Reisverslag familie op reis door Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 12, 14 en 16 jaar

Beste Travelnauts,

Inderdaad zijn wij weer terug thuis na onze prachtige Costa Rica reis!

We hebben genoten en wat ons betreft had de reis nog best at langer mogen duren!

Het klopt dat mijn man nog bij ons langs is geweest: vanaf Playa Azul tot het moment waarop we terugreisden, waren we met z’n vijven. Helaas voor hem niet het mooiste deel van de reis, maar wel erg fijn om weer samen te zijn.

U vroeg  wat dit keer het hoogtepunt van de reis was. Daar hadden we zelf uiteraard ook al wel over nagedacht en ik vind het moeilijk te zeggen.

Rincon de la Vieja (Buena Vista Lodge) was fantastisch: prachtige omgeving, mooie trails die zelfstandig te lopen waren. Heel grappig om met de tractor naar de hot springs te worden gebracht.  Mooie hangbrug-wandeling…. Eigenlijk was alles daar erg leuk. En ook wel fijn: het was allemaal heel makkelijk te doen: op het terrein, dus moeiteloos te bereiken. Ook wel eens leuk voor de afwisseling!

Wij vonden ook de Airco Iris Lodge een echte aanrader: we zaten midden in de natuur, prachtige trails ook weer. En opvallend vriendelijke mensen (eigenaar/personeel?) die door de manier van omgaan met de gasten er net dat beetje extra aan geven waardoor je eigenlijk niet weg wilt.

Arenal vonden we erg toeristisch: bizarre prijzen voor alles. Wel een prachtig hotel en we hebben er heel leuke dingen gedaan. (waterval, vulkaan, hot springs) Wat een mooie omgeving ook hier weer!

In Monteverde troffen we héél slecht weer en misschien dat het daardoor kwam dat het nevelwoud ons wat tegenviel: we hadden gedacht echt in de nevel te lopen een beetje spookachtig. Dit bleek geenszins het geval. We weten niet of dit te maken had met de aanhoudende zware regenval die wellicht de nevel verdreef. Wel hebben we hier erg genoten van de frogpond!

Tortuguero was een leuk begin van de reis, maar wel erg toeristisch en Amerikaans! We konden op deze manier wel evenwennen aan land, taal (heel veel Spaans!), tijdsverschil en klimaat. Na die twee nachten waren we ook weer heel blij dat we weg mochten uit de kudde en ons eigen plan konden trekken met onze eigen huurauto!

Eigenlijk viel alleen Port Azul ons tegen: hotel in de middle of nowhere, tussen half afgebouwde hotels. Veel te pretentieus voor wat ze boden. Wellicht is dit in het hoogseizoen anders, maar ten tijde van ons verblijf was de ‘service’ zeer uitgekleed en het huisje zou ik absoluut geen villa, noch voor zes personen geschikt noemen! Er waren bijvoorbeeld bedden gemaakt van kleine uitschuif bankjes waar je je op moest vouwen om op te slapen. Wij vinden de prijs/kwaliteitsverhouding dan ook absoluut niet goed.

Er was ook geen informatie over wat we waar zouden kunnen doen: we hadden in jullie reisboek en uit onze eigen bronnen zelf wel ideeën wat we zouden willen doen, maar de hotelstaf kon ons niet informeren wáár we de betreffende dingen konden doen. (in elk geval niet dicht bij het hotel)

Tenslotte gingen we naar Panama. Een erg leuke afsluiting: indrukwekkende sluizen en ook hier weer mooie natuur. En eindelijk de luiaard van héél dichtbij gezien! 😉

Ook hier kon het hotel ons niet helpen bij het organiseren van de excursies. Daarom nam ik contact op met de organisatie die ons van luchthaven naar hotel had vervoerd (dat was volgens het hotel degene bij wie we excursies konden boeken) maar zei hebben nooit meer gereageerd op mijn berichtjes.

Dit is wel een tip voor jullie: als gasten niet via het hotel excursies kunnen boeken (zeker in het geval van Panama waar bij jullie bekend was  dat we hier graag in korte tijd  nog zoveel mogelijk van het Kanaal en Panama wilden zien), is het wel handig als dit tevoren bij ons bekend is. Als we dit tevoren hadden geweten, hadden we ofwel tevoren bij jullie de excursies al kunnen boeken of al eerder op zoek kunnen gaan naar alternatieven. Het is goed gekomen en we hebben nog heel veel gedaan in die paar dagen, maar als het niet was gelukt, was dat zeker een domper geweest. Ook gezien de (hoge) extra kosten die we hadden gemaakt voor Panama.

Ook nog een tip over het begin van de reis: op ons eigen verzoek hebben wij op Panama een langere overstaptijd genomen alvorens door te vliegen naar Costa Rica (dit scheelde zo’n 500 euro en daarvoor wilden wij best wat extra reistijd voor lief nemen. Wat wij echter niet wisten, was dat de volgende ochtend om 4 uur de wekker zou gaan! Ook dit is iets dat ik graag van jullie had willen horen: in dat geval hadden we ondanks de kostenbesparing niet voor de latere overstap gekozen. Het heeft het begin van de reis best zwaar gemaakt doordat we hooguit 4 uur konden slapen voordat we aan de rondreis begonnen. (ik was daarom wel blij dat we begonnen met een busreis/bootreis en dat ik niet meteen zelf in de huurauto hoefde te stappen!)

Wat wij heel erg prettig vonden: vrijwel alle hotelkamers waren twin-beds! En waar er een tweepersoonsbed stond, was dat een kingsize. Heel prettig, vooral omdat de kinderen inmiddels ook niet klein meer zijn en ze de leeftijd krijgen dat ze niet graag meer samen in een bed slapen.  Ik had er deze keer (nog) niet specifiek om gevraagd, maar ik heb nu gemerkt dat het zeker de moeite waard is hier de volgende keer/keren ook op te letten. Fijn dat jullie of de hotels hier deze keer blijkbaar uit zichzelf rekening mee hielden!

Afsluitend kan ik zeggen dat we een heel mooie rondreis hebben gehad! Jullie hebben een aantal heel mooie accommodaties voor ons geboekt en we hebben mede daardoor heel erg genoten van de reis! Costa Rica is een land voor de natuurliefhebber, met name de regenwoud liefhebber 😉 (veel woud maar ook heel veel regen!) en hoewel we dat zeker ook zijn, zal ik voor onze volgende reis misschien toch wel weer wat meer de mix cultuur/natuur zoeken. Hoewel Namibië (dat al jaren hoog op onze verlanglijst staat) ook een behoorlijke natuurvakantie is….

Het neemt niet weg dat onze reis top was!

Dank jullie wel!

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Costa Rica.