Reisverslag familie op reis door China

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 9 jaar

De reis naar China was in 1 woord fantastisch, voor ons alle vijf. Ik kan voor de jongens geen hoogtepunt opnoemen, elke dag was weer bijzonder. Maar misschien toch wel de muur en het terracotta leger. Wij hebben natuurlijk maar 2 tourtjes via jullie gedaan en de rest op eigen gelegenheid, en dat zou ik een ander ook precies zo aanraden. Makkelijk om de tourtjes buiten de stad geregeld te hebben en de rest juist zelf doen.

De hotels vond ik fantastisch. De ontbijtruimte in het Novotel in Beijing was heel gezellig, met grote ramen die uitkijken op een levendige straat, dus lekker veel te zien. Heel goed ontbtijt en goede kamers. Beetje verlopen badkamers misschien, maar totaal geen probleem.

Het Grand Mercure lag lekker rustig in Xian. Wij vonden Xian als stad, bv met de moslimwijk – erg leuk, ook een enorme belevenis. Zo druk op sommige plekken. De kamers waren prima.
Het laatste hotel, Regal International in Shanghai, was ook erg goed, heerlijke en mooie kamers, en lekker ontbijt. voor het zwembad hebben we overal nauwelijks tijd gehad, 2x gezwommen.
Heerlijk was ook dat alles zo keurig geregeld was, de pick up stond altijd klaar en dat was heerlijk zorgeloos. De eerste klas trein naar Xian was ook zeer ontspannen.

Onze gids in Beijing was lief en ook wel ok, al sprak ze niet zo heel goed Engels. Ze was ook niet helemaal lekker tijdens ons verblijf, maar ze heeft alles prima verzorgd. De gids in Xian was zeer kundig en sprak heel goed Engels en wist ook veel leuke informatie. De excursies waren goed, met uitstekend eten. Bij de muur gingen we ook naar een tea ceremony, wat op zich natuurlijk een commerciele break is waar de gids waarschijnlijk wat commissie krijgt, maar de prijzen voor de thee en andere dingen die je kunt kopen (we wij voelen ons wel verplicht om iets te komen) waren belachelijk.

Een tip voor Travelnauts zou zijn om nog iets duidelijker in het boek te schrijven wanneer je nou wel of niet fooien moet geven en hoe veel dan. Wij wisten dat niet altijd zo goed, en de reisgidsen (reisboeken) die we bij ons hadden waren heel duidelijk dat je eigenlijk nooit fooien moet geven behalve aan gidsen en chauffeurs die je een dag meenemen. In jullie documentatie schrijven jullie als richtlijn 7 yuan pp voor een dag. Wij hebben dat voor bv het terracottaleger al x2 gedaan en toen keek de gids heel teleurgesteld. Dus heb ik haar eerlijk gevraagd wat een normaal bedrag is voor een fooi, en zij had het over 100 yuan per dag voor haar, en de helft voor de chauffeur. Dat hebben we dus maar gedaan, maar we vinden het altijd lastig of je nou te veel of te weinig betaalt. En ook bv voor het ritje van of naar het vliegveld. Ik vind het zelf nog wel leuk om te horen wat normaal is, en ook of de gids dan teleurgesteld kan kijken of zoiets, en dat zou ik ook wat duidelijker nog in jullie info beschrijven.

Vluchten waren prima, alleen hadden Dirk en ik op de terugweg beiden geen gangpad, en aangezien Dirk 1.99 m is zat hij nogal krap.

Kortom, we willen jullie een groot compliment geven dat het zo perfect geregeld was, en we hopen zeker nog een keer van jullie diensten gebruik te maken, mogelijk volgend jaar voor de zomervakantie.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar China.