Reisverslag familie op reis door Peru

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 14 jaar

Barendrecht

Rugzakken gepakt, we zijn klaar voor onze reis door Peru. Voor de 1e keer naar Zuid Amerika. Super benieuwd naar de mensen, het eten, natuur en cultuur.

Amsterdam Airport Schiphol

Tijd voor koffie…. ☕

Lima

Na een lange (12,5 uur) maar goede vlucht zijn we aangekomen in Lima. Op het vliegveld moesten we nog even wachten want onze chauffeur was zijn autosleutels kwijtgeraakt..

Uiteindelijk overgestapt in een andere auto en op naar ons hotel. Wat een chaos op de weg; iedereen rijdt dwars door elkaar heen en wegen met 3 banen zijn spontaan 5 baans…😆.  Moe van de reis zijn we direct ons bed ingedoken en zsm wennen aan het tijdsverschil (het is hier 7 uur vroeger…).

Nu is het 06.00 en ben ik wakker terwijl de rest nog slaapt.. Straks lekker ontbijt en dan een city tour. Super benieuwd naar hoe het is.

Na een geweldig ontbijt werden we opgehaald voor een citytour.  Mooie dingen gezien inclusief bezoek aan de Catedraal en Larco museum. Wat een stad is Lima; super druk, enorm veel verkeer en ruim 11 miljoen inwoners. Smiddags eerst even lekker gegeten en toen aan de wandel naar Barranco; een oude kunstenaars wijk. Vervolgens terug naar de wijk Miraflores waar ook ons hotel ligt.

Nu lekker relaxen, boek lezen, biertje drinken en Netflix.. onze biologische klok moet nog even wennen dus we hebben niet echt honger, maar zijn vooral wat duf.

Morgen nog een dag in Lima.

Lima

Dag 2 in Lima.. vandaag blijven we in de wijk Miraflores. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt zijn we aan de wandel gegaan.  Miraflores is (zeer vergeleken met de rest van Lima) een rustige wijk. Veel gelopen met regelmatig een stop voor koffie, winkelen en crèpes..

Uiteindelijk beland bij restaurant Costa Azul. Volgens trip advisor DE plek voor ceviche en pisco sours.. en dat klopt. Wat een geweldige plek en een super enthousiaste eigenaar. Na een heerlijke maaltijd en genoeg pisco sours terug naar ons hotel. Daar nog lang UNO gespeeld (tussenstand is dat Ainhoa aan kop gaat…) en nu relaxen (lezen films kijken) op onze kamer. We zijn niet echt enthousiast over Lima (muv Miraflores enBarranco) dus vinden het niet erg dat dit onze laatste nacht is. Morgen vliegen we naar Arequipa , gelegen op 2400 m. hoogte (alvast wennen aan de hoogte).

Arequipa

Gisteren vertrokken van Lima naar Arequipa. Na een vlucht van 1 uur kwamen we aan in Arequipa.  Prachtig gelegen tussen 3 imposante vulkanen. Ons hotel ligt in het hart van het historische centrum direct aan de Plaza de Armas met uitzicht op de Catedraal.

Na inchecken direct aan de wandel. Wat een verademing na het (te) drukke Lima. Arequipa is een oude stad en bijna alle gebouwen zijn gemaakt van wit lava steen. Je ziet hier ook veel toeristen want dit is soort van startpunt voor reizen door zuid Peru. Stad ligt op 2400 m. Hoogte wat nog goed te doen is. Overdag is het lekker warm en zonnig, avonds koelt het snel af naar 10 graden. Vandaag hebben we de hele dag om de stad te verkennen…

Arequipa

Vandaag heerlijke dag in Arequipa. Een mooie oude stad (centrum is heel overzichtelijk en grotendeels autovrij). Eerst even naar Mundo Alpaca, we weten nu het verschil tussen Alpacas, Vicuñas (beschermde soort) en lamas.  Je kunt hier allerlei spullen kopen van de wol van deze dieren (we hebben inmiddels handschoenen en muts voor onze trip naar de bergen…). Daarna door naar Santa Catalina klooster. Prachtig om te zien, een “stad” in de stad. Na een uitgebreide lunch (oef mijn gevulde peper fikt nog na.. ) zijn Ed en ik nog naar museum geweest en ging Ainhoa even niksen op haar hotelkamer. Museum was erg bijzonder: ze hadden een mummy in ijs van een inca meisje (Juanita) van meer dan 500 jaar oud. Ze is gevonden op meer dan 6000m hoogte en heel veel was nog in tact.

Vanavond rustig aan gedaan en spullen ingeslagen voor onze trip morgen naar Colca Canyon (We zullen op 4800m komen dus veel water en we gaan aan de Cocabladeren..).

Voor nu welterusten.

Arequipa

Gister alles ingepakt, warme kleding aan, genoeg water voor onderweg, oftewel helemaal klaar voor onze volgende stop Colca Canyon. Vroeg op en om 0715 klaar om uit te checken. Hadden ons alleen vergist in de dag 😎… Morgen vertrekken we namelijk…

Nou ja dagje heerlijk rustig aan gedaan en uitgebreid geluncht bij Chichas.

En… eigenlijk alles klaar om morgen dan echt op pad te gaan. Op naar de bergen!

Arequipa 🚌 Chivay (Colca Canyon)

Vandaag dus op naar Colca Canyon. Een busreis van ongeveer 5 uur. Omdat we naar hoogte gaan van 4900 m is het belangrijk dat we heel veel drinken (gelukkig is er een toilet in de bus 😅) en we hebben allerlei snoepjes van coca bij ons. Dit allemaal om zo min mogelijk (of geen) last te krijgen van hoogteziekte.  Onderweg zien we veel Alpaca, lamas en Vicuñas.  We rijden steeds verder en verder omhoog, prachtige uitzichten. Voor Peru is het deze winter slecht weer, kouder dan normaal, met als gevolg dat er overal sneeuw ligt.

Je merkt dat je steeds hoger komt, je wordt wat slaperig en licht in je hoofd dus nog meer drinken.

En dan komen we op het hoogste punt richting ons einddoel: 4920 m hoogte. We staan midden in de sneeuw !! Na wat meter lopen ben je al direct buiten adem door de hoogte. Maar het is echt fantastisch mooi.

Vervolgens dalen we af naar Chivay, dat ligt op 3600 m. Het begint weer te sneeuwen. Chauffeur rijdt gelukkig heel voorzichtig en ik kijk gewoon maar soms even maar niet naar buiten 🙄 (goed moment om dit verslag bij te werken…)

Na een heerlijke lunch worden we afgezet in ons hotel. Het is nog steeds slecht weer en berekoud. We regelen wat extra kachels voor ons huisje, stoken de houtkachel op en relaxen de rest van de dag en avond. Goed om ook even te wennen aan de hoogte.

Na het avondeten gaan we al vroeg naar bed

Morgenochtend gaan we naar de Condors (hopelijk zien we ze) en de wekker staat al om 5 uur.

Colca Canyon; op zoek naar Condors

Vandaag vroeg uit de veren. Wekker om 5 uur want om 6 uur worden we opgehaald voor onze trip naar Colca Canyon waar we hopelijk Condors kunnen zien.

Het is een mooie rit naar het uitkijkpunt en we stoppen dan ook regelmatig om te genieten van het mooie uitzicht.

Uiteindelijk komen we bij het uitkijkpunt en we hebben geluk want al vrij snel verschijnen de eerste condors. Vandaag is het ook een mooie zonnige dag en dat helpt.

In de middag doen we rustig aan:beetje lezen op het terras en we nemen een bad in de hotsprings naast ons hotel (heerlijk water van ongeveer 40 graden).

Morgen hebben we een reisdag, een 6 uur durende trip naar Puno.

We gaan pas rond 12.00 uur weg dus we kunnen uitslapen 😊

Chivay 🚌 Puno

Reisdag…. uitslapen, ontbijten, rugzak pakken, nog even poolen (Edwin is te goed).. en tafel tennis (hmmm ging me best goed af 😁) en om 1215 worden we opgehaald.

Het eerste uur doen we allemaal “stoer” , maar  de rit door de bergen is toch echt super spannend 😶.

Daarna is de weg prima via de hoogvlaktes.

Mooie omgeving en onderweg zien we veel Vicuñas en Alpacas.

De 2e korte stop is bij Lagunillas, het hoogst gelegen onbewoonbare meer van peru (op 4413 m hoogte).

Vanuit daar door naar Puno waar we rond 20.00 in ons hotel aankomen.

We zitten in het centrum dus snel de tassen op de kamer en eten.

Rond 22.00 lekker slapen. Morgen we om 07.15 opgehaald voor de tour naar het Titicacameer.

Puno – Titicacameer

Vandaag gaan we naar Titicacameer; het hoogst gelegen, bewoonde meer van Peru.

Vroeg op, lekker ontbijten en om 07.30 worden we opgehaald voor onze trip.

Met een boot gaan we eerst naar de Uros eilanden; floating islands gemaakt van riet.

Ja het is hier erg toeristisch, maar super interessant om te zien en te horen over de geschiedenis en hoe de mensen de eilanden maken en hoe ze leven. Er zijn namelijk nog steeds veel eilanden waar ze geen toeristen willen ontvangen.

Vervolgens varen we door naar Isla Taquille.

Dit is nog 2,5 uur varen. Een prachtig eiland waar de mensen leven als in een commune: iedereen heeft evenveel, alles wordt gedeeld en iedereen zorgt voor elkaar. Het eiland is erg mooi en kijkt uit over het meer met in de verte  de besneeuwde toppen van de Andes.

We lunchen hier ook en om het restaurant te bereiken moeten we eerst nog flink klimmen. Op 4000m hoogte valt dit niet mee, je merkt het direct aan je ademhaling. Maar we mogen niet klagen, de bewoners van het eiland tillen namelijk alle goederen en producten dagelijks op hun rug naar boven. Na de lunch kunnen we nog door klimmen, maar we besluiten om dit niet te doen. Het is prachtig weer dus we gaan terug naar de haven en wachten daar in de zon en genieten van alle nijverheid.

Dan weer 2,5 uur varen terug naar het vasteland.

We eten lekker en halen wat boodschappen voor in de bus.

Puno is een leuk, gemoedelijk stadje.

Morgen op naar Cusco.

REISDAG PUNO ➡️ CUSCO

Vandaag reizen we met de bus van Puno naar Cusco. Vroeg op want om 06.30 worden we naar busstation gebracht.

De bus blijkt een zeer comfortabele bus te zijn en onderweg stoppen we regelmatig om dingen te zien en lekker te lunchen.

We zien ook wat ” bekende” gezichten omdat veel mensen een bepaalde route aanhouden ivm hoogtes (minst kans op hoogteziekte).

Rond 1730 zijn we in ons hotel: leuk hotel in oude stijl vlakbij Plaza de Armas (elke stad in Peru heeft er 1…).

Savonds lekker gegeten bij een erg leuk restaurant. Cusco by night is al erg leuk dus benieuwd naar morgen.

Cusco

Vandaag een heerlijke relaxte dag in Cusco.

Na een uitgebreid ontbijt direct vanuit ons hotel de straat overgestoken en de Coricancha bezocht: de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de God van de zon. Erg indrukwekkend.

Daarna aan de wandel door de stad, nog even stop om taart te eten (ze hebben in Peru namelijk heerlijke taarten) en toen door naar de wijk San Blas.  Een gezellige wijk met gave tentjes en een super relaxte sfeer.

De zon schijnt vandaag volop dus perfect weer om te wandelen.

Eind van de dag drinken we nog iets (en eten nog iets..) en dan richting hotel, even relaxen, lezen, waterpolo kijken.

Vanavond hebben we alledrie zin in Italiaans. Volgens tripadvisor zit er vlak bij het hotel een goed restaurant dus even proberen.

En.. helemaal waar. Heerlijk gegeten op een gezellige plek.

Morgen weer een dag in Cusco, een heerlijke stad!

Cusco

Vandaag nog een dagje in Cusco. We hebben vandaag een Free Walking tour geboekt om zo  nog meer te zien (en horen) van Cusco.

De tour is gratis en de gids krijgt na afloop een tip. Leuk concept.

Het is ook echt een aanrader want ondanks dat we gister flink door Cusco gelopen hebben zien we weer andere dingen en krijgen we uitleg bij bijzondere punten.

We eindigen de tour in de wijk San Blas en besluiten hier direct te lunchen. We vinden een te gek restaurant, La Paccha. Het eten en de smoothies zijn super lekker. Het eten in Peru is sowieso heerlijk: alles vers, bijzondere smaken en wat opvalt veel vegan en biologisch.

Na de lunch gaan we naar Museo Machupicchu: beetje voorbereiden op onze trip volgende week.

Daarna terug naar hotel, ik lekker lezen op de binnenplaats in de zon, ainhoa filmpje kijken en Edwin kijkt naar de finale EK waterpolo.

Savonds eten we nog lekker iets en pakken onze spullen in voor morgen.

Trip naar de Sacred Valley

Vandaag reizen we van Cusco naar de Sacred valley met eindbestemming Yucay. In KM geen lange reis, maar onderweg stoppen we nog 2 keer voor 2 bijzondere plekken uit de Inca tijd.

1e stop is in Chinchero; een prachtig mooi klein dorpje waar nog veel overblijfselen zijn uit het Inca tijd, vooral de “terassen” . Bijzonder is ook dat de mensen nog allemaal de traditionele kledij dragen uit de streek. We gaan hier flink wat jaren terug in de tijd..

Daarna door naar Ollantaytambo. Na de lunch beklimmen we hier de oude Inca tempel.

Ongelooflijk om te zien hoe de Inca’ s dit gebouwd hebben.

Eind van de dag komen we in ons hotel, prachtig gelegen tussen de bergen. Het is nog mooi weer dus genieten nog even van de zon.

Het is vandaag 28 juli,  oftewel een officiële feestdag in Peru.

Er is een feest in het dorp dus we lopen nog even een rondje over het feestterrein waar een band gezellig staat te spelen.

Het doet mij erg denken aan de dorpsfeesten in Spanje.

Na het eten gaan we redelijk op tijd naar bed.  Toch een intensieve dag geweest met veel

Indrukken

Helemaal niets… @ Yucay

Vandaag doen we helemaal niets (nou ja eten –  drinken – lezen – you tube – internet).

De zon schijnt volop dus we liggen lekker in de tuin.

Morgen hebben we trail naar Machu Picchu wat best pittig zal zijn dus prima om nu helemaal niets te doen .

Na het eten pakken we onze kleine rugzakken in. We mogen  de komende dagen niet onze grote backpacks meenemen (ook niet te doen met de trail).

Lekker vroeg slapen en op naar Machu Picchu 🤗

Inca Trail daar gaan we!

TRAIL DAY

vandaag hebben we onze trail naar Machu Picchu. Een trail van ongeveer 12 km. De eerste 3 uur gaan we klimmen naar 2700m, daarna weer naar 2400m. Het zal ongeveer 6 – 7 uur duren. We hebben er zin in, maar ergens toch ook spannend (hoe zwaar gaat worden..).

Om 0615 worden we opgehaald bij ons hotel.

De grote rugzakken blijven achter (worden naar Cusco gebracht). We nemen alleen het hoognodige mee voor de komende 3 dagen.

Om 0745 gaan we eerst een stuk met de trein.  Bij KM 104 worden we er ” uitgezet ” en daar begint dan onze trail.

Eerst nog even goed smeren met zonnebrand want de zon schijnt volop. We hebben een groep van 11 personen (Engelsen, Italianen en wij) en 2 gidsen; 1 voorop en 1 achteraan.

De 1e 3 uur gaan echt vol omhoog. Klimmen klimmen en nog eens klimmen. Op smalle treden en soms maar niet teveel naar beneden kijken. We hebben regelmatig een korte drink pauze en ook om te genieten van de waanzinnige omgeving. Omdat de zon volop schijnt is het volgens de gids extra zwaar en  moeten we dus ook veel drinken.

We lunchen rond 12.00 bij een heilige Inca plek. We hebben bijna het zwaarste gedeelte gehad…maar na de lunch moeten we via stijle hoge trappen eerst nog naar boven.  Iedereen gaat stuk incl de gids, maar het lukt ons, ieder op zn eigen tempo. Vanaf nu is de route           ” peruvian flat”  oftewel beetje omhoog beetje naar beneden..  we denken nog even niet aan de laatste obstakels die nog moeten komen: de monkey stairs en de trap naar de Sungate, de officiële poort naar Machu Picchu.

We genieten van de omgeving en lopen zo 2,5  uur door. En daar is dan de 1e obstacle (doet me direct denken aan de Mud Masters…). Een trap die je moet beklimmen op je handen en je voeten.. als een aap.

Trots komt iedereen boven.. nog een klein stukje tot aan de Sungate.  En dan zien we het al, nu alleen nog de laatste trap op. We wachten op elkaar zodat we met zn drietjes tegelijk boven zijn. En dan…. WOW een onbeschrijflijk uitzicht op de Machu Picchu!! Je valt vanzelf stil, wat een indrukwekkend uitzicht. Het was het afzien meer dan waard.

We nemen de tijd en dalen  dan nog 30 min af naar de officiële in- uitgang van Machu Picchu.  Hoe verder we beneden komen des te meer toeristen we tegenkomen.

We gaan in de rij voor de bussen naar Aquas Calientes waar ons hotel is.

Moe, bezweet maar zo voldaan checken we in. Snel douchen en de bar in 😊. Met een Pisco Sour proosten we op deze dag en de geweldige ervaring die we eeuwig blijven onthouden en waar we het waarschijnlijk nog regelmatig over zullen hebben.

Na het eten vallen we al snel in een diepe slaap.

Morgen gaan we terug om dan de Machu Pichu echt te bezoeken.

Machu Picchu

Vandaag gaan we terug naar boven om de Macchu Picchu te bezoeken.

Om 0815 nemen we de bus naar boven. De rij voor de bussen valt nu mee omdat veel mensen al veel vroeger gaan.

De gids die ons gisteren begeleidde tijdens de trail leidt ons ook rond in Machu Picchu.

Eerst gaan we weer stukje naar boven. Oef dat voelen we in onze benen en kuiten…

Maar net als gisteren is het wederom  indrukwekkend.  We treffen het ook weer met het weer want de zon komt al prachtig door de wolken heen.

Vervolgens wandelen we door de Machu Picchu.

Rond de lunch gaan we terug naar het dorp.

WOW wat was dit fantastisch.  Je ziet zoveel foto’s en films van de Machu Picchu, maar wat  overweldigend wanneer je er dan echt bent.

We lunchen (de slechtste en duurste lunch van onze hele  vakantie….) en besluiten lekker de middag te besteden aan luieren en lezen.

We willen zeker nog wat dingen kopen maar dat doen we wanneer we terug komen in Cusco.

Morgenochtend om 09.00 hebben we de trein terug naar Ollantaytambo en vandaar de bus naar Cusco.

Daar blijven we nog 2 nachten voordat we terug vliegen naar huis…

Machu Picchu 🚅🚅🚅 Cusco

Vandaag reizen we terug naar Cusco.  Eerst 2 uit met de trein naar Ollantaytambo en dan 2 uur met de bus.

S morgens zie ik allerlei appjes over het treinongeluk op ons traject. Dit was gisteren dus met ons alles okay.

De treinen mogen op dit traject gelukkig maar 45km per uur dus dat scheelt.

We kennen wel aantal mensen die gistermiddag de trein hadden dus die zullen flink wat vertraging gehad hebben.

De trein is super comfortabel. De tocht hoort in de top 5 van mooiste treinreizen en terecht. Prachtige rit door de Andes.

Onderweg worden we voorzien van hapjes en drankjes. Ainhoa slaapt nog even lekker door.

Na 2 uur komen we aan in Ollantaytambo waar we al worden opgewacht door een taxi. 1,5 uur later komen we aan bij ons hotel in Cusco; El Retablo. Geweldig leuk gezellig hotel. Ed en ik gaan nog even aan de wandel terwijl Ainhoa lekker op haar kamer blijft.

Savonds eten we in een heerlojk knus restaurantje en we vallen daarna al vrij snel in slaap 😴😴😴

Dagje Cusco

Laatste dag van onze vakantie 😶. Vandaag nog lekker een dagje Cusco. We willen nog paar dingen kopen, chicha drinken en Ed wil nog cavia eten. Omdat deze lang bereidt moet worden hebben we voor vanavond al een restaurant (en een Cavia 🐹) gereserveerd.

We slapen lekker uit, genieten van een uitgebreid en super lekker ontbijt en gaan op stap. We winkelen, drinken koffie, winkelen, eten taart en winkelen. Aan het eind van de middag genieten we nog even van de zon en beginnen vast een beetje met het inpakken van de rugzakken.

Daarna gaan we lekker eten bij La Feria.

Ed aan de cavia: smaakt apart, niet spectaculair,  maar in ieder geval geprobeerd.

En we drinken eindelijk nog Chicha:een Peruaanse cider achtig drankje wat veel langs de weg verkocht wordt, maar er wordt sterk geadviseerd dit in een restaurant te drinken.

We “klimmen” weer terug naar ons hotel. Pfff wat een trappen en onze kuiten voelen nog steeds gespannen.

Lekker slapen,  onze laatste nacht in Peru….

Cusco ✈ Lima ✈ Amsterdam

Vandaag op naar huis.. om 1245 worden we opgehaald en naar het vliegveld van Cusco gebracht. In de ochtend slenteren we nog wat door Cusco, kopen nog wat en drinken nog een koffie op het terras. Dan op naar het vliegveld.

We zijn mooi op tijd, helaas heeft onze vlucht wat vertraging. We komen om 1730 aan in Lima en de vlucht naar Amsterdam vertrekt om 20.00. Tijd genoeg zou je zeggen, maar onze bagage gaat niet door dus we moeten de bagage ophalen en vervolgens weer opnieuw inchecken… en hier staat echt een verschrikkelijke lange rij. Wanneer we bijna aan de beurt zijn komt er ineens allerlei politie. We moeten onze bagage laten staan en direct achter een lint plaats nemen.  De hal wordt ontruimd ivm een achter gelaten tas… oef, gek gevoel dit. Gelukkig blijkt er niets aan de hand te zijn en kunnen we uiteindelijk door met inchecken.  Dit is inmiddels chaos geworden, iedereen dwars door elkaar en de tijd dringt. We rennen richting de douane, zijn vreselijk asociaal door een lange rij te negeren en er ergens tussen te springen (Er zijn wat mensen boos…). Weer in de rij voor douane en de tijd begint te dringen… gelukkig worden er  extra balies open gedaan, kunnen we door de douane en zijn we exact op tijd om te boarden. Pffff wat een stress… gelukkig hebben we 12 uur de tijd om bij te komen  😁.

Na een rustige vlucht, waar we ook nog behoorlijk hebben kunnen slapen, landen we rond 15.15 op Schiphol..met 28 graden. Zo warm hebben we het de afgelopen weken niet gehad.

Bij de bagageband blijkt  dat er een paar tassen en koffers bij de transfer bagage zitten waaronder die van ons. Na 1,5 uur wachten zijn ze er gelukkig en kunnen we naar huis. Nog even wat eten bij de Mac en op naar huis!!

Thuis 🏠

Weer thuis.

Heerlijk geslapen en maar meteen om 10.00 uur gaan sporten om maar zsm weer in het normale tijdritme te komen.

Het was een fantastische vakantie; veel gezien en gedaan en genoten van prachtig Peru!

Nu wegdromen over een nieuwe bestemming.

Travelnauts (wederom) bedankt voor alles!

Bekijk onze kindvriendelijke reizen naar Peru.