Reisverslag familie op reis door Maleisië

Je gunt je kind toch de wereld!

met een dreumes van 1 jaar

Allereerst: bedankt voor een zeer aangename vakantie, het was een avontuur met heelveel ups maar ook wel wat peuterpubertoestanden.

De vluchten verliepen prima. Malaysia Airlines is voor ons een eerste klasse maatschappij, ze geven raad en advies en zijn enorm behulpzaam, alles is ter uwer beschikking en je kan steeds op hulp rekenen. Een babybasket was, ondanks te klein, toch nog goed van pas gekomen op de terugweg, zijnde een nachtvlucht (Oliver is ongeveer 83 cm en weegt reeds 12kg, bedjes gaan maar tot 11kg). Een volgende vlucht zullen wij kiezen om een stoel te reserveren omdat het dan anders nét te moeilijk wordt.

Alle transfers zijn prima verlopen. Zeer vriendelijke chauffeurs, correct en punctueel!

Ons eerste Hotel, Swiss Garden was prima gelegen en de staff was zeer behulpzaam en correct. Super ontbijt. Kamers toch minder luxe dan we dachten en ramen kunnen niet open (stinkt daardoor allemaal een beetje duf). Heel klein zwembadje in het hotel.

Kuala Lumpur viel eigenlijk heel erg in de smaak bij Oliver. Wij hadden een draagrugzak waar we heb overal mee in naartoe namen en zodoende konden we alle drie heel veel zien en doen. Taxi’s zijn over het algemeen zeer correct en vriendelijk.

Bijna overal op onze bestemmingen zijn kinderstoeltjes in de eetgelegenheden aanwezig en de Maleisiërs, Chinezen en Indiërs doen er heel veel aan om je kind af te leiden en soms zelfs even op te vangen als ze vervelens zijn.

Taman Negara was op zich een zeer bijzondere bestemming maar we willen graag opmerken dat dit NIKS voor peuters of kleuters is. De reis op zich is erg moeilijk en oncomfortabel en in het resort (wat op zich een hele mooie verblijfplaats is) is helemaal niks voorzien voor kleine kinderen om te spelen of te ontspannen. Jungle trektochten of zwemmen in de rivier is niet aan te raden, het zit er vol bloedzuigers en het is te warm en te moeilijk om trektochtjes met een peuter op je rug te ondernemen. We voelden ons daardoor eigenlijk een beetje gevangen in alle schoonheid om ons heen.

We vroegen ons ook af of we niet meteen hadden kunnen doorreizen naar Terrenganu, gezien we in Taman Negara toch dichter bij die bestemming lagen dan bij Kuala Lumpur.

Het verblijf in het Concorde Hotel op de luchthaven was basic maar verzorgd en met nog een uitgebreider ontbijtbuffet dan in Kuala Lumpur.

We hebben veel gezinnen zien komen en gaan met jonge kinderen die daar naar harte konden zwemmen, snorkelen, duiken, kajakken, strandspelen etc. Er is van alles aanwezig van zwembanden tot strandspelen, snorkelspullen, bibliotheekje etc.

Wat we zelf niet goed hebben ingeschat is dat zoveel zand, luiers en zonnebrandcrème voor heel veel werk zorgt en dat een peuter zich snel verveeld als er te weinig afleiding is.

Algemeen:
* met een peuter op reis is geen lolletje, maar veel lawaai en drukte zorgt voor afleiding, dat vinden ze leuk
* Een jungle trektocht lijkt me heel leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes, die zelf kunnen ondernemen, wandelen en een beetje avontuurlijk aangelegd zijn. Naar ons idee bijzonder ongeschikt voor peuters en kleuters (zuigelingen is weer helemaal anders omdat die nog niet echt ‘ruimte’ nodig hebben)
* Maleisiërs zijn werkelijk heel kindvriendelijk!

Bekijk hier onze reizen naar Maleisië.