Reisverslag familie op reis op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met kind van 11 jaar

Onze reis begon met een defect aan het vliegtuig waardoor we uiteindelijk met een vertraging van ca. 4 uur konden vertrekken.

Aangekomen in Havana werden we door een busje opgehaald en naar ons hotel “Iberostar Parque Central” gebracht. We stopten de kinderen in bed en zelf gingen we voor de 1ste Mojito van de reis in de gezellige bar van het hotel. Waar een bandje optrad. We zaten direct in de stemming! We genoten van een heerlijke nachtrust en hadden een super uitgebreid overheerlijk ontbijt.

Klaar om Havana te verkennen. Veel gebouwen, zoals het Capitool, staan in hun steigers. Je ziet dat er volop geïnvesteerd wordt om de oude gebouwen in hun glorie te herstellen. Na een wandeling door de Calle Obispo besloten we de stad verder te verkennen per koets. De kinderen mochten elk om buurt de paarden aansturen. We maakten leuke stops bij een overdekte markt, haalden een drankje in de Havana Club…

De volgende dag maakten we een wandeling langs de Malecon en snoven de sfeer op in de Callejon de Hamel. Wat was het warm! De terugrit maakten we dan ook in een taxi. We dineerden op een leuk adresje ‘l’Atelier’.

23 juli, tijd om onze huurauto op te halen. Om 7u30 vatten onze mannen post aan het verhuurlokaal. Rond 12u konden we eindelijk onze reis aanvatten. Uiteindelijk vertrokken we met een auto van een klasse hoger en één van een klasse lager. Ondertussen maakten we kennis met heel wat andere Belgen en Nederlanders die noodgedwongen aan het wachten waren naar hun huurwagen. De laatste maanden is de toestroom van toeristen groter dan de beschikbare wagens. We mochten in elk geval al van geluk spreken dat we een confirmatie hadden voor onze wagen, anderen verving het door hiervan minder goed.

De routebeschrijving die we van het lokale kantoor ontvingen was geweldig en loodste ons perfect de stad uit. Wat een ervaring de eerste kilometers op de “autostrade”. We konden onze ogen amper geloven, paard en kar, een fietser… alleen gebruikten ze de autostrade. 3 rijstroken waarover je steeds moest zigzaggen om de putten te ontwijken. Plots begon de motor van onze auto te sputteren, ging het rode licht “defect motorblok” aan. We knipperden met onze lichten naar onze medereisgenoten en zochten de “zijrijweg” op. Wat was het alternatief? Tja proberen Vinales te bereiken… we reden dan maar verder in hoger toerental om de motor niet te laten stilvallen en waren blij toen we onze Casa bereikten.

We verbleven 2 nachten in de Casa “Ridel Y Claribel”, fantastische mensen die ons joviaal ontvingen en ons hielpen met bellen om het probleem met onze auto op te lossen. Een verademing was het toen we daar een klein onweer kregen, de kinderen deden de regendans… We aten er de beste kreeft van heel ons verblijf. Deze was klaargemaakt met een verrukkelijk sausje. De volgende dag regelde Ridel een wandeling te paard, we bezochten een tabaksboer, stopten voor een drankje en gingen als afkoeling zwemmen in een meertje. Ik vroeg de gids of het OK was om te galopperen en dat vond Mona de max!

Onze reis ging verder richting Las Terrazas. Eerst bezochten we nog de grot van de Indiaan. Persoonlijk was de ecolodge van La Moka niet echt mijn ding. Ik vond het er donker, het zwembad was niet echt proper te noemen. 1 nachtje had hier voor mij volstaan. Pascal en Mona gingen voor de Canopy, deze duurde toch ruim 45 minuten. Ze kwamen boven onze hoofden aan het boothuis voorbij gezoefd. Leuk!

We bezochten ook de Banos en gingen er zwemmen.

De volgende dag reden we een goeie 4 uur naar Cienfuegos. Hotel La Union was een pareltje. Het zwembad was direct de trekpleister voor de kinderen. Vermits Jeroen graag wilde duiken besloten we te gaan kijken waar dit kon. Dit bleek kortbij het dolfinarium. Hij boekte zijn duikexcursie en wij maakten een afspraak om de volgende ochtend voor de show al te gaan zwemmen met de dolfijnen. Dit was één van de hoogtepunten van onze reis. Fantastisch!

’s Avonds maakten we nog een leuke stadswandeling.

De volgende dag trokken we richting Trinidad, waar we opnieuw voor een Casa kozen. Deze keer verbleven we mij Manuel van Casa El Patio. Ook hier was alles tiptop verzorgd en aten we heel lekker. Manuel regelde voor ons een salsa les. In de kleine woonkamer van de lerares gingen we met 7 aan de slag. Het zweet droop van ons af, ze was heel blij toen ook Pascal op het einde de pasjes beet had. Missie geslaagd.

Zoals jullie weten eindigde onze reis met een strandvakantie op Caya Santa Maria. We verbleven daar in Hotel Melia Caya Santa Maria. De kamers waren ruim en proper, een schitterend wit strand met blauw, groen water. Alleen liep het er ook vol met rijkere Cubanen die zich als boeren gedroegen. Het personeel deed er weinig aan. Het management ontkende de feiten niet maar zeiden er niks tegen te kunnen doen…. Tja uiteindelijk leek de beste keuze er ons over te zetten en te genieten van het mooie strand.

We hadden een lange, hobbelige rit terug naar Havana waar we onze laatste nacht in het mooie Hotel National doorbrachten.

Ondanks de paar tegenslagen zijn we blij deze reis gemaakt te hebben, het leert je relativeren, geen wifi, geen internet, terug in de tijd…

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Cuba.