Reisverslag familie op camperreis door Nieuw-Zeeland

Je gunt je kind toch de wereld!

met een baby

De route die we hebben gereden is: Christchurch, Lake Tekapo, Lake Pukaki, Omarama, Oamaru, Dunedin (Portobello), Taieri Beach, Curio Bay, Riverton, Manapouri (doubtful sound!), Lumsden, Queenstown, Haast, Fox Glacier, Franz Josef Glacier, Punakaiki, Murchison, Abel Tasman (Marahau), Picton-Wellington, Himatangi Beach, Turangi, Waikite Valley, Rotorua, Waitomo, Te Kauwhata, Mangawhai, Waipu, Whaitangi, Waiapoua Forest, Takapuna Beach, Auckland-inleveren camper en daarna uiteraard nog een paar dagen Hahei. de plaatsen die ik heb genoemd zijn de plekken waar we hebben overnacht. In het Abel Tasman en bij de Bay of Islands hebben we 2 nachten op dezelfde camping gestaan, verder hebben we iedere dag gereden.

De vluchten zijn goed verlopen; we hadden veel ruimte en ook ruimte om af en toe wat te lopen met de kleine. Een tip voor andere mensen die met baby’s vliegen: vaseline of vette creme voor het gezicht. Joes had na de heen vluchten helemaal een kapotte huid van de droge lucht in het vliegtuig. Op de terugvlucht hebben we veel gesmeerd en had hij hier geen last van!
Een andere tip: de eigen maxi cosi meenemen. Wij vonden de autostoeltjes in Nieuw Zeeland niet prettig; Joes was natuurlijk nog heel klein en de autostoeltjes die zij hadden boden naar onze mening heel weinig steun met name bij het hoofd.
We hebben Joes in een tentje/travelcot laten slapen en dit raden we iedereen aan: je hebt altijd een herkenbaar, veilig plekje bij je voor de kleine zodat hij overal lekker kan slapen. En het is heel handig tegen insecten en bijv op het strand!

Wat ons is “tegengevallen”, is dat je met zo’n kleintje toch wat beperkt bent; je kan maar weinig afstand afleggen op een dag omdat het natuurlijk niet goed is voor een baby om te lang in een autostoeltje te zitten. En in Nieuw-Zeeland (en met een camper) kan je sowieso niet veel afstand afleggen omdat de wegen geen hoge snelheid toelaten en omdat je overal wil stoppen om foto’s te maken. We hadden van te voren verwacht dat we misschien iets meer zouden kunnen doen op een dag.

Hoogtepunten waren de Doubtful sound; (we hadden Neil, ervaren en heeft heel rustig gevlogen zodat Joes geen last zou hebben van zijn oren.

6 weken reizen is lang; we merkten dat we echt moesten opladen na het Zuidereiland om op het Noordereiland het avontuur weer verder aan te gaan. toen we daar eenmaal de highlights hadden gezien waren we toe aan “vakantie” . En rust. We hebben toen het reistempo flink omlaag gegooid en zijn van het mooie weer gaan genieten. Aan andere mensen zouden we misschien aanraden deze rust iets meer tussendoor te pakken waar kan, zodat je ook op het laatst nog energie hebt om dingen te doen en te zien.

Op het Zuidereiland hebben we het af en toe flink koud gehad dus ook een tip: een goede warme pyjama en slaapzak voor de baby mee want je kan de baby in zo’n tentje niet instoppen met een dekentje.

We zouden ook iedereen aanraden het daghotel in Hongkong te nemen; het was heel fijn om even een paar uur te kunnen slapen. wachten op een vliegveld zijn de ergste momenten met zo’n kleine.

Kortom: vaseline mee op reis, laag reistempo, gewoon dingen doen die je wil doen (zo’n kleintje is best flexibel!), tijd nemen om te acclimatiseren en ook om bij te komen van het reizen (uiteraard ook als je weer thuis bent) en vooral veel genieten want het is geweldig om te reizen met je baby! Onze band is enorm versterkt.

Er schiet mij nog een tip binnen: ik sprak locals en die zagen mij in de weer met flesjes etc; zij vertelden dat een baby absoluut geen kraanwater moet drinken, maar ook een moeder die borstvoeding geeft niet. Kinderen kunnen erg ziek worden van het water (niet door bacteriën maar door bepaalde mineralen als ik het goed heb begrepen). Dus kinderen en moeders altijd mineraalwater drinken.

Wat misschien ook nog een tip is om de baby z.s.m. aan het nieuwe ritme in Nieuw-Zeeland te wennen is om in Nederland al een duidelijk “naar bed gaan ritueel” bij de kleine in te prenten. Wij hebben dit gedaan en we hadden het idee dat dit effect had; Joes herkende dit ritueel en wist dat hij dan moest gaan slapen/dat het nacht was. Hij had in een paar dagen al weer het goede ritme te pakken! En ook bij thuiskomst was hij eerder over de jetlag heen dan wij!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Nieuw-Zeeland.