dat was een groot avontuur en ons zo goed bevallen dat we zeker nog een keer op roadtrip wilden gaan. Naar het westen van Canada, ruige natuur en opzoek naar beren, walvissen en orka’s. We hebben er dit keer voor gekozen om de trip grotendeels op basis van appartementen, lodges en huisjes met keuken, woon- en aparte slaapkamer te boeken. Dit biedt ons de mogelijkheid zelf te koken en Luca op tijd naar bed te doen waarbij wijzelf s ’avonds ook nog wat privacy hebben. En natuurlijk ook dit keer een ruime “midsize”SUV gehuurd. Bij aankomst in Calgary bleek onze huurauto een knalblauwe Jeep Wrangler te zijn. Luca merkte op dat het vliegtuig waarmee we waren gekomen dezelfde kleur had. En ikzelf vond het natuurlijk fantastisch om eens in zo’n bak te rijden, het is toch totaal iets anders dan onze Citroen. Snel naar ons hotel om uit te rusten want de volgende dag begint dan daadwerkelijk onze roadtrip.

Badlands

Door ons enthousiasme en mede door onze Jetlag waren wij al vroeg op pad. Na een rit van ongeveer twee uur door een ligt heuvelachtig landschap met zover als het oog reikt graanvelden met her en der een eenzame jaknikker komen wij aan in Drumheller. Drumheller is gelegen midden in de Badlands en staat bekend als “the dinosaur capital of the world”. In dit gebied worden vele dinosaurusfossielen gevonden. Je kan hier dan ook de Dinosaur Trail rijden en het Royal Tyrrell museum bezoeken. In het stadje zelf bevindt zich de “The World’s Largest Dinosaur”, een 25 meter grootte replica van een T-rex. Wij besloten als eerste het museum te bezoeken. Het museum heeft werkelijk een fantastische collectie dinosaurus skeletten die op prachtige wijze zijn tentoongesteld. Luca is gek van dino’s en heeft de tijd van zijn leven. Na het museum rijden wij een deel van de Dinosaur Trail en bezoeken wij de Horcethief canyon en de Hoodoos. Ook moesten wij de rivier met een kleine veerpont oversteken, luca mocht de veerpond zelf besturen wat natuurlijk erg leuk en vriendelijk van de bootman was. 

Banff

Ook onze tweede ochtend weer vroeg wakker wat dan weer een voordeel is van de jetlag waar we toch een beetje last van hebben. Dus ook vandaag weer vroeg op pad. Vandaag een rit van ongeveer vier uur naar Banff wat één van de Canadian Rockey Mountain Parks is. Onderweg nog even stoppen voor boodschappen bij de Wallmart, wat door de gigantische omvang van deze winkel toch altijd meer tijd kost dan gepland. Desondanks kwamen wij al vroeg aan in Banff. Hier hadden wij een fantastisch mooi appartement in het Banff Rockey Mountain Resort. Snel ingecheckt, onze bagage uitgeladen om vervolgens Banff  te verkennen. Wat een mooi park en wat een prachtige natuur. De volgende dag wederom Banff verkennen met een avontuurlijke wandeling door de Johnson Canyon aan de Bow Valley Parkway. Deze weg staat erom bekend dat hier regelmatig wild word gespot zoals wolven, beren en elanden. De wandeling door de canyon was prachtig. Via vlonders en trappetjes loop je langs de steile wanden van de canyon. Wij besloten om zowel naar de lower als de upper falls te wandelen, een wandeling van ongeveer 6 km. Ook luca was erg enthousiast en heeft bijna alles zelf gelopen. In de middag nog een bezoek gebracht aan Lake Louise en Lake Moraine. Vroeg naar bed want de volgende dag gaan wij de Icefield Parkway rijden, volgens de reisgidsen een van de mooiste wegen ter wereld.

Icefield Parkway

Droomweg door de Rockies, zo wordt de Icefield Parkway ook wel genoemd. Vandaag gaan wij hem rijden. De Icefield Parkway is een van de redenen waarom wij voor West Canada hebben gekozen. Wij balen dan ook behoorlijk als wij onze gordijnen openen en zien dat het mistig is en keihard regent. Het weer kan je helaas niet plannen. Na enige tijd rijden, klaart het gelukkig dan toch langzaam op. Eenmaal aangekomen bij Peyto lake miezert het slechts nog een klein beetje wat zorgt voor een prachtige regenboog boven het blauwe water van het gletsjermeer. Als we aankomen bij het  Columbia Icefield Discovery Centre is het inmiddels prachtig weer. Vanaf het Discovery Centre vertrekken wij met een gigantische Ice-Explorer naar de Athabasca-gletsjer voor een rit over en een bezoek aan de gletsjer. Wat een gigantische wagens zijn dat toch die Ice-Explorers. De gids verteld dat er slechts 22 van zijn gemaakt waarvan er 20 rijden op de Athabasca-gletsjer, die andere twee rijden op Antartica. Het bezoek aan de gletsjer is koud maar ook spectaculair. We vullen onze drinkflessen om zo het koude water van de gletsjer te proeven. Je proeft de mineralen in het water, Luca vindt het niet zo lekker en wil er het liefst limonade bij doen. Na het bezoek aan de gletsjer doen wij ook nog een wandelingetje over de skywalk. Vanaf de Skywalk heb je een mooi uitzicht over de gletsjers en je kijkt door een glazenbodem zo de diepte in. Luca vond het leuk om op de glazenbodem te liggen en naar beneden te kijken, want onder hem had hij berggeiten gespot. Aangezien het al laat was besloten wij na de skywalk door te rijden naar onze cabin even voorbij Jasper. Onderweg natuurlijk nog wel genoten van de prachtige uitzichten die de Icefield Parkway te bieden heeft.

Jasper

Aangezien gister een best lange reisdag was besluiten wij vandaag een beetje rustig aan te doen. Gisteravond hebben wij overigens erg genoten van de hottube die direct voor onze cabin is. Heerlijk ontspannen in het warme water en de frisse berglucht. Na lekker te hebben uitgeslapen en rustig te hebben ontbeten gaan we naar Jasper om met de kabelbaan Whistler mountain op te gaan. Wij hebben ons laten vertellen dat deze berg zo heet door het fluitende geluid die de bergmarmotten maken. Zoals al eerder gezegd heb je geen invloed op het weer, eenmaal boven op de berg zaten we in de wolken met nauwelijks uitzicht. Luca vond het zelfs een beetje eng zo hoog in de wolken. Wat hij wel leuk vond waren de marmotten die inderdaad een fluitend geluid maken. Beneden wat boodschappen gedaan in Jasper om daarna te wandelen en te picknicken bij  Maligne Canyon. Dit is een leuke wandeling langs de randen van de diepe kloof waarbij je met zes bruggen telkens de kloof kan oversteken. Op de terugweg naar onze cabin spotten wij nog berggeiten.

De volgende dag compleet ander weer. Met een temperatuur van -3 en sneeuw heeft de Indian Summer plaatsgemaakt voor een vroege winter. Ook vandaag gekozen om rustig aan te doen. Doordat wij niet helemaal waren voorbereid op deze temperaturen besluiten wij eerst naar het nabijgelegen Hinton te rijden om mutsen en handschoenen te kopen. Prachtig is het om dit winterlandschap te zien. Hier en daar komen de herfstkleuren door de laag sneeuw heen waardoor de omgeving lijkt op een zwartwit foto met enkele kleurtinten. Onderweg spotten wij langs de kant van de weg nog twee Coyotes die door de sneeuw goed gecamoufleerd zijn. De rest van de dag speelden wij in de sneeuw wat Luca fantastisch vond.

Wells Gray

Vandaag weer een lange reisdag van Jasper naar Wells Gray. Het eerste stuk van de rit is lastig aangezien het de hele nacht door heeft gesneeuwd. Daar gaan we dan, met enige zenuwen door de sneeuw voor een rit van ongeveer 300 km. Onderweg stoppen wij bij Blue River voor onze boot safari. Blue River is lager gelegen dan Jasper waardoor er dus ook geen sneeuw meer is. Dit gebied staat bekend als Grizzly Valley. Er schijnen hier langs de rivier heel veel beren te leven. Aangezien wij zowel in Banff als in Japser nog geen beer hadden gezien hadden wij goede hoop op Blue River. Maar helaas ook hier geen beer gezien. De gids vertelde dat door de warme zomer, gevolgd door een zeer natte periode en vroege intrede van de winter de beren zich al langzaam terugtrekken. Desondanks was het een leuke ervaring om met een snelle boot over de rivier te glijden. Na de boorsafari snel door naar Wells Gray waar wij in de namiddag nog enkele watervallen hebben bezocht. Wells Gray is een fantastisch mooi park met spectaculaire watervallen. Ook de volgende ochtend nog enkele watervallen bezocht in Wells Gray alvorens wij verder reden naar 100 Mile House voor ons verblijf op een echte ranch.

Spring Lake Ranch

Na een rit van ongeveer 2,5 uur komen wij aan in 100 Mile House. De laatste 18 km om bij de ranch te komen rijden wij over onverharde wegen met af en toe wat koeien op de weg. De ranch is prachtig gelegen aan een meer. Wij hebben een mooi appartement met leuk uitzicht over de bossen waar wij herten zien grenzen. S ’avonds is het best koud waardoor wij besluiten de openhaard aan te steken. Heerlijk is het om lekker een boek te lezen bij het knapperende hardvuur. Op de ranch is het echt even onthaasten. Geen internet en geen bereik met de telefoon. In de ochtend ondernemen wij na een stevig ontbijt eerst een kanotochtje op het meer daarna mag Luca een ritje maken op een kleine pony met de naam Shorty. Luca vindt het fantastisch en voelt zich een echte cowboy.

Whistler

Wij verlaten de ranch al vroeg omdat wij op tijd willen aankomen in Whistler. Het is namelijk de laatste dag van het zomer seizoen dat de Peak to Peak gondola open is. De Peak to Peak is een spectaculaire kabelbaan tussen Blackcomb en Whistler Mountain. Na een prachtige rit langs de Fraser river en Canyon arriveerden wij rond 14.00 in Whistler waarna wij direct kaartjes kochten voor de Peak to Peak Gondola. De kaartjes bleken behoorlijk aan de prijs te zijn desondanks besloten wij toch te gaan. Hier zeker geen spijt van. Ondanks de laag hangende bewolking is de Peak to Peak gondola echt spectaculair. Het is een kabelbaan met verschillende wereldrecords waaronder de langste vrij hangende kabelbaan. Op een hoogte van ruim 400 meter overbrug je een afstand van ruim 4 km boven het dal tussen de twee peaks. Op  Blackcomb Mountain kan je jezelf tevens even wanen tot Olympisch kampioen door plaats te nemen op het erepodium van de Vancouver Olympic Wintergames van 2010. Luca vond het dan ook erg leuk om op dit podium te staan en “jeeeeee ik ben een winnaar” te roepen met beide armen zwaaiend in de lucht.

De volgende dag vooral de omgeving rondom Whistler verkend met aan wandeling naar de Brandywine Falls en de Whistler Bungee bridge. Best eng om te zien hoe mensen met slechts een elastisch koord zich van de brug in een behoorlijke diepte werpen.

Victoria

Vandaag vertrekken wij van Whistler naar Victoria op Vancouver Island. Onderweg maken wij nog een stop bij Britannia om een bezoek te brengen aan een oude kopermijn. Luca vond het leuk om met een treintje door de mijngangen te rijden. Na Britannia snel verder naar de ferry of zoals Luca dat noemt de autoboot. Wij hadden de ferry niet van te voren geboekt om zo wat vrijheid te hebben. We hadden ons echter vergist in de gigantische verkeersdrukte in Vancouver. Highway 99 gaat namelijk dwars door het centrum. Ondanks de drukte lukte het ons met nog slechts een kwartier voor vertrek om de boot van 15.00 te halen, dit was fijn omdat we hierdoor lekker op tijd in Victoria aankwamen. Victoria is een leuke en gemoedelijke stad. Vanuit Victoria hebben wij een walvis en orka safari gedaan. Omdat Luca te klein is om mee te varen op een rib-boot gingen wij met een grotere boot. Al snel zagen wij de eerste orka’s. Maar liefst vijf orka’s die rondom eilandjes waar vele zeeleeuwen en zeehonden zaten duidelijk op jacht waren. Even later zagen wij ook nog eens twee bultruggen. Erg mooi is het om te zien hoe deze gigantische beesten hun staart omhoog zwiepen om naar de diepten te duiken. De rest van de dag hebben wij nog een klein wandelingetje gemaakt door Victoria en genoten van de vele watervliegtuigen en de grappige watertaxi’s die in haven rondvaren.

Pacific Rim

Op naar de wetskust van Vancouver Island. Onderweg maken wij een stop bij Cathedral Grove om daar de gigantische bomen te bekijken. In de namiddag komen wij aan in Ucluelet bij het Black Rock resort. Dit hotel is door zijn ligging op de klippen en direct aan de West Coast trail fantastisch gelegen. De volgende dag rijden wij naar Tofino om per boot tijdens eb langs de oevers te varen opzoek  naar beren. Nog geen een keer tijdens onze reis hadden wij beren gezien wat wij toch wel jammer vonden. Maar deze safari maakte alles goed. Maar liefst vijf beren hebben wij gezien waaronder een moeder die met haar jong over de stranden struint opzoek naar krabbetjes om te eten. Tijdens onze tweede dag in de Pacific Rim hebben we de Rainforest trail gelopen en de stranden bezocht waaronder het bekende surfstrand Longbeach Tofino. Rainforest trail is een prachtige wandeling van ongeveer 3 km door het dichte regenwoud van de Pacific Rim.

Vancouver

Onze vakantie zit er alweer bijna op. Maar eerst nog twee dagen Vancouver. Na een lange rit en wederom op de autoboot komen wij bij ons hotel in Vancouver. Vancouver is een grote en drukke stad maar heeft ook verrassend leuke plekken. Vanaf de Vancouver Harbour Airport maken wij een rondlucht met een watervliegtuig over de stad en omliggende baaien. Luca maar ook wijzelf vinden het reuze spannend om met zo’n klein vliegtuig over het water te stuiteren om op te stijgen. Het is een zeer heldere dag en het uitzicht is prachtig. Op onze laatste dag bezoeken wij het Suspension Bridgepark vlakbij Vancouver. Dit is een leuk park met een gigantisch lange hangbrug, een wandeling langs de kliffen en een wandeling via hangbruggen door de boomtoppen. De rest onze dag brengen we door in het Stanleypark waar je een mooi uitzicht  hebt op de skyline van Vancouver en waar Luca heerlijk heeft gespeeld in een van de vele speeltuinen. In het Stanley park ook nog wasbeer gespot. De volgende dag uitslapen, inpakken om in de namiddag bepakt vol met mooie herinneringen terug te vliegen naar Nederland.

Bedankt Travelnauts!

—–

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze Canada inspiratie pagina of lees nog meer reisverhalen van andere families.
Heeft u interesse in onze Canada familiereizen? Bekijk dan hier ons aanbod, wij helpen u graag verder met het samenstellen van een reis op maat.