Reisverslag familie op reis op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 7 jaar

Onze reis zit er helaas op en we hebben echt een heerlijke (erg warme) reis gehad. Allereerst wil ik jullie bedanken voor de ontzettend leuke verrassing op de verjaardag van Youri, een heerlijke grote taart. Echt top! Ook was alles heel goed geregeld, we werden op het vliegveld opgevangen door een hostess die ons enige info gaf en daarna werden we naar ons hotel gebracht.

Wat betreft de reis is alles voorspoedig verlopen. De locaties waar we geslapen hebben waren erg goed en ook het vervoer met busjes (2 keer geel taxi busje, andere keren luxere bus) was erg goed geregeld. De chauffeurs waren er altijd ruim voor het afgesproken tijdstip en spraken alleen Spaans op 2 na. Het nadeel is alleen dat je ter plekke toch nog veel geld kwijt bent voor een taxi als je op locatie naar andere plekken wil, maar heeft wel als voordeel dat je niet onderweg hoeft te zoeken etc. Wat ons bijvoorbeeld tegenviel was de taxiprijs van het hotel in Havana naar het oude gedeelte, dat is tussen de 8 en 10 cc elke keer per rit. Ook al pak je een taxi een paar straten verderop, dan nog willen ze niet onder die prijs zakken. Ok, we zijn dan ook wel steeds met 5 personen 😉

Het hotel in Havana was heel goed en ook Vinales beviel heel goed. Het hotel in Vinales had 4 bedden voor ons. Ze gaven aan dat dit zo gereserveerd was en ze ook geen extra bedden hadden. Dit is misschien voor jullie nog iets om bij andere boekingen in de gaten te houden, omdat de bedden weliswaar breder zijn dan een eenpersoonsbed, maar slapen met een kind van 11 naast je niet heel fijn is. Las Terrazas was een heel mooi hotel, alleen hadden we dit toch liever achterwege gelaten. Enerzijds omdat in het regenseizoen het niet toegestaan is om in de rivier en bij de watervallen te zwemmen en er dan niet zo heel veel te doen is behalve wandelen. Hoewel het hotel fantastisch is, is het zwembad echt geen aanrader. Het wordt bevolkt door lokalen, personeel ?? die veel alcohol drinken in het water en er weinig plek is om te zwemmen, met daarbij nog de loeiharde muziek. Een groot contrast met de rust gevendheid van het hotel.

Playa Larga staat kennelijk bekend om de agressieve muggen en geven cubanen zelf aan daar niet naartoe te gaan in deze periode. Echter ondanks de muggen hadden wij nog graag een nacht extra gezeten,  maar dan dichterbij de snorkel-/duikgebieden. We hadden het idee dat Giron handiger was geweest. Vanuit Playa Larga was het toch zo’n 15 a 20  minuten rijden naar de snorkelplekken. In Playa Larga zelf of directe omgeving waren geen echt mooie snorkelplekken. De casa was erg goed. Een zeer betrokken en vriendelijke eigenaar die alles voor ons deed. Dit was ook zo in de casa in Cienfuegos. Goede locatie, mooie casa en erg betrokken en vriendelijke eigenaar. Omdat we daar niet met de dolfijnen konden zwemmen, zijn we naar het strand gegaan. Als je niet met de dolfijnen kunt zwemmen, is 1 nacht ook wel voldoende in Cienfuegos. Trinidad was een mooie casa op goede locatie, maar hier waren wel wat haperingen, wc die niet doorspoelde en op 1 kamer geen warm water om te douchen. Trinidad was voor ons te lang, 1 nacht minder was prima geweest. We hebben er een tocht met de catamaran gemaakt. Dit is echt een aanrader. In Trinidad was er 1 catamaran met ongeveer 50 personen die naar een mooi eiland ging en bij het eiland in de buurt nog 45 minuten voor anker gaat om iedereen bij het koraal te laten snorkelen in schitterend helder water. In Varadero heb je wel 10 catamarans met heel veel mensen erop die naar een eiland gaan. Dus het is beter om dit in Trinidad te doen, dan in Varadero. Varadero vonden we echt een heerlijke afsluiting, prima hotel, leuk met de dolfijnen gezwommen. Hierover later meer.

Het viel ons op dat in de reisverslagen van 2016 staat dat: water krijgen lastig is, weinig mogelijkheden voor wifi zijn, pinnen niet kan en lunchmogelijkheden beperkt.
Water konden wij overal makkelijk krijgen, lunchen kon overal en lekker, ook veel mogelijkheden voor wifi (ook in hotels) en wifi pasjes in hotels te krijgen. Pinnen is mogelijk in Havanna,Trinidad en Varadero. Soms even zoeken naar een automaat maar ze zijn er zeker. In de overige plaatsen hebben wij er niet naar gekeken.

Een aanrader is het dolfijnenzwemmen in Varadero, maar in Cienfuegos is het goedkoper. Er zijn drie mogelijkheden om met dolfijnen te zwemmen in Varadero:
1.     In dolfinarium (schijnt niet leuk te zijn)
2.     Een (dag)tocht met een catamaran en naar kunstjes kijken van dolfijnen in een bassin op zee (schijnt ook niet leuk te zijn)
3.     Met een speedboot naar het bassin en echt zwemmen met de dolfijnen (trip van 3 tot 4 uur). Dit hebben wij gedaan en dit was erg leuk en ook de boottocht. Wat alleen opvalt is dat het niet aangeboden wordt in het hotel, alleen de eerste twee varianten worden aangeboden. Omdat wij op tripadvisor hadden gelezen dat er een mogelijkheid was, zijn we diverse malen gaan informeren en uiteindelijk gaven ze toe dat ook deze excursie er is en geregeld kan worden.

Nog een tip: geld wisselen hoeft niet gelijk op het vliegveld. In hotel Capri in Havanna hanteren ze dezelfde wisselkoers en ook kun je daar makkelijk wifi kaarten kopen, het voordeel is dat je geen wachtrij hebt!! Prijzen van Wifi kaarten variëren van 1,50 tot 2,50 CUC per uur.

Nogmaals dank voor de organisatie.

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Cuba.