Reisverslag familie op reis op Bali

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 13 en 11 jaar

Hierbij het verslag van onze reis naar Bali. De lange vlucht viel goed mee, mede dankzij de persoonlijke Tv-toestelletjes op het vliegtuig, waarbij we de nieuwste films konden bekijken, spelletjes spelen en muziek beluisteren! Bij aankomst in Bali moesten we even aanschuiven om voorbij immigratie te geraken. Een van onze koffers bleek nog in Amsterdam te staan, maar gelukkig zat ons zwemgerief in de koffer die al was toegekomen! Na 2 dagen is onze andere koffer gelukkig ook toegekomen en naar ons hotel gebracht.

Sanur

We vonden onze transfer van Asia Travel vlot en hij bracht ons naar ons eerste hotel: Mercure Resort in Sanur. We hadden 2 ruime kamers boven elkaar. We vonden dit hotel achteraf gezien het beste, mede dankzij de ligging vlakbij zee, het mooie zwembad, de pingpongtafel en de koffiemachine van Illy die ons elke ochtend voorzag van lekkere koffie. In Sanur hebben we de eerste dagen vooral gerelaxed aan het zwembad (en ’s nachts in de bar gaan supporteren voor de Rode Duivels op het WK!). 1x zijn we gaan jetskiën. We zijn ook een dag naar het Waterbom park geweest in Kuta. Dit is een aanrader als je van waterattracties houdt. De kinderen en ook wij vonden het heel leuk. Gelukkig was het niet te druk, waardoor we voor de meeste attracties niet lang moesten aanschuiven.

Candidasa

Na 4 nachten Sanur vertrokken we met gids Tri richting Candidasa. De eerste stop (op voorstel van haar) was gaan kijken naar een lokale dansshow. Bij aankomst bleek dit 100.000 IDR te kosten per persoon, en we vonden dit veel geld, maar stonden voor een voldongen feit en konden niet anders dan betalen. Tri had ons dit niet vooraf gezegd, dus we hebben nadien met haar besproken dat als ze extra voorstellen doet buiten het programma om, ze ons duidelijk moet aangeven hoeveel dit zal kosten. Dit begreep ze, en heeft ze vanaf dan ook gedaan. De dansshow zelf was duidelijk voor toeristen en vonden we een tegenvaller. De volgende stop was de Goa Lawah tempel met vleermuizen waar wij voor de locals als Westerlingen blijkbaar ook een attractie waren.. iedereen wou met ons op de foto  De tempel zelf was mooi, hoewel Wout gehoopt had dat hij ook in de grot met de vleermuizen zou mogen. Er was een ceremonie bezig en Tri gaf goede uitleg. Nadien gingen we nog langs Celuk, de zilverstad, en Tenganan, het oudste traditionele dorp op het eiland. Dat viel tegen, want zo traditioneel als omschreven in het reisprogramma, zijn ze daar blijkbaar niet meer… het commerciële aspect is ook hier duidelijk zichtbaar, en toen de locale gids ons naar zijn huis bracht en hij en zijn vrouw probeerden om ons vanalles te verkopen, was voor ons de lol ervan af.

Puri Bagus Resort in Candidasa was erg mooi en de kamers schitterend, inclusief douche in openlucht! We hadden er al snel kennis gemaakt (via de badmeester) met een visser en hadden een afspraak om te gaan snorkelen. Het was onze eerste snorkelervaring in Bali en die veel goed mee. Er waren vele kleurrijke vissen en mooie koralen te bewonderen. In Candidasa zijn we maar 2 dagen gebleven, maar dat vonden we achteraf gezien niet zo erg. Buiten het resort was er weinig te bleven, en werd je geconfronteerd met de armoede van Bali.

Lovina

De volgende stop was Lovina. Onderweg zijn we gestopt aan het waterpaleis Tirta Gangga waar we oa de vissen konden eten geven. Nona vond dit heel tof. Tri had voorgesteld om ook nog te stoppen aan een kruidentuin waar ze oa Luwak koffie teelden. Dit was een leuke ervaring, en we konden achteraf ook van vele soorten thee en koffie proeven. Uiteraard was er nadien een winkeltje waar we alles konden kopen, maar omdat we de thee en koffies lekker vonden, vonden we het niet zo erg. Daarna gingen we naar de moedertempel van Bali, Pura Besakih. Er waren die dag vele ceremonies dus we hadden geluk. Jammer genoeg werden we ook geconfronteerd met vele (kind)verkopers, die opvallend goed Nederlands spraken om hun spulletjes te promoten! In Kintamani hadden we een prachtig uitzicht over het kratermeer en Mount Batur. Daar hebben we dan ook onze late lunch genoten en dat was een mindere ervaring. We werden met ons gezin gedropt in een lege refter met een banket dat voor de helft al koud was (gezien het al wat later in de middag was). Vermoedelijk had onze gids daar ook een klein percentje. Nu deze ervaring was zeker geen domper om de dag slecht te eindigen, het was alleen wat vreemd en lastig. Nadien moesten we nog meer dan 2u rijden naar Lovina (en het was al vrij laat), dus we hebben in overleg met Tri de Beji tempel niet meer bezocht. Hotel Aneka Lovina vonden we het minste van de hotels waar we verbleven hebben. De kamers waren ok, maar de kamerdeuren deden ons meer denken aan het sprookjesland in de Efteling dan aan Bali. Een hangslot moest onze bezittingen beschermen… niet echt veilig. Het ontbijt was in vergelijking met de vorige hotels erg matig, en het restaurant nodigde niet echt uit om lang te blijven zitten. Gelukkig was er vlakbij restaurant Starlight, waar we ’s avonds gingen eten. Aan het privé-strand van het hotel werden we uiteraard weer langs alle kanten aangeklampt om vanalles te kopen… Het dolfijnen spotten was vooral massa-toerisme: erg vroeg opstaan, en we waren duidelijk niet alleen! De zonsopgang was de moeite, en we hebben geluk gehad dat we dolfijnen hebben gezien vlakbij onze boot. In Lovina zijn we ook naar de warmwaterbronnen geweest van Banjar, maar dit was geen aanrader… hoewel Wout het geweldig vond, vonden wij het vooral vies… het was zondag en het bad zat erg vol, en zag er niet zo proper uit. Via een duikschool in Lovina zijn we 1 dag gaan snorkelen op Menjangan eiland. Dit was ook een mooie trip, en het was tof om met andere reizigers verhalen uit te wisselen over Bali. Het eiland was jammer genoeg niet overal even proper. Het zou geen kwaad kunnen als ze overal in Bali wat meer vuilnisbakken zouden plaatsen, zodat locals en toeristen hun afval niet op de grond blijven gooien.

Ubud

Op weg naar Ubud stopten we bij de Gitgit watervallen en de Ulun Danu tempel aan het water. Nadien zijn we naar het Treetop Adventure Park geweest. Dit was een zeer toffe belevenis, hoewel wij er spierpijn en blauwe plekken aan over hebben gehouden! In Ubud verbleven we bij een hogere kastenfamilie, in de Gunung Merta bungalows. Het uitzicht vanaf ons terras was indrukwekkend! We hadden een mooie kamer, met hemelbed en muskietennet. Dit was een fantastische ervaring! Wout en Nona hebben mee offermandjes gemaakt, en Nona heeft van de ‘pater familias’ geleerd om Nasi Goreng en Gado Gado te koken. Wout en Nona hebben kunnen spelen met de kindjes van de familie, en er was ook een mooi zwembad waarin we ons af en toe konden verfrissen. Het was er erg rustig en de familie was heel vriendelijk en behulpzaam. Ubud zelf vonden we ook heel tof. We zijn er uiteraard naar Monkey Forest geweest. Verder zijn we met Bali Adventures gaan raften en ’s avonds naar het olifantenpark geweest. ’s Anderendaags zijn we met Bali Adventures ook gaan fietsen vanaf Kintamani, maar dat viel een beetje tegen, omdat we in groep moesten fietsen, en dit voor ons veel te traag ging (we moesten meer aan onze remmen trekken dan trappen). Er werd ook regelmatig gestopt om o.a. rijstvelden en een lokale familie te bezoeken, maar omdat wij al veel gezien hadden van Bali, sloeg dit toch wat tegen. We hadden gedacht dat er meer gefietst zou worden. Het leuke was wel dat de fietstocht eindigde in het olifantenpark, zodat we dit ook nog eens overdag konden bekijken. We hebben ook lolly’s kunnen uitdelen aan kinderen van de buurt, en het was fijn om te zien hoe verrast ze waren.

Jimbaran

Onze laatste stop was het Puri Bambu hotel in Jimbaran. We zijn een dag naar Kuta geweest en zijn er o.a. gaan bodyboarden en shoppen. 1 dag zijn we naar Karma Beach geweest, omschreven als 1 van de 10 mooiste stranden van Bali. Prachtig uitzicht, en inderdaad heel mooi strand en azuurblauw water waarin we konden snorkelen en kayakken! In Jimbaran waren de golven geweldig en daar hebben we heel wat uren gespeeld in zee. Uiteraard moesten we in Jimbaran minstens 1x verse vis gaan eten op het strand, en hier hadden we het geluk dat we met een Indonesische vriend konden gaan eten, die voor ons allerlei lekkernijen heeft uitgekozen. Er waren ook veel wilde honden op zoek naar eten op het strand van Jimbaran, dus hebben we hondenvoer gekocht en zijn we de dag van vertrek nog snel wat honden eten gaan geven.

Na 4 dagen Jimbaran was het tijd om terug naar huis te vliegen. Het was onze eerste verre reis, maar alles was prima geregeld. Het was een geweldige vakantie waar we met veel plezier aan terug denken!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Indonesië.