Anke van Rooijen (12 jaar) in China

Je gunt je kind toch de wereld!

Familie van Rooijen ging afgelopen meivakantie met Travelnauts op reis. Samen met dochters Anke (11), Carlijn (9) en zoon Robert (6) reisde zij af naar China. Dochter Anke maakte na afloop van de reis een prachtig werkstuk!

Waarom gekozen:
Wij zijn in de meivakantie in China geweest en dat vond ik heel erg leuk. Ik vond het een heel apart land waar ze veel dingen anders hebben dan bij ons en dat jullie als lezers dat misschien helemaal niet weten. Na dit gelezen te hebben hoop ik dat jullie een beter beeld krijgen over hoe China eruit ziet.

1. De cultuur van China
China is een land in Azië wat circa 1,357 miljard inwoners heeft. Dat is 20% van de wereldbevolking. De oppervlakte is 9.596.961 km². Er wonen heel veel Chinezen en het is er erg druk.

Kinderen gaan in China ongeveer van 6 tot 11 jaar naar school. Ze kunnen wel naar de middelbare scholen maar daar zijn er helaas maar heel weinig van. Daar hebben namelijk heel weinig geld voor. Ze zijn er bovendien heel streng en het is er soms erg vies. Op sommige scholen hebben ze geen wc’s. de wc’s in China zijn trouwens niet hetzelfde. Ze hebben daar wel de wc’s die wij kennen maar het meeste hebben ze daar hurk wc’s. Die zijn niet al te fris.

Heel bekend is ook dat ze daar zo’n rode lampionnetjes hebben om geesten te verjagen. Die geesten horen bij het geloof en daar komt later in dit werkstuk meer informatie over.

Een huis in China ziet er ook wat anders uit dan in Nederland. Zo hebben ze bijvoorbeeld de keuken in het midden van het huis staan terwijl wij dat in een apart kamertje hebben. Het gezin slaapt met zijn allen op een kamertje op een verhoogd bakstenen vlak wat “kangs” wordt genoemd. Over de dekens liggen strooien matten en niet hele dikke dekens. Als het dan koud is ( dat is niet vaak ) maken ze langs de kangs een vuurtje zodat iedereen het warm heeft. Eten doen ze ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Omdat ze heel weinig verdienen met het verkopen van groenten die ze zelf verbouwen, kunnen ze niet veel kopen. Soms moeten mensen alles wat ze verdienen 18 jaar lang bewaren om er een auto van te kopen. Dit geld gelukkig niet voor iedereen die daar woont. De meeste mensen hebben een eigen winkeltje of bedrijfje waar ze wat verdienen en daarmee goed kunnen rondkomen. Er zijn ook hele rijke
mensen in China maar die zie je bijna nooit.

Je naam wordt ook anders uitgesproken. In Nederland zeggen we eerst de voornaam en dan de achternaam maar in China zeggen ze het precies andersom. Ook als je trouwt is het anders. Dan blijft je achternaam gewoon hetzelfde. Je krijgt dus niet de achternaam van je man.

2. Omgeving en natuur
Je zult het niet snel zeggen, maar in China hebben ze heel veel natuur. De meeste mensen kennen China als land met veel industrie en namaak. Maar natuur is er zeker en het is erg mooi.

Yangshuo en Guilin
Yangshuo en Guilin zijn twee plaatsen. Tijdens een rondreis in China mag het bekendste natuurgebied van het land, het feeënrijke Karst gebergte rondom Guilin en Yangshuo in het zuiden van het land, niet ontbreken. Dat zijn hoge puntige bergen waar Chinezen graag naartoe gaan. De Chinezen hebben in sommige bergen iets gezien. Bijv. de hand, de rots met negen paarden, de man die in het water ligt en naar boven kijkt en de kat. Bij Yangshuo is een tocht op
een bamboevlot een aanrader: je vaart tussen steile, groene bergen in de sprookjesachtige natuur. Langs de Yulong rivier kan je ook prachtig fietsen en wandelen. De bergen zijn wel wat hoog.

Yunnan
Yunnan is een provincie in het zuiden van China, met heel veel mooie bezienswaardigheden. Bekendste hoogtepunten zijn het Karst landschap, het geweldige stadje Lijang, Dali en het Stenen Woud bij Shilin. Wanneer we het over de natuur in China hebben, kunnen ook de Gele Rivier en de Yangtze rivier niet weggelaten worden. Het zijn de twee grootste rivieren van China, die uit elkaar gehaald worden door het Qin-Linggebergte, de bergen hier gaan tot een hoogte van 3600 meter. De Gele Rivier (Huang He) kronkelt over een lengte van bijna 5500 km door een grote
verschillende landschappen: van de kloven in het Kunlun gebergte door Gansu naar de Golf van Bo Hai. In Gansu stroomt de rivier langs hele mooie steile rotsen. De Yangtze (Chang Jiang) is de langste rivier van China. Ze gaat door mooie landschappen en dat is dan ook de reden waarom cruiseschepen op de Yangtze rivier erg populair zijn. Vanaf een cruise heb je kans om rivierdolfijnen, krokodillen en andere dieren te zien. Sommige gebieden rond de rivier zijn nu beschermd natuurgebied. De Blue Moon Valley (Lanyuegu) is een hele mooie vallei met besneeuwde bergtoppen en helderblauw water. Yunnan in China staat voor puur genieten.

Pandaberen
Ja, als je in China bent kan je de pandaberen echt niet missen. De diertjes zijn zo schattig. Maar helaas zijn ze de pandaberen in gevaar. Als we zo door gaan zal de pandabeer uitsterven. Ik zal je zeggen, dat wil je niet. Ze hebben voor deze dieren al opvangcentrums in het land waar ze goede zorgen krijgen en natuurlijk van bamboe kunnen eten. In Chengdu hebben ze zo’n pandapark.

Als je naar http://www.panda.org.cn/english gaat, krijg je de site te zien.

3. Het geloof
In China hebben ze meerdere geloven, maar de bekendste is toch het geloof in de Boeddha. De Boeddha was volgens deze mensen een belangrijk persoon in het leven geweest. Hij deelde allemaal spullen en geld uit aan mensen die het niet zo goed hadden. Hij was ook altijd aardig en vriendelijk tegen de mensen. De mensen geloven dat als je de Boeddha vasthoudt dat dat geluk brengt. Je hebt verschillende Boeddha’s, bijv. de gelukkige Boeddha, de Boeddha voor
gezondheid en de Boeddha voor geluk. De gelukkige Boeddha is een beetje anders omdat hij dik is. Ik zal uitleggen waarom. Hij dacht dat elke dag een feest moest zijn en dat lachen heel gezond was, verder at hij veel omdat het niet uit maakte hoe je eruit zag, als je maar gelukkig was.

Waar heel China in geloofd zijn de boze geesten. Ze denken dat die in de lucht zitten en hun kwaad zullen doen. Daarvoor zijn de rode lampionnetjes en natuurlijk de Chinese draak. De rode lampionnetjes doe er niet heel veel aan maar je ziet ze toch vaak hangen. De Chinese draak wel, hij is vrienden met de Chinezen en zorgt er voor dat de boze geesten weg zullen blijven. Als Chinezen naar een tempel of iets anders belangrijks gaan, is er altijd een drempel bij de deur waar de geesten dan “niet over heen kunnen”. Elk jaar met nieuwjaar steken ze zoveel mogelijk vuurwerk af om de geesten te verjagen en zo hopelijk een goed jaar te hebben.

Er zijn nog meer geloven zoals dat er ook monniken rondlopen in China. Zij wonen Tibet. Een streek die wel bij China hoort maar toch ook weer niet. Het is namelijk zo dat de regering en Tibet een beetje een ruzie hebben omdat Tibet denkt dat ze zelfstandig kunnen zijn, maar de regering denkt dat het gewoon bij China hoort. De monniken lopen rond in gele doeken die ze om hun hele lijf dragen en een ketting van houtbolletjes. Meestal zijn ze kaal en je ziet ze het meest in tempels van Boeddha’s, daar wonen ze namelijk.

4. Mooie bezienswaardigheden
De Chinese Muur staat natuurlijk op 1. Deze muur is de grens tussen China en de Nomaden. De Chinese muur is meer als 6000 km lang! Daarbij staat deze muur in de lijst met de 7 wereldwonderen. Het uitzicht vanaf die muur is natuurlijk fantastisch. Je kunt ver kijken en overal zijn bossen. De Chinese muur ligt in Beijing.

Dan heb je ook nog het plein van de Hemelse Vrede. Hier zit de regering en natuurlijk de verboden stad. Er zitten ook nog wat museums en er komen dagelijks veel bezoekers. Het plein ligt ook in Beijing.

Dan de Verboden Stad. Het heet zo omdat vroeger er niemand in mocht komen behalve de keizer en zijn hulpjes. Nu kan je er een kijkje gaan nemen en het is erg mooi. Er zit een hele lange geschiedenis achter over Mao die goede maar ook veel slechte dingen met het land heeft gedaan.

De Temple Of Heaven is ook mooi om te bezoeken. Het is een ronde tempel waar veel mensen komen. Er worden op die plek ook vaak trouwfoto’s gemaakt met op de achtergrond de tempel. Je kunt er ook naar binnen kijken maar je mag er niet naar binnen. Je ziet allemaal verouderde maak ook mooie spullen die er nog staan en wel onderhouden worden door het personeel. De tempel ligt in Beijing

De Oriental Pearl Tower is ook een kijkje waard. Dit gebouw ligt aan rivier de Bund en is heel mooi met alle kleuren op de bollen. Het is eigenlijk een zaken kantoor maar daar stoort niemand zich aan. Daarlangs ligt het hoogste gebouw van de wereld van een halve km lang. De Shanghai Tower. Hij ligt in Shanghai

Er zijn nog veel meer plekken die harstikke mooi zijn maar deze mag je niet missen als je op reis bent!

5. Geschiedenis van China
Op 26 december 1893 in het dorpje shaoshan (in de provincie Human) is Mao Zedong geboren. Hij was een zoon van een arme boer en moest hard werken op het platte land. Doordat hij zelf arm was en andere mensen zag die rijk waren wilde hij deze ongelijkheid veranderen.
Hij ging naar vergaderingen van de CCP (dat is een soort partij van het land, net zoals wij PvdA en SP en zo hebben) en werd later ook lid van de CCP. Hij schreef toen verschillende rapporten over het bestaan van de boeren en probeerde hiermee de grote politieke partijen te overtuigen, zodat zij wat meer verbeteringen in het leven van de boeren zouden kunnen brengen.

In 1935 had Mao helemaal de macht veroverd in de partij. Mao Zedong was nu de nieuwe leider van het land. Zijn partij was communistisch. Communisten willen alles eerlijk verdelen. De boeren kregen allemaal een stukje land. Er werden fabrieken gebouwd, scholen en ziekenhuizen. Maar alles bleef wel eigendom van de regering. Niemand mocht iets voor zichzelf hebben. En iedereen moet doen wat de Mao zei. Veel Chinezen waren het er niet mee eens. Zij hadden andere ideeën. Die mensen worden rechts genoemd. De communisten zijn links. Enkele jaren later deed Mao net alsof hij naar de rechtse Chinezen wilde luisteren. Hij zei: “Laat jullie ideeën maar horen, er zijn wel honderd verschillende bloemen en ook wel honderd meningen.” Maar het was een valstrik: Mao zag alle mensen met rechtse ideeën als zijn vijand. En alle Chinezen die eerlijk vertelden dat ze het niet met links eens waren, werden gevangengezet. Voor veel Chinese families was dat een vreselijke tijd. Een heleboel mensen verdwenen en werden nooit meer teruggezien.
Mao vond ook dat er harder gewerkt moest worden in het land. Hij begon een nieuwe actie: “De Grote Sprong Naar Voren”. Iedereen moest meewerken. Ook alle leraren en scholieren. Ze werden naar de fabriek gestuurd. Of naar het boerenland. Er was ook veel ijzer nodig voor nieuwe fabrieken. Overal werden smeltoventjes neergezet in de achtertuin. Iedereen moest alles inleveren wat gesmolten kon worden: lepels, pannen, spijkers… er werden nieuwe gereedschappen of ijzeren balken van gemaakt. Ook was er meer graan nodig om alle Chinezen eten te kunnen geven. De kinderen moesten alle mussen verjagen. Dan konden die geen graan meer pikken. Ondertussen werd China dwarsgelegen door overstromingen en grote droogte. Miljoenen Chinezen gingen dood. En De Grote Sprong Voorwaarts verbeterde niets. Het werd langzamerhand één grote chaos in China.

Veel mensen vonden Mao geweldig. Ze zagen hem als een soort god. Een goede leider die het beste met zijn land voor had. Hij was een absolute leider. En dat wist hij ook. Mao maakte groot gebruik van zijn macht. Alles wat hij wou, gebeurde ook. En wilde jij het niet, dan moest je echt oppassen met wat je deed en zei.

Mao had zelf goede en slechte punten. Hier onder zie je een paar goede en slechte:

Goede punten:
Hij is ongeveer 40 jaar belangrijk geweest voor het Chinese bestuur. Hij heeft ervoor gezorgd dat veel mensen weer positief gingen denken. Doordat ze weer positief dachten gingen harder werken.
Als er dingen niet goed gingen kreeg Mao niet de schuld, maar de andere Chinese leiders, dat is ook een oude traditie van de vroegere keizers van China.
De Chinezen gingen Mao steeds meer vertrouwen, hij was hun leider, naar hem moest je luisteren en hem moest je respecteren.
Mao leek veel op een keizer. Als er beslissingen genomen moesten worden nam hij die en niemand had hem dan tegen te spreken. Hij vond zichzelf ook een keizer, en een goede ook.

Mao was voor China de grote persoon die nodig was om trots te zijn op hun land. Hij gaf de mensen vertrouwen.

Slechte punten:
Maar Mao heeft ook veel schade aangericht. Bij de Grote Sprong Naar Voren heeft de hongersnood gezorgd voor miljoenen doden bijvoorbeeld. Zo werd soms ook gezien als een moordenaar. Maar Mao is wel de keizer die het langst heeft volgehouden om het land China in eigen handen te nemen.

6. Chinees nieuwjaar
Chinees nieuwjaar wordt op een andere manier gevierd dan wij dat doen. Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd van de eerste dag tot de vijftiende dag van de kalender.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendans en de leeuwendans. Het Chinees Nieuwjaar wordt afgesloten met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Er wordt ook heel veel vuurwerk afgestoken tijdens Chinees Nieuwjaar en dit gebeurd vooral om de boze geesten te verjagen. Tijdens de nieuwjaar periode verblijft familie bij elkaar of bezoekt elkaar. Ook gaan ze altijd samen eten.

Met het nieuwe jaar hangt ook de horoscoop samen. De horoscopen van China zijn anders dan die van ons. Wij hebben vaste tekens die ongeveer per maand wisselen. In China wisselt het teken van de horoscoop ieder jaar. Ieder jaar is het anders. Nu zitten we in het jaar van het schaap. In China werkt de horoscoop alleen met dieren; dat noemen ze een dierenriem. In de dierenriem zitten 12 dieren:

– Rat
– Os
– Tijger
– Konijn
– Draak
– Slang
– Paard
– Geit/schaap
– Aap
– Haan
– Hond
– Varken

Volgens de legende nodigde Boeddha alle dieren uit voor een feest. Tijdens het feest werd er een race gehouden tussen de dieren. Naar ieder dier zou een jaar vernoemd worden. De rat vertelde de kat dat het feest een dag later zou zijn. Zelf reed de rat op de rug van de os mee en kwam als eerste aan. De kat eindigde op de dertiende plaats en was te laat om naar een jaar vernoemd te worden. Daarom achtervolgt hij tot de dag van vandaag de rat om wraak te nemen voor zijn bedrog. De draak is uiteraard het belangrijkste dierenteken. Ouders willen graag dat hun kindje geboren wordt in het jaar van de draak, want dit brengt gezondheid en geluk.

7. Reizen
Als je op reis wilt naar China voor je werk of gewoon op vakantie moet je veel doen. In dit werkstuk staat een uitleg over vakantie.

Voor je gaat is belangrijk om hotels te boeken, kijken wat je gaat doen daar, misschien een reisleid(st)er te boeken, de vliegtickets te regelen en je koffers in te pakken natuurlijk.

Het vliegen duurt ongeveer 10 uur. Dat is lang maar meestal heb je tv-tjes in de stoel voor je waar je individueel films kunt kijken of spelletjes te doen. Als je daar dan bent is het best warm dus ik zou in het vliegtuig iets warmers aandoen wat je buiten uit kunt trekken omdat het daar best warm is. Het kan er ’s zomers wel 40 graden worden.

Als je in het hotel bent aangekomen wens ik je succes want ze kennen daar bijna geen Engels. In je kamer zit meestal een tv en natuurlijk een bed en badkamer.

’s Morgens kun je ontbijten waar ze rekening mee hebben gehouden. Er is Chinees ontbijt, dat is noedels of zo maar ze hebben ook gewoon boterhammen en yoghurt. Het fruit is daar heel lekker.

Als je dan op pad gaat die dag kun je in de lijst van mooie bezienswaardigheden kijken wat je wilt doen.

Als je dan terug bent kun je gaan eten in een restaurant of in het hotel. Tip: ik zou in een restaurant gaan.
Dan is het avond en tijd om te slapen want morgen zal er weer iets leuks klaarstaan!

8. Als je over straat loopt…
Mensen:
De mensen in China zijn heel aardig. Ze willen je helpen en zijn nooit boos. Ze kunnen wel heel hard schreeuwen en daardoor denk je dat ze boos zijn maar dat is niet zo. Ze zijn wel erg opdringerig en hebben wel soms haast. Omdat daar zoveel Chinezen zijn moeten ze een beetje duwen. Maar als je valt komen ze wel naar je toe en helpen je. Pas op als je blond haar hebt en blauwe ogen! De mensen daar zijn ons niet gewend en willen dus heel vaak met je op de foto.

Winkels:
Ze hebben daar winkels maar niet zoals wij ze hebben. Ze hebben daar bijvoorbeeld geen Jumbo en ook geen Kruidvat. Wat je daar wel heel veel ziet zijn van die open winkeltjes die heel klein zijn en waar ze bijvoorbeeld alleen drinken kunt kopen. Verder verkopen ze daar wel kleren maar dan moet je naar een winkelcentrum. Die winkelcentrums zijn daar wel mega.

Nep en namaak:
Je hebt het vast al eens gehoord of gelezen: Made in China. Dat klopt, maar… ze hebben het niet bedacht. Het is allemaal nagemaakt van Nederland of Amerika bijvoorbeeld. De meeste dingen zijn daar ook niet geweldig van kwaliteit. Maar meestal wel goed. Heel veel dingen die wij hier in Nederland hebben en waar op staat Made in China denken we dat die daar in genoeg winkels te koop zijn, maar nee, je kunt ze daar dus niet vinden en dat is eigenlijk wel raar. Heel veel dingen die ze daar hebben, hebben wij dan weer niet. Het voordeel is wel dat als je iets in China koopt is het veel goedkoper dan in Nederland. Maar als je op de echte merken aankomt dan kan beter in Nederland blijven, want dat is daar heel duur.

Geld:
In China betalen ze wel anders als ons. Wij hebben de euro en zij hebben RMB of Ying. 1 RMB is bij ons 15 euro.

9.De Olympische Spelen in 2008
In 2008 waren de Olympische spelen in Beijing, de hoofdstad van China. Dit was een groot succes. In 2001 kreeg China te horen dat het hele gebeuren daar mocht plaatsvinden. Hier waren ze heel blij mee en ze zeiden dat het dat jaar goed zou verlopen.
Nederland haalde daar 16 medailles waarvan 7 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen. Hier waren ze natuurlijk heel erg blij mee. Bij de Olympische spelen werden 203 sporten gedaan en ieder land deed natuurlijk z’n best. Deze 35 sporten waren de belangrijkste:

– Atletiek
– Badminton
– Basketbal
– Boksen
– Boogschieten
– Fietsen
– Gewichtheffen
– Handbal
– Hockey
– Honkbal
– Judo
– Kano
– Moderne Vijfkamp
– Paardrijden
– Roeien
– Schermen
– Schieten
– Softbal
– Taekwondo
– Tafeltennis
– Tennis
– Triatlon
– Turnen
– Voetbal
– Volleybal
– Worstelen
– Zeilen en zwemmen

10. Het chinees alfabet
Het chinees alfabet bestaat uit tekentjes. Deze tekentjes staan voor een of meerdere woorden die samen iets betekenen. Het chinees alfabet bestaat uit 400 tekens.

11. Eten en drinken
Het eten en drinken in China is ook heel anders dan in Nederland. Je zult daar niet zomaar wortelstamppot of aardappelen met vlees zien. Nee, daar is het toch echt wel anders. Soms zie je daar wel eens een pizza hut of een Mc Donalds, maar niet zoveel. Als je daar naar een restaurant gaat moet je wachten tot dat er een tafel vrij is en jij daar met familie of alleen kunt gaan eten. Zelfs als je reserveert is dat zo. Als je dan zit krijg je een grote menukaart met
(gelukkig) veel plaatjes en een grote lijst waar je op aan kan kruisen wat je als drinken en ten wilt. Je krijgt daar een kan met drinken dus niet iedereen kan iets anders pakken. Bij sommige restaurants is dat wel zo. Maar meestal niet. Daarna komt een vrouw met een kan met thee en krijgt iedereen een kopje thee die eigenlijk nergens naar smaakt. Als het je bestelling dan gekookt is komt soms in een hele rare volgorde het eten die ze op een glazen plaat zetten die je
rond kunt draaien. Het is namelijk zo dat je daar niet ieder apart wat kunt bestellen maar je besteld gewoon porties en je krijgt een klein bordje waar je dan iets van het gene wat je graag wilt op kunt scheppen. Het kan ook soms zijn dat je eerst al de noedels krijgt en daarna pas het drinken. Je kunt ook een soort groenten pannenkoekjes krijgen die echt wel lekker zijn. Je zult daar ook zeker nasi tegenkomen. Als vlees hebben ze vaker kip, wat je daar beter toch niet kunt eten. Soms is het zo dat de kip nog niet helemaal gaar is en er dus roze stukken inzitten. Als je daar toch kip eet, zorg dan dat je goed kijkt of hij gaar is. Je eet er met stokjes dus niet met mes en vork. Wel hebben ze een lepel en bij de meeste restaurants hebben ze wel gewoon bestek, maar voor de verandering is het soms wel leuk om met stokjes te eten.

Nu iets minder smakelijks. Als je over de markt loopt in China zoel je wel eens levende insecten tegenkomen die ze achter een kraampje in de frituurpan doen en ze daarna opeten. Chinezen vinden dat lekker… je zult er ook sneller konijnenkoppen tegenkomen die er ook niet zo smakelijk uitzien. Als je in een supermarkt bent kan je ook verse vis krijgen. Misschien een beetje te vers, want die zitten in aquariums en dan kiezen ze er een uit die ze slachten en klaarmaken. Toch een beetje een vreemd land…

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar China.