Reisverslag familie op reis door Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 7, 12 en 14 jaar

Wij hebben een heerlijke, mooie en bijzondere vakantie gehad. Allemaal erg genoten van al het moois! Mede dank zij jullie is alles prima verlopen, alles klopte de vlucht, de transfers, de tripjes, de hotels, de auto enz… Dus dank daarvoor, het scheelde een hoop geregel en gedoe! De kinderen vonden het heel bijzonder om zoveel dieren in het wild te zien, ook gewoon bij de lodges en hotels. Wij hebben nog verschillende tripjes gedaan en daardoor ook veel gezien.

Ik zal hieronder even per plek/hotel onze ervaring geven:

Buena Vista hotel: Een hele fijne gezellig plek, vriendelijk personeel fijne kamer met mooi uitzicht over San Jose. Ook het transfer door ARA tours was allemaal prima geregeld dus fijn aankomen op deze manier!

Mawamba lodge: Het transfer was prima geregeld moesten wel twee keer van busje wisselen maar dat verliep allemaal soepel. Het al in gebeuren bij Mawamba lodge was voor de kinderen soms wat te veel dus we hebben niet deel genomen aan alles. Het was een fijne plek met lekker zwembad, mooie kamers met mooi uitzicht op tuin en rivier. Waren al  behoorlijk onder de indruk van alle dieren die we tegen  kwamen bij de boottripjes. Hebben veel gezien zelfs de rivierdolfijnen.

Cariblue: Ook het transfer terug en het afzetten voor de auto verliep prima. Fijn om vanaf hier wat zelfstandiger te zijn en een eigen auto te hebben. Blij met te navigatie die ons prima de weg wees naar Cariblue. Cariblue zag er van opzet en van buiten best mooi uit, maar wij vonden de kamers erg ongezellig, veel wit, geen stoel of zitje, kaal en ook het uitzicht niet echt leuk; een weg met daarachter wel de zee. Ik denk dat de huisjes en kamers in de tuin leuker zijn. Het was een iets te commercieel hotel ook Puerto Viejo was voor ons te toeristisch. We hebben het Jaguar Rescue Center bezocht wat erg leuk was. Daarnaast konden wij in Puerto Viejo en omgeving nergens terecht om aan cash geld te komen. Een ander puntje van aandacht is dat wij ING bankpassen mee hadden en American Express en bij beide ondervonden wij problemen en konden wij op veel plekken niet terecht. Het was zelf zo erg dat wij in Puerto Viejo zonder cash geld kwamen te zitten, we konden wel bij de supermarkt en restaurants met de American Express betalen, maar geld halen kon bij beide banken niet. Dus ook met beide soorten kaarten niet. Hierdoor hadden wij geen cash geld en konden we niet veel ondernemen, niets kopen enz. Wij hebben contact gehad met de ING, met de Ara tours, met het hotel Cariblue zijn ondertussen zeker 1,5/2 dagen bezig geweest met regelen van geld wat veel stress opleverden en vooral ook jammer was omdat we daardoor 2 dagen verloren voor andere leuke dingen. Uiteindelijk heb ik via Nederlanders in het hotel geld gekregen, hen geld gestort en zij hebben geld gehaald en later via de ING nog een soort noodtransactie via Monygram.  Dus de verdere reis moesten we steeds goed opletten dat er een BAC bank zat want daar konden we wel terecht en dan haalden we maar gelijk heel wat. Dus misschien toch even handig te vermelden dat American Express en ING niet overal geaccepteerd worden. (en wij hadden dus net de foute combi , visa of mastercard werkte dus veel beter begreep ik)

Selva Verde: Selva Verde vonden wij een prachtige plek mooi midden in de jungle niet zo gecultiveerd en aangelegd er was al heel veel te zien rondom de lodge. Erg leuk was ook het balkon bij het restaurant waar je vandaan al veel vogels kon spotten.  Ook het zwembad was heerlijk. Vriendelijk en betrokken personeel. Daar de chocoladetour gedaan erg leuk met eerst een wandeling en daarna het hele proces van bonen tot chocolade en vooral ook erg lekker natuurlijk.

Lomas del Volcan: de locatie was mooi met uitzicht op de vulkaan die wij slechts 1 keer heel even hebben kunnen zien de rest van de tijd was hij in de wolken. De huisjes waren gezellig en mooi, doordat wij met zijn vijven waren hadden wij twee losse huisjes dat was soms wat ongezellig omdat we gescheiden waren. Het zwembad was heerlijk ook rondom het hotel al genoeg dieren te zien. De Cultour was leuk om te doen, kennismaken het boerderij leven, suikerriet persen, eten koken en eten, ritje achter de tractor.

Cloud Forest Lodge; ook weer een prachtige plek midden in de bergen erg vriendelijke personeel lekker kleinschalig en ook rondom de lodge genoeg te zien. Doordat er daar geen zwembad was het verblijf net iets te lang. Maar we hebben ons er wel prima vermaakt. De hangbruggen waren ook weer goed georganiseerd met transfer enz. Een leuke ervaring voor de kids. Daar ook nog een waterval bezocht en een paardrijrit gemaakt wat een groot succes was, door de jungle, op heuvels en door dalen, langs plantages en onderweg ook nog 3 coyotes gespot.

Playa Samara: De villa was erg mooi en praktisch maar het resort voor ons een iets te commercieel gebeuren met in de middag luidruchtige Amerikanen aan de poolbar.  De kids vonden het zwembad wel heerlijk en ook de stranden in de omgeving waren erg mooi. We hebben daar een Sealife tour gedaan was een bijzondere ervaring was met snorkelen erg veel dolfijnen gezien, walvissen en ook nog zelf tonijn gevangen en die ’s avonds bij het hotel vers klaargemaakt opeten.

Buena Vista; weer een fijne afsluiting van deze fantastische vakantie.

Zoals je kunt lezen was het een geslaagde vakantie, we merkten dat voor de kinderen een zwembad echt een must is om lekker even niets te hoeven en te ontspannen bij het hotel. Soms zouden wij zelf wel wat meer willen ondernemen maar met onze kinderen was een rustig reistempo en niet te veel tripjes/tours het meest geschikt. Ze vonden soms de uitleg door de gidsen wat te langdradig en soms te veel wachten op het praatje, dus waar wij zelf tempo konden bepalen of zelf een gids hadden (niet in een groep) konden we hierin meer sturen wat voor de kinderen fijn was. Verder waren de afstanden ook prima te doen, bij de gravelwegen in de bergen hebben de kinderen wel wat last van wagenziekte gehad maar daar hadden we gelukkig pilletjes voor mee.  Het rijden was ook prima te doen in de  fijne auto!  Wat erg leuk was is dat we van ARA tours een boekje van wildlife of Costa Rica (wildlife guide) kregen, het werd een sport om daar de dieren in aan te kruisen die we tegen zijn gekomen en dat waren er heel wat!

Van te voren bij het kiezen van de reis mochten de kinderen aangeven wat ze graag wilden op vakantie; Pippi wilde zwemmen dus die heeft genoten van alle zwembaden en de zee. Verder vond zij het erg leuk om de walvissen die reusachtig waren te zien en ook de apen en toekans waren een succes. Twan wilde vooral veel dieren en vogels zien. Vooral zoogdieren waren zijn wens, dus hij was blij met de neusbeertjes, de coyotes, de luiaards, apen en ook de walvis vond hij indrukwekkend. Fleur wilde graag dolfijnen en schilpadden zien, ook zij heeft zowel rivierdolfijnen als dolfijnen en de zee gezien, ook een zeeschildpad en nog wat zoetwater schilpadden. Dus de kinderen hebben allemaal gezien waar ze van te voren op hoopten. En wij hebben genoten van de overweldigende groene natuur, de veelheid aan bloemen, vogels, de prachtige vlinders en alle dieren. Ook vonden we de mensen erg vriendelijk en hulpvaardig, het eten erg lekker vooral de kip was malser dan mals!

Ondertussen is het een aardig lang verhaal geworden, ik hoop dat je er wat aan hebt en mee kunt. Dank voor alle goede zorgen jullie hebben alles prima geregeld zodat wij  een goed verzorgde vakantie hebben gehad!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Costa Rica.