Bas Bergmans (15) in Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

27-07-16
Dorp/Stad van verblijf: reizen naar Panama en daarna door naar Costa Rica

Vanochtend vertrokken we om 8 uur naar Schiphol. We kwamen om half10 aan op Schiphol. Om 13:55  vertrok ons vliegtuig. De vlucht verliep goed en we hebben ons goed vermaakt met films kijken. We kwamen om 1 uur  ‘s nachts Nederlandse tijd aan in Panama vanaf Panama moesten we nog een uur vliegen naar Costa Rica. Om 2 uur ‘s nachts Nederlandse tijd kwamen we aan in Costa Rica. We moesten nog 20 minuten rijden naar ons hotel daar hebben we nog gegeten en we gingen pas om 5 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd slapen maar in Costa Rica was het toen pas 9 uur!

28-07-16
Dorp/Stad van verblijf: San José

Gisteren hebben we een lange reis gemaakt van in het totaal 18 uur. Vanochtend was iedereen al vroeg wakker. Dat komt door het tijdsverschil want in Nederland was het toen al 3 uur ’s Middags. We maakte een Tour langs 3 verschillende grote watervallen. De eerste was het kleinst maar daar kon je wel het dichtste bij komen. De 2de waterval was het grootste en de 3de zat het diepste in het oerwoud. Het was een lange tocht. Eenmaal terug in het huisje was iedereen heel erg moe. We hebben snel een frisse duik genomen en zijn daarna gaan middag eten. Na het middag eten zijn we gaan zwemmen, vanuit het zwembad had je een mooi uitzicht op het oerwoud waar we doorheen zijn gelopen. Na het avond eten zijn we bijna meteen gaan slapen want iedereen was nog erg moe.

29-07-16
Dorp/Stad van verblijf: Reizen naar Bajos del Toro

We zijn vroeg opgestaan want we wilden vroeg in de middag aankomen in het volgende hotel, El Silencio we hebben ongeveer 1 uur gereisd en toen kwamen we aan bij de tussenstop, een vulkaan. De naam van de vulkaan is Poas. We konden in de vulkaan kijken. Je zag niet veel alleen heel erg veel witte rook wat uit de vulkaan kwam. We mochten niet langer dan 20 minuten bij de vulkaan blijven omdat het dan op je adem kon slaan. Na de vulkaan zijn we weer verder gaan rijden we hoefde nog maar 1 uur te rijden wat uiteindelijk toch iets langer is geworden want we hadden niet de goede route genomen waardoor we niet over een weg van asfalt moesten maar over een weg van kleine kiezel steentjes. Ook waren we onderweg nog gestopt omdat er een heleboel neusberen zaten. Er waren mensen die gele bessen gaven waar ze op af kwamen. Het waren er heel erg veel, ik denk wel 20. Eenmaal aangekomen in het hotel kwamen we er al heel snel achter dat er een Belg werkte in het hotel. Hij heette Sergio. Hij was erg aardig en vond het leuk dat hij weer eens Nederlands kon praatte. Hij kwam uit België en is op zijn 10de naar Costa Rica verhuisd. Hij hielp ons erg goed. In ons huisje hadden we een jacuzzi. Jammer genoeg deden de bubbels van de jacuzzi het niet. Het avond eten was erg lekker. Sergio had ervoor gezorgd dat we Een soort kip vingers met friet kregen.

30-07-16
Dorp/Stad van verblijf: Bajos del Toro

We zijn vanochtend weer vroeg opgestaan om een wandeling te maken door het oerwoud naar 3 grote watervallen met als gids Sergio. We hadden om 9 uur afgesproken maar Sergio kon toch pas om 10 uur . De watervallen waren erg mooi en in de laatste konden we zwemmen maar dat was wel heel erg koud. Het was heel gezellig en Sergio heeft veel over zichzelf en over de natuur verteld. Sergio had ons verteld dat hij bij Lommel United had gevoetbald. (Prof club uit België). In de middag zouden we nog in de bomen gaan klimmen maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege het weer, het regende erg hard. Papa dacht dat hij zijn sportbril bij de watervallen was verloren. Gelukkig was hij hem in het huisje vergeten. In de middag hebben we nog kolonisten van Catan gedaan. ‘s Avonds hebben ik Gijs en Loes weer kipvingers gegeten.

31-07-16
Dorp/Stad van verblijf: reizen naar La Fortuna

Vanochtend zijn we om kwart voor 7 opgestaan. We zijn 8 uur vertrokken naar La Fortuna. De reis duurde 2 uur want om 10 waren we al in ons volgende hotel eerst hebben we even gezwommen in het zwembad, het was een heel mooi zwembad met een bar in het zwembad. Om 2 uur   zijn we op een Tour geweest. We hebben eerst 3 ziplines gedaan. De eerste was erg mooi en moesten ik Loes en Gijs nog met een gids. De 2de was ongeveer net zo lang als de eerste en mochten ik Loes en Gijs alleen. De derde was wat korter. Maar op het platform waar je landde had je een heel mooi uitzicht. Vanuit het platform gingen we naar beneden met een touw als Een soort Spider-Man. We gingen met een rivier door het oerwoud in een band. Het was heel leuk, er was een redelijk harde stroming en soms was het water ook rustig en kon je goed van het uitzicht genieten. Eenmaal terug in het hotel hebben we nog even gerelaxt  bij het bubbelbad in ons huisje. Het eten was erg lekker en nu gaan we slapen want we moeten morgen al weer vroeg op.

01-08-16
Dorp/Stad van verblijf: La Fortuna

Vanochtend gingen we naar Danaus Ecoparc. We moesten erheen rijden zonder TomTom dus het was even zoeken. Maar we hadden het toch al redelijk snel gevonden. We kregen een rondleiding van een gids. Aan het begin van de rondleiding zagen we heel veel hele mooie gekleurde vogels. Daarna zagen we al snel de eerste luiaard. Wat verder in het park zagen we de zelfde nog een keer maar dan vanaf een andere kant. Daarna gingen we een vlinderhuis in. De vlinders waren erg mooi en ze gingen ook op je zitten, er zat er ook een op mijn neus (Bas). Snel na het vlinderhuis zagen we een Jesus Christ, dat is een  leguaan die over het water kan lopen. Bij een meertje zagen we nog 2 kleine krokodillen. We zagen ook nog een kikker die in de nacht hele mooie kleuren heeft maar overdag heel goed is gecamoufleerd. In de middag zijn we naar een waterpark geweest met vijf glijbanen. Een was een beetje traag, twee gingen heel snel en stijl naar beneden, er was er een waar je in een band in moest en een die helemaal dicht was.

02-08-16
Dorp/Stad van verblijf: reizen naar Monteverde

We zijn vroeg opgestaan zodat we zo vroeg mogelijk in Monteverde aankwamen. We moesten 2 uur rijden volgens de Tom Tom maar de Tom Tom gaf een weg aan waar we niet door konden omdat er een hek op de weg stond. Gijs en ik hebben die nog proberen open te maken maar hij zat op slot dus dat lukte niet. Daarom moesten we om rijden en hebben we er uiteindelijk 3 uur over gedaan. Rond 12 uur kwamen we aan in het hotel. In de middag hebben we een beetje gerelaxt aan het zwembad en om 5 uur gingen we een nachttour doen, op weg naar de tour zagen we al een luiaard. In de tour zagen we een grote tarantula, meerdere leguanen. Ik had nog een grote wandelende tak gezien en Gijs had nog een kolibrie gezien, ook hadden we nog een grote slang gezien, we hadden een meerkat gezien in een boom en ook nog een uil. Het dier dat ik het bijzonderste vond was een schorpioen die je alleen kon zien met een bijzonder licht, als je dat licht er op scheen gaf de schorpioen licht.

03-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Monteverde

Vandaag hebben we een drukke dag voor ons. We gaan naar de Hanging Bridges, het zijn 8 bruggen. De bruggen zagen er niet echt stevig uit maar vanaf de bruggen had je een heel mooi uitzicht. Op de laatste brug zagen we een stel brulapen. Die heel veel geluid maakten. In de middag hebben we geziplined. Het waren 13 ziplines. Bij de 4de zipline ging het bliksemen. Daardoor was het niet zeker of we wel alle ziplines konden doen. Er was 1 hele lange zipline waar ik samen met mama af moest, Gijs moest met andere Nederlanders en papa en Loes moesten samen. De een naar laatste was een lange slinger waar je vanaf moest als een soort Tarzan, dat was echt heel gaaf!! De laatste zipline (van 1 km, de langste van de wereld) deed je als een soort Superman. Je hing onder het  touw in een soort harnas. Ik en Gijs mochten alleen maar Loes moest met iemand anders voor extra gewicht. Na het zipline zagen we nog een wasbeer.

04-08-16
Dorp/Stad van verblijf: reizen naar Azul Ocean club

Vandaag moesten we 3 en een half uur rijden. De reis verliep vlot en ging snel voorbij we hebben ons allemaal goed vermaakt. Toen we in het hotel waren zagen we meteen een paar apen in de bomen. We hebben de ons de hele middag vermaakt aan het zwembad. Om 6 uur gingen we naar een schildpad kijken die eieren ging leggen. Op de weg daar naartoe moesten we door een redelijk diepe plas rijden. Eenmaal daar zeiden ze dat de tour pas om 8 uur begon dus reden we maar weer terug naar het hotel. Om half 8 gingen we weer terug naar de schildpadden. Eenmaal daar zeiden ze dat de tour pas om half 9 begon… Op het strand zagen we een schildpad die eitjes aan het leggen was. Je mocht alleen op de schildpad schijnen met speciaal licht. De schildpad was jammer genoeg wel heel oud en heel ziek.

05-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Azul Ocean club

Vanochtend konden we wat langer uitslapen maar toch kwam ik nog moeilijk uit bed. Om half 11 kwamen we bij het strand aan, ons was verteld dat het een heel mooi strand was. Toen we aankwamen leek het mij niet zo’n leuk strand omdat er veel stenen in het water lagen, uiteindelijk bleek het toch heel leuk. Eerst hebben we in de zee gezwommen en gesnorkeld. We hebben mooie vissen gezien en in tegenstelling tot op de Maldiven zwommen de vissen je achterna en waren ze niet bang voor je, ook dachten we dezelfde giftige vis gezien te hebben als we op de Maldiven hadden. Daarna hebben we nog met een Costaricaan gevoetbald. In de middag zijn we weer terug naar het hotel gegaan en hebben we gerelaxt aan het zwembad. Ook hebben we nog een grote leguaan gezien. Na het eten liepen we terug naar het huisje en lag er ineens een slang op het pad waar Gijs bijna op was gaan staan.

06-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Azul Ocean club

Vandaag konden we weer uitslapen. We gingen naar het zelfde strand omdat het gisteren zo goed beviel. Eerst hebben we in het zand gespeeld en een hoge berg gemaakt van stenen. Papa en mama hadden nog een gesprek met Amerikanen die hier een huis hadden, ze zeiden dat als we nog een keer terug kwamen we hun huis maar moesten huren en ze gaven ons hun kaartje. Toen het vloed werd hebben we nog in de branding van de zee gespeeld. In de middag hebben we weer gerelaxt aan het zwembad, bij het zwembad zagen we de grote leguaan weer en zagen we erg veel brulapen in de bomen.

07-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Reizen naar Ballena

Vanochtend stonden we erg vroeg op, om half 7 al. Vooral ik en Gijs vonden dat heel vroeg. We stonden zo vroeg op zodat we nog wat tijd hadden in ons volgende hotel. We hadden Een tussen stop in het plaatsje Jaco waar we over 5 dagen heen gaan. In Jaco zijn op dit moment de wereldkampioenschappen golfsurfen aan de gang, de reis verliep goed maar Loes voelde zich niet lekker en moest toen een beetje spugen. Om 2 uur kwamen we aan in ons hotel. Jammer genoeg konden we geen tour meer doen om bijvoorbeeld walvissen te spotten. Eerst gingen we zwemmen en daarna hebben we nog een spelletje kolonisten van Catan gespeeld. Nu gaan we slapen want morgen reizen we al weer door naar Corcovado.

08-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Reizen naar Corcovado

We vertrokken vanochtend om 8 uur . We moesten 2 uur reiden daarna moesten we ons ergens melden en daarna moesten we nog 45 minuten rijden maar we waren fout gereden omdat de Tom Tom aangaf dat net nog 20km verder was maar dat was niet zo, ook vandaag moesten we weer over onverharde wegen en door het water. Om 1 uur kwamen we aan in ons hotel, het hotel is heel mooi en ligt midden in het oerwoud. Al snel zagen we de broer van Sergio en hij sprak nog een beetje beter Nederlands dan Sergio deed, de broer van Sergio heeft ons goed geholpen bij het kiezen van welke tour we gingen doen. We dachten dat we Pierce Brosman, de acteur die James Bond speelt maar dat bleek uiteindelijk toch niet zo te zijn. Om 3 uur gingen we op een tour. In de tour hebben we Spidermonkey’s, een papegaai, een blackhawk, ara’s, Een grote toekan, een White Ibis en een macau. Ook hebben we een bewegende luiaard gezien van heel erg dichtbij. Dat hij bewoog was heel bijzonder want luiaards slapen 22 uur per dag. Om vijf uur waren we terug van de tour. Eerst hebben we even getoept. Daarna hebben papa, Gijs en ik een presentatie gekeken (die gegeven werd door de broer van Sergio) over de dieren die hier leven. Mama en Loes zijn toen nog even gaan zwemmen in het zwembad. Bij het eten hebben we de zus van Sergio ontmoet. Zij is de manager van dit hotel en heet Marijke.

09-08-16
Dorp/stad van verblijf: Corcovado

Vanochtend zijn we om half 7 opgestaan. We vertrokken om half 8 naar de zee. Om 9 uur zaten we in de boot, deze ochtend gaan we 4 uur varen en opzoek naar walvissen, dolfijnen, zee schildpadden en we gingen nog snorkelen. We hadden een kapitein en een gids. Ze heette allebei David. De gids had een extra duim die hij zelf heel mooi vond. Als eerste zagen we 3 dolfijnen. Ze kwamen erg dicht bij de boot en het was erg mooi. De gids vertelde ons dat de dolfijnen 3 minuten onderwater bleven en dan doken ze 3x en dan gingen ze weer onder water. Na even rondvaren zagen we een snel achter elkaar een stuk of 4/5 walvissen, ze waren wel ver weg Een poosje later zagen we nog 4/5 walvissen maar dan van heel dicht bij, dat was heel indrukwekkend, walvissen zwemmen 7 minuten onderwater en dan duiken ze 3x boven water. Ook hebben we 3 zeeschildpadden gezien die aan het paren waren. Dat was ook heel mooi. We hebben gesnorkeld maar het water was een beetje troebel dus we zagen niet echt heel veel. Na het snorkelen zag ik dat ik heel veel rode vlekjes op mijn lichaam had. De gidsen zeiden dat dat door de Jelly fish kwam. Aan het einde van de tour zagen we nog een groep van 100 dolfijnen! Toen we wegvaarden gingen ze allemaal achter onze boot springen, dat was geweldig! Om 1 uur  waren we terug in ons hotel. Om drie uur begon onze volgende tour, deze tour viel wat tegen, we zagen bijna geen dieren, het regende en er was een heel irritant kindje de hele tijd met krabben aan het gooien was. Toch hebben we nog een paar apen gezien. We hebben 2 soorten gezien de Spidermonkey’s en de brulapen. Net voor het eten was er nog een dansshow waar ik aan het einde in mee moest doen omdat ze mensen uit het publiek kozen.

10-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Corcovado

We konden vandaag een beetje langer uitslapen want onze tour begon pas om half 9, we gingen een tour doen die in het totaal 4 en een half uur duurde het was een leuke tour maar hij was wel zwaar en het was heel warm. We hadden lang gelopen maar korter dan verwacht. In de tour hebben we een paar apen gezien en een miereneter die je zijn heel zeldzaam want de laatste keer dat de gids hem had gezien was anderhalve maand geleden. De gids heeft ook veel verteld over de bomen en de planten. Om 12 uur waren we terug in het hotel. We hebben even gezwommen en daarna zijn we gaan eten. Onder het eten zagen we nog een grote boa, dat is een grote wurgslang. Na het eten zijn we weer gaan zwemmen. Vanuit het zwembad zagen we een grote leguaa, apen en 2 toekans. Om 6 uur begonnen we aan een nachttour. We deden 2 uur over de tour. We maakte een klein rondje maar liepen erg langzaam zodat we alle dieren konden zien. We hebben een mooie kikker gezien met rode ogen. Die kwam ook op ons zitten en we konden er goede foto’s van maken. We zagen ook nog een andere grote dikke kikker. Ook zagen we 2 kleine slangen, 2 verschillende soorten schorpioenen en erg veel spinnen. Aan het einde van de tocht zagen we ook nog een grote slang die we ‘s middags ook hebben gezien. Na de nachttour gingen we pas eten iedereen had toen erg veel honger. Na het eten gingen we slapen.

11-08-16
Dorp/Stad van verblijf: reizen naar Jaco

Vandaag gingen we reizen naar Jaco. Als het goed is stoppen we onderweg bij 2 dingen. De krokodillen brug en een park met veel apen. We moeten 4 en een half uur rijden. De reis verliep vlekkeloos alleen kwamen we de krokodillen brug niet tegen, misschien hebben we hem wel gemist… Ook konden we niet naar het park omdat het er zo hard regende dus zijn we maar door gereden. Eenmaal in het hotel kwamen we er achter dat de krokodillen brug nog een beetje door was dus daar kunnen we morgen of overmorgen nog wel heen. In het hotel hebben we nog gerelaxt aan het zwembad. Het was een mooi zwembad en er zat eventjes een kikker in het zwembad. Bij het avondeten werd Gijs ineens een beetje duizelig en misselijk. Later kwamen we er achter dat dat kwam omdat hij een spelletje met Loes deed waarbij hij zijn adem inhield. Op de kamer hebben we toen nog een spelletje yatzee gespeeld. Daarna zijn we meteen gaan slapen.
12-08-16
Dorp/Stad van verblijf: Jaco

Vandaag gaan we naar het stadje Jaco. Het is 10 minuten rijden. Op de parkeerplaats zagen we al meteen een grote leguaan. Eerst gingen we naar het surfen kijken want het wereldkampioenschap surfen was aan de gang in Jaco. Na het surfen gingen we even kijken in het stadje maar het was heel warm dus gingen gingen we naar een resort met een heel groot zwembad, het heette Crocs. Het was een heel mooi zwembad met een kleine glijbaan. We kwamen er achter dat ze bij het zwembad 2 grote krokodillen hadden die gewond waren geraakt. Toen we weer terug in het hotel waren zijn we gaan eten. Maar we moesten nog even wachten want er was geen plaats meer in het hotel dus we hebben nog een keer yatzee gedaan.

13-08-16
Dorp/stad van verblijf: reizen naar San José

Vandaag gaan we reizen naar San José maar we kunnen rustig aan doen want we hoeven pas om 5 uur  daar te zijn om de auto in te leveren. Dus onderweg doen we 2 tussenstop. De eerste tussenstop was voor een boottocht door de mangrove. Dat was maar 10 minuutjes rijden. Op deze tour hebben we veel krokodillen en vogels gezien. De grootste krokodil die we hadden gezien was 6 meter lang. De gids had 2 krokodillen gevoerd en die kwamen heel erg dicht bij de boot. Ook mochten we de staart van de krokodil aanraken. Tot de volgende tussenstop moesten we 20 minuten rijden. We gingen naar de krokodillen brug. Daar zaten wel 17 krokodillen bij elkaar! Nu was het nog maar een uurtje rijden tot ons hotel.  In ons hotel hebben we nog een beetje gerelaxt en nog yatzee gespeeld, toen gegeten en daarna naar bed.

14-08-16
Dorp/stad van verblijf: reizen naar Atlanta en daarna door naar Nederland.

Vandaag gaan we al weer terug naar Nederland, wat is het hier toch snel gegaan! De auto die ons op kwam halen zou om half 10 komen om ons naar het vliegveld te brengen. Maar het hotel had een fout gemaakt dus was hij er pas om 10 uur . Eenmaal op het vliegveld aangekomen moesten we nog een formulier invullen, dat werkte niet echt goed. Verder ging alles goed. Om 5 voor 1 vliegen we naar Atlanta. De vlucht duurt 3 uur en 26 minuten.

Het was een super leuke en bijzondere reis! We hebben erg veel mooie en bijzondere dingen gezien!!