Reisverslag familie op reis door Zuid-Afrika en Dubai

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 15 en 13 jaar

We hebben een geweldige tijd gehad! Vooral Kaapstad was echt fantastisch. Met als highlight toch wel het bezoek aan de township, waarbij we een exclusieve rondleiding kregen van 1 van de bewoners (we waren de enigen die dag, vandaar…) en er heel veel verteld werd over het leven daar nu en vroeger. Enorm interessant en heel mooi om ook die kant van Kaapstad te zien. Ook de safari en het Aquila resort vonden we geweldig. Al is het inderdaad wel voelbaar dat het een ander soort safari is dan bijvoorbeeld in Krugerpark. Leuk als 1e keer, maar het smaakte absoluut naar meer en een ‘echte’ safari staat zeker op ons wensenlijstje.

Natuurlijk verder de bekende highlights gedaan als de Tafelberg. Het was de hele week prachtig weer (gemiddeld iets boven de 20 graden en zonnig) dus de berg op was geen probleem. Wel was de rij echt enorm. Handig om toekomstige bezoekers van Kaapstad te adviseren eventueel online van te voren tickets te bestellen, dat scheelt zo een uur tot twee uur wachten 🙂 (nu moesten we eerst in de rij voor de kaartjes en daarna weer achteraan aansluiten voor de rij voor de kabelbaan). Eenmaal boven was de rij snel vergeten. Wauw, wat een uitzicht!

V&A Waterfront, Camps Bay, Cape Point, met tussenstops in Houtbay (zeeleeuwen in de haven), Kalkbay (heerlijk geluncht), natuurlijk de Chapmans Peak Drive. Op de terugweg van Aquila hebben we een stop gemaakt in Franschhoek, we hebben natuurlijk Bo-Kaap bezocht (wat klein, je bent er zo door, grappig dat dat zo’n Kaapstad highlight is terwijl het in feite slechts een paar straatjes zijn:-) en Kloofstreet, Breestreet en Longstreet doorgereden/gewandeld. Moet zeggen dat we die buurt niet echt indrukwekkend vonden. Top om een hapje te eten voor lunch of diner (Mama Africa, leuk!! en de Bombay Bicycle Club, geweldig) maar als straten verder niet heel speciaal. We hebben van te voren volop tips verzameld voor goeie eetadresjes en daar flink gebruik van gemaakt. Wat is de keuken ongelooflijk goed in Kaapstad én betaalbaar. Dat was wel anders in Dubai, waar we het eten maar middelmatig en zwaar overprised vonden 🙂 In Kaapstad enorm genoten dus van al dat fantastische eten. Onder meer bij de Pot Luck Club in Old Biscuit Mill. Reserveren een must, maar een absolute aanrader, ook met (jonge) kinderen. Vincent is 13 en een kritische eter, maar ook hij heeft van elke hap genoten daar (sterrenniveau, maar goed betaalbaar). Hetzelfde geldt voor Chefs Warehouse, waar we ook fantastisch gegeten hebben en wat net zozeer toegankelijk is voor kinderen (bovendien serveren ze ook een vers gemaakte pizza….) Ook genoten van de strandclubs. Shimmy, wat er chic uitziet, maar juist enorm kindvriendelijk is, mét zwembad! En Grand Africa Beach & Café, waar je fantastisch aan zee zit, voetjes in het zand, aan een tafeltje of op heerlijke loungebanken. Prachtig uitzicht, we zagen zelfs een dolfijn (een paar seconden maar helaas, toen ging ie kopje onder en kwam niet meer terug).

Het guesthouse is goed bevallen. Lieve mensen, het zag er gezellig en huiselijk uit en de kamers waren netjes en comfortabel. De eerste avond moesten we even wennen aan het feit dat er niemand aanwezig is. Dan ben je echt op jezelf en kun je met de huistelefoon iemand bellen als er wat zou zijn, maar wij kregen vaker geen dan wel gehoor, dus zijn we zelf maar taxi’s gaan bellen e.d. Wat geen enkel probleem was, maar voor mensen die het prettig vinden 24/7 iemand beschikbaar te hebben, is het misschien geen ideale locatie, aangezien het na een uur of 19.30/20.00 uur ‘leeg’ was. Voor ons wat dit echter geen enkel probleem. We hebben s’ avonds steeds een taxi genomen als we ergens heen gingen, op advies van bekenden die vaker geweest zijn in Kaapstad. Maar de laatste avonden hebben we onze eigen auto meegenomen. We hebben ons namelijk echt geen moment onveilig gevoeld. Dat was op voorhand een kleine ‘angst’ van mij: hoe onveilig is het als moeder alleen met twee (grote) kinderen? Maar we hebben ons dus geen enkele keer onprettig of ongemakkelijk gevoeld. Oké, tijdens het rijden hadden we de autodeuren op slot, maar dat was vooral omdat ons dat werd aangeraden, niet omdat we bang waren dat iemand de deur zou openrukken. Het aantal daklozen en bedelaars is ontelbaar in Kaapstad. `Ze komen naar je auto toe als je stilstaat voor het stoplicht. De eerste dagen bleven we strak voor ons uitkijken, maar na een paar dagen bewaarde ik de tien rand briefjes en deed ik probleemloos het raam open om wat te geven.

De highlights van Kaapstad? Ik denk dat onze top drie de township toer, de safari en – in z’n algemeenheid – het overheerlijke eten is.

En dan Dubai. De combinatie was ideaal, aangezien je toch al een tussenstop maakt daar. De heenweg betekende daardoor een extra lange reis, maar op zich prima te doen. Terug is het juist prettig, omdat je vanaf Dubai naar Amsterdam nog ‘maar’ 6,5 uur hoeft. Het Hilton Dubai Creek was een prima hotel, comfortabele kamers, prettig. Wel vervelend dat het zwembad de eerste dagen dicht was vanwege problemen. We konden gebruik maken van een zwembad bij een ander hotel, maar dan was je afhankelijk van de shuttle bus die ook naar het strand ging van het Hilton Jumeirah en die ging maar 2x per dag (strand zelfs maar 1 keer). De laatste dag zijn we wel het zwembad in geweest, toen waren ze wel bezig en was een deel van het terras afgezet maar konden we gewoon zwemmen. We zijn na aankomst (Kaapstad tijd half 5, dus we waren wel moe;-) vrij snel met een taxi naar het strand gegaan. Als ik van te voren had geweten dat dit best een eind rijden is (bijna 45 minuten) en dat een taxi ritje enkele reis 100 VAR (ca. 25 euro) kost, dan had ik waarschijnlijk liever wat meer betaald en toch het Hilton hotel aan het strand gekozen. Dat had een hoop taxigeld bespaard. De locatie van Hilton Dubai Creek is namelijk niet ideaal. Je hebt de oude stad relatief dichtbij, maar met 43 graden (en een warme wind) is het toch geen pretje hier rond te lopen, zeker niet met kinderen, die na 10 minuten al riepen dat ze het gezien hadden en naar het strand wilden 🙂 En je zit vrij ver van het strand en bijvoorbeeld de Dubai Mall. Wij hebben dus veel gebruik gemaakt van de taxi. Het strand bij Hilton Jumeirah Beach was geweldig!!! Echt genoten, heerlijk op een stoeltje in de branding zitten (het water is keihard nodig om niet oververhit te raken….). Lunchen kon op meerdere plekken bij het Hilton: wel (te!) duur en geen topkwaliteit, Een glas wijn kost 13 euro en is net zo smakelijk als een glas azijn. Hahaha, dat was even schakelen na Kaapstad. Het zeewater voelde zo warm als een bad, maar bood toch afkoeling. Echt heerlijk. En het blijft een bijzonder plaatje, met al die hoogbouw erachter. De Dubai Mall is een attractie op zich. Net als de fonteinen. Leuk om gezien te hebben. Wat we in Dubai echter het meest geweldig vonden was de dessert toer! Vooral het quad rijden in de woestijn (niet goedkoop, 150 VAR p.p. voor een klein half uurtje) vonden de jongens echt het absolute hoogtepunt. Zelf vond ik het dune bashing, en dan vooral het moment dat je uit de auto stapt en om je heen kijkend niets anders ziet dan kilometers rood zand….. echt wonderbaarlijk en zooo mooi! Overigens moest de chauffeur onderweg wel een keer stoppen, nota bene voor mij, omdat ik wagenziek werd. De anderen zaten daar ook tegenaan, want het is echt hobbelen en stuiteren, maar ondanks dat momentje ziek zijn vond ik het een fantastische ervaring. Het kamp in de woestijn met entertainment en de bbq was leuk, maar (logisch) erg toeristisch. Prima als afsluiter van een paar dagen Dubai.

Alles bij elkaar hebben we een geweldige tijd gehad. Zeker naar Kaapstad wil ik dolgraag nog eens terug. Maar eerst weer sparen voor een volgende reis om weer nieuwe plekken te ontdekken. Hoog op het lijstje: Cuba! Liefst ook weer in combinatie met een ander land (via een stop-over bijvoorbeeld, al heb ik geen idee waar dat dan zou kunnen zijn > hou me aanbevolen voor tips 😉
Tijdens onze reis door Thailand hadden we een heel vol programma met elke dag een planning, dat was nu niet zo en dat is ons heel goed bevallen. Zelf de tijd indelen, met een paar geplande elementen, dat voelde voor ons alle drie plezierig. Zeker Vincent, die wat minder avontuurlijk aangelegd is dan z’n broer Thomas en mijzelf, vond een wat rustiger tempo en het ondernemen van activiteiten vanuit 1 locatie prettiger dan elke paar dagen moeten wisselen van plek. Goed te weten voor een volgende reis dus.

Dank voor jullie adviezen en organisatie voor onze reis naar Kaapstad/Dubai. We zijn weer thuis met hele mooie herinneringen op zak.

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Dubai en onze kindvriendelijke reizen naar Zuid-Afrika.