Nieuws

Je gunt je kind toch de wereld!

Reisvragen – Visum aanvragen

Een visum is een document waarin toestemming wordt gegeven om voor een bepaalde tijd een land in te kunnen komen en om er te verblijven. Dit doet het land vaak om controle te houden over wie en hoeveel mensen het land in komen. Een visum kan bestaan uit bijvoorbeeld simpel een stempel, een sticker of uit een document.

Gaat u gewoon op vakantie en heeft u voor die bestemming een visum nodig? Dan is dat vaak een toeristenvisum. Deze heeft u bijvoorbeeld nodig voor landen als China, Australië, Cuba en Sri Lanka. Uiteraard zijn er nog meer bestemmingen waar een visa voor nodig is. Weet u niet zeker of u een visum nodig heeft? Dan kunt u naar de ambassade van het land gaan, waar u ook terecht kunt voor de aanvraag van de visum. Of kijkt u even op de website van buitenlandse zaken.

Tegenwoordig kunt u bij geselecteerde landen een visum online aanvragen. Deze krijgt u dan ook per mail toegestuurd. Mocht de douane er om vragen, dan kunt u gewoon uw bewijs laten zien. Uiteraard is het ook mogelijk de mail te printen.

Wanneer u reist naar Amerika of Canada, dan dient u de ESTA (voor Amerika) of de eTA (voor Canada) aan te vragen. Het aanvragen van deze formulieren kunt u online doen. U dient dan een lijst in te vullen, welke bekeken worden voor goedkeuring.

Bij het aanvragen van sommige visa, dient u uw paspoort af te geven. Wij adviseren dan om altijd een kopie van het paspoort te maken alvorens u het afgeeft.

Tips voor het aanvragen van een visum

1. Vraag uw visum op tijd aan. Het aanvragen van een visum kan namelijk enkele dagen tot weken duren. Let goed op de geldigheid van het visa, bij sommige bestemmingen gaat het visa in vanaf het moment van aanvragen en is de geldigheid maar van korte duur.
2. Neem, wanneer mogelijk, een extra geprinte versie van uw visum mee op reis.
3. Controleer de geldigheid van uw paspoort. Het kan voorkomen dat uw paspoort minimaal 6 maanden na afloop van het visum nog geldig moet zijn.
4. Ook kinderen, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen visum.
5. Kijkt u van te voren op de website van buitenlandse zaken voor meer reisadvies over uw bestemming.

Bij een visum hoort natuurlijk ook een mooie familiereis! Heeft u die al uitgezocht?