Reisverslag familie op reis per auto en camper door Oost-Canada

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 11, 12, 15 en 17 jaar

De eerste drie dagen zijn wij in Toronto geweest. Zaten vlak bij de CN Tower en het Roger Centre. Dus ideale locatie.
Zijn hier naar Ripley’s aquarium geweest. Dit was echt leuk. Heel veel vissen, leuk opgebouwd en ook allerlei dingen over Ripley.
We zijn naar een honkbalwedstrijd geweest en dat was echt een fantastische ervaring. Kinderen en wij hebben genoten.
Het is echt heel groots (en komen heel veel mensen op af). Ik had de kaartjes al een paar maanden geleden geboekt en betaalde toen 11 euro per kaartje.
Ik had daar even gekeken wat het zou kosten als we naar nog een wedstrijd zouden gaan. Maar toen waren de prijzen inmiddels 45 euro per kaartje (voor dezelfde plek). Vroegboeken loont dus.
Met een gids hebben we een fietstocht van 3 1/2 uur door Toronto gemaakt. Ook erg leuk, en zo hebben we direct heel veel gezien en uitleg gekregen.
Vervolgens zijn wij een week met de camper op pad geweest. Eerst naar de Niagara Falls. Daar twee dagen op een camping geweest. Vanuit de camping konden we met een shuttle naar Niagara. Mooi, indrukwekkend maar heel toeristisch.
Verder naar Wassage Beach en Alloquin National Park. Prachtige meren, heel lang ondiep en kritstalhelder water (en ook best warm). Wel heel veel muggen op deze plekken!.
Laatste nacht voordat we de camper weer moesten inleveren zaten we op een camping in Soufille, een uurtje van Toronto. Dat was direct meer een ‘stads’camping. Maar eindelijk weer goede wifi (die is er niet in de national parken :-)). Sowieso leuk om te zien hoe groot alle campers en caravans daar zijn en wat mensen dan nog aan auto’s/ golfkarren/ fietsen en motors meenemen.
Daarna begonnen we aan de rondreis met de auto.
Eerst naar Ottawa. De hoofdstad. Hier kwamen we pas om 19.00 uur en moesten de volgende ochtend weer vroeg weg omdat we een lange reisdag naar Tadousac voor de boeg hadden.
Zijn de stad ingelopen en hebben wat gebouwen bekeken en lekker gegeten. Om 22.00 uur waren we bij het parlementsgebouw. Daar begon toen een licht en geluidshow. Dat was erg leuk en indrukwekkend. En direct de hele geschiedenis van Canada gehoord. Dat is in juli en augustus iedere avond. Waren blij dat we dit meegepikt hadden.
Dag erna naar Tadoussac. Best een lange reisdag. Op het einde ga je dan met het veer (kosteloos). Erg mooie plek Tadoussac. Prachtige natuur. Hier zaten we 2 nachten (en hadden dus 1 hele dag). Achteraf had ik hier wel een nacht langer willen blijven zodat we daar ook echt hadden kunnen gaan wandelen.
Nu hebben we de zodiac excursie gedaan om walvissen te spotten. Dat was echt erg leuk. Ook veel walvissen gezien. Het was wel heeeeel koud op de boot.
‘s avonds gingen we beren spotten. Dit had ik via jullie geboekt. En ik dacht (zo stond het ook op papier) dat het een wandelexcursie van 2 uur was. Niet dus. We werden met een oude schoolbus naar een uitkijkpost gebracht. We moesten heeeeeel stil zijn (best een uitdaging voor sommige kinderen 🙂 en daar ruim een uur zitten.
Voor die uitkijkpost legde ze voer neer voor beren. Dus daar kwamen ze eten. Wij konden daar dus gaan zitten kijken hoe een beer 10 minuten at. Toen zagen we een half uur niets. En toen 10 minuten een andere beer die kwam eten.
Mooie beren hoor. Maar wel iets anders als we van te voren bedacht hadden (beren bleken daar ook door hun uitgezet te zijn om te observeren). Dus die excursie zou ik daar niet meer adviseren als ik jullie was.
Vervolgens zijn we naar Quebec gegaan. Mooie stad. Daar zijn we naar de Montmorency waterval geweest. Mooie waterval maar ook erg toeristisch. Daar kon je echter ook helemaal langs de rivier wandelen (en toen zag je bijna niemand meer). Dus daar hebben wij heerlijk gewandeld, over keien gesprongen en dammen gebouwd.
Hierna naar Montreal. Ook weer een hele mooie stad. Hier zaten we weer midden in de stad (dat zaten we in Quebec niet) en dat was leuk. Kun je ‘s avonds gewoon even de stad inwandelen. Wij zijn hier naar de film geweest. De lion king. Altijd mooi natuurlijk en leuk om mee te maken hoe de bioscoop daar leeft. En natuurlijk hele grote zakken popcorn eten. En tenslotte nog bijna verdwaald in de ondergrondse stad.
In Montreal zijn we ook wezen raften. Dat was leuk. Niet zo spectaculair als wij gedacht hadden. Maar prima.
Laatste nacht hebben we in Kingston doorgebracht. Dat was een woensdagavond. En we ontdekten dat op de woensdagavonden in de zomer er een sunset show is op Ford Henry.
Daar zijn naartoe geweest. Wat een belevenis. Ze ‘speelden’ eerst allerlei situaties na en speelden muziek (fanfare). Maar daarna gingen ze dus echt schieten (uiteraard met losse flodders) en kanonschotten. We waren zwaar onder de indruk. De kinderen vonden het helemaal fantastisch. En tenslotte werd het afgesloten met prachtig vuurwerk.
Een hele mooie slotavond in Canada voor ons.
Donderdagavond vlogen wij weer terug naar Nederland.
We hebben het echt heel leuk gehad. Veel mooie ervaringen opgedaan. Voor de ‘ruigere’ natuur moet je naar West Canada denk ik. Maar hier veel mooie meren, bossen. En steden!
Dank voor de hulp bij het samenstellen van de reis en het regelen van de camper, tickets en excursies.