Reisverslag familie op reis op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 4 jaar

We zijn ondertussen al weer een goede maand terug in Nederland maar wat hebben we genoten van Cuba! Alles was netjes geregeld en wat is het een mooi en bijzonder land: prachtige natuur, mooie koloniale steden, heerlijke stranden en vriendelijke bevolking. Echt een reis terug in de tijd.

We hebben een rondreis gemaakt door het westelijk gedeelte van het eiland. We zijn gestart in Havana: wat een prachtige stad met alle oude auto’s, fort met mooi uitzicht op de malecon en de sfeervolle oude binnenstad. Hotel Nacional is een heerlijke uitvalsbasis met een lekker zwembad. Niet zo centraal gelegen dus wel steeds met een taxi(eitje) op weg en ‘s middags genieten bij het hotel.

Na Havana het binnenland in: Vinales, Maria la Gorda en Las Terrazas. Wat een prachtig gebied. Vinales kent echt een bijzondere natuur. Prachtige tabaksvelden, bergen en grotten. En Hotel Los Jazmines is echt een aanrader. Top plek, heerlijk zwembad, goede restaurants op loopafstand en briljant uitzicht. In het weekend inderdaad ook veel locals die het zwembad bezoeken en veel muziek maar dat is een beetje Cuba eigen. En onze dochter vond de roze kleur geweldig 🙂 Maria la Gorda kent weer een prachtig natuurgebied (waar we het kleinste vogeltje ter wereld, de zunzuncito, hebben gespot), heerlijk strand en een leuk duikgebied (en overnacht in een leuk houten huisje). Van juli-september ook het gebied waar schildpadden nestelen. En Las Terrasas is ook weer zo’n mooi gebied. Hotel La Moka is een mooie uitvalsbasis voor heerlijke wandelingen en zwemmen tussen de watervallen.

Daarna door naar de zuidkust in het midden van Cuba: Playa Larga, Cienfuegos en Trinidad. Playa Larga kent een mooi natuurgebied met flamingo’s en een krokodillenfarm. Cienfuegos is een prachtige stad en Trinidad is echt een pareltje! Echt een koloniale stad waar de tijd stil heeft gestaan. Je blijft hier foto’s maken. De hotels in dit gebied zijn wat minder, maar in Cienfuegos zaten we in een casa particulares (hostel la lolita). Een aanrader; vriendelijk, schoon, gezellig en centraal gelegen. En dan als afsluiting naar de noordkust: Varadero. Sol Sirenas zelf is erg gedateerd maar wat een heerlijk zwembad en strand om nog een paar dagen bij te komen. Leuke aanrader is ook een wandeling door het Varahicacos Ecological Reserve.

Het eten is ons erg meegevallen doordat we voordat we met vakantie gingen op tripadvisor per stad een aantal restaurants hadden uitgekozen. Zo kwamen we bij lekkere en leuke restaurantjes uit! En voor het binnenland is een voorraadje liga/ontbijtkoek/ed ook geen overbodige luxe. Geen supermarkt gevonden waar ze flessen water verkochten maar gelukkig wel bij restaurants. En jullie tip voor een offline navigatie tool werkte perfect. Wij hebben pocket earth gebruikt op de iPhone. We reden foutloos van bestemming naar bestemming. En zelfs tankstations werden aangegeven. Rondreis Cuba, echt een aanrader dus, ook met kleine kinderen.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Cuba.