Reisverslag familie op reis door Sri Lanka en de Malediven

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 9 en 7 jaar

Dag 1
We wonen zelf in Noord-Holland en voor deze reis hebben we besloten om niet te vertrekken vanaf Schiphol maar Düsseldorf. En dat bleek een goede keus. Na iets meer dan 2 uur rijden waren we er al. We waren dus te vroeg maar dat is niet erg. Het vliegveld is overzichtelijk en de kinderen hadden genoeg te zien. Ruimschoots op tijd gingen we de lucht in 21.00. Na hapje drankje en een filmpje lagen ze heerlijk te pitten.

Dag 2
Rond 6.00 plaatselijke tijd (ca. 4.00) kwamen we in Dubai aan. Wat een groot vliegveld enorm. Er was veel te zien en ook de wandeling naar de andere terminal was best lang maar niet te. De tijd vloog dus we moesten nog opschieten voor het volgende vliegtuig naar Colombo.

Rond 16.00 plaatselijke tijd komen we in Colombo aan. De lokale reisagent staat al te wachten met een bordje met onze naam erop heerlijk, instappen en rijden maar. Mount Lavina waar we overnachten ligt aan de andere kant van de stad. We waren erop voorbereid dat het ca 1,5uur zal duren maar we verveelde ons geen moment wat een indrukken. En de kinderen ? die lagen alweer heerlijk te knorren.

Dag 3
Wat een prachtig hotel Mount Lavina je voelt echt dat koloniale sfeertje. Het personeel hier is in opleiding en er is genoeg die allemaal enorm hun best voor je doen. Alles kan. Het ontbijt is een enorm buffet evenals het diner wat een keus. We hadden besloten deze vakantie 1 kamer te nemen, ook al hield dat in dat we maar 3 bedden hadden met ons vieren en de kamers niet zo groot zouden zijn. Onze kinderen zijn 7 en 9 (die van 9 is wel 1.50 lang) en broer en zus samen een bed delen ? We hadden onze twijfels hierover. Het bleek absoluut in alle hotels geen probleem te zijn. We rouleerde af en toe, maar met zijn drieën in meestal een zeer ruim 2-persoonsbed was geen probleem.

Na een goede nachtrust kwam onze gids; Pryall voor de komende 2 weken  rond 10.00 met ons kennis maken. We hadden gelijk een goede klik met hem en hij voelde ons goed aan. Dit was onze eerste reis met een prive gids/ chauffeur maar het is werkelijk super bevallen. Het was heel relax we hoefde alleen maar te genieten en Pryall kwam met genoeg ideeën buiten het standaard programma om.

Vandaag een stadsrondrit door Colombo, indrukwekkend en toch weer heel anders dan onze eerst indruk van het ritje van de dag ervoor. De hele geschiedenis is hier werkelijk op straat terug te vinden met bijzondere tempels en de invloeden van de Nederlanders en de Engelsen. Pas in 1941 is Sri Lanka onafhankelijk geworden.

Dag 4
Om 9.00 staat Pryal op ons te wachten. Het busje is overigens heel comfortabel vrij nieuw en zeer ruim (10 persoons alleen voor ons). Vandaag rijden we naar Habarana. Op zich valt de afstand wel mee maar de wegen zijn druk met veel verkeer (fietsers tuktuk, bussen, voetgangers, maar ook olifanten ossen en honden kom je tegen) en men mag max 60 km per uur en het lijkt wel of de politie in elke bocht staat te controleren. De reis zal totaal 6 uur in beslag nemen maar er is genoeg te zien, en de kinderen, die liggen al snel weer een dutje te doen.

De komende 4 nachten verblijven we in Chaaya Village.

Dag 5
Op het programma stond Anuradhapura. Ca 1.5 uur rijden maar de weg er naar toe zijn ze mee bezig dus de reistijd kan wel iets langer zijn. Nee, voor vandaag na de rit van gisteren willen we wat gaan doen. En Pryall pakt gelijk zijn telefoon hij en regelt een (wandel)tocht over het platteland. We vertrekken met een soort Jeep, gaan met een ossenkar, stukje wandelen met een bootje over de rivier en komen bij een boeren gezin die ons uitnodigt voor een kopje thee. Ook mogen we in de uitkijk/ boomhut kijken waar de boer vooral s’nachts zijn akkers in de gaten houdt en beschermd tegen de wilde olifanten. Daarna gaan we mee een meer op om lotusbladeren en stelen te plukken, deze gebruiken ze hier voor het eten. We lopen met de vangst naar een andere dorpje/ boerderijtje alwaar mensen voor ons een traditionele lunch bereiden. Totslot heeft Pryall geregeld dat een tuktuk waar de kinderen graag een ritje in wilde maken ons op kwam halen.

Rond 15.30 liggen we in het zwembad.

Dag 6
We hebben besloten om alleen de 2de koningsstad te bezoeken Polonnaruwa. Dicht bij en zoals in de reisgids staat en wij hebben begrepen ook mooier doordat het overzichtelijker is dan Anuradhapura, maar dat zullen we nooit weten.

Deze ruïne stad vinden we al enorm. Nadat we een kaartje hebben gekocht en een plaatselijk gids is ingestapt rijden we steeds een stukje en dan bezoeken we het paleis, de boedha beelden, de stupa en de tempels wat moet het hier prachtig geweest zijn. De kinderen hebben meer oog voor de aapjes maar dat maakt niet uit.

Rond 17.00 maken we nabij het hotel nog een olifantentochtje (niet erg comfortabel) maar de kinderen vonden het erg leuk.

Dag 7
Vroeg op want om 7.00 gaan we op weg naar de Sirigiya “leeuwenrits”. Zeer indrukwekkend en het gaat gewoon helemaal leven als je het verhaal van de plaatselijk gids hoort. Zwaar ? nee hoor de klim viel reuze mee, het bleken geen 1800 treden te zijn maar het waren er 1202 (en die laatste 2 treden bovenop hebben we ook gedaan) dus viel weer mee.

Die fresco’s in de wetenschap dat ze zo lang geleden gemaakt zijn, zijn heel bijzonder.

Nu deze klim mee viel konden we ‘s middags nog wel een wandelingetje maken naar het grootste Roze Graniet platform van midden west Azië.

Enorm aan te bevelen na al dat geklim een algehele massage van top tot teen.

Dag 8
Vandaag reizen we door naar Kandy.

Maar eerst een bezoek aan de Dambulla Grottempel, heel erg indrukwekkend. Als wij er aankomen is een boeddhistische monnik net aan een groep kinderen een verhaal aan het vertellen. Uiteraard verstaan we het niet maar de intensiteit waarmee hij het verteld en de kinderen die adembenemend naar het verhaal zitten te luisteren is voor ons al een belevenis. Ook de grotten blijken zeer indrukwekkend.

We reizen verder en onderweg stoppen we bij een specerijentuin en een batikatelier. De mensen hier zijn enorm vriendelijk en uiteraard hopen ze dat je wat koopt maar ze dringen niks aan en je voelt je ook niet bezwaard.

We overnachten in Amaya Hills, prachtig uitzicht maar het zwembadwater is ijskoud.

Dag 9
We starten de dag met een bezoek aan de botanische tuin. Het is het einde van de ramadan en er zijn veel toeristen uit India.

We hadden aangegeven nog naar een houtfabriekje te willen en uiteraard weet Pryal iets, ook brengt hij ons nog bij een juwelier met prachtige edelstenen. We krijgen hier een Nederlands talig filmpje te zien hoe de stenen in Sri Lanka gedolven worden, vooral mijn zoon vind dit erg interessant.

Rond 16.00 komt Pryal ons weer ophalen. We gaan eerst naar een dansvoorstelling en daarna lopen we door naar de tempel van de Tand. Helaas maken we het festival niet mee wat hier elke jaar wordt gehouden maar deze tempel is wel de moeite waard.

Dag 10
We reizen door naar Nuwara Eliya. Wederom veranderd de omgeving weer en zijn er weer andere dingen te zien, zoals watervallen en de theeplantages. De temperatuur is hier ook een stukje lager maar voor ons Nederlanders nog steeds prima.

We krijgen een rondleiding door een theefabriek en mogen het ook proeven. Het is ongelofelijk dat ze alleen de bovenste 2 a 3 blaadjes plukken (handmatig) van de theeplant en dat er 10 kg nodig is om uiteindelijk 5kg thee te kunnen produceren.

Het hotel St Andrews is zeer verrassend. De kinderen vinden de kamer de mooiste van allemaal, geen enkel woord van hun over het ontbreken van een zwembad. Ze hebben het helemaal naar hun zin. Op de kamer zit een soort vliering waar 2 bedden staan naast het grote 2 persoonsbed, dus ditmaal geen discussie wie waar slaapt iedereen heeft zijn eigen bed.

Pryal wil ons nog meenemen en staat rond 15.30 op ons te wachten. Doordat het hier een stuk koeler is hebben ze hier ook een renbaan en dus paarden. De kinderen willen graag paardrijden dus dat wordt geregeld. Daarna brengen we nog een bezoekje aan de plaatselijke markt/ bazar.

Dag 11
We willen graag de wandeling maken in Horton Plains, maar dat moet dan wel vroeg vanwege de mist die in de loop van de ochtend op komt. Onze bus kan hier niet komen maar Pryal regelt een andere bus met chauffeur die om 6.00 klaar staat. De wandeling is 10 km en er is veel te zien. Helaas is er toch mist en kunnen we niet genieten van het uitzicht bij World’s end maar we hebben dit niet als een teleurstelling ervaren.

Doordat de kinderen het hotel geweldig vinden en daar willen spelen blijven brengen we de middag lekker met een boekje en een high tea door.

Dag 12
Onderweg naar Yala weet Pryal nog een mooi uitzichtpunt als goedmaker voor die dag ervoor en inderdaad Super. Ook de bedrijvigheid bij de Ella waterval is een wonderlijke schouwspel om lekker even te kijken. De mensen komen hier zichzelf wassen maar nemen ook gewassen mee of slepen zand weg, echt heel wonderlijk.

Yala village is echt midden in de jungle nabij het strand en het lijkt wel of we in een safaripark zitten. Werkelijk in Habarana hadden we al veel dieren gezien maar hier…

Dag 13
Bij de accommodatie is al veel fauna te zien maar een echte jeepsafari is natuurlijk helemaal geweldig. De kinderen genieten met volle teugen en bij ons slaat de spanning toe als een luipaard zo voor de jeep de weg oversteekt. Dan krijgt de jeep chauffeur iets door en scheurt hij werkelijk door de jungle heen. Super spannend. En dan zien we waarvoor op een rots ligt een luipaard en de ondergaande zon schijnt er prachtig op. Om kippenvel van te krijgen het lijkt wel een film.

Dag 14
Langs de kust rijden we vandaag naar Koggala.

Eerst bezoeken we kataragama een pelgrimsoord waar mensen van ver komen om een offer te brengen. Zeer indrukwekkend de mensen die uren in de rij staan om een glimp op te vangen. De tempel op zich valt wellicht tegen maar het is juist het gebeuren er om heen wat een zeer toegevoegde waarde heeft aan deze reis.

We overnachten in Tisara vila voor ons iets te rustig en te kleinschalig. Maar de vila is heel ruim.

Dag 15
We bezoeken het Nederlandse fort in Galle. Het is een soort van thuis komen met het akerslootbastion. Wat wij zeer bijzonder vonden is dat met de Tsunami de omgeving volledig plat is gelegd terwijl de woning binnen dit fort nagenoeg geen waterschade hadden. Wat een bouwkunst.

In deze periode is het vrijwel niet mogelijk om in het westen en zuiden in de zee te zwemmen. Maar Pryal weet een stukje strand waar we nog wel een duik kunnen wagen dus dat doen. Op de terugweg bezoeken we nog een schildpaddenopvangcentrum, we mogen zelfs zo’n klein schildpadje wat net is geboren vasthouden,

Dag 16
We reizen terug naar Mount Lavina. Dit stukje van de kust herbergt nog heel veel littekens van de Tsunami vooral de leegstaande huizen waarvoor geen familie meer is teruggekomen in combinatie met de beelden die je dan weer voor je ziet brengt kippenvel over je lijf.

We maken een boottochtje over de rivier Madu Ganga. Er zijn heel veel kleine eilandjes met mangrovebomen. Pryal weet nog een dr fisch voetmassage, wat ik toch heel anders er vaarden. Het leken meer Kooij karpers die aan je voeten kloven, maar we hebben enorm veel lol gehad.

Dag 17
Helaas laatste dag Sri Lanka, maar nog niet van onze vakantie. Pryal brengt ons naar het vliegveld en dan vliegen we naar de Malediven. Heb je nog Sri Lankaans geld over dan kan je het hier goedkoop wisselen voor dollars let op ! bank zit voor de incheckbalie en niet meer na de douane. O, ja in heel Sri Lanka hebben we geld kunnen pinnen (max 40.000,- rps), daarnaast kan je overal met je creditcard betalen.

We verblijven op Kurumba, dit resort ligt vlak bij het vliegveld ca. 10 minuten met een speedboot. Het is een van de oudste resorts maar daar is niks van te merken het ziet er helemaal afgewerkt modern en schoon uit. En je hebt echt geen last van de vliegtuigen soms juist een mooi gezicht een vliegtuig wat in de verte op het water lijkt te staan en dan opstijgt.

Dag 18 t/m 20
Op het eiland kunnen we een complete snorkel uitzet lenen en er zijn zelfs snorkellessen mogelijk, wellicht handig voor de kids. En daar gaan we. De onderwaterwereld is 1 groot aquarium. Ik hoor de kinderen gieren met hun snorkels in hun mond. Kijk Nemo, kijk Dorie, kijk een haai, een haai, ja die zijn er ook maar niet gevaarlijk hoor. Het enige waar we voor op moeten passen is een Triggervis en die kwam ik dus net tegen.

Je kan rondom het eiland zwemmen/ snorkelen en gaat gewoon met de stroom mee. Over het prachtige witte strand wandel je gewoon terug, hierdoor heel goed te doen voor de kinderen.

We maken ook nog een dolfijnen cruise. En het lijkt wel een dolfinarium. Ze doen allerlei kunstjes voor ons. Ook de snorkelsafari is super, we hebben zelfs 2 schildpadden gezien.

Op Kurumba zelf is het ook goed vertoeven. Er zijn 2 zwembaden en ook qua restaurants is er keus genoeg. Ja het is waar dat het prijzig is maar het was voor ons de afsluiting en ervaring zeker waard.

Dag 21
En nu is het echt ten einde we reizen via Dubai terug naar Düsseldorf. Ook ditmaal vinden we de auto trip geen probleem. Rond 23.30 zijn we thuis. Uitpakken doen we de volgende dag wel.

Travelnauts wederom bedankt dat wij Sri Lanka en de Malediven op deze wijze konden ervaren. Dit is de derde maal dat wij met jullie reizen en wederom hebben jullie goed geluisterd naar onze wensen en sloot het er prima op aan. We zullen snel contact met jullie opnemen voor het komende jaar.

Ook zo geïnspireerd door het verhaal van familie Kempe? Hier vindt u onze reis naar Sri Lanka en de Malediven.