Reisverslag familie op reis door Sri Lanka

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 10, 11 en 14 jaar

De heenreis 3 en 4 augustus

Op 3 augustus zijn wij vertrokken naar Colombo in Sri Lanka. Het was een lange reis eerst 6 uur naar Dubai, daar 2 uur wachten en dan 4,5 uur naar Colombo. Om 13.30 zijn we in Colombo aangekomen. Kennisgemaakt met onze gids Thilak die ons naar t hotel brengt. De reis naar het hotel ging dwars door Colombo. Wat een enorm druk verkeer. Er lijken geen verkeersregels te zijn. Elke auto toetert de hele tijd en het is een grote chaos. Onze gids komt ons overmorgen weer ophalen om 8 uur om naar de olifanten te gaan. Om 16 uur waren we in ons hotel. Een mooi koloniaal hotel. Mount Lavinia hotel. We zijn nog even naar het strand geweest en hebben gesnorkeld.

5 augustus

We hebben allemaal goed en lang geslapen. Vandaag wordt het een relaxed dagje want morgen gaan we echt reizen. De hele dag aan het zwembad gelegen, gesnorkeld en veel gezwommen.

6 augustus

Om 8 uur zijn vertrokken naar Habarana. Na drie en een half uur rijden zijn we gestopt om wat te gaan eten. Na het eten zijn we naar een slangen bezweerder geweest waar we ook zelf een slang vast mochten houden. De gids vertelt dat hij gisteren opa is geworden. De naam weet hij nog niet, dat wordt bepaald door de stand van de maand en de tijd waarop t kind geboren is. Rond 15.30 waren we op de plaats van bestemming. Direct door naar het nationaal park Minneriya voor een safari. De gids heeft ons 100 olifanten beloofd. We moesten lang rijden naar de waterplaats. Eerst zagen we een heleboel verschillende soorten vogels, daarna zagen we een hele grote groep buffels. Daarna kwamen alle olifanten we hebben erg veel foto’s gemaakt, vooral van de baby olifanten. De jongste was pas 2 dagen oud. Helemaal aan het einde zagen we nog een zeearend. We zijn naar het hotel gereden en hebben ons daar heel snel omgekleed om te gaan zwemmen in het zwembad Het zwembad was erg mooi en groot. We hebben in de avond lekker gegeten.

7 augustus

Allemaal heerlijk geslapen maar de wekker gaat weer vroeg. We zien onze eerste slang…Later in de middag reizen we richting Sigiriya. Een grote rotsblok van 200 meter hoog zomaar in een plat landschap. Daarom heen had een koning zijn zomerpaleis gebouwd en op de berg zijn paleis voor het regenseizoen. We hebben hem beklommen samen met een gids die ons alles heeft verteld over het paleis en de berg. Eerst moesten we veel trappen op en gingen we kijken naar de muurschilderingen in de berg. Op de top van de berg hadden we een prachtig uitzicht. Ook kon je daar nog goed zien hoe het paleis er vroeger uit had gezien. Op de terug weg (naar beneden) hebben we erg veel aapjes gezien. Het waren er ongeveer 50 en het waren 2 verschillende soorten aapjes. We gingen terug naar het hotel om wat te relaxen aan het zwembad.

8 augustus

Vanmorgen moesten we weer vroeg uit de veren. Om 8 uur zijn we vertrokken om naar Polonnaruwa te gaan. Dit is een oud paleis wat verspreidt ligt over een oppervlakte van 6km. We zijn daar gaan kijken naar de oude tempels, ruïnes en we hebben Boeddha’s gezien. We zijn er naartoe gefietst. We kwamen erachter dat er daar erg veel regels waren voor het geloof je mocht bijvoorbeeld niet met je rug naar een boeddha gaan staan of met je schoenen of een petje een tempel in. En als je liegt kom je in je volgende leven terug als een kat of een hond. We hebben daar nog veel wild gespot aapjes en leguanen. Hierna zijn we naar een houtsnijwerkplaats geweest, daar zagen we hoe de mensen houten beeldjes maken en hoe ze ze schilderen. Ook mochten we kijken wat ze allemaal al gemaakt hadden. Dat was erg indrukwekkend. We zijn terug naar het hotel gereden en hebben daar nog lekker aan het zwembad gelegen.

9 augustus

Om half 10 vertrokken we naar Hiriwaduna. Eerst gingen we met een soort kano een meer op waar  veel waterlelies waren. Van die waterlelies konden onze gidsen mooie hoedjes en mooie bloemen maken. Daarna zijn we met een tuk tuk naar het bos gegaan. In dat bos werden we verder vervoerd met een ossenkar. Daarna te voet verder. Eerst zagen we een paar aapjes en daarna gingen we kijken hoe de mensen hier in het bos leefde. We gingen verder de jungle in waar we nog een salamander, zeearend, veel aapjes en veel vissen zagen. Op de weg terug zagen we nog veel mensen die rijst aan het verbouwen waren. We gingen terug naar het hotel om nog wat te relaxen aan het zwembad. We kregen een Spa aangeboden van het hotel.

10 augustus

De gids weet eindelijk de naam vd baby! Timile. Vanmorgen zijn we om half 9 aangereden vanaf Habarana naar Madeluka met een paar tussenstops de eerste was Dambulla. 5 grotten met daarin grote boeddha beelden, die meer dan 2000 jaar geleden uit steen en hout gemaakt zijn, erg indrukwekkend. Op weg ernaartoe weer veel aapjes gespot.  De volgende tussenstop is een kruidentuin. We krijgen over alle kruiden uitleg en mogen proeven en ruiken. Voor elk kwaaltje bestaat er wel een kruid. We kopen voor eczeem en spierpijn. Daarna lunchen en weer door.  Nu het laatste stukje naar de Lodge… Berg op en op en op en op. Wel anderhalf tot twee uur over 20 km en het laatste stuk met de tuktuk omdat de weg te slecht is. Dan zijn we er….einde van de wereld… Boven op de berg met een prachtig uitzicht over t dal.

11 augustus

Na het ontbijt gaan we met een gids op pad die ons van alles uitlegt over de struiken en planten. We lopen midden door de theeplantages. Het is overal heel groen. We zagen heel veel duizendpoten en verschillende soorten vogels, onder anderen adelaars en gekko’s. Ook zagen we een nestjes met eitjes erin maar we mochten de eitjes niet aanraken want dan zouden de ouders nooit meer terug komen naar het nest. Na de lunch hebben we een spelletjes gedaan.  Morgen richting Kandy.

12 augustus

Het eerste stuk net de tuk tuk. Eenmaal bij de chauffeur aangekomen vertrokken we naar de Royal Garden. Dat is een tuin met hele mooie bloemen en bomen. Eerst zagen we een grote spin daarna zagen we wel meer dan duizend vleermuizen. Alleen waren deze vleermuizen veel groter dan in Nederland. Daarna zijn we gaan kijken hoe de mensen in Sri Lanka mijnen maken, hoe ze erin werken, hoe vaak ze edelstenen vinden en hoe ze die bewerken. Het was erg indrukwekkend hoeveel werk het was om 1 ring te maken. We zijn naar het hotel gegaan en onze kamer is heel erg mooi en ruim!  Om half 6 gingen we naar een dans show. De dans en de muziek was erg mooi.

13 augustus

Om half 10 gingen we naar een ceremonie in de tempel met de tand van boedha. Het was er heel mooi en de gids wist veel te vertellen. Ook mocht je heel even zien waar de tand in lag, de tand zelf konden we niet zien. De tand zat helemaal in een gouden doosje. Er was ook Een tempel met heel erg veel Boedha’s elke boedha was door een ander land aan Sri Lanka geschonken. Helemaal aan het einde zagen we nog een water leguaan. Daarna hebben we een tocht door het regenwoud gemaakt waar hele hoge bomen stonden, het was echt heel spectaculair. We zagen ook veel verschillende soorten vlinders, er waren ook veel apen. Zo veel bij elkaar hadden wij er nog nooit gezien.

14 augustus

om kwart voor negen zijn we vertrokken naar Nuwara Eliya. onderweg zijn we gaan raften. Kei vet ! Eerst kregen we uitleg Er waren veel stroomversnellingen. Bij een gingen we achteruit. En toen viel Gijs achterover in t bootje. Daarna mochten we uit de boot en mochten we drijvend verder. Eerst door een stroomversnelling drijvend en toen mochten we even zwemmen. We hebben ons omgekleed en moesten een stuk met de auto en we gingen verder met de trein. Dit was een bijzondere ervaring en we hadden een mooi uitzicht. Na de trein moesten we nog ‘n stukje met de auto tot het hotel.

15 augustus

Vandaag mochten we lekker lang uitslapen, we moesten om 10 uur klaar staan om naar de theefabriek te gaan. Daar hebben we gezien hoe thee wordt gemaakt en hoe de machines werken.  In deze fabriek wordt alleen zwarte thee gemaakt. Na de theefabriek hebben we thee gedronken. Daarna naar Nuwara Eliya met 30.000 inwoners. Daar even rondgelopen en ‘winkeltjes’ gekeken. We zijn terug naar t hotel gegaan en wilden s middags zelf thee gaan plukken. Het regende en onweerde dus dat ging niet door.

16 augustus

Vandaag zijn we om kwart over 8 vertrokken naar Yala. Na anderhalf uur zijn we gestopt om Little Adam’s peak te beklimmen. We deden er ongeveer een half uur over en boven op de berg hadden we een prachtig uitzicht. Toen we naar beneden gingen hadden we wat gegeten en daarna zagen we nog een groene salamander. Na ongeveer 10 minuten kwamen we aan bij een hele grote waterval waar we ook een half uurtje in mochten zwemmen. Vonden we erg leuk ! Om 4 uur kwamen we in Yala national park aan en toen zagen we al buffels, krokodillen en apen maar wel redelijk ver weg. Toen we aankwamen hebben we ons omgekleed om te gaan zwemmen. We hadden een prachtig uitzicht op een poel met pelikanen, krokodillen, aapjes en buffels. Ook hebben we even een kleine wandeling gemaakt om de poel we zagen toen een krokodil op 2 meter afstand en overal om ons heen aapjes. Om half acht gingen we eten en we werden naar het restaurant gebracht met een begeleider want er is een kans dat er olifanten of andere wilde dieren in her park rond liepen.

17 augustus

Vanmorgen moesten we om 5 uur op om op safari te gaan. We waren van 6 uur s ochtends tot 5 uur in de middag op safari geweest. Jammer genoeg hebben we geen luipaard gezien maar wel gehoord. Wel hebben we andere dieren gezien zoals mooie vogels, apen, buffels, adelaars, een soort wezel, salamanders, krokodillen en olifanten. Met de lunchpauze zijn we gaan zwemmen in een rivier. Op de terugweg zagen we nog 4 olifanten.  Uiteindelijk ging de olifant weer de bossen in. Om 5 uur zijn we nog gaan zwemmen bij het hotel.

18  augustus

Vanmorgen zijn we om half 10 vertrokken naar Gala. Onderweg hebben we 4 tussen stops gehad. De eerste was bij de zee. Daar was een soort grot die aan de bovenkant open was. Hier door spoot het water ver omhoog wel 3 meter! Dat was erg indrukwekkend na het gat hebben we nog een ijsje gegeten en toen zijn we verder gereden. We zijn weer aan zee gestopt waar 3 paalvissers in de zee zaten.  We zijn door gereden tot we bij een schildpadden opvang kwamen waar ze gewonden schildpadden verzorgden. Die gewonde schildpadden leggen eieren en die baby schildpadjes gingen allemaal weer terug de zee in. Per jaar gingen er weer 30 duizend kleine baby schildpadjes de zee in. De laatste stop was bij een Nederlands fort wat gemaakt is door de VOC. Het was erg mooi. Je zag nog goed dat het is gemaakt door Nederlanders, want er waren bijvoorbeeld nog Nederlandse straatnamen te zien. We hebben ook in dit fort middag gegeten. Om 4 uur zijn we aangekomen in het hotel. Het hotel had een erg mooi zwembad.

19 augustus

Vanmorgen zijn we om 9 uur vertrokken maar het vliegveld. Eerst kwamen we langs het monument voor de tsunami. Het was erg indrukwekkend wat er toen allemaal was gebeurd. We zijn verder gereden naar een andere tussenstop waar we met een bootje een door de mangrove gingen varen. Dat was erg mooi, we hebben een grote leguaan gezien. We zijn aangemeerd op een plek waar er kleine vissen aan je voeten knabbelde. Dat kriebelde heeeeel erg. Ook zijn we nog op een andere plek aangemeerd waar een gezin een hut had gebouwd in het bos. De moeder van het gezin liet zien hoe je verschillende dingen moest maken (het dak, kaneelstokjes). Aan het einde van de trip mochten ik, Gijs en Loes nog proberen om de boot te besturen maar dat was erg moeilijk. We zijn middag gaan eten langs de enige snelweg van Sri Lanka waar we Thilak (onze gids) nog Een T-shirt hebben gegeven voor zijn kleinzoon. We zijn door gereden naar het vliegveld. We moesten een uur met het vliegtuig naar Male (Malediven). De reis verliep erg goed. Eenmaal uit het vliegtuig moesten we nog een half uur met de boot. We zijn om 10 uur in ons hotel aangekomen en hebben avond gegeten op onze eigen kamer. Ons huisje is heel erg groot en er is zelfs een kamer voor een butler als je die zou willen. Na het eten zijn we meteen gaan slapen.

20 augustus

Voor het ontbijt zijn we gaan snorkelen. Veel vissen en een paar kleine haaien gespot. Na het ontbijt zijn we eerst voor ons huisje gaan snorkelen waar we erg veel hebben gezien. Daarna hebben we middag gegeten. Na het middag eten zijn we op een trip gegaan. Je moest een half uur met de boot en dan ging je een half uur snorkelen. We hadden 1 zeeschildpad gezien. Dat was erg spectaculair en de schildpad was erg dichtbij. Het koraal was ook heel mooi en groot. We moesten weer 10 minuten met de boot. We hebben nog een kwartier gesnorkeld maar jammer genoeg geen schildpadden meer gezien. Wel nog mooie koralen en vissen. Na het snorkelen zijn we nog even uitgaan rusten bij het zwembad.

22 augustus

In de ochtend hebben we een rondje om het eiland gelopen en op een paar plekken gesnorkeld. Daarna gingen we met de kano de zee op. Rond half 2 zijn papa en mama met een speedboot de zee op en Gijs,ik en bas hingen erachter op een soort vierkant We vielen er gewoon af deed wel geen pijn.toen weer zwemmen en nog een keer met de kano. ’s Avonds mochten we kijken hoe ze de haaien gingen voeren. Die roken het bloed om 15 kilometer afstand !

22 augustus

Nog even gezwommen en rond half 11 gingen we met de boot de zee op om te gaan snorkelen en we zagen heel veel vissen en 1 haai. Daarna gingen wij weer even zwemmen en toen mochten we nog op de banaan.  Het was kei leuk en we zijn er 2 keer afgevallen. Nog even kanoën en toen moesten wij met de boot weer naar Male.

23 augustus

Weer terug naar Düsseldorf. Einde van een kei leuke reis!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Sri Lanka.