Reisverslag familie op reis door Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 5 jaar

Zaterdag 12 mei
Rory heeft even lekker geslapen in het vliegtuig en de vlucht is prima gegaan. Na zo’n 10 uur vliegen landden we op Houston, en moesten we 3,5 uur wachten op de aansluiting naar San Jose. Dat was best lang, maar ook dat ging prima, en na aankomst op San Jose werden we opgewacht door een mevrouw van Ara Tours. Nadat we de koffers hadden opgehaald, werden we naar een busje gebracht die ons naar ons hotel reed. In de bus kregen wij alle informatie over onze reis die wij zouden maken met alle vouchers en handige tips. Voor Rory was er een tas met kadootjes. Bij aankomst in Hotel Fleur de Lys in San Jose zijn we meteen naar onze kamer gegaan en hebben lekker geslapen.

Zondag 13 mei
We waren vandaag vroeg wakker! Het hotel is mooi, alles van hout en een ruime schone kamer. Bij het ontbijt werd speciaal voor Rory heerlijke chocomel gemaakt! Ontzettend aardige mensen. Daarna zijn we San Jose ingelopen en zijn we bij een kleine overdekte markt geweest, waar men allemaal souvenirs verkocht. Rory heeft een knuffel – boomkikkertje gekocht.

Maandag 14 mei
‘s Morgens om 6.30 werden we opgehaald met een bus en, nadat er nog meer mensen waren ingestapt, zijn we richting Tortequero gereden. Er was ook een Nederlands stel mee, met hun dochter van bijna 5 jaar. Rory had er meteen een nieuwe vriendin bij, dat was ontzettend leuk, en dat is ook de dagen erna zo gebleven. Onderweg ontbeten we in een restaurant midden in de natuur, prachtig. Wat een geluiden hoor je hier al, iets buiten de stad en je bent direct midden in de bossen en jungle.
Toen verder over een heel hobbelige weg, Rory deed lekker een tukje ondanks de hobbels!
We kwamen aan voor de boot, en gingen hiermee door de jungle richting Mawamba Lodge, waar we zouden slapen. Wat een prachtige tocht! Zoveel gezien, kaaimannen, vogels, vlinders, vleermuizen…prachtig. Schildpadden rusten uit op een boomstam in het water. Wat een mooie natuur.
Rond 1 uur ‘s middags kwamen we aan in Mawamba Lodge. Een prachtige lodge met heerlijke kamers, met veranda en hangmat. Lekker weer, niet te warm en ook niet heel zonnig, maar dat is niet zo erg. Lekker gegeten en even gezwommen met de meiden. Dat vinden ze echt super.
In de middag zijn we met de boot naar het dorpje Tortequero gevaren, waar we een stukje doorheen liepen. Een klein dorpje met wat souvenirwinkeltjes, en veel informatie over de schildpadden, die hier hun eieren leggen op het strand.
Het zand op het strand is zwart, maar dat kan Rory en Teuntje niet schelen. Maar voor de kinderen is dit spelen op het strand natuurlijk veel fijner, en we vinden het heel belangrijk dat zij ook op vakantie zijn. Dus laten we de tour voor wat het is, en vermaken ons op het strand met het genieten van de meisjes die zo’n pret hebben met elkaar en de zee. We gaan daarna lopend terug naar de lodge. Onderweg zien we een nest van de lederschildpad. Een groot spoor naar een zanderige bult, waaronder zij de eieren heeft begraven. Heel indrukwekkend. Het seizoen is net begonnen, dus dit is een van de eerste nesten. We zijn erg onder de indruk. Terug in de lodge lekker eten en nog even zwemmen. Daarna naar bed. Het enorme concert dat de krekels geven zodra de zon ondergaat, maakt dat we heerlijk slapen!

Dinsdag 15 mei
Om kwart voor 6 (!) voeren we met de boot de jungle in. Wederom onder leiding van onze gids Anselmo, die met veel bevlogenheid en enthousiasme vertelt over de natuur en al zijn bewoners. Niets ontgaat hem, waardoor we ontzettend veel dieren zien. Brulapen, toekans, vogels, een kaaiman, een luiaard, wat een prachtige natuur. De boottocht duurde ongeveer 2 uur, en de fototoestellen klikten er lustig op los. Wat een prachtig land, en wat fijn dat we zo’n goede gids mee hebben. Met onze ongetrainde ogen zien we bijna niets, maar Anselmo weet een hoop wildlife aan te wijzen!

‘s middags lekker zwemmen, en Virgil en Joost maken nog een boottocht. We merken dat het fijn is als we ‘s morgens een excursie doen, en Rory het zwemmen in het vooruitzicht stellen. Dat is natuurlijk voor haar het fijnste, en dan kijkt ze daar ook naar uit.

Na het zwemmen nog een korte wandeling gemaakt door de tuin. Er is ook een kikkertuin en een vlindertuin, en natuurlijk hebben we hier de roodoogboomkikker gezien! En prachtige blauwe morpho’s, de kinderen vonden het ook heel mooi. Anselmo heeft veel verteld over deze dieren, en zo ook over de bladsnijmieren, welke de bladeren van de hoge planten snijden zodat de lagere planten ook zon krijgen.

Woensdag 16 mei
Na het ontbijt was het voor ons tijd om verder te reizen. Dat betekende afscheid nemen van Teuntje en haar ouders. Na een paar dikke knuffels en wat tranen…zette de boot Teuntje en haar ouders af in Tortequero, en zwaaiend voeren wij verder. We zagen lepelaars onderweg, prachtig, en natuurlijk nog veel meer moois. Bij de bus aangekomen hebben we iets lekkers gekocht voor onderweg, en toen de weg terug naar Rio Blanco, waar onze auto klaar stond. Met de auto richting Puerto Viejo gereden, naar ons hotel Cariblue. Het was een behoorlijk lange reis, prachtige uitzichten dat wel. Het was al donker toen we aankwamen in Puerto Viejo. Bij Cariblue werden we verwelkomd met een drankje en naar onze prachtige bungalow gebracht, wederom met veranda en hangmat. We werden nog even gewaarschuwd, dat de brulapen je ‘s morgens rond half 6 wakker kunnen brullen…we moesten lachen. Lekker gedoucht, en daarna gegeten in het restaurant. We waren behoorlijk moe, dus toen naar bed.

Donderdag 17 mei
Half 6 was nog aardig uitgedrukt van de medewerker van Cariblue gisteren. Om 5 uur werden we wakker gebruld door brulapen, die letterlijk brullen naar elkaar en elkaar ook altijd netjes antwoord geven. Het lijken wel gorilla’s, maar het zijn in werkelijkheid maar kleine aapjes met een enorm stemgeluid! Na het ontbijt zijn we naar het Jaguar Rescue Center geweest. Van half 10 tot half 12 hebben we een rondleiding gehad, door een van de vele vrijwilligers van dit opvangcentrum. Hier worden wilde dieren opgevangen die verdwaald, gewond of wees zijn. Natuurlijk zijn ook hier dieren het slachtoffer van uitbuiters die iets willen verdienen, en het dier daarna voor dood achterlaten. Deze dieren worden dan hier gebracht en liefdevol opgevangen. Wanneer ze er klaar voor zijn, worden ze weer in de jungle losgelaten.
In het hok van de brulapen werden we liefdevol ontvangen. De apen sprongen bovenop ons om geaaid te worden. Wat bijzonder! Rory vond het geweldig. Zij heeft bijna iedere aap geaaid. De toekan die tegen een raam was gevlogen en een stukje van zijn snavel had afgebroken, maakte veel indruk. Het stukje is bewaard gebleven en zal binnenkort worden aangezet tijdens een operatie. De luiaards waren schattig. Grote en kleine wonen in het opvangcentrum, en sommige die beter zijn en vrij mogen, komen zelf weer terug en gaan in een boom wonen op het centrum. Rory mocht een boomkikkertje vasthouden! En een kleine jaguar, die was aangereden door een auto, was zo schattig. Een echte aanrader, dit prachtige opvangcentrum, waar men geheel vrijwillig zoveel dieren met zoveel liefde en toewijding opvangt.

‘s Middags weer lekker zwemmen in het prachtige zwembad van Cariblue, en ‘s avonds weer op tijd naar bed. Virgil en Wendy hebben nog even op de veranda gezeten toen Rory sliep. Het was behoorlijk donker, en de grote insecten kwamen met een flink lawaai aanvliegen. Echt goed zien konden we het niet, en we werden toch wel wat zenuwachtig, dus zijn maar naar binnen gegaan.

Vrijdag 18 mei
De brulapen sliepen gelukkig wat langer uit dan gisteren! We zijn echt te gast hier in deze natuur, die hier zo overduidelijk van de dieren is. We zijn blij met de klamboes die we van huis hebben meegenomen. Dat slaapt toch een stuk rustiger.
Na het uitchecken stoppen we nog even in het dorpje Puerto Viejo, waar we wat souvenirs kopen voor thuis. Dan starten we de rit naar Orosi Valley, waar we 1 nacht blijven.
Rory schrijft en tekent veel in het super leuke reisboekje, dat ze van Travelnauts heeft gekregen. Dat is echt een aanrader voor ieder kind in de leeftijd van 4 t/m 12 ongeveer. Ook stapt Rory snel op mensen af, en praat ze al wat woordjes Spaans.
Onderweg richting Orosi rijden we langs de container opslag van Chiquita, Del Monte en Dole. Zo bekend deze namen! En hier komt het dus vandaan. Costa Rica is zo’n mooi land, met zulke diversiteit van natuur. Deze reis is zo’n rijkdom om te mogen beleven. Dit verrijkt je voor de rest van je leven. Ook voor Rory is het een prachtige en leerzame ervaring.

Na een flinke rit van ongeveer 4 uur, met natuurlijk de nodige tussenstops, komen we aan in Orosi Valley. Een prachtige vallei met schitterende vergezichten, totaal anders dan waar we zijn geweest, maar zo prachtig. Hoge heuvels, met akkers en vee, kleine dorpjes waar iedereen vriendelijk naar je terug zwaait.
Sanchiri Lodge, waar we logeren, stond op het internet niet zo best omschreven. Maar we worden heel hartelijk ontvangen en naar onze kamer gebracht. Dit is helemaal nieuw gebouwd vertelt de eigenaar, en als we onze kamer binnen stappen laten we onze tassen bijna vallen van verbazing. Alle drie kijken we met open mond naar het fenomenale uitzicht op de vallei. Grote ramen met een schuifdeur laten de hele vallei zien. Wat ongelooflijk mooi. We staan oog in oog met de roofvogels die boven de vallei cirkelen. Niet te geloven. En de kamer is prachtig, ruim, schoon, heerlijke badkamer, kortom, wij zullen wel even zorgen dat dit hotel flink wordt opgewaardeerd na onze waardering op Tripadvisor!

Er is geen zwembad, maar daarvoor zou het hier toch te koud zijn. In deze heuvels is het frisser dan bij de kust. Er is wel een heel leuk speeltuintje waarin Rory zich heerlijk vermaakt, met schommel en draaimolentje, heel fijn! Na het douchen hebben we heerlijk gegeten in het restaurant. Ontzettend aardige bediening en een prachtig uitzicht over de vallei. Wat genieten we! Bij het naar bed gaan hebben we de gordijnen open gelaten. Je ziet de lichtjes beneden zo mooi.

Zaterdag 19 mei
Na een heerlijke nacht hebben we lekker ontbeten in het restaurant. Wat een ontzettend aardige mensen. Daarna de koffers gepakt, nog even gespeeld in het speeltuintje en koers gezet richting La Fortuna. Onderweg kwamen we langs een bordje waarop stond “bungeejumpen”. We besloten even te gaan kijken; vanaf een brug springen ze naar beneden, zo de diepte in! We hebben ons er niet aan gewaagd; (dat deden we al wat jaren geleden) ondanks de uitnodiging van Carlos, die aanbood dat zelfs Rory mocht springen, dat dachten we maar niet! Maar het was leuk om te kijken.

We kochten onderweg bij een winkeltje wat flesjes water, en kregen van de meneer achter de balie 3 sinaasappels mee. Heerlijk en zo leuk om dit mee te maken. Onderweg koffie gedronken in een gezellig koffiehuis, waar voederbakjes hingen voor de kolibries. Ontzettend leuk gezicht! Rond 2 uur in de middag reden we La Fortuna binnen. We konden onze ogen niet afhouden van de machtige vulkaan, die werkelijk niet te missen is! La Fortuna is een gezellig dorp, erg toeristisch uiteraard vanwege de vulkaan. Ons hotel Lomas del Volcan bereikten we via een hobbelige weg. We werden naar onze bungalow gebracht en werkelijk, vanaf de veranda vol uitzicht op de prachtige vulkaan. We vallen van de ene verbazing in de andere! Af en toe regent en onweert het wel, op de veranda hebben we samen lekker gekleurd in de kleurboekjes die we hebben meegenomen, wachtend tot het ophoudt met regenen. Want we zijn alweer klaar om te gaan zwemmen natuurlijk! Gelukkig duurde het niet lang en hebben we lekker in het water geplonsd. Het was fris, maar deze bijzondere plek levert zulke prachtige herinneringen en foto’s op, niet te geloven.

Zondag 20 mei
Vandaag staat een Cultour op het programma. We weten niet zo goed wat we ervan moeten verwachten, en gaan blanco heen. Na een ontzettend leerzame en gezellige ochtend reden we terug naar ons hotel, waar we een heerlijke duik hebben genomen in het zwembad. We hadden geen idee wat we van deze Cultour konden verwachten, maar het is zeker een aanrader en een onvergetelijke ervaring.

Maandag 21 mei
Vanmorgen hebben we heerlijk ontbeten en daarna de spullen ingepakt. Eerst in La Fortuna langs het postkantoor, zodat we kaarten konden versturen naar het thuisfront. En toen richting Monteverde. Onderweg kwamen we langs de warmwaterbronnen van Tabacon, en we konden het niet laten, het was behoorlijk prijzig, maar we hebben even heerlijk genoten van het warme water! Ook Rory vond het zalig. Als je er toch bent, moet je dit soort dingen niet overslaan! Echt de moeite waard.
Langs de weg stond een kraampje met prachtige kleden en kussenslopen, met de hand gemaakt. Prachtige kleuren en stoffen. Rory mocht een heel mooi knuffelpaardje uitzoeken.
Richting Monteverde, langs Lake Arenal, werd het landschap steeds heuvelachtiger, met akkers en vee. Schitterende uitzichten! En toen, de weg zonder asfalt. Een ontzettend hobbelige weg met diepe kuilen en grote stenen. Het ging maar heel langzaam en we kregen er de slappe lach van. Rory hobbelde bijna uit haar zitje maar zat heerlijk te spelen op de iPod, want kleuren was bijna niet mogelijk! En het leek of er geen eind aan kwam. Toen we op een stuk asfalt kwamen, waren we bijna uitzinnig van vreugde. Helaas te vroeg gejuicht, want het was maar 10 meter asfalt, gelukkig kwam aan deze weg ook een einde en bereikten we Cloud Forest Lodge, wat hoog in de bergen ligt. Een steile weg omhoog. De Lodge ligt prachtig, tussen de bergen met een prachtig uitzicht. Er is niet veel te doen, geen zwembad, speeltuin of tv. Een schommel of wipkip zou een welkome aanvulling zijn voor de kinderen. Maar we vermaken ons met spelletjes, touwtjespringen en verstoppertje, en gaan lekker slapen.

Dinsdag 22 mei
Vanmorgen hebben we heerlijk ontbeten. De wake-up-knock werd verzorgd door een vogeltje die tegen de ramen tikte. Dat was lekker op tijd; om half 5. Om 6 uur zijn we opgestaan. Rory slaapt door alles heen en heeft het hele vogeltje niet gehoord. Na het ontbijt zijn we opgehaald en naar Selvatura gebracht. Hier hebben we bijna 2 uur door het regenwoud gelopen, over een pad en over hangbruggen. Ontzettend bijzonder. Je voelt alsof duizend ogen naar je kijken, maar het is moeilijk om wilde dieren te zien, omdat je ook goed moet kijken waar je loopt op het pad, want er steekt nog wel eens iets over zoals duizendpoten. We hoorden heel veel vogels en veel gezoem! De planten zijn heel groot, met grote bloemknoppen. Omdat het regenseizoen net begint zijn er nog niet zoveel bloemen, maar dat doet aan de schoonheid niets af. Na de wandeling zijn we naar de kolibrietuin geweest, er waren er veel! Wat een mooi gezicht.
In de middag zijn we een bospad bij Cloud Forest Lodge in gegaan. Erg donker en spannend! Er schijnen neusbeertjes te wonen, maar die hebben we niet gezien. Rory vond het allemaal prachtig, en ook de lange wandeling in het regenwoud heeft ze uitstekend volgehouden.

Woensdag 23 mei
Vanmorgen na het ontbijt zijn we vertrokken richting de westkust. De hobbelige weg lag al op ons te wachten. Omdat we nu de andere kant op gingen, konden we gelukkig vrij snel alweer op asfalt rijden, heerlijk! Wat waardeer je dat dan toch!
Het was een behoorlijke rit. Onderweg zijn we een paar keer gestopt, en om half 1 kwamen we aan in ons hotel in Playa Portrero, Bahia del Sol.
Het was erg warm, en we werden heel leuk verwelkomd, met een drankje en een super aardige receptionist. Nadat we de koffers hadden neer geplant hebben we onze zwemspullen aangetrokken en zijn we richting strand gegaan. In de zee kun je niet zwemmen vanwege de sterke stroming. Gelukkig was er ook een prachtig zwembad, waar we ons helemaal hebben uitgeleefd. Met een klein trappetje kom je in het bubbelbad, dat daardoor boven het zwembad “hangt”. Rory voelde zich helemaal Ariel de kleine zeemeermin! ‘s Avonds heerlijk gegeten en lekker naar bed. Rory was wel moe van de lange rit, en ze slaapt ook hier weer heerlijk. De handdoeken zijn ook hier prachtig gevouwen in de vorm van zwanen, dat vindt Rory heel mooi. Bijna zonde om te gebruiken!

Donderdag 24 mei
Vannacht hebben we heerlijk geslapen, onder de klamboe dat wel, want muggen zijn hier genoeg. Het ontbijt was werkelijk zalig, met cakejes, fruit, brood, ei, heerlijk. En toen heerlijk gezwommen in het zwembad. Deze laatste dagen hebben we geen excursies gepland, zodat we heerlijk kunnen uitrusten en lekker zwemmen. Het heeft wel hard geregend deze dag, met onweer, dus we hebben ook binnen gespeeld. Maar we vermaken ons prima. We genieten dat we lekker samen zijn, zonder dat er dingen moeten gebeuren. Wat een heerlijke tijd.

Vrijdag 25 mei
Ook vandaag hebben we heerlijk gezwommen. We zijn ook nog even naar een souvenirwinkel geweest vlakbij, waar we een mooi jurkje voor Rory hebben gekocht en wat souvenirs voor haar vriendinnen. Tijdens het avondeten genoten we van een prachtige zonsondergang. En we hebben afscheid genomen van de super aardige obers. Ze hebben allemaal hun handtekening in Rory’s reisboekje gezet. Daar heeft ze al zoveel in getekend, geschreven en geplakt, dat is eigenlijk het mooiste reisverslag!

Zaterdag 26 mei
Vanmorgen zijn we om kwart over 9 weggereden richting San Jose. Een lange rit! We wilden graag een kentekenplaat mee naar huis, dat hebben we van onze vorige bestemmingen ook. Maar dat was nog niet zo makkelijk! Deze kun je hier niet gewoon kopen. Uiteindelijk kwamen we bij een autogarage terecht, waar met handen, voeten en het woordenboek hebben gepoogd uit te leggen wat we wilden. Alle 5 de mannen waren uiterst behulpzaam. Ineens wist Alejandro wat we bedoelden, en Virgil werd meegenomen naar een kantoortje achteraf, waar een grote meneer met een nog grotere snor zat. En hij toverde uit een hoekje een oude kentekenplaat tevoorschijn, super! We wilden ervoor betalen, maar daar wilden de mannen niets van weten. Ze wilden wel weten hoe we heetten en waar we vandaan kwamen, maar het geld namen ze niet aan! Na een stevige handdruk vervolgden we blij onze weg naar San Jose. Ons hotel, Orquideas Inn, was snel gevonden. Hier werden we hartelijk ontvangen door Gary, de eigenaar. En nadat we hadden gebeld met het verhuur-bedrijf kwam een meneer ‘s middags de auto ophalen.
We konden ook hier weer een heerlijke duik nemen in het prachtige zwembad, en daarna hebben we heerlijk gegeten (een zalige hamburger en patat) in het super gezellige restaurant, de Marilyn Monroe bar. Ook het ijsje dat Rory kreeg, in een halve kokosnoot, was prachtig en lekker! Gary is een heel aardige Amerikaan, die het heel gezellig vindt om een praatje te maken. Er is ook een prachtige tuin om het hotel. Gary vertelde dat er ook mensen uit Nederland komen om bloemen te kopen. Een ontzettend aardige en innemende man, die heel vereerd was toen Rory vroeg of ook hij zijn naam wilde schrijven in haar boekje.
‘s Avonds op tijd naar bed, want we worden al om 3 uur opgehaald en naar het vliegveld gebracht.

Zondag 27 mei
Om half 3 ging de wekker en het was nog een hele tour om Rory wakker te maken, maar uiteindelijk zaten we om 10 voor 6 op het vliegveld.
De vlucht naar huis is prima gegaan, we hebben lekker geslapen en Rory vermaakte zich goed.

Alles gaat prima, we zijn moe maar ons hoofd zit vol nieuwe herinneringen, waar we erg gelukkig van worden. Wat hebben we een fantastische reis gemaakt. En wat een prachtig land is Costa Rica. Vriendelijke mensen, prachtig weer, en zoveel mooie dingen gezien en beleefd. Dit zijn de werkelijke schatten van het leven, deze mooie herinneringen die niemand je ooit afneemt. Deze tijd met elkaar, zonder verplichtingen, alleen maar samen zijn, is onbetaalbaar. We zullen hier nog vaak over praten en aan terug denken. Op school heeft Rory wat foto’s laten zien en mocht ze over haar reis vertellen voor de klas, waarbij iedereen van groep 2/3 aan haar lippen hing.
Kortom, het was alles meer dan waard.

Thuis zeiden we tegen elkaar, zoals ieder jaar wanneer we thuiskomen: wanneer gaan we weer? We zijn nu alweer aan het bedenken waar de volgende bestemming is!

Reizen met Travelnauts als reisorganisator is bijzonder goed bevallen. We hebben voor ons gevoel echt een reis gemaakt die voor ons allemaal leuk, interessant en goed vol te houden was. Ontzettend bedankt hiervoor! Ook alle extra’s zoals het reisboekje voor Rory, en de verassing in de transfer bus op het vliegveld van San Jose maakten dat wij ons heel speciaal voelden. Ook was alles prima geregeld, en hebben we zonder noemenswaardige dingen het reisplan kunnen volgen. Travelnauts, hartelijk bedankt voor het verzorgen van onze reis, we hebben er erg van genoten!

Bekijk hier onze reizen naar Costa Rica. 
Of lees verder en bekijk meer kindvriendelijke reiservaringen over Costa Rica.