Vakantie Griekenland: vijf tips van Ilona

Je gunt je kind toch de wereld!

Vakantie Griekenland: vijf tips van Ilona

Griekenland is al jaren een populaire bestemming onder gezinnen. En dat is niet zo gek, want u vindt hier prachtige stranden, charmante dorpjes, oude culturele schatten, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Plekken als Kreta, Rhodos en Kos kent iedereen, maar zijn er nog andere plekken in Griekenland waar u samen met de kinderen kunt genieten van alles wat deze zonnige bestemming te bieden heeft? Jazeker! Gezinsreizenexpert Ilona, al jaren fan van Griekenland, deelt vijf tips voor uw vakantie naar Griekenland.

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Land: Griekenland
Datum: 10 januari 2023
Café in Athene

Tip 1 voor uw vakantie naar Griekenland: Athene

Mijn eerste tip voor uw vakantie naar Griekenland? Athene, natuurlijk! Deze stad mag niet worden overgeslagen wanneer u Griekenland met kinderen gaat ontdekken. Het is een stad vol tegenstellingen; prachtige oude gebouwen wisselen moderne hoogbouw af. Stap in de ochtend samen met een Nederlandse gids op de fiets om een goede eerste indruk te krijgen van de stad. U ziet dan niet alleen de bekende locaties, maar ook minder voor de hand liggende wijken.

Ga daarna lunchen in de wijk Plaka, hier kunt u heerlijk dwalen door de straatjes met de vele winkels en restaurants.  Loop vervolgens via de voet van de Acropolis naar de wijk Anafiotika, die qua sfeer doet denken aan een van de vele Griekse eilanden.

Voor het diner raad ik de wijk Psiri aan. Deze wijk is enorm in opkomst en u vindt er veel gezelligheid én het leukste toetjesrestaurant van de hele stad: Cafe Little Kook. Overigens is niet alleen de menukaart fantastisch, in de hele straat (die bont is versierd in een thema) kijkt u uw ogen uit. Met een beetje geluk is zelfs de troon vrij, zodat u samen met de kinderen op een bijzondere plek kunt genieten van een lekker toetje.

Tip 2 voor Griekenland: rotskloosters van Meteora

U heeft de foto’s van deze kloosters. hoog gelegen op de top van een steile rots, vast weleens gezien. Het lijkt haast onmogelijk om er te komen, maar dat is het niet! Ooit stonden hier 24 kloosters, maar vandaag de dag zijn er nog zes te bezoeken.

In de negende eeuw werden de rotsen beklommen door kluizenaars die rust en een eigen plek zochten. Deze omgeving was perfect, omdat de rotsen alleen toegankelijk waren door er naar toe te klimmen. Twee eeuwen later trokken er ook monniken naar het gebied. Via houten ladders en netten werden bouwmaterialen naar boven gehesen en stichtten zijn hun kloosters. In de eeuwen die volgden raakte het in verval en gingen er kloosters verloren.

Na een renovatie zijn de overgebleven kloosters (gedeeltelijk) opengesteld voor publiek en zij trekken dagelijks vele bezoekers van over de gehele wereld. Beklim samen met de kinderen de treden en geniet van het prachtige uitzicht. Zijn u en de kinderen actief ingesteld? Huur dan een fiets en ontdek deze omgeving op een typisch Nederlandse manier (maar dan zonder de vlakke polderwegen 😉 ).

Kloosters van Meteora
Tinos

Tip 3 voor uw vakantie naar Griekenland: Tinos

Griekenland heeft vele eilanden en elk eiland heeft iets bijzonders. Zelf ben ik erg gecharmeerd van Tinos. Dit eiland gelegen in de Cycladen deel ik graag als tip voor uw vakantie naar Griekenland. Het is voor veel gezinnen een vrij onbekend eiland, maar voor veel Grieken een heilige plek. Hier beleeft u de authentieke eilandervaring. U vindt er schitterende en rustige stranden, een mooi binnenland met charmante dorpjes zoals Volax (waar luiken en deuren zijn beschilderd met gedichten van beroemde kunstenaars) en de Panagia Evangelistria kerk (een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Griekenland).

Ga samen met de kinderen in de haven op zoek naar Marcos de Pelikaan die altijd wel ergens een visje probeert te bietsen en ga na zonsondergang met uw kleine wereldreizigers naar de speeltuin bij de nieuwe haven, waar eilandbewoners en vakantiegangers gezellig samenkomen. In het centrum kunt u niet om Halaris heen. Deze ijs- en chocoladewinkel heeft de lekkerste zoetigheden van heel het eiland. Kortom Tinos is een heerlijk vakantie-eiland met cultuur en natuur, zonder dat u platgelopen wordt door de massa.

Tip 4 voor uw vakantie naar Griekenland: de Vikoskloof

Gaat u graag van de gebaande paden? Dan valt mijn volgende tip voor uw vakantie naar Griekenland vast in de smaak. Dit is namelijk de Vikoskloof, een onbekend, maar geweldig natuurgebied in het noorden van Griekenland. Even wat cijfers op een rij; deze kloof is 20 kilometer lang, op het breedste punt 30 meter breed en op z’n diepst maar liefst 1600 meter diep! En daarmee is het een van de diepste kloven ter wereld.

De beste manier om van de omgeving te genieten is om een wandeling te maken. Dit is met name goed te doen in het voor- en najaar, in de zomer is het hier te warm voor. In de omgeving zijn diverse routes die uw gezin naar dorpjes, watervallen en stenen bruggen brengen. De routes variëren van makkelijk tot uitdagend; zo is er voor ieder gezin iets te vinden. Mijn tip? Ga na een wandeling naar de Papingo Rock Pools, om even lekker af te koelen!

Ook als uw gezin niet van wandelen houdt is er genoeg te beleven. Bezoek bijvoorbeeld oude dorpjes zoals Zagoria en Monodreni en geniet van het uitzicht bij een van de vele viewpoints.

Uitzicht in de Vikoskloof
Wandelen bij de watervallen

Tip 5 voor uw vakantie naar Griekenland: Messenië

Klink Messenië onbekend? Dat is niet gek hoor. Messenië is een streek die ligt in het zuidwesten van de Peloponnesos en het biedt voor iedereen in het gezin wel iets. Strandliefhebbers moeten zeker naar het strand van Voidokilia, want dit strand heeft de vorm van een perfecte halve cirkel. Liefhebbers van cultuur kunnen naar een van de vele oude kasteelruïnes zoals Pylos, Methoni en Koroni. Mijn favoriete burcht is die van Methoni. In het voorjaar staat het hier vol met kleurrijke bloemen en het uitzicht vanaf de oude kasteelmuren op de Middellandse Zee is prachtig. Dwaal hier samen met de kinderen rond en luidt de klok van de kerk!

Voor actieve gezinnen is een bezoek aan de Poliminio-watervallen erg leuk. In de zomer is het heerlijk afkoelen in het helderblauwe water. Ook is het mogelijk om een wandeling langs de rivier te maken. U klimt en klautert dan via rotsen omhoog tot aan de hoogste waterval. Ga wel vroeg op de dag, het kan hier erg druk zijn in de zomer.

Enthousiast geworden door mijn tips voor Griekenland?

Natuurlijk is er nog veel meer moois in Griekenland te zien en te beleven. Zoals bijvoorbeeld het oude Olympia en Delphi, het gezellige eiland Naxos, de bijzondere vuurtoren op het eiland Andros en het sfeervolle Monemvasia. Heeft u door mijn tips voor een vakantie naar Griekenland ook zo’n zin gekregen om uw familiereis te plannen? Neem contact met ons op en samen met onze gezinsreizenexperts stellen we uw vakantie naar Griekenland samen.

Monemvasia

Onze vakanties naar Griekenland