Reisverslag familie op reis door Maleisië en Singapore

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 7 en 9 jaar

Wij hebben enorm genoten van weer een fantastische reis. Door alle waarschuwingen op het nieuws voor de lange wachttijden op Schiphol waren wij ruim op tijd bij de incheckbalie. Het inchecken en vervolgens de route door douane ging redelijk soepel. Waarschijnlijk waren wij de drukte van de meivakantie voor aangezien de dag erna wel een hoop mensen hun vluchten hadden gemist. De vlucht verliep erg soepel, we hadden ruime stoelen en qua entertainment aan boord keuze genoeg. De beiden meiden kregen nog wat potloodjes en knutselspulletjes voor het geval het entertainment zou gaan vervelen.
Toen we in Singapore aankwamen was de weg snel gevonden naar de aankomsthal, douane en bagageband. De taxi bracht ons naar ons verblijf en gelukkig konden we ook direct gebruik maken van onze kamer. Dat was echt super als je een nachtje niet of nauwelijks hebt geslapen.

Singapore is een zeer schone moderne stad waar je je makkelijk en goedkoop kan verplaatsen met een taxi. Singapore kan een dure bestemming zijn maar wij hebben ons verblijf als zeer betaalbaar ervaren. Wat echt duur is zijn de toeristische attracties (bv Sentosa Island) en alcohol.  Maar als je de juiste restaurants weet te vinden is het allemaal best goed te doen. Ook zijn er goedkope en mooie toeristische activiteiten (licht show in de Botanic Gardens, lichtshow Marina Sands Bay, diverse tempels bv).

De autoritten naar en in Maleisië met chauffeur verliepen prima. Er werd een dag van tevoren bevestigd wanneer we opgehaald zouden worden. Deze tijden lagen steeds wat eerder dan wat in Nederland afgesproken, maar het was prima werkbaar. De auto’s waren ruim genoeg (ook voor de bagage) en de chauffeurs waren rustige en veilige rijders. Wij vonden het voordeel van de auto met chauffeur t.o.v. het zelf rijden dat je uitgerust en vroeg in de middag aankomt op de volgende bestemming. Zodra je ingecheckt bent kun je direct je nieuwe bestemming gaan verkennen. De chauffeurs waren erg vriendelijk, zodra wij een stop nodig hadden voor toiletbezoek stopten zij bij de eerstvolgende gelegenheid, gaven extra tips en stopten zelfs om ons in Maleisië eerst te laten pinnen. Ze deelden al hun kennis over het land met ons, gaven antwoord op al onze vragen en waarschuwden ons ook voor zaken waar we zeker niet op in moesten gaan als die ons werden aangeboden en gaven ons ook tips over zaken die we zeker wel moesten gaan doen.

Volgens de papieren zouden we van de chauffeur de vouchers voor Maleisië krijgen en anders zouden die in Malakka in het hotel liggen. Helaas had de chauffeur geen extra info voor ons en ook het hotel in Malakka had geen extra info/vouchers. De dame achter de balie heeft toen direct gebeld naar de lokale agent en nog diezelfde dag hadden wij de papieren per fax ontvangen. Wij vonden het erg prettig om deze papieren te krijgen omdat er in ons geval ook de ophaaltijden in stonden voor de volgende bestemming en toen bleek dat er met onze terugvlucht een foutje was gemaakt. Wij hadden besloten de originele papieren af te wachten die in KL voor ons zouden klaar liggen of daar wel de juiste gegevens in zouden staan (dit was per slot van rekening een fax die misschien in alle haast in elkaar was gezet met mogelijke fouten). De papieren lagen idd in KL op ons te wachten met helaas nog dezelfde fout in de terugvlucht. Fijn dat dit na melding van ons direct door jullie is hersteld en bevestigd is aan ons.

Het hotel (Courtyard@Heeren) in Malakka was wat pittoresker en kleiner dan de overige. De koffers moesten op de grond liggen wat bij ons, met 2 koffers nog wel te doen was, maar als je met 4 koffers reist, dan zou de vloer al snel vol koffer liggen. Het hotel lag overigens wel heel centraal in Malakka en het ontbijt in de ruimte aan de overkant van de straat echt een leuke verrassing. Je moet door een winkelpand en komt dan weer in een ontbijtruimte die erg sfeervol is.
Nadeel van Maleisië is wel dat het op straat wat smeriger is dan we gewend zijn (en zeker dan Singapore). Ook is het jammer dat er erg veel Aziatische toeristen zijn. Niet dat we wat tegen Aziaten hebben, maar zij beïnvloeden de markt nogal, zoals bijvoorbeeld de fietstaxi’s die niks authentieks meer hebben, maar vol hangen met neonverlichting, pokemons, Hello Kitty’s en een harde hiphop beat. En dat is niet echt onze smaak.

Kuala Lumpur is een schitterende stad. Gedeeltelijk nog in aan- of her-bouw, waardoor moderne gebouwen afgewisseld worden met bouwputten en wat oudere laagbouw. We moeten zeker ons verblijf (Park Royal Serviced Suites) in KL vermelden. Dit was een mooi en extreem ruim appartement op een uitstekende locatie. De dagelijkse onweersbuien tussen 16.00 uur en 19:00 uur, beperkt de mogelijkheden enigszins, maar dat hoort nou eenmaal bij het klimaat daar. Wanneer je naar de Batu Caves wil gaan raden ze je al gauw aan om met de taxi te gaan maar het openbaar vervoer is prima te doen en een leuke ervaring zeker voor de kids. De loopbrug die vlak bij ons hotel begon en ook naar de Petronas Towers loopt is een fijne manier om je snel, droog en koel te voet te verplaatsen in de stad. De verlichte fontein bij de Petronas Towers in de avond vonden de kinderen ook erg leuk maar overdag hebben ze ook erg genoten van het park vlakbij de toren waar iedereen verkoeling zoekt in het water en waar ze lekker kunnen spelen/schommelen etc.

De huurauto werd keurig gebracht bij ons hotel. Wat wel wat vervelend is, is dat er vanuit de huurmaatschappij geen pas voor de tol wordt meegeleverd. Deze pas is noodzakelijk want contante betaling zou niet mogelijk zijn bij de tolwegen (doorgaande wegen). Zo’n pas is eenvoudig bij een benzinepomp te koop, maar als ik de route naar de nieuwe bestemming opgeef, weet ik op voorhand niet of ik langs een benzinepomp kom. We moesten dus wel de goede kant op rijden, maar er ook voor zorgen dat we niet de snelweg op zouden rijden. Dat maakte de start wat lastig. Als we dit van te voren geweten hadden, hadden we in de dagen ervoor wellicht ergens zo’n pas kunnen kopen (alhoewel de meeste benzinepompen het makkelijkst met de auto bereikbaar zijn).

Het rijden zelf in Maleisië is goed te doen, al wordt er wel erg chaotisch gereden, bochten afgesneden en iedere vierkante cm van het asfalt gebruikt wordt voor eigen gewin. Hierbij is het voor jullie samen met de lokale reisagent een goed idee rekening te houden me feestdagen en lange weekenden. Wij reden op maandag 1 mei naar Cameron Highlands. Door het lange weekend en de manier van rijden zat het verkeer daar muurvast (we hebben over de laatste 3 kilometer zo’n 2 uur gedaan). De drukte die er nu was, was voor de Maleisiërs geen verrassing, zeiden ze, maar hij viel ons wat tegen. De lokale agent zou dit inzicht moeten geven en op basis daarvan kunnen jullie dan weer advies hierover geven.

De natuur in de Cameron Highlands is erg mooi, maar ook hier is wel weer erg veel afval te zien. Ook de bouwplaatsen (mn hotels) verstoren het beeld. We hopen dat ze ook de wegen nog goed onderhanden nemen, voordat ze de kamers, in die hotels die nu in aanbouw zijn, gaan verhuren. Ons hotel, Strawberry Park, lag wat afgelegen maar met een eigen auto is dit geen probleem. Kamer was best ruim en schoon en ontbijt (buffet) goed.

Het grote voordeel van zelf rijden is natuurlijk dat we zelf tussenstops kunnen inlassen waar we willen. Zo zijn wij onderweg naar Penang langs geweest bij de Oerang Oetan opvang bij Bukit Merah. Bezoekers moeten beseffen dat ze niet direct bij de Oerang Oetans kunnen komen. Wij lopen in principe in een kooi en de beesten lopen over het eiland rond. Door de dubbele afzetting is niet mogelijk foto’s te maken zonder een hek erop. Wij hebben onze begeleidster bereid gevonden om met onze telefoon wat dichterbij te komen en foto’s te maken. Een van de resultaten vinden jullie in de bijlage. Het verdere Lake Town bij Bukit Merah hebben we niet gezien, dus daar kunnen we niks over zeggen. De tocht per boot van het Lake Town naar het “Oerang Oetan eiland” is echt schitterend……..

Het Hard Rock Hotel in Penang was een droom voor de kinderen. Schitterende service, schitterend zwembad en een giga ontbijtbuffet. Hoewel er verhalen over kwallen circuleren, zijn we een paar keer de zee in geweest en hebben geen kwal gezien of gevoeld. Medereizigers die in het Holiday Inn zaten vertelden wel goed gestoken te zijn geweest. Waarom op de ene plek wel en de andere niet? Geen idee, maar het gevaar is er wel, al hebben wij er zelf geen last van gehad.

Nog een algemene aanvulling: voor kinderen die niet makkelijk zijn met eten zijn er altijd wel “westerse” zaken te vinden (bv McDonalds). Wat wij een paar keer gedaan hebben is eerst de kinderen bij de Mac laten eten en daarna zelf wat gaan eten bij de stalletjes langs de weg of de Hawkercentra.

Ook willen we nog even vermelden dat de lokale bevolking erg vriendelijk en behulpzaam is. Ze hebben onze dochters in Malakka zelfs uitgelegd hoe Congkak gespeeld moest worden (een traditioneel spel dat we uiteindelijk ook gekocht hebben).

Al met al een top vakantie.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Maleisië.