Reisverslag familie op reis door Costa Rica en Panama

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 1 en 3 jaar

De reis was helemaal super! We hebben onze ogen uitgekeken en met de kinderen is het gelukkig heel erg goed gegaan!

De vluchten waren goed te doen, ze hebben lekker geslapen in het vliegtuig en ook het reisschema was prima zo.

We hebben zeker geen spijt van onze keuze voor Costa Rica en Panama. De natuur is prachtig en de bevolking erg vriendelijk, zeker voor kinderen. De kinderen keken hun ogen uit bij alle bloemen en dieren. Natuurlijk waren vooral het strand en de zwembaden verder favoriet!

Ons volledige verslag lees je hieronder;

Dag 1

Vandaag de dag! Eindelijk vertrekken we vandaag naar ons grote avontuur, een reis naar Costa Rica en Panama. De laatste spulletjes inpakken en op naar het vliegveld!

We hebben besloten met twee backpacks te reizen zodat we een beetje onze handen vrij hebben. Voor de kinderen hebben we een weekendtas mee. Verder nemen we 1 buggy mee omdat de jongste tussen de middag nog slaapt en twee draagzakken welke we gehuurd hebben.

Alles gaat voorspoedig en ook de vlucht. Thijme (3) & Vajèn (1) hebben heerlijk geslapen, filmpjes gekeken en gespeeld in het vliegtuig. Aangekomen in Panama hebben we meteen een vlucht gepland staan naar San José. Na een lange reis komen we daar uiteindelijk aan. Er stond netjes iemand ons op te wachten die een leuke tas bij zich had met cadeautjes en lekkers. Niet alleen aan de kinderen maar ook aan mama en papa was gedacht! Vlug naar het hotel (Buena Vista Hotel Central Valley) waar we meteen in slaap vielen.

Dag 2

Al vroeg waren we wakker. Toen we de gordijnen openschoven keken we al onze ogen uit. Het hotel ligt vlak bij de stad maar al midden in de natuur. Overal mooie vogels en het weer was heerlijk. Na een lekker ontbijt werd de huurauto afgeleverd en konden we op stap, we gingen Costa Rica verkennen! Het was best een aardig eind rijden naar Samara, onze volgende stop,  maar onderweg keken we ons ogen uit.
In Samara aangekomen was het eerst tijd voor een frisse duik. Dat hadden vooral de kinderen wel verdiend!

Het hotel Leyenda was heerlijk. Een mooie groene tuin met speeltuin voor de kinderen, ruime kamers en rustig gelegen. Ook had het een mooi zwembad welke we omdat het zo rustig was in het hotel helemaal voor ons zelf hadden.

’S avonds hebben we heerlijk in het hotel gegeten.

Dag 3

Vandaag besloten we het ‘s morgens rustig aan te doen en lekker naar het zwembad te gaan. Wederom hadden we heel het zwembad voor onszelf, wat een luxe. In de middag een hapje gegeten bij het hotel waarna we besloten Samara te gaan verkennen. We zijn met de auto naar het stadje gereden waarna we eerst langs een supermarkt zijn gegaan om wat boodschapjes zoals luiers e.d. te halen. Samara is een gezellig kustplaatsje met veel winkeltjes en restaurantjes. Na een rondje door de stad te hebben gelopen kwamen we bij het strand uit waarbij we onder het genot van een kokosnoot van het uitzicht genoten.

We besloten weer terug naar de auto te lopen en naar het strand te gaan dichter bij het hotel. Dit was een rustiger mooier strand waar de kindjes heerlijk even konden spelen met hun schep en emmer welke we net gekocht hadden in de supermarkt. ’S avonds hebben we weer lekker in het hotel gegeten, het eten was prima daar!

Dag 4

Vandaag lieten we het mooie Samara achter ons om naar Monteverde te gaan. Maar eerst vonden we nog een verrassing met het inpakken van de spullen. We waren de strandhanddoeken aan het opvouwen en ineens viel daar iets groots uit. Toen we goed keken bleek het een schorpioen te zijn! Dat was schrikken! Gelukkig niets gebeurd en hebben we deze snel naar buiten gebracht. Het deed ons wel beseffen dat we goed moesten opletten met het aantrekken van schoenen etc.!We hadden ons voorbereid op een pittige route omdat we overal lazen dat de weg onverhard was en we flink wat kuilen en hobbels tegen zouden komen. Het eerste stuk ging prima, pas drie kwartier voor aankomst kwamen we inderdaad op een stuk onverharde weg uit welke heuvel op ging. Het was zeker wat hobbelig en we moesten de kuilen ontwijken maar al met al viel het ons reuze mee.

Daar kwamen we aan bij ons volgende hotel; Cloudforest lodge. Al meteen keken we ons ogen uit. De lodge lag echt midden in het regenwoud en bij aankomst zagen we direct al wasbeertjes lopen over het terrein.

De huisjes waren prima, van binnen veel hout, hier krijg je echt het jungle gevoel! Na de spullen in de kamer gebracht te hebben zijn we het terrein gaan verkennen. Men is hier erg met de natuur bezig en dat is erg leuk. Zo zijn er vogelvoeder plaatsen waar veel kolibries op af komen maar ook andere mooie vogels. Er is een hele grote veranda waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het nevelwoud en je ondertussen lekker kan genieten van een drankje en een heel groot balkon waar je allemaal dieren kunt spotten, tip neem een verrekijker mee! Een aanrader is om ook even door de tuin te lopen, hier kom je een hoop dieren tegen.

Vlak na aankomst zagen we al direct een aap welke heel dichtbij helemaal tot het balkon kwam. Helaas waren de kinderen zo enthousiast dat ze erop af stormden en voor papa en mama een foto konden maken was de aap alweer weg. We besloten ons in te schrijven voor de nightwalk door de het regenwoud voor de volgende dag omdat we hoorden dat dit echt een aanrader zou zijn.

In de avond lekker in het restaurant van het hotel gegeten en dat is echt een aanrader. Heerlijk eten hebben ze daar! Daarna op tijd naar bed want morgen stond er een tour naar de Hanging bridges gepland!

Dag 5

Al vroeg werden we gewekt door een grote groep brulapen die vlak bij ons in het woud waren. Wat een bijzonder geluid! Na een heerlijk ontbijt was het tijd om richting Selvatura Cloud Forest te rijden. Het was wederom een schitterende dag en omdat Monteverde wat hoger ligt een heerlijk aangename temperatuur van 26 graden.

Omdat het in de ochtend nog wat koel was hadden we extra vestjes meegenomen. Na een korte autorit kwamen we aan bij de wandelroute. We hadden de draagzakken mee en dit was erg fijn. De tocht duurt toch al snel een uurtje. De tocht gaat over 8 hoge hangende bruggen waardoor je als het ware midden door het nevelwoud zweeft. Het is prachtig om je tussen de boomtoppen te begeven met alle mooie geluiden van de jungle om je heen. De kinderen vonden het blijkbaar ook nog eens heel rustgevend want die vielen tijdens het lopen heerlijk op onze rug in slaap. Na een uurtje wandelen kwamen we bij het eindpunt uit waar we wat gedronken hebben. Daarna naar de lodge waar de jongste even kon slapen en wij voor het huisje hebben genoten van alle dieren die er voorbij kwamen, wasbeertjes, vlinders, apen en zelfs toekans! Om half 6 moesten we klaar staan voor de volgende tocht door de jungle namelijk de night walk. We waren erg benieuwd hoe dit zou gaan met de kinderen, aangezien onze jongste ‘s middags erg lang had geslapen, dus die was vast nog niet moe. Dat was inderdaad het geval. Na lange broeken aangedaan te hebben, dichte schoenen, en onze nieuwe parfum ‘deet’ opgedaan te  hebben waren we er klaar voor. Het eerste stukje hebben de kinderen zelf nog gelopen omdat het nog licht was maar als snel was het donker en moesten ze wel in de draagzak. De oudste viel al snel in slaap alleen de jongste had daar niet zoveel zin in. Het kostte enige moeite om haar te overtuigen dat ze hier echt niet zelf kon lopen in de donkere jungle maar met een zaklamp vermaakte ze zich wel.

Maar wat was dit gaaf! Met de zaklampen onder begeleiding van de gids op pad. Overal geritsel en geluid van dieren om je heen. En als je om kijkt pure duisternis, erg bijzonder om mee te maken! We hebben veel vogels gezien, kikkertjes, spinnen, van alles geleerd over bomen en planten en zelfs een vogelspin gezien!

Hierna was het tijd om lekker een hapje te eten in het restaurant en voldaan van alle indrukken vielen we in slaap.

Dag 6

In de ochtend ben ik in alle vroegte nog even naar het dakterras van het hotel gelopen om nog even te genieten van het mooie uitzicht over het nevelwoud. Mooi te zien hoe het woud met al zijn dieren ontwaakt. Hierna was het tijd na het ontbijt verder te rijden richting Arenal.

Een prachtige route langs het meer waarbij je een geweldig uitzicht hebt op de vulkaan. De vulkaan is nog actief dus regelmatig komt er rook uit. Onderweg ergens lekker geluncht met een mooi uitzicht over het meer. Na de lunch merkten we dat Thijme wat stil en slaperig was in de auto. Hij voelde zich niet helemaal lekker. We zouden vandaag en morgen op een boerderij slapen om een goed beeld te krijgen van het lokale leven. Toen we aangekomen waren en ik Thijme uit de auto pakte wist ik meteen; die heeft hoge koorts. De boerderij lag schitterend maar toen we de kamer zagen schrokken we een beetje. We wisten dat het basic zou zijn echter kwamen terecht op een hele hete zolderkamer waar het gaas tegen de muggen op heel veel plekken kapot was. Op dit moment wilden we het beste voor ons zieke mannetje dus hebben we besloten hier niet te blijven en een hotel ietsjes terug in La Fortuna te zoeken met airco. Zo gezegd zo gedaan en gelukkig vonden we snel een mooi hotelletje.

Dag 7

Vandaag had Thijme nog steeds koorts en hij klaagde over oorpijn. We hadden een vermoeden van oorontsteking en besloten na contact te hebben met de verzekeringsmaatschappij een arts te bezoeken. Via de receptie kregen we het adres en we konden gelijk terecht. Gelukkig sprak de arts Engels en ons mannetje bleek inderdaad een oorontsteking te hebben. We kregen antibioticum, druppels en nog een pijnstillend medicijn. We hebben dit gelijk gegeven en ons mannetje knapte direct op. De rest van de dag hebben we rustig aangedaan. We hadden eigenlijk een cultour tour bij de boerderij op de planning staan maar het leek ons beter deze even over te slaan.

Dag 8

Vandaag tijd om weer verder te rijden richting Puerto Viejo de Sarapiqui. We zouden slapen in het hotel La Quinta. Bij aankomst wederom een prachtig hotel midden in de jungle. In dit hotel is van alles te zien. Zo hebben ze een vogelvoederplaats waar echt de meest mooi gekleurde exemplaren vogels te zien zijn, een hele mooie tuin met allemaal planten en een uitleg over de planten, een vlindertuin en zelfs een krokodillenvijver! Het hotel ligt aan een mooie rivier. Na aankomst eerst even lekker geluncht waarna we zijn gaan rondlopen door de tuinen van het hotel en de vlindertuin. Er was genoeg te zien en de kinderen keken hun ogen uit! ’s Avonds gegeten in het restaurant van het hotel.

Dag 9

Wederom worden we wakker van de brulapen, wat een leuk geluid! Ik besluit omdat het nog lekker vroeg is een rondje te gaan maken door de tuinen en naar de vogelvoederplaats te lopen. Mooi om de jungle en al zijn dieren te zien ontwaken, ik zie prachtige vogels, grote insecten en aapjes.  Hierna lekker ontbijten en daarna moesten we even ergens wat geld opnemen. Je kan overal met dollars betalen en alle creditcards worden geaccepteerd dus dat is fijn. We hadden zo mooi de gelegenheid om even de omgeving te verkennen.

In de middag hebben we heerlijk gezwommen bij het hotel. Vanuit het zwembad zagen we de aapjes boven ons in de bomen. Er was nog een ander Zwitsers stel met kindjes iets ouder dan die van ons waar we mee aan de praat raakten. De kinderen vermaakten zich prima met elkaar. Om half 5 werd de huurauto opgehaald, vanuit hier is het vervoer verder geregeld.

Dag 10

Tijd om weer verder te gaan. We werden opgehaald om naar Tortuquero te gaan. Netjes op het afgesproken tijdstip stond er een auto klaar met twee kinderzitjes. Top geregeld. We reden in ongeveer een uurtje naar een restaurant waar een ontbijt klaar stond en de rest van de groep en onze gids voor de komende dagen ( Mario) al waren. Na een ontbijt moesten we twee uur met de bus verder rijden. Een mooie route langs allemaal bananenplantages. Na twee uur kwamen we aan bij de boot die ons de jungle in zou brengen. Nadat de bagage ingeladen was en wij allemaal zaten kon de boot vertrekken, het was een uurtje varen door de jungle, een prachtige route. Aangekomen bij het hotel stond er een heerlijke lunch voor ons klaar. We verbleven in Laguna Lodge, een mooi hotel midden in de natuur. Na de lunch zijn we lekker gaan zwemmen met de kinderen en hebben we het park verkend. Tijdens het zwemmen kwamen er zo twee ara’s overvliegen, prachtig! Daarna nog een drankje gedronken met onze gids Mario bij de bar. Op tijd gingen we naar bed want de volgende dag zou vroeg de wekker voor een boottocht door de jungle!

Dag 11

Vandaag moesten we heel vroeg opstaan want om kwart voor 6 zou de boot vertrekken door de jungle.

Helaas werden we ’s nachts al wakker door hele harde regen en dat was ’s morgens niet gestopt. Overigens de eerste regen die we hier zagen in Costa Rica! Toch ons maar klaargemaakt want de boottocht zou doorgaan.

Met de boot gingen we het National Park Tortuguero in. Grote Poncho’s beschermden ons tegen de regen. Daar gingen we op zoek naar dieren. Door het slechte weer was het wat lastig de dieren te spotten. We hebben vooral veel vogels, hagedissen en aapjes gezien. Op de terugweg begon het echter heel hard te regenen, zo hard dat we ondanks onze poncho’s compleet doorweekt waren. Eenmaal terug hebben we snel droge kleren aangedaan en zijn we gaan ontbijten. Na het ontbijt stond er nog een boottocht op de planning. Het regende echter nog steeds en we besloten dat alleen ik mee zou gaan.

De tweede boottocht ging door een andere rivier. Wederom prachtig en ook weer een aantal dieren gezien. Grote hagedissen, papegaaien en aapjes. We zochten naar krokodillen welke er normaal wel zitten maar helaas konden we deze niet vinden. Op de terugweg begon het echter heel erg te onweren boven ons. Dat was best eng. Omdat we in een open boot zaten besloten we te gaan schuilen bij een restaurantje aan het water voor we verder gingen.

Helaas bleef het de hele dag regenen waardoor deze dag vooral verder bestond uit spelletjes spelen, eten en drinken.

Dag 12

Vandaag lieten we Tortuguero achter ons om door te reizen naar onze volgende bestemming, namelijk Puerto Viejo de Limon. Maar voor we opgehaald werden besloot ik nog te wandelen door de botanische tuin en de kikkertuin in alle vroegte. Wat is het mooi zo vroeg op de morgen, de geluiden van de jungle, de aapjes en vogels! Ook nog even bij de zee en het strand gekeken. Het hotel ligt op een landtong waarbij je aan de ene kant de rivier hebt en de jungle en aan de andere kant van het hotel het strand en de zee, heel bijzonder! Helaas kon je in zee niet zwemmen, er zitten heel veel haaien, de stroming is ontzettend sterk en er zitten veel giftige roggen.

Na het ontbijt werden we opgehaald om weer met de boot en de bus terug te gaan.

We werden afgezet bij een restaurant waar een lunch voor ons klaar stond. Hier stond ook al ons privé vervoer klaar welke ons zou brengen naar de volgende bestemming.

Na twee uur rijden kwamen we aan bij hotel Cariblue.

Wederom een prachtig hotel ook midden in de jungle, op maar 100 meter van het strand en de zee. Toen we onze kamerdeur openden wisten we niet wat we zagen. Een ontzettend grote kamer met direct achter de schuifpui een zwembad! Hier konden we ons wel de komende dagen vermaken! Voor onze kamer zat zelfs een luiaard in de boom, geweldig om te zien!

Dag 13

Na lekker ontbeten te hebben zijn we de dag begonnen met het zwembad. Niet het zwembad achter ons huisje, maar op het park was nog een groter zwembad met een bar en barkrukjes direct aan het water dus die moesten we ook even uitproberen.

We hadden het zwembad voor onszelf, wat een luxe!

Na het zwemmen hebben we lekker geluncht waarna we naar het strand zijn gelopen.

De zee tegenover het hotel is wat ruw maar wel ideaal om op te surfen, dat werd dan ook volop gedaan! De kinderen hebben lekker op het strand gespeeld, terwijl wij ons vermaakten met het kijken naar alle surfers.

In de avond bij het hotel gegeten, een prima restaurant!

Dag 14

Helaas werd ik vannacht niet lekker, achteraf waarschijnlijk een buikgriepvirusje. Gelukkig ging het ’s morgens al wat beter. We besloten vandaag dat we wat van de omgeving wilden zien en we kwamen er achter dat ze in het hotel fietsen (beachcruisers) verhuurden. Helaas waren er geen fietsen met kinderzitjes beschikbaar maar omdat we de draagzakken bij ons hadden besloten we dat te proberen. Na uitvoerig gecheckt te hebben of het ging en veilig was zijn we gaan fietsen. De kinderen vonden het geweldig! We zijn richting het stadje gefietst waar we winkeltjes gekeken hebben en lekker wat hebben gedronken. Het is echt een surfstadje met veel backpackers. De sfeer is er erg relaxed.

Daarna terug naar het hotel gefietst waar we hebben geluncht en wat hebben gedronken. ’s Middags zijn we een eind de andere kant op gefietst. Hier kwamen we terecht in de jungle en zagen we nog wat aapjes.

Na het fietsen nog even gezwommen achter de kamer, waarna we de spullen zijn gaan pakken. Morgen worden we namelijk weer opgehaald en laten we Costa Rica achter ons, we gaan verder naar Bocas Del Toro Panama, spannend!

Dag 15

Vandaag werden we opgehaald voor een rit van een uurtje naar de grens. Het oversteken van de grens was erg chaotisch. De grens moet je lopend overheen maar eerst moesten er allemaal formulieren ingevuld worden en moest er belasting worden betaald. Daarna werden we naar een ander kantoortje gebracht waar we toestemming moesten krijgen om het land uit te mogen. De meneer die in het kantoor zat had zijn dag niet en ging flink tegen ons tekeer omdat we blijkbaar iets vergeten hadden in te vullen. Iedereen sprak slecht Engels en helaas spraken wij geen Spaans dus dat maakte het er niet makkelijker op. Uiteindelijk waren de documenten compleet ingevuld en mochten we verder. We kregen hulp bij het dragen van onze bagage en gingen lopend de brug over. Daarna moesten we nog toestemming krijgen om Panama in te mogen. Weer naar een kantoortje (ook hier geen vriendelijke mensen) en uiteindelijk kregen we gelukkig de stempel in ons paspoort. Daarna weer naar een ander kantoor en daarna mochten we eindelijk in de auto stappen die al op ons stond te wachten om ons naar de boot te brengen. Na weer een klein uurtje gereden te hebben kwamen we aan bij het bootje wat ons naar Colon Bocas Del Toro zou brengen.

Daar aangekomen bleek dat wij helaas de voucher voor de boottocht misten in ons documentatiepakket. Er werd flink heen en weer gebeld en de vraag was of we wel mee mochten. Toen we op het punt stonden de overtocht zelf te betalen kregen we groen licht en konden we vertrekken. Het bootje wat ons naar het eiland bracht was een hele kleine snelle boot, onze bagage konden we precies achterin plaatsen. Op zee waren beste golven dus dat was nog een heel avontuur. We waren blij dat we na een half uur varen eindelijk op het eiland waren. Hier stond wederom ons privé vervoer al klaar om ons naar het hotel te brengen.

We sliepen in het Playa Tortuga Hotel & Beach Resort. Een hotel direct aan zee met een heel groot zwembad. Vanuit onze hotelkamer liep je zo het strand op.

We vonden dat we na de lange dag wel een cocktail hadden verdiend!

Dag 16

Vandaag zijn we na het ontbijt eerst met de gratis shuttle bus van het hotel naar de stad mee gereden. Colon is een gezellig backpackersstadje met veel restaurantjes en winkeltjes.
We wilden proberen om fietsen te huren, het liefste met kinderzitje. Na wat rondgevraagd te hebben kregen we een adres  welke fietsen zou verhuren met kinderzitjes. Daar aangekomen bleek er echter nog maar 1 fiets met kinderzitje te zijn. Wel konden ze voor de oudste op de stang een plankje zetten zodat deze daar kon zitten. We hadden hier onze bedenkingen bij maar besloten het toch te proberen omdat er geen andere keuze was. Al snel kwamen we erachter dat dit totaal niet handig was en dat we dan toch de draagzak maar moesten gaan gebruiken. Op dat moment kwamen we langs een ander fietsverhuurwinkeltje waar we kinderzitjes zagen hangen. Hij had wel nog een fiets met kinderzitje. We besloten de fiets met de plank op de stang terug te brengen en hier een fiets met zitje te huren. Gelukkig deden ze daar totaal niet moeilijk over en kregen we ons geld terug. Nu hadden we toch twee fietsen met zitjes!

We zijn eerst terug naar het hotel gefietst om de spullen te pakken en even te lunchen. Hierna besloten we naar Bluff beach te fietsen. Dit is een heel mooi strand op het eiland. Het eerste stuk ging prima, maar het tweede stuk was onverharde weg. Wel een prachtige weg langs zee, maar met twee kinderen achterop niet heel ideaal. Gelukkig werden we na ongeveer 40 minuten fietsen beloond met een prachtig strand. Dat was zeker de moeite waard! Nadat de kinderen lekker op het strand gespeeld hadden waagden we ons aan de terugtocht. Gelukkig wisten we nu wat ons te wachten stond waardoor de terugweg redelijk snel ging.

Dag 17

Helaas werd Vajèn vannacht ook ziek ( waarschijnlijk hetzelfde virus). Gelukkig ging het overdag alweer stukken beter. De ochtend hebben we het rustig aan gedaan. De kinderen hebben een tijd gespeeld in de speeltuin bij het hotel. ’s Middags besloten we naar de stad te fietsen. We wilden heel graag de laatste dag hier op het eiland nog een tour doen en wilden daar wat informatie over verzamelen. Al snel kwamen we bij een organisatie uit die goed Engels sprak en die een leuke tour had ook voor de kinderen. We besloten deze te boeken. Na wat gewinkeld te hebben, hebben we in de stad gegeten bij een Italiaans restaurantje, heerlijk!

Dag 18

Vandaag stond de tour op het programma, maar eerst moesten we de fietsen inleveren. We gingen fietsend naar de stad, echter het was zondag en het bleek dat de ene fietsverhuurder niet open was op zondag! Oeps daar stonden we dan met de fiets. Gelukkig was het andere verhuurbedrijf wel open en konden we alvast 1 fiets inleveren. De volgende dag zouden we pas om 2 uur gelukkig opgehaald worden dus hadden we de ochtend nog de tijd om de andere fiets in te leveren. Hierna nog wat gedronken in de stad en op naar het verzamelpunt. Met de boot vertrokken we eerst richting bird Island. Dit zijn prachtige rotsen in de zee waar heel veel verschillende vogels leven.

De gids sprak goed Engels en we kregen uitleg over alle verschillende vogels en hebben mooie foto’s kunnen maken. Daarna voeren we door naar Starfish beach. Dit is een strand waar heel veel zeesterren liggen. Verder is het water erg rustig dus de kinderen kunnen er fijn in zee zwemmen.

Het strand zelf is wel druk maar als je een stukje loopt kun je uit de drukte toch rustig liggen. De kinderen keken hun ogen uit bij de zeesterren, mooi om te zien. Na een lunch was het tijd om weer de boot in te stappen welke nog 1 stop zou maken bij een snorkelplek. Pieter  ging snorkelen en ik besloot bij de kinderen op de boot te blijven. Om 4 uur waren we weer terug waarna we wat gedronken hebben aan zee en weer bij de Italiaan terecht kwamen om lekker te eten, dit was ons wel goed bevallen. We hadden alleen nu 1 fiets nog maar welke we liever niet in de stad lieten staan. Gelukkig zijn bijna alle taxi’s daar pick-ups, dus zodoende konden we mooi de fiets achterin schuiven.

Dag 19

In de ochtend is Pieter eerst samen met Vajèn de fiets terug gaan brengen. Ik en Thijme zijn lekker gaan zwemmen. Gelukkig deden ze niet moeilijk over de fiets en hoefden we niet extra te betalen. Daarna hebben we spullen gepakt, nog wat geluncht en werden we om 2 uur opgehaald om richting het vliegveld van Bocas del Toro te gaan. Vanuit hier zouden we per vliegtuig vertrekken naar alweer onze laatste bestemming, Panama Stad. Het vliegtuig kwam een half uurtje te laat binnen waarna we vertrokken. We vlogen in een Fokker 50 naar Panama stad. Daar aangekomen konden we meteen in de auto stappen welke ons naar het hotel bracht. Wederom een prachtig hotel direct aan het Panama Kanaal. Vanuit onze hotelkamer zagen we zo de grote boten langs varen, superleuk!

Na lekker gegeten te hebben bij TGI Fridays hebben we de kinderen op bed gelegd en zijn we zelf nog op het balkon gaan zitten waar we onder het genot van een lekker drankje de boten langs zagen komen.

Dag 20

Helaas werden vannacht ook Thijme en Pieter ziek. Gelukkig wisten we nu inmiddels dat het waarschijnlijk snel weer over zou zijn en dat was het ook. We hadden namelijk een drukke dag op de planning staan omdat we maar 1 dag hadden om Panama stad te verkennen!

Na een vroeg ontbijt besloten we naar de sluis te gaan van het Panama Kanaal. Buiten het hotel stond er een hele aardige taxichauffeur die ons naar Miraflores wilde brengen. Tip, ga of ‘s morgens vroeg of laat in de middag naar de sluis als je deze wilt bezoeken. Dan komen namelijk de grote boten langs.

We waren op tijd en besloten direct door te gaan naar het dakterras op de vierde waar je uitzicht had op de sluis en de binnenkomende schepen. Wat een geweldig gezicht, wij stonden foto’s te maken van het schip welke binnenkwam en de bemanning stond foto’s te maken van ons. Voor hun moet het ook een bijzondere ervaring zijn.

Het was redelijk druk op het dakterras en omdat we inmiddels wel dorst hadden besloten we wat te gaan drinken. We mochten op het terras zitten welke helemaal leeg was en het terras had een prachtig uitzicht op de sluis! Dit was een veel betere plek! We hebben het mooi allemaal rustig kunnen bekijken onder genot van een drankje. We waren even bang dat we de hoofdprijs moesten betalen voor onze drankjes maar ook dat was niet het geval! Aanrader dus.

Na de sluis bezocht te hebben wilden we wel een stukje van de oude stad bekijken dus hebben we ons daarnaartoe laten brengen. De oude stad is erg mooi, historische gebouwen, veel winkeltjes, gezellige terrassen en restaurants. Op de heenweg zagen we ook een andere kant van de stad, de taxi moest omdat de weg afgesloten was door het arme gedeelte heen, schrijnend om te zien.

We hebben een rondje gelopen door het centrum en lekker wat gegeten. Hierna besloten we om terug te gaan naar het hotel om nog even te gaan zwemmen.

’s Avonds hebben we wederom de taxi gebracht welke ons bracht naar Isla Flamenco . Dit is een gezellige haven waar veel lekkere restaurantjes aan liggen. Hier hebben we heerlijk gegeten waarna een taxi ons terug bracht naar het hotel.

Dag 21

Dat was het dan alweer, de laatste dag van de vakantie. Wat is het voorbij gevlogen! Vandaag hebben we eerst de spullen ingepakt, we moesten uiterlijk om 12 uur de hotelkamer uit. Omdat we pas om half 4 werden opgehaald besloten we met de taxi naar het aquarium te rijden. Helaas kwamen we er daar achter dat het aquarium pas om 1 uur open was. Dan maar even winkeltjes kijken en nog ergens uitgebreid lunchen. Nog even genieten voor we weer teruggingen naar Nederland. Om half 3 was het dan toch echt tijd de taxi terug te pakken om richting het vliegveld te vertrekken.

De vlucht ging heel snel, nog geen 10 uur vliegen en de kinderen hebben heerlijk geslapen. En toen zat het er echt op.

Het was een superreis en we hebben alle vier genoten met volle teugen! Costa Rica en Panama zijn twee prachtige landen met een geweldige natuur en vriendelijke bevolking. Het rondreizen met (jonge) kinderen is er heel goed te doen, ze zijn gek op kinderen en zullen dan ook alles voor ze doen! Travelnauts heeft alles super geregeld en we zijn zeer tevreden!

Met heel veel heimwee, maar met prachtige herinneringen kijken we terug op deze mooie reis!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Costa Rica en Panama.
Of lees verder en bekijk nog een kindvriendelijke reiservaring over Costa Rica en Panama.