Reisverslag familie op reis door China

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 14, 16 en 17 jaar

Ik had jullie nog foto’s en een verslagje van onze China reis beloofd. Ik heb de reis enige tijd geleden ook al telefonisch besproken met Fabienne. Niet alle hotel beschrijvingen klopte (qua zwembad), dit heb ik haar al doorgegeven.
Laat ik beginnen dat de reis -wederom- van begin tot eind weer fantastisch door jullie geregeld was. Wij hadden een idee dat we naar een Aziatisch -wat minder ontwikkeld – land zouden gaan. China is echter zeer ontwikkeld en heeft ons (Nederland/het Westen) in veel opzichten al ingehaald. Een heel bijzondere ervaring om hier een kleine 3 weken rond te reizen. Het Chinezen eten is heerlijk maar totaal anders dan de Chinees in Nederland. Communiceren met de Chinezen is erg lastig. Vrijwel niemand spreekt Engels en je kunt (vrijwel) niks lezen op straat, winkels en restaurants. Heel veel gehad aan google translatie!
Beijing was groots en bijzonder. Erg druk (er zijn héél veel Chinezen en die komen ook allemaal graag naar Beijing), erg warm. Heel veel camera’s overal op straat en veel controles/beveiliging. Vooral rondom het Plein van de Hemelse vrede. Bijzonder om de bijna hysterische Chinezen bij het Mausoleum te zien. Ze komen uit het hele land om eens in hun leven ‘Chairman Mao’ te zien en staan daar een uur in de rij voordat ze naar binnen kunnen. Hebben wij ook gedaan, erg bijzonder om daar tussen te staan. Fietsen door Beijing (hadden we zelf geregeld met een Nederlandse gids) was gaaf.
De Chinese Muur was toch wel het hoogtepunt van de reis.
Volgende stop was Pingyao. Met de supersnelle trein (300km) heel comfortabel daar naar toe. Leuk, relaxt stadje. Heel authentiek en erg druk, maar niet hinderlijk. Heel fijn kleinschalig hotelletje, met alles op loopafstand. Fijn dat je bij dit hotel buiten kon zitten in de court yards.
Vervolgens met de snelle trein naar Xian. Hele grote stad, maar hoogtepunt hier was het terracotta leger. Ook het fietsen op de stadsmuren was hier een mooie ervaring.
Van Xian met het vliegtuig naar Guilin. Sfeervolle stad, met hotel op loopafstand van alles en bij de Li rivier. Excursie naar de rijstvelden van Longi ook weer erg mooi. Dit duurde niet een hele dag, waardoor we ’s middag lekker wat konden relaxen bij het hotel/zwembad.
De volgende stap was Yanghsuo. Hier zijn we vanaf Guilin met een boot over de Li River naar toe gegaan. Door jullie in de reisbeschrijving terecht beschreven als een hoogtepunt van de reis. Ook hier weer druk, en de boten varen als een soort slinger achter elkaar aan over de Li River. Vanaf Yanghsuo gelijk naar de Gigling Tree gebracht. Heerlijk relaxt plekje waar we even niks hoefden. Want het reizen tot nu toe best intensief. We hebben hier 2,5 dag bij het zwembad gelegen, gefietst en met scooters gereden. Prachtige omgeving en heel bijzonder om daar te fietsen/scooteren, mensen te kijken en af en toe wat fruit en eten onderweg te kopen
Vanaf de Gigling tree naar het vliegveld in Guilin gebracht en binnenlandse vlucht naar Shanghai. Qua hotel zaten we hier niet helemaal goed (veel te ver bij de Bund vandaan, en wij hebben gemerkt toen we daar waren, dat dat toch de plek is waar je in de buurt wilt zitten). Shanghai net als Beijing groots! Beijing is veel authentieker, Shanghai veel meer westers (we hebben nog nooit zoveel -zeer luxe- shopping malls bij elkaar gezien), hoewel het oude gedeelte van Shanghai weer erg authentiek is. Leuk om ’s avonds op de Bund (op dakterras daar zitten is echt top) te slenteren en van het uitzicht op Pudong te genieten, en helemaal op te gaan in de enorme Chinese mensenmassa! Vanaf Shanghai weer naar Amsterdam.
Het was een prachtige reis en een onvergetelijke ervaring voor ons en de kinderen. Dank voor het regelen, we kijken al weer uit naar de volgende reis.
Meer inspiratie opdoen? Bekijk onze China inspiratie pagina.