Reisverslag familie op reis door China

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 16 jaar

Eigenlijk was ook deze vakantie net zoals al die vorige reizen “veel te kort”  Hahaha, als het aan mij lag mocht het zelfs 3 maanden zijn in plaats van 3 weken.

Zoals we het intussen gewoon zijn van jullie was alles weer prima geregeld. We werden telkens opnieuw zoals afgesproken opgehaald en weggebracht op het juiste tijdstip.

De Yangtze Cruise was superleuk. Ik heb er ter plaatse voor geopteerd om een upgrade te nemen voor de accommodatie (meerprijs 600 Euro ) De kamers waren 2 x zo groot en we hadden er ook een gezellig terrasje bij. (Door de hoge temperaturen waren de excursies wel redelijk zwaar maar zeker wel de moeite waard  we hebben ook de extra bij te betalen uitstapjes gedaan) Ik had gehoopt om bij de terugreis enkele kilootjes lichter terug naar huis te reizen doch dat is mij niet gelukt.  Bij extreme temperaturen tot bijna 40°C deden we tijdens de excursies honderden trappen op en natuurlijk ook terug neerwaarts.  3 maal per dag moest ik van kleding wisselen. Hahaha, soms moest ik zelfs al mijn kleding uitwringen zo hard heb ik in mijn leven nog nooit gezweet.  Maar echt, deze cruise is een aanrader.

In Foshan genoten we dagelijks van het gezelschap van één van mijn studentjes. We bezochten er een oude pottenbakkerij. Het Hotel was vlakbij verschillende winkelcentra erg goed gelegen.  Foshan is ook een aanrader, We werden door onze lokale vriend naar een gezellige buurt geleid met tal van kleine bistro’s en winkeltjes waar we  tot ‘s avonds laat op een terrasje konden genieten.

Het door mijzelf gevraagde hotel in Suzhou overtrof zelfs mijn verwachtingen. Ter plaatse huurden we een auto met chauffeur voor een daguitstap naar Wuxi en eentje naar Tongli. Dit laatste stadje is ook zeker de moeite waard. Met een bootje hebben we een tochtje gemaakt door de kanaaltjes. Ook hier was het ‘s avonds erg gezellig vertoeven.

Het Hotel Inner Mongolian Chaoyang hotel in Beijing  (ook een eigen keuze omwille van de voor ons passende ligging) is niet echt gelegen in een propere omgeving. De winkelstraat met veel kleine en goedkope winkeltjes om de hoek maakten het wel leuk. We vonden er wel een erg leuk restaurantje waar we meermaals hebben genoten van lekker eten.  Het hotel wordt vaak gebruikt door groepen studenten die er naar de in de nabije buurt gelegen University of Communications taalles volgen.  Ook enkele van mijn studentjes Nederlands hebben we daar ontmoet.

Ook tijdens ons verblijf in Beijing hebben we een grote limousine met chauffeur ingehuurd voor een dagtrip naar Gubei (een waterstadje 150 km ten Noorden van Beijing) Een beetje overdadig toeristisch uitgebuit stadje, maar zeer mooi en zeker de moeite waard om er een dagje te verblijven.

Eén klein minpuntje was de lange treinreis tussen Beijing en Chongqing. We hadden gehoopt om als familie samen in een compartiment te zitten maar dat bleek niet te zijn. Tevens was het ticket dat ik kreeg bedoeld om in het bovenste bed te liggen, iets wat wegens mijn slechte linker been onmogelijk was. Na serieus aandringen was de treinverantwoordelijke ermee akkoord dat ik gebruik kon maken van het bed dat toegewezen was aan mijn echtgenote. Ik sliep aldus in hetzelfde compartiment met een andere dame en haar 2 kinderen.  Toch niet erg handig of familievriendelijk lijkt mij. Volgende maal zeker melden aan de agent in China dat hij er rekening mee houdt.(desnoods een volledig compartiment boeken voor 3 personen waarvan en 1 plaats leeg blijft?)

Ja, … jammer dat vakanties niet eeuwig duren. Maar persoonlijk overweeg ik het om volgende zomer terug in China door te brengen.

Foshan staat dan zeker terug op mijn programma en ik zou er dan een vriend in het nabijgelegen Zhuhai gaan bezoeken. Waar ik ook zeker op bezoek wil gaan is naar Shijiazhung (ten Zuiden van Beijing) waar één van mijn allerbeste vrienden buiten de stad op het platte land woont. Kunming, Nanning, Dongguan en Shenzhen staan ook op het verlanglijstje. Misschien in combinatie met Hongkong of Macau. Maar enkele dagen Beijing zal er echter altijd bijhoren als begin of eindpunt van de vakantie.  Ik weet niet over er ook op andere plekken in China riviercruises mogelijk zijn?

Op langere termijn en als mijn gezondheid het toelaat zoek ik naar een mogelijkheid om na mijn pensioen (desnoods alleen) enkele maanden in China te verblijven. (bijvoorbeeld in combinatie met onbezoldigd vrijwilligerswerk) . Maar dat komt pas binnen 4 jaar aan de orde.

Nogmaals bedankt voor de goede zorgen.  Misschien dat jullie al eens kunnen kijken of er een toepasselijk programma mogelijk is voor onze volgend reis naar China. Mogelijk dan ook weer met een metgezel uit China.

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar China.