Reisverslag familie op reis door Panama en Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 15 en 13 jaar

Na 2 dagen thuis even op adem komen van deze overweldigende reis geven wij u graag kort onze ervaringen mee. Tot nu toe stond werelddeel Amerika nog op onze bucketlist, bij deze een feit !!!

Vlucht Panama perfect op tijd. 1ste ontmoeting met Gapa Travel werd onmiddellijk duidelijk dat dit een goed georganiseerd reisagentschap was. In Panama City moet je natuurlijk het Panamakanaal gezien hebben. De rijkelijke cultuur die wij kennen in Europa stelde uiteraard weinig voor in Panama, dus asap de natuur in met onze eigen wagen.

El Valle : een toeristisch dorp, doch heel rustig. Nog even wennen hoe Panama en de trekkings werken, was het voor ons snel duidelijk dat je zomaar niet een wandeling kunt maken in de natuur, en dan nog best met een gids. Best te begrijpen omwille van de grillige fauna en flora, was dit toch een kleine teleurstelling daar we gewoon zijn om er alleen op uit te trekken in de natuur. Het hotel was voor ons nu geen topper. Een hotel met zwembad (circa 5×2) was dit niet waardig.

Boca Chica/Boca Brava : Na toch wel een lange en eentonige reisweg aangekomen aan de afrit richting Bocas del Mar. Vanaf dan nog een uurtje via kleine weggetjes is het niet te geloven waar je dan terecht komt : een schitterend verblijf met zeer aangename eigenaars (Belgen).

Een dagexcursie met de boot richting kleine eilanden en dolfijnen spotten was onvergetelijk. Met een plotse stortbui, bliksem en donder op open zee en daarna de stralende zon maakte het totaalplaatje helemaal af. Topadres  !!!!

Boquete : De roundhouses zijn heel leuk om met de familie te doen. Gezellig samen winkelen en zelf eens de Panameese keuken uitproberen. Uiteraard moet een koffietour op het programma staan. Heel leuke koffieboer en leerrijk voor de kids. De canopytour waar onze kids uiteraard naar uitkeken was top !!! Omwille van de grote groep was het wel even drummen maar na 14 kabelbanen kan je wel zeggen dat je echt gevlogen hebt.

Bocas del Toro : Na  onze auto te hebben afgegeven nog een uurtje op de boot om in The Red Frog Beach Resort aan te komen. Dit is een resort in volle expansie (één bouwwerf). De ligging was schitterend, het verblijf daarentegen minder. De (grote) bungalow was verouderd en niet zo proper. Het zwembad waren ze aan het betegelen en grote bouwwerken rondom maakten dit verblijf minder idyllisch.

Puerto Viejo : Leuk kleinschalig hotelletje met mooie kamers. Spijtig dat het wat afgelegen is van het centrum. Te voet stappen naar het centrum is niet zo aangenaam langs de drukke weg. De natuur was ons minder gunstig gezind zodat het snorkelen niet kon doorgaan. Een typische Costaricaanse lunch kregen we als vervanging. Heel lekker en gezellige plaats tussen de plaatselijke bevolking. Een wandeling in het Cahuita National Park is zeker een aanrader!!! Op een korte wandeling word je overspoeld met de aanwezige dieren in de natuur. De snorkeltour vervingen we door een namiddag strand en trotseerden we de zeer grote golven in de zee.

Tortuguero : om 5u. ’s morgens werden we reeds opgehaald om door te trekken naar Tortuguero. Aangekomen in een grote, lege zaal voor ontbijt wisten we nog niet wat voor een invasie er enkele minuten later ging ontstaan. Bussen vol toeristen van overal overspoelden ons en maakten van het ene moment op het andere een hectische toestand. Wachtend op onze shuttle naar de boot werden we plots verzocht ons te vervoegen bij de grote groep. Nog een grotere hectiek bij de start van alle boten richting Tortuguero. We kwamen stilaan tot het besef dat de komende dagen iets drukker zou worden dat we tot nu hadden meegemaakt. Aangekomen in Laguna Lodge was het tijd voor de lunch. Te weinig ruimte om iedereen plaats te laten nemen werd van ons verwacht om ons op te splitsen en de stoelen te vullen aan verschillende tafels. Uiteraard zijn we daar niet op ingegaan en ons geplaatst waar we eigenlijk niet mochten zitten. De dag erna opnieuw vroeg uit de veren om met de boot de jungle in te trekken : “ongelooflijk de moeite”, zeker een aanrader voor iedereen ondanks het vroege opstaan. Na een snel ontbijt kropen we opnieuw de boot in voor een vervolg aan de jungletour. Schitterende gidsen overspoelden ons met info en we kwamen ogen te kort om al deze pracht te aanzien. Een mooie afsluiter van dit verblijf was een nachttour op het strand : De schildpadden kwamen in het zand hun eieren leggen. Niet te missen !!!!

San José : De terugweg richting San José was opnieuw lang. De vele stops die we onderweg deden om verschillende mensen af te zetten aan hun hotel. Na een  rondrit in het centrum van San José, om ook nog enkele mensen te droppen werden we afgezet aan de luchthaven. Na nog een ½ uur werd we gebracht naar ons hotel waar we aankwamen rond 17.00u.

De terugweg richting thuis verliep zoals gepland en nog nagenietend van onze reis maken we ons terug klaar voor het werkelijke leven.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Panama en Costa Rica