Reisverslag familie op reis op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 16 en 14 jaar

We hebben een goede vlucht gehad en van een jetlag hebben we gelukkig niet veel last.
We hebben allemaal genoten van het sfeervolle Cuba. De vluchten zijn goed verlopen, enkel de overstaptijd was een beetje nipt aan gezien onze eerste vlucht naar Zurich een beetje vertraging had. Maar ze hadden ons verzekerd dat we de connectie zouden halen aangezien ze wachten.
Het was een fijne afwisseling tussen hotels en casa’s. Onze voorkeur gaat naar casa’s omdat we daar altijd heel goed en persoonlijk ontvangen werden.
Hotel Sevilla: goed hotel, kamers beetje vergane glorie, maar dit past echt bij Cuba,  bediening bij ontbijt onvriendelijk ( staatshotel); was eerste kennismaking met ontevreden werkende Cubanen. Leuk zwembad.
Casa in Vinales: ruime propere kamers, kitch op en top.( weerom het echte Cuba bij de mensen zelf, vonden we leuk) Goed ontvangen, lekker ontbijt en ze regelden het paardrijden en bezoek aan tabaksboer voor ons voor de volgende ochtend.
Hotel Moka: mooi hotel, mooi en rustig gelegen, badkamers met zicht op natuur, heerlijk ontbijt!!!
Casa buenavista in Cienfuegos: heel tof ingericht, stijlvol, lekker ontbijt en een heel goede ontvangst, heel vriendelijk. Hielpen ons ook met onze pech auto.
Casa cafe Tutti: mooie moderne kamers, alle comfort en alweer lekker ontbijt. Wel een minder persoonlijke ontvangst.
Hetgeen de kinderen (14 en 17) het leukst vonden, was:
  • uitstap met boot naar Cayo Iguana en het snorkelen
  • zwemmen met dolfijnen
  • dagje Varadero strand
  • sigaar roken bij tabaksboer 😉( Emiel)
Aanraders om te eten zijn de paladares, beetje buiten de toeristische plaatsen, daar hebben we altijd het best gegeten.
Een goede tip om te navigeren is via MAPS.ME thuis de kaart van Cuba downloaden. Dit is gratis en heeft ons enorm goed geholpen om de weg te vinden want van de aanwijzingen moet je het niet hebben in Cuba. Dit werkt offline. 
In Cuba is af en toe eens iets ‘op’. Zo was er in geen enkele winkel op weg naar vinales en in Vinalis zelf geen water te vinden. Ook de benzine was daar op.
Dus tip: maak dat je steeds voldoende water tijdig koopt en regelmatig bijtanken als je de mogelijkheid krijgt. Betalen met visa of mastercard lukt ook meestal niet, dus best maken dat je steeds voldoende cash bij hebt.
Wij hebben vooral genoten van de sfeer, muziek overal, van het lekker eten bij de paladares, van de toffe ontvangst in de casa’s, van de oude koloniale huizen, oldtimers, paard en kar op de baan, mooie stranden , mooie groene natuur en mojito.s natuurlijk. Soms deed Cuba ons aan Afrika denken, het is echt nog een ontwikkelingsland. We waren verbaasd toen we een supermarkt binnen gingen en beseften dat ze er bijna niets hebben.