Reisverslag familie op reis door Nieuw-Zeeland

Je gunt je kind toch de wereld!

meneer en mevrouw Hoeijmans op reis

Wij zijn weer veilig thuis na onze schitterende reis van 6 weken door Nieuw Zeeland en we hebben genoten!!! Wat een prachtige en variërende natuur en wat een oerkracht daar! Ook een groot verschil hebben we ervaren tussen het Noorder-eiland en het Zuider-eiland.

Gelukkig (voor ons) waren we een paar honderd kilometer weg van de pittige aardbeving van 6.3 in Wellington. Die bracht (gelukkig voor iedereen) geen persoonlijke ongelukken, enkel materiële schade. De mensen daar zijn kennelijk gewend aan het leven met die aanwezige dreiging.

De natuur is overweldigend door zijn enorme weidsheid en variatie. Ook de luchten met hun immer variend wolkenspel zijn indrukwekkend. We hebben (natuur) locaties gezien waar o.a. De Hobbit en de Lords of de ring films zijn opgenomen en konden dat helemaal begrijpen en ervaren. De bergen…. De vlakten…. En ook de dreiging van grotere bergketens….

Veel foto’s gemaakt die uiteraard nu in de komende tijd in een selectie worden gebracht door Loet. We hebben wel 1000 foto’s gemaakt:) Loet vindt dat leuk om te doen en is er ook bedreven in, gelukkig. Maar het maken van keuzes daarbij is een lastige. Alles is mooi in onze beleving en dat is natuurlijk anders voor “toeschouwers”. We hebben daarom besloten dat ik nu een soort van overzicht geef en hij wil graag een reisverslag sturen als dat klaar is. Kan nog wel een weekje of zo duren 🙂

Wat ons beiden ook opviel is de toegankelijkheid van de mensen en het grote vertrouwen wat ze uitstralen en geven. Veel boeiende ontmoetingen gehad met Nieuw Zeelanders en ook met Nederlandse mensen die geëmigreerd waren naar Australië en/of naar Nieuw Zeeland en nu hun ( zomer) vakantie daar vierden met gezin in camper.

Hoogtepunten voor ons waren:
Noordereiland: het Waipua forest. Een wandeling door het eeuwenoude Kauribos met o.a. De four sisters ( hele grote boom die uit vier verschillende stammen samengegroeid was, en een Kauri-boom van ruim 1200 jaar oud, die daar in het Maori: Te Matua Ngahere ofwel Vader van het Woud, genoemd wordt. Kauri-hout is een van de specifieke producten van Nieuw Zeeland. Ze maken er prachtige – dure – houten voorwerpen van.

Het bezoek aan het bezoek Kauri-museum in Matakohe maakte grote indruk op ons. Met name de ontwikkeling van het houttransport, de houtbewerking en de ontwikkeling van een enkele Maori-stam tot een heel dorp wat leefde van de houtindustrie was daar prachtig in beeld gebracht. Daarna reden we door het Waipua forest over een ( best wel smalle) weg met 156 bochten die aangelegd waren als bij een achtbaan vanuit Matakohe richting Kaitaia.  Later hoorden we van een reisgids dat bustochten vanuit Kaiaia richting Matakohe waren gestaakt omdat veel mensen misselijk werden in spuugden in de bussen:) Vanuit Kaiaia naar Awanui en dar hebben we op een camping gestaan vlakbij de 99 miles beach. “s avonds hebben we toen een heerlijke wandeling gemaakt over een totaal verlaten strand.  De volgende dag, via een toertocht naar Cape Reina en terug met de bus over het strand. 100 km per uur, wat een belevenis! Vooral de aanwezige kinderen en jongeren vonden het super-spannend en prachtig!

Coromandel was schitterend. Een pittige wandeling die leidde naar Cathedral Cove, waar veel mensen zich ook door watertaxi’s naartoe laten varen:) We vonden de wandeling schitterend. Ook uiteindelijk de imposante werking van water en land zichtbaar in Cathedral Cove.

Rotorua ( Noorder eiland) en omgeving hebben we ook uitvoerig verkend. Wandelingen en ook een bezoek aan de geothermische vallei in Te Puia en de Maori-ultuur, Whakarewarewa ( Noorder-eiland). Bewust geen culturele show gezien hier. Wel verschillende wandelingen gemaakt hier.

Een wandeling door Redwood forest in Rotorua. Ook een bos met alleen maar Redwood bomen ( ooit uit Amerika ge-importeerd). Met name de kalmte en de intense rust die tijden onze wandelingen door dit bos over ons heen viel als een zachte deken was een indrukwekkende belevenis. Een bezoek aan het Te Pape museum in Wellington was ook indrukwekkend met name door de informatie over de kracht van het vulkanisme en hoe daarmee te leven en die krachten ook te leren gebruiken. Heel interactief opgezet en gratis toegankelijk. Echt een aanrader, ook voor kinderen!

Daarna via Nelson richting Abel Tasman park. Ook hier hebben we gewandeld door de schitterende natuur en ons met een watertaxi op verschillende plekken laten afzetten. Goed georganiseerd daar en  ook betaalbaar.

En dan was er de ontroerende en prachtige tocht door de fjorden op het Zuidereiland, een gebied genaamd ” Doubtful sound”. Alleen toegankelijk per boot of te voet.  Wij beleefden daar een dagtocht per boot met stralend zonnig weer en een imponerende, majesteitelijke, natuur. Het is het gebied waar de eerste ontdekkingsreizigers contact maakten met het eiland toen er verder nog helemaal niets was. Zóóoooo mooi…..

En dan last but not least de schitterende sterrenhemels! Via “Earth en Sky” konden we precies liet zien welke sterrenbeelden en planeten zichtbaar waren. Mount John observatorium bij Lake Tekapo op het Zuidereiland is wellknown voor zijn heldere hemels.

Maar dat is maar een kleine greep. Zo zitten we nu boordevol ervaringen en verhalen die in de komende tijd hun plekje zullen gaan krijgen. Dankbaar, gevuld en vervuld, zijn we nu weer terug op ons eigen stekkie.

Dan nog wat praktische feedback:
De service van Mauri was geweldig. Zowel het ophalen als het afleveren ging uitermate efficiënt en snel. We hebben een keer een lekkend ventiel gehad en dat laten repareren en ook zonder moeite het bedrag uitgekeerd gekregen. Wel was de gps volledig ” out of date”.  Zo werden we soms – en zeker in het begin – door straten en dorpjes gedirigeerd wat onnodig was omdat er inmiddels al lang een nieuwe weg was aangelegd. Maar goed het bracht ons wel op onvoorziene plekjes 🙂 In vergelijking b.v. met Canada vonden we het systeem van een gehuurde Ipad met informatie en afgepaste internetverbinding veel praktische en gebruiksvriendelijke.

Gebruik van internet is duur, als je geen abonnement o.i.d. hebt. Je kunt wel overal kaartjes kopen, maar die werken enkel op ” hotspots”. Gelukkig hadden we zo’n hotspot gevonden op Oudjaarsavond (hier in Ned.) en Nieuwjaarsdag ( In NZ) om de kinderen en kleinkinderen via facetime gelukkig nieuw jaar toe te wensen! Dat was even super-gezellig:)

Wild of vrij kamperen is met name op het Noordereiland sterk aan banden gelegd. Er werd veel misbruik van gemaakt kennelijk. Wel waren er soms straatjes van bv 5 plekken voor campers ( self contained)waar je – voor niets – kon staan, maar dat vonden wij helemaal niet leuk en gezellig. We hebben ook DOC campings geprobeerd maar ook die waren vaak niet geschikt voor campers. Hobbelige grasvelden en schuine plekken. Misschien goed voor jongere avonturiers maar niet voor ons 🙂 We hebben o.a. gebruik gemaakt van de top 10 Holliday-parken als dat zo uitkwam. Mooie camping, goed geoutilleerd ook voor tenten. Vaak goed ingerichte keukens, met magnetrons en ovens en kookplaten, waar je ook aan tafels je eten kon opeten als je daarvoor koos. Prima service, ook bij eventueel reserveren van een volgende plek. Meteen bij de eerste camping ” lid” geworden en dat scheelde veel korting zowel op overnachtingen alsook bij andere evenementen. Je krijgt bv ook 10 % korting op het reserveren van de overtoog naar Picton. ( niet voor ons want dat hadden wij al gedaan).

Op zuider-eiland was free camp meer mogelijk. Toch ontdekten we ook daar dat veel van deze idyllische plekken waar het mocht niet zo ideaal waren of bv gebruikt werden door hippies in tentjes die wiet zaten te roken. Niet echt ons ding! Bovendien werd er ook op Zuidereiland gewaarschuwd om niet te geïsoleerd te gaan staan ivm felle regenbuien die modderstromen konden veroorzaken

Alsook seismografische trillingen die voortdurend plaatsvinden. Zo was er bv bij de Haaspass, weken voordat wij er kwamen, een camper die vrij stond met een stuk rots en al in een afgrond gestort. Er werd inderdaad heel druk aan de weg gewerkt toen wij over die pas reden. Dus ja, die spanning hebben we dus niet opgezocht!

De vluchten waren prima en mooi op tijd. Goeie maatschappij en fantastische verzorging tijdens de vlucht. Enfin er valt nog zoveel meer te vertellen, al of niet interessant voor jullie 🙂 Loet zijn verslag volgt dan nog.

Nu vanuit de Zomer daar….op naar de Lente hier:)

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Nieuw Zeeland.