Reisverslag familie op reis door Indonesië

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 16 en 20 jaar

Palembang

Gids Jeffrey Barlian prima gids, sprak goed Engels en zeer doortastend. Hij bood ons een leuk programma aan in Palembang, varen op de Musi, bezoek museum Balaputraweda en bezoek grote panelen van de Koran. We kregen ook nog een rondleiding door centrum Palembang met de oude koloniale gebouwen. Het bezoek aan Tebenan Rubberplantage waar mijn vader 2 jaar verbleef, was zeer emotioneel. Dankzij de doortastendheid van Jeffrey en de hulp van het personeel op de rubberplantage hebben wij het huisje van mijn vader gevonden.

Noord-Sumatra

De rit naar Tangkaham ging langs veel palmolieplantages, laatste stuk over zeer hobbelige weg. Tangkahan is erg leuk. Te bereiken met een mooie hangbrug. Prachtige tuin, erg klam qua temperatuur. Aapjes klimmen dan over een touw de rivier over. Olifanten wassen is een beetje circusattractie maar wel heel leuk. De beesten worden goed behandeld. Leuk om te wassen en eten te geven. Tuben over rustige rivier in prachtige idyllische omgeving. Kon met lunch bij een rustiek waterval.

Naar Bukit Lawang met zeer oude jeep, zonder airco.

Over een zeer hobbelige weg ca. 2,5 uur rijden. Onderweg gestopt bij restaurantje waar je zelf de kokosnoot uit de boom kon snijden met een lange stok met mes eraan. Wij waren in het weekend in Bukit Lawang heel veel locals waren aan het picknicken langs de rivier was erg leuk om te zien. ’s Middags met de gids Edy een wandeling gemaakt naar de vleermuizengrot. Erg leuke wandeling, echter wel een geklauter om in de grot te komen. De trekking (naar de Orang Oetans)  zou 3 uur duren, na gesprek met de gids uit Bukit Lawang hebben we 3 uur bijgeboekt. Het was een behoorlijke zware trekking maar wel 7 orang oetans gezien. Jungle is mooi, onderweg kregen we nog fruit. Einde van de tocht heerlijke lunch langs de rivier. Daarna per tube naar Bukit Lawang terug. Erge leuke dag. Je kan overigens heerlijk eten in de Ecolodge.
Bukit Lawang zelf is een leuke plek. Wel behoorlijk toeristisch.

Naar Brastagi

Inmiddels was Seito de chauffeur weer gearriveerd. In Medan een bijzondere kerk bezocht (was leuk) . In Brastagi zouden we de Pagode bezoeken. Dat ging helaas niet omdat de vulkaan Sinabung as gespuugd had.

Op weg naar Tobameer

Naar uitzichtpunt vulkaan gereden, prachtig uitzicht. Toen naar de fruitmarkt van Brastagi, leuk om al het gevarieerde fruit te zien. Naar Dokan Village , is soort openlucht museum, niet onaardig om te zien. Sipiso Piso waterval gezien, leuk om naartoe te lopen.  Kost je wel bijna een uur heen en weer. Onderweg nog gestopt bij Simalagun Oud Paleis, ook weer openlucht museum. Onderweg koffieplanten gezien.

Dag op Tobameer met privé boot. Dat was top, een eigen boot voor drie personen. In Simanindo traditonele dans bezocht, duurde ca. 45 min. Heerlijk gegeten bij restaurant aan het meer waar je ook kon zwemmen zowel in zwembad als in het meer. Was super!! Met locale ferry terug naar Parapat en met auto richting Sipirok. Plaatselijke marktjes bezocht, gestopt bij diverse plantages, koffie, ananas, kaneelbomen, kruidnagelboom, etc. Mooie tocht met rijstvelden, vele gewassen, prachtige rit. Gestopt bij pindabranderij, erg leuk om te zien.

Vroeg op naar Bukittingi.

Gestopt bij een lokaal schooltje was erg leuk. Kinderen vonden het leuk dat we langs kwamen. Onderweg gestopt bij riviertje met waterval. Gestopt bij een kruidentuin,  was erg leuk,  veel  verschillende bomen gezien zoals kaneel,  kruidnagel, vanille, papaja etc. Mooie lunchplek tussen de rijstvelden en heerlijk eten. Gestopt bij Banjol, waar we de evenaar zijn gepasseerd. Daar kregen wij een oorkonde. Nog gestopt bij een tweede air panas, (warm waterbron) water 100 graden.  Leuk om te zien niet echt indrukwekkend. Eindelijk Bukitting. Bukittingi is er leuk, plein met Jam Gadang is erg leuk, toeristisch. Het uitzicht op Ngarai Canyon is erg mooi, pas op voor de aapjes die zijn redelijk agressief. Je kan de Japanse Tunnel bezoeken. Is niet veel te zien maar wel de  moeite waard. Daar vandaan kan je door de kloof lopen naar het dorpje Kota Gadang.  Is een leuke wandeling over een redelijk steile trap.  In die buurt staan veel koloniale huizen. In Bukittingi is het bezoeken van de lokale markt ook leuk. Omdat we Fort de Kock wilden bezoeken, moesten we via de dierentuin. Leuk om al die mensen daar bezig te zien, met hun dagje uit. Fort de Kock is niet echt veel meer te zien. Zeer de moeite waard is ’s avonds tegen de schemering bij uitzichtpunt Canyon, kan je de grote vleermuizen (Kalongs) zien overvliegen.

Naar meer Maninjau

Is niet zo ver van Bukittingi rijden. Prachtig uitzicht op het meer.

Haraukloof

Op ons verzoek fietsen in de Haraukloof, zeer de moeite waard. De chauffeur wist een goed adres. (Abdy Homestay), zeer aan te bevelen . Mountainbiken door de Haraukloof ongeveer 2,5 uur . Hobbelig terrein maar niet zwaar. Weer een nacht in Bukittingi. Niet veel meer gezien/gedaan onderweg. Oude koloniale spoorweg nog gezien en waterval. Bij een hotel in Padang stond de nieuwe chauffeur ons op te wachten. Best lang rijden nog naar haventje 2, 5 uur. Mooie rit nog onderweg korte ferry 15 min naar Cubadak.  Je kan er snorkelen, kanoën, duiken. Naar een uitzichtpunt wandelen. Altijd warm water, heerlijke lunch en diner. Ligt in een mooie baai, huisjes ruim met klamboe en waaier. Een heerlijke plek om tot rust te komen. Je kan, gezien de reistijd, er beter min. 3 nachten blijven.

Wij kijken terug op een mooie , zeer gevarieerde reis.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Indonesie.