Reisverslag familie op reis door Sri Lanka

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 14 en 12 jaar

Reis naar Sri Lanka

De reis begint om 13 uur op vrijdag 10 juli. Alles is ingepakt dus we vertrekken naar Düsseldorf. We zijn veel te vroeg maar willen onderweg de tijd nog wat doden. Er is vrij veel file onderweg, zodat we pas om 16 uur in Düsseldorf zijn. We besluiten om in de stad een hapje te eten. Om 16.30 komen we aan bij een soort Markthal waar we alle vier een lekkere curryworst met frietjes nemen. Als we weg willen gaan, zijn we Mats even kwijt, maar gelukkig is hij alleen even naar het toilet.

We zoeken de auto weer op en rijden naar het vliegveld. We parkeren bij P5 en gaan met de skytram naar vertrekhal C.

We drinken wat en gaan daarna inchecken. Daarna shoppen we wat en gaan uiteindelijk om 20 uur door de paspoortcontrole. We eten met zijn vieren 1 pizza en zijn om 21 uur bij de gate. Het vliegtuig vertrekt stipt op tijd zodat we om 21.30 de lucht in gaan. Nu zijn we echt weg!

We vliegen met Emirates en krijgen een lekkere maaltijd. Na 1 film vallen we allemaal in slaap. Wanneer ik om 2 uur wakker wordt, vliegen we net langs Bagdad en daarna langs Basra. Dat klinkt toch spannend. We zullen om 5.15 lokale tijd in Dubai landen (om 3.15 Nederlandse tijd), hetgeen een half uur eerder is dan gepland.

In Dubai moeten we tot 10 uur wachten op de volgende vlucht. De mannen nemen friet en een hamburger als ontbijt en Thijs en Mats komen er achter dat je niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Het vliegtuig komt op tijd maar we staan in de file om op te stijgen. Om 10.30 lokale tijd vertrekken we, om 16 uur lokale tijd in Sri Lanka komen we aan. Het was een prima vlucht met een pittige currymaaltijd onderweg.

Aankomst in Sri Lanka

Als we landen in Colombo is het er warm en vochtig. We worden keurig opgewacht door Naal. We vallen nogal op als enige blonde mensen op de luchthaven (voor ons gevoel). Leuk om te zien dat de Engelse invloed hier groot is, want er wordt links gereden. Het is zaterdagmiddag dus rustig op de weg volgens Naal. Voor ons is dat nog altijd chaotisch om te zien want veel auto’s, bussen, tuk tuk’s, fietsen en wandelaars vechten voor een plekje op de weg. We komen echter veilig in ons hotel Paradise Beach aan. Na het inchecken gaan de kinderen direct het zwembad in. Het water is vrij warm dus echt afkoelen is er niet bij. Niels en ik gaan eerst de Indische oceaan voelen, maar ook die is echt warm! Er hangt een rode vlag, dus niet zwemmen. Na het zwemmen eten we een prima buffetmaaltijd. Het is inmiddels 8 uur ‘s avonds en we zijn allemaal moe. We gaan douchen en naar bed om een goede nacht te maken zodat we morgen weer fris zijn.

De volgende ochtend (zondag) worden we gewekt door een bericht dat onze buurvrouw Marcella bevallen is van dochter Lara! Geweldig! Precies een dag nadat we vertrokken zijn. Gelukkig is alles goed gegaan. Na een heerlijk ontbijt met rijst, kip, vis en andere zaken die je niet bij een ontbijt verwacht gaan we heerlijk zwemmen. Het is veel mooier weer dan we hadden verwacht en binnen een uur ben ik al wat verbrand. We kunnen niet de zee in vanwege de rode vlag. We worden op het strand direct belaagd door mensen die van alles aan ons willen verkopen. De zee voelt heerlijk warm aan. We besluiten om te gaan lunchen in de stad. We nemen 2 tuktuks en rijden naast en achter elkaar aan naar, ja waar naartoe eigenlijk? Er komt geen einde aan de mooie rit. Wat is Negombo groot! We stoppen bij een rotsstrand waar we een paar mooie foto!’s maken. Uiteindelijk komen we bij de verhuur van bootjes door het moeras. Maar dat hadden we niet afgesproken. Na enige discussie worden we weer teruggebracht naar de stad en betalen we ze uiteraard iets meer vanwege de leuke tuktuk rit. Maar je moet hier wel een beetje opletten anders verkopen ze van alles aan je. We eten bij Choy’s, die bekend staat om goed en lekker eten. Daarna lopen we een rondje door het stadje. De kinderen spelen nog cricket met de plaatselijke jeugd, erg grappig. Onze tuktuk vrienden halen ons uiteindelijk weer op en daarna gaan we weer even zwemmen. Het was een heerlijke ontspannen eerste dag in Sri Lanka. Voor het eten kijken we even naar de Wimbledon finale en iedereen valt in slaap behalve ik. Zwemmen maakt moe blijkbaar. Het eten is gelukkig in buffetvorm zodat we snel in bed kunnen liggen.

Dagje Negombo

De volgende dag is het maandag. We hebben met Naal, onze chauffeur afgesproken om 9 uur na het ontbijt. We gaan eerst naar de bekende vismarkt in Negombo. Het ziet er erg leuk uit, alle vis die vannacht is gevangen wordt verkocht aan handelaren. De rest van de vis wordt op het strand gedroogd. Het ziet er gek uit en we vragen ons af waarom we in Nederland ons zo druk maken om het koelen van de vis. Hier doen ze dat in elk geval niet. Na de vismarkt rijden we naar het moeras voor de boottocht die we gisteren niet hebben gedaan. Niels herkennen ze en we hebben nogmaals moeten lachen om het misverstand van gisteren. De boottocht duurt ongeveer anderhalf uur. We zien vooral veel watervaranen en watervogels. Helaas geen aapjes. Het moeras is heel groot en komt uit in de hele grote lagune. Dat herkennen de jongens van wie is de mol, waar ze een opdracht met bootjes moesten doen.

Na de boottocht brengt Naal ons naar een visrestaurant waar we weer heerlijk eten. Mats gaat daarna even naar de zee. Er is weer een rode vlag maar je kunt wel leuk spelen in de branding. Alleen het lopen van de zee naar het restaurant en terug is een beproeving, wat is het zand heet, Thijs en ik hebben echt blaren van het hete zand!! Daarna gaan we weer naar ons hotel terug om gelijk in het zwembad te plonzen. Weer een supermooie dag met veel zon en geen regen! Na het eten drinken we een bananenmilkshake in het barretje op het strand en zien de zon prachtig in zee zakken. Daarna heerlijk eten waarbij het vers voor je gewokt wordt. Thijs eet hier het lekkerste dat hij ooit heeft gegeten, volgens eigen zeggen. Omdat ik eindelijk weer smaak heb, eet ik hier ook superlekker. De antibiotica werkt goed, ook mijn oren zijn alweer een stuk verder open. We liggen vanavond om 22 uur in bed.

Olifanten in Pinnawela

Op dinsdagochtend komt Naal ons om 9.00 uur ophalen. We vertrekken naar Sigiryia via Pinnawela, waar we 2 uur rijden om langs het olifantenweeshuis gaan. Dat is nogal commercieel maar het zien badderen van een groep olifanten ziet er wel geweldig uit. Nadat ze in bad zijn geweest gaan we zien waar ze leven en om 13.15 uur zien we hoe een tweetal baby olifantjes de fles krijgt. Nou ja, de fles, wel per olifant! Het ziet er schattig uit. Hierna rijden we nog 3 uur naar hotel Kassapa Lions Rock in Habarana. De weg is op sommige plekken heel slecht zodat het op de achterste bank van het busje flink stuiteren is. Thijs kan er toch bij in slaap vallen! Onderweg zien we de omgeving veranderen. Dan weer heuvelachtig, dan weer vlakker, dan weer dichte jungle en dan weer aangelegde kokosnotenplantages. Overal zijn stalletjes langs de weg met fruit maar Naal rijdt overal langs. Om 16.30 komen we bij ons hotel, wat ligt dat prachtig! We hebben twee kamers naast elkaar met een tussendeur. Vooral de badkamer is prachtig met een buitendouche. Na de lange rit plonzen we gelijk in één van de twee zwembaden. We eten weer heerlijk en gaan op tijd naar bed.

Koningsstad

De volgende dag (woensdag) worden we om 8 uur opgehaald door Naal. We gaan vandaag naar Anuradhapura, de eerste koningsstad. Onderweg zien we de eerste wilde olifant! Hij staat alleen te ver weg om een foto van te kunnen maken. Ook zien we veel aapjes. Anuradhapura bestaat uit allerlei opgravingen uit de derde eeuw waar boeddhistische monniken gewoond hebben en meerdere prachtige stoepa’s. Het is een ontzettend heilige plaats voor de Singalezen en we voelen ons dan ook een beetje een indringer. We zien nauwelijks blanke Europeanen.

Naal vertelt dat in mei en juni hier honderdduizenden boeddhisten vanuit het hele land naartoe komen. Voor deze gelegenheid worden de stoepa’s dan elk jaar weer wit geschilderd. We moeten hier onze schoenen uit en iedereen offert bloemen of rijst aan Boeddha. Bijzonder. Overigens herkennen de jongens hier één van de stoepa’s weer van wie is de mol. Grappig hoe dat programma de jongens al geïnteresseerd heeft voor het land. Er zijn ook twee stoepa’s die niet wit zijn, die zijn beschadigd door de Tamils in de loop van de jaren. Ze hebben besloten om dat niet te herstellen maar het zo te laten. Hier vlakbij is ook de bijzonder oude Bo-boom die al 2.600 jaar oud moet zijn. Hier omheen is een tempel gebouwd omdat de boom ook heilig zou zijn. Er bidden vele mensen en iedereen is in het wit. We rijden langs meerdere opgravingen, sommigen zijn pas drie jaar geleden ontdekt. Toch wat vreemd dat we hiervoor als toerist 10.000 roepies (€ 70,-) moeten betalen terwijl de Singalezen een fractie betalen. Dat voelt wat vreemd maar we kunnen er niet veel tegen doen.

We eten wat bij een hotel langs de kant van de weg. Er loopt een man met een aapje aan een koordje en een slang in een mandje. Het aapje springt op Mats zijn schouders en gaat hem vlooien. Thijs filmt het en Niels koopt een souvenir. We stoppen bij een textielwinkel waar we een film zien hoe het proces van de zijderups gaat. We kopen er t-shirts voor de kinderen voor weinig. Wanneer we om 15 uur weer thuis zijn, springen we direct in het zwembad. Opvallend dat de kinderen nog geen andere vriendjes hebben ontmoet. In dit hotel zitten voornamelijk Engelsen met oudere kinderen of zonder kinderen. Het lijkt ook alsof de jongens genoeg hebben aan elkaar want ze zoeken niemand op om mee te spelen.

Op donderdag worden we om 9 uur door Naal opgehaald. We gaan in het dorp naar een plek waar we een ritje op een olifant kunnen maken. We vinden het eigenlijk allemaal wel zielig omdat de olifanten de hele dag alleen maar heen en weer lopen met mensen op hun rug, maar we doen het toch. De olifanten worden wel goed behandeld, dat moet ook wel want volgens Naal zijn ze erg duur, zo duur als 2 auto’s. Het is een heel bijzondere ervaring. We schudden behoorlijk heen en weer en af en toe gaat de olifant (Radja) zijn eigen gang, maar we komen veilig terug. De medewerkers lopen op blote voeten mee, soms zelfs door de olifantenpoep maar niemand die zich er druk om maakt. Uiteraard verwachten ze allemaal een fooi na afloop. Dat systeem blijft ons verbazen en gaat ons ook een beetje irriteren. Na de rit eten we een buffet bij een lokaal restaurantje en in de middag zijn we bij het zwembad.

Platteland ontdekken

Op vrijdag gaan we de Hiriwaduna villagetour doen. Eerst een paar honderd meter met een jeep, dan in een catamaran waarbij we zelf roeien. De gids (met zwarte tanden en een linkeroog dat in zijn rechter broekzak keek) maakte nog een paar kettingen van waterlelies. We zien een paar mooie vogels maar dat is het dan ook wel. Hierna gaan we in 2 tuktuks en na maximaal een kilometer gaan we op een ossenkar met houten wielen het binnenland in. We rijden langs boeren die uien verbouwen en aan het eind van de rit komen we bij een grote rivier. Die ligt nu droog omdat er een dam kapot is en die eerst moet worden gemaakt. Dat is waarschijnlijk de reden voor de aanpassing van het programma. We lopen naar een lemen hutje waar we gaan zitten. We krijgen een aantal lekkere hapjes aangeboden, een passievrucht, een soort honingkoek en kruidenthee uit een plastic theepot.
We drinken het uit kleine halve kokosnootjes, wat dan wel weer grappig is. Ook leren de kinderen een kokosblad te vlechten. Ook dit was ongeveer 8.000 roepies en dat was het misschien niet waard maar grappig was het wel.
Hierna eten we wat bij ons hotel Kassapa Lions Rock en plonzen weer in het zwembad. We krijgen ons eerste regenbuitje van de vakantie maar dat duurt nog geen 3 minuten, de kids komen er niet voor uit de pool. Om 16 uur komt Naal ons ophalen om naar Dambulla te gaan. We rijden ongeveer 20 km en komen in een leuke drukke winkelstraat terecht. Naal neemt ons mee naar een markthal waar ze 24 uur per dag groente en fruit verhandelen. Het ziet er erg leuk uit en we trekken veel bekijks. Dit vind ik een leuke stop. De kids eten een lekker ijsje in een mooi nieuw restaurantje.
Wanneer we om 18 uur weer terug naar het hotel rijden, zien we ineens een olifant langs de kant van de weg! Geweldig! We stoppen het busje maar kunnen de deur niet openen voor een foto. Naal geeft duidelijk aan dat het een wild dier is waar je ontzag voor moet hebben. Hij heeft gelijk. Het is een mooie ervaring. We liggen vanavond vroeg in bed. Dat bed is trouwens fantastisch mooi opgemaakt met allemaal bloemen er op en met blaadjes geschreven ‘happy journey’! De kinderen doen het terug door de volgende morgen ‘thank you’ te schrijven met dezelfde blaadjes.

Trincomalee

Op zaterdag haalt Naal ons om 9 uur op, we vertrekken naar Trincomalee aan de oostkust. In het schrijven van Travelnauts zou het een rit van 4 uur zijn maar in minder dan 2 uur zijn we bij ons volgende hotel, Pigeon Island Beach Resort. Het is een wat verouderd hotel en doet wat dromerig aan, maar de kamers zijn heel ruim met een badkamer als balzaal! We gaan gelijk naar het ongerepte strand maar wat is het warm! De zee is hier rustig en redelijk koel, dus de kinderen zijn weer uren in het water. Uiteraard maakt water moe dus we liggen weer op tijd in bed.

Op zondag gaan we naar fort Frederick waar we voor het eerst in een Hindoe tempel zijn. Het is erg kleurrijk en er zijn weer weinig Westerse toeristen. Daarna rijden en lopen we een rondje door het stadje waar Mats een cricket bat koopt. Hij laat zien heel goed te kunnen afdingen! Hierna rijden we naar Marble Beach, waar toevallig heel veel moslims en Hindoes zijn. Vrijdag was de Ramadan afgelopen en de moslims vieren dat met een dagje strand. Wij zijn echt de enige blanken op het strand en in het water, het is echt een fantastisch gezicht! Mats met zijn snorkelset op en Thijs die gelijk zeer veel aandacht krijgt, Niels en ik worden op deze manier behoorlijk vermaakt. We lunchen prima bij Dutch Bank Café en daarna plonzen we de zee in bij het hotel. De kinderen spelen voor het eerst met ander kinderen, een Nederlandse jongen (Godart) en zijn zus (Leontien). Na het avondeten gaan de kinderen in het donker de zee in. Erg leuk.

Op snorkelavontuur

De volgende ochtend is het maandag. We worden wakker van apen die over het dak rennen! Ze komen zelfs op het balkon! We vertrekken om 8.30 met Naal om te gaan snorkelen bij Pigeon Island. We moeten eerst met een boot en dat is al leuk. Het snorkelen is fantastisch. We zien heel veel vissen en mooi koraal. We doen ons best om ook haaien te zien. Dat duurt wel even maar dan hebben we ook wat! Eerst zie ik een vrij grote haai voorbij zwemmen, later ziet Thijs er wel 4! Geweldig! Ik zie ook nog een grote reuzen schildpad en we zien heeeel veel fel gekleurde vissen. Zowel grote als kleine, in scholen en alleen. Gelukkig heeft Mats zijn onderwater camera meegenomen, hopelijk zijn de foto’s goed gelukt! Alleen bij de haaien hadden we hem niet meegenomen, jammer maar we moeten dat beeld dan maar in gedachten houden. Terug lopen we over het strand terug naar het hotel, waarbij we bij een mooi hotel aan het strand wat drinken. Ineens komt er een grote groep koeien voorbij op het strand, wonderlijk! Wanneer we weer bij ons hotel aankomen, gaan de kinderen gelijk spelen met Godart en wij kletsen met Gerda en Allard, zijn ouders. De jongens mogen 1 voor 1 gratis achterop bij de jetski, dus zijn ze gelijk door het dolle heen. Morgen willen ze uiteraard echt zelf varen! We eten met zijn 8-en en liggen pas om 23 uur in bed, hetgeen laat is voor deze vakantie.

Op dinsdag hebben we niks gepland, dus slapen we tot 9 uur uit. Geen apen deze ochtend, wel zien we continu die schattige eekhoorntjes. Ze zijn zo nieuwsgierig dat ze over de randen van de
stoelen lopen! Daarna gaan de jongens gauw de jetski regelen, het is een hele belevenis om met bijna 75 km per uur over het water te scheren. Voor hen is dit het hoogtepunt van de vakantie tot nu toe. Ik maak wat foto’s van de ongerepte kustlijn, ik ben benieuwd of het over 10 jaar nog zo ongerept zal zijn. In Europa is dit niet meer voor te stellen. Prachtig. Omdat Niels en ik gisteren zo verbrand zijn, blijven we vandaag angstvallig uit de zon alhoewel dat nauwelijks gaat.
Het is echt supermooi weer elke dag, veel mooier dan we van tevoren hadden verwacht! De regenjassen lijken belachelijk, evenals de lange broeken en de trui die we mee hebben. Maar we gaan nog naar de hooggelegen gebieden, dus wellicht komen ze nog van pas. Ineens wordt Mats niet lekker. Hij moet erg overgeven en valt daarna bijna 3 uur in slaap. Als hij wakker wordt heeft hij honger en wil een bord friet !?! Gelukkig is hij daarna weer fit, waarschijnlijk een kleine zonnesteek. Hij gaat verder niet meer in de zon vandaag.

Tegen de avond wandelen we langs de kustlijn en zien lokale vissers hun buit binnen halen. Het is een mooi staaltje samenwerken voor een relatief geringe buit. We vragen ons af of iedereen van deze opbrengst moet leven, want dan is het geen vetpot. Het blijkt ook dat vissers behoorlijk arm zijn. We zien de vissen voor onze ogen sterven op het strand, waarbij de octopussen worden teruggegooid. We liggen om 21.45 in bed, morgen moeten we om 7 uur opstaan.

Onderweg

Op woensdag haalt Naal ons om 8.30 op. We worden om 7 uur gewekt door de aapjes die over ons dak lopen. Niels gaat naar buiten om ze te zien en ziet dat de medewerkers van het hotel ze
met katapulten en luchtbuksen achterna zit. Ze worden weggejaagd voor ons terwijl wij ze juist leuk vinden! We vertrekken naar de vierde locatie, Kandy. Onderweg stoppen we bij de heetwaterbronnen in Kannyia (het water is van 29 graden tot 46 graden) en komt allemaal uit het binnenste van de aarde. Kosten: 50 roepie per persoon. Geen geld dus want dat is ongeveer € 0,35. Het is een wonderlijk verschijnsel, de vele verkopers van rommeltjes staan hier pas een paar jaar omdat er tijdens de burgeroorlog geen toeristen kwamen. Het water zou goed zijn tegen allerlei kwalen. Op de route naar Kandy valt ons de armoede weer op. Wat een kleine armoedige hutjes waar sommige mensen in wonen! Geen stroom en geen stromend water, ze moeten water pompen bij de dichtstbijzijnde waterpomp. Die zijn er overigens wel veel. Omdat dit een moslimgedeelte is, zien we hier behalve koeien op de weg ook veel geiten. Ook een houtzagerij voor teak.

Om 11 uur zijn we alweer in Habarana. Mats wordt ineens weer ziek en moet overgeven. Daarom stoppen we bij een heel mooi restaurant annex hotel. Oud en koloniaal. We drinken wat en rijden verder, Mats valt in slaap en is later een stuk fitter. We eten wat bij een bakkerij voor 800 roepies met zijn 5-en (nog geen 6 euro). Kijk dat vinden we nou leuk! Om 16 uur komen we in Kandy aan, een enorme drukte en gezelligheid! Na het inchecken en even zwemmen in het grote koloniale hotel gaan we lopend naar het centrum. We kijken onze ogen uit! We drinken wat in een hotel-restaurant (we zijn de enigen en Niels maakt veel grapjes over happy hour).

Kandy

Op donderdag haalt Naal ons om 9 uur op om de stad te verkennen. Niels is al veel vroeger wakker en gaat eerst even hardlopen rondom het meer. Hij loopt met een andere Nederlander waar we in de avond een gezellig praatje mee maken. Toevallig zijn zij ook hier met Travelnauts!
We rijden eerst de berg op en maken wat foto’s. In ons hotel zijn twee bruiloften maar overal zijn vandaag bruiloften! We gaan naar een juwelier waar we eerst uitleg krijgen over het delven van de stenen. Daarna zien we hoe de stenen tot sieraden worden gemaakt. Heel indrukwekkend. We besluiten niets te kopen want het is behoorlijk duur. Daarna gaan we naar de botanische tuinen. Mooi maar iets te warm om doorheen te lopen.
We maken wel veel foto’s van enorm bamboe en de vele aapjes. Daarna laten we ons in het centrum afzetten. Zodra we bij Naal instappen begint het hard te regenen. Voor het eerst deze vakantie en we zitten toch droog. De kinderen willen iets bij de KFC eten en Niels en ik wat bij de bakker. Heerlijke broodjes met pittige kip of vis en in totaal slechts 180 roepie voor 5 broodjes! Dat is ongeveer € 1,30! In de middag worden we opgehaald om naar een dansvoorstelling te gaan. Ze lopen aan het eind ook over hete kolen en dat vinden we eigenlijk alle vier wat naar om te zien. Daarna gaan we eindelijk naar het heiligste voor de boeddhisten. Eerst gaan we op blote voeten de tempel in en vlak daarna moeten we in de rij gaan staan om langs het gouden doosje met de tand te lopen. Na 10 minuten gaat het deurtje weer dicht. Wij hebben geluk en zijn net op tijd. Daarna lopen we nog langs andere zaken die Naal ons toelicht. Inmiddels is het donker en gaan we terug naar het hotel.

Theeplantages

Op vrijdag gaat onze laatste week in Sri Lanka in. We vertrekken voor een lange rit naar Nuwara Eliya. Het is niet ver maar gaat dwars door de bergen en de theeplantages die lang duurt. Het is een prachtige rit waarbij Thijs helaas last krijgt van wagenziekte. De huisjes langs de weg zijn wel erg armoedig. Overal ligt was te drogen, we twijfelen of we ons meegenomen waslijntje zullen weggeven. We stoppen bij een mooi uitzichtpunt en we maken een stop bij een theefabriek op 1.500 meter hoogte.
We leren er hoe het hele theeproces gaat en drinken er heerlijke thee met een lekker stuk taart erbij. Het valt ons op dat er hier veel moslims zijn met burka’s aan. Waarschijnlijk rijken uit Saudie Arabië. Uiteindelijk komen we aan in little England. Het doet inderdaad heel Engels aan! Allemaal gekleurde huisjes en als we het dorp inrijden zien we veel mooie oude Engelse panden. Het blijkt dat vele rijken uit Colombo hier een tweede huis hebben. Er is zelfs een 18 holes golfbaan en overal zijn hortensia’s. In het stadje eten we weer heerlijke broodjes, Niels koopt op een marktje een soft shell jas van de North Face. Daarna brengt Naal ons nog 15 km hoger de bergen in naar ons hotel Heritance Tea factory. Het is een verbouwde fabriek waarbij de oude stijl helemaal intact is gebleven. Er is een gym waar Mats gelijk gebruik van maakt. ‘s Avonds eten we lekker met een heel uitgebreid buffet.

De volgende dag is het zaterdag. Het is nog steeds schitterend weer maar we doen voor de zekerheid een lange broek aan. Niels en ik wandelen een mooie tocht door de theeplantages. We worden vergezeld door een Tamil jongetje dat zijn baby broertje op zijn arm draagt. Hij brabbelt een beetje Engels en hoopt pennen en geld te krijgen. Helaas ligt onze portemonnee in de hotelkamer. De absolute tip die wij niet hadden gekregen maar die wij wel aan anderen willen geven is een klein koffertje met Action speelgoed meenemen en een heleboel pennen om uit te delen aan kinderen en scholen. Die armoe grijpt ons wel wat aan alhoewel Naal aangeeft dat de huisvesting nu gratis is en steeds beter wordt. De plantage medewerkers waren vroeger slaven vanuit het zuiden van India. Ze hebben het nu dus veel beter en men legt zich er gewoon bij neer. Verrassend om te zien dat er tussen de armoedige huisjes wel weer een tempel staat.
Niels en ik lopen nog even naar het kleine theefabriekje tegenover het hotel waar machines staan die al ruim honderd jaar oud zijn! En alles werkt nog! Fantastisch! De jongens blijven chillen in het hotel, Mats voelt zich niet helemaal ok. Wij vinden vooral het uitzicht erg mooi hier. In de namiddag gaan we wandelen naar een mooie waterval, gelukkig voelt Mats zich weer goed. Het is een leuke wandeling door de mooie natuur. Morgen vertrekken we vanuit de thee naar Yala, het safarigebed! We hebben er allevier veel zin in!

Ella

Op zondag realiseren we ons dat het nu ineens snel gaat. Nog 5 hele dagen! We vertrekken om 8.30 voor een lange reisdag. Eerst rijden we 2 uur dwars door de bergen naar Ella, een backpackbestemming. Iets daar voorbij is een mooie waterval. Thijs en Mats hebben deze twee uur geslapen dus heeft niemand last van wagenziekte. Daarna rijden we verder naar Kataragama, een pelgrimsstad voor Hindoe’s en boeddhisten. Toevallig is er een jaarlijks feest aan de gang, er zijn duizenden mensen om dat te vieren.
De Hindoe’s gaan eerst een bad nemen in de rivier voordat ze de tempel in mogen. Fascinerend, de werkolifanten nemen ook een bad in diezelfde rivier. Het is er bloedheet, ik ga naar het meest vieze toilet ooit en de kinderen krijgen een witte stip op hun voorhoofd. Het is een boeiende stop!

Yala National Park

Daarna is het nog anderhalf uur naar ons hotel Cinnamon Wild Yala. Dat ligt aan de rand van het nationaal park Yala waar we direct al veel dieren zien. Bij de waterpoel voor de ingang zien we mega krokodillen, waterbuffels en veel pelikanen en lepelaars. Geweldig! We zitten in een beachvilla op poten, we horen de oceaan bulderen! We zwemmen in het mooie zwembad, zien honderden aapjes, wat is het hier mooi. Omdat we na 19 uur (donker) terug gaan naar de kamer om te douchen, moet er begeleiding mee omdat er in het donker vele beesten je pad kunnen kruisen. Zou het nou waar zijn of niet? We eten een heerlijk buffet, praten met een Nederlands stel en met een Engelse familie die we ook in het vorige hotel hebben gesproken. Wanneer we om 22 uur terug naar het huisje gaan (uiteraard weer met begeleiding) zien we allemaal waterbuffels tussen de huisjes lopen! We hebben de camera niet mee dus geen foto maar het is echt geweldig. Het blijkt dat die begeleiding dus niet voor niets is!

De volgende ochtend worden we om 6 uur wakker. Niels en ik lopen een rondje door het park en naar het strand. Ik zie vooral een enorme groep aapjes tussen de huisjes. Ze spelen en maken ruzie en chillen wat. Het zijn echt net mensen! Na het ontbijt blijven we lekker rondom het zwembad. Het is onbewolkt weer en het is eigenlijk ongelofelijk dat we nog geen druppel regen hebben gevoeld deze vakantie.

Op safari in Sri Lanka

Na een kleine lunch in het hotel gaan we om 14 uur met Naal en een jeepchauffeur op pad. Het eerste half uur zien we alleen watervogels en hoop ik dat we nog andere dieren gaan zien. Maar dan zien we drie olifanten in het water! Prachtig! Later zien we er nog meer en dan blijkt dat het heel druk is in het park want we staan in file te kijken, alle chauffeurs bellen elkaar om te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk beesten ziet! Als we wegrijden zie je geen andere jeep meer, iedereen verspreidt zich dan heel goed. We zien naast alle watervogels veel krokodillen, wilde zwijnen, herten, elanden, varanen, marters, olifanten en als klap op de vuurpijl een luipaard! Naal is degene die hem spot, we kunnen heel goed foto’s van hem maken door het struikgewas. Na 5 minuten komen er allemaal andere jeeps bij en zien wij hem niet meer. Als we dan om 18 uur het park uitrijden, staat er ineens een grote mannetjesolifant met enorme slagtanden langs de kant van de weg. Geweldig! Yala heeft ons niet teleurgesteld en was misschien wel het hoogtepunt van de reis.

Galle en Hikkaduwa

Dinsdagochtend vertrekken we om 9 uur voor een lange rit langs de kust richting Hikkaduwa. Onderweg stoppen we bij een blowhole waarbij het zeewater soms heel hoog opspuit tussen de
rotsen door. Het is moeilijk om precies op het juiste moment een foto te maken. Daarna maken we een stop in Galle en gaan naar de onvermijdelijke Leijnbaanstreet. Het fort is schattig en doet erg Zuid Europees aan. We lunchen er heerlijk maar duur en zijn een half uur later in ons hotel Chaaya Tranz in Hikkaduwa. Het blijkt van dezelfde keten te zijn als het hotel in Yala. Dit is een heel groot hotel met een heel groot zwembad en rondom aan drie kanten strand. Heerlijk om hier nog 2 hele dagen te zijn! We plonzen direct in het grote zwembad en genieten van een mooie zonsondergang.

Op woensdag staan we al om 6 uur op omdat er elke dag een reuzenschildpad komt die dan zeewier gevoerd wordt. Hij komt om 6.30 – 7.00 uur ongeveer. Mats wil nooit ergens te laat komen dus om 6.25 uur zit hij (als enige) langs de waterkant. Om precies 6.30 komt de schildpad aan. Hij blijft zeker een kwartier rondom ons zwemmen. Daarna gaan we ontbijten en als we daarna weer naar het strand gaan, zijn er zelfs 4 schildpadden! Geweldig om daar tussen te zwemmen, je moet oppassen dat je er niet op gaat staan want ze lijken net een rots! Later in de middag zijn ze weer terug en dat blijkt bijna dagelijks zo te zijn. We lunchen lekker in een klein tentje langs het strand en luieren wat rondom het zwembad. Thijs voelt zich zo moe dat hij de hele middag op bed slaapt. Inmiddels hebben we twee andere kamers gekregen met een flinke upgrade. Een grote woonkamer met een keuken zelfs en twee slaapkamers. Daarnaast een tweetal grote balkons met uitzicht op het zwembad en de oceaan. Super!

Op donderdag is het onze laatste dag zonder programma in Sri Lanka. We beginnen lekker lui aan het zwembad en in de zee en eigenlijk verandert dat vandaag niet meer. Het is weer heerlijk weer zoals dat al drie weken lang zo is. De lunch eten we bij de poolbar bij het zwembad en daarna zijn we het zwembad en de zee weer in gegaan. De boeken zijn allemaal uitgelezen dus het lijkt bijna tijd om naar huis te gaan. We hebben een heerlijke vakantie gehad waarbij we veel gezien en gedaan hebben. De jongens hebben overal heerlijk gezwommen, deze dag zijn ze nauwelijks uit het water geweest. Morgen vertrekken we naar Negombo voor het laatste hotel van deze reis.

Terug naar Negombo

Vrijdag vertrekken we om 9 uur. We maken een voor ons ongeplande stop bij een moonstone mijn. Na een leuke uitlegronde lopen we ook langs een fabriekje waar kaneel olie wordt gemaakt. Ook hier krijgen we uitleg over het proces (het stomen van de bladeren leidt tot de olie die overal voor gebruikt kan worden). We kopen kaneelstokjes en kaneelpoeder. Daarna uiteraard door de piepkleine fabriek voor de stenen die tot sieraden worden gemaakt. De onvermijdelijke sieradenwinkel vinden we stoffig en niet mooi. Dus zonder aankoop maar ook zonder foto’s rijden we weer verder. Vervolgens zien we de verwoeste huizen vanwege de tsunami in december 2004. Het is aangrijpend als Naal vertelt dat de golf 1 tot 2 km landinwaarts is geweest en ook vluchtenden in een tempel en een trein heeft getroffen. Veel huizen zijn niet afgebroken maar staan er als lege karkassen bij als bewijs dat het drama echt heeft plaatsgevonden. We zien meerdere monumenten die hieraan herinneren. Wij vinden het erg indrukwekkend.

We vragen aan Naal of we ook een citytour door Colombo kunnen maken. Naal kent de stad goed dus laat ons een paar delen van de stad zien. De stad bestaat uit 15 wijken, we rijden door 7, 2 en 11 als ik het me goed herinner. We verbazen ons over het moderne zakencentrum, de prachtige koloniale panden en de enorme afwisseling in rijkdom van de verschillende wijken. Als we op de rondweg om de stad rijden, zien we echte sloppenwijken. Daar schrikken we dan toch weer van. Om 13 uur komen we in hotel Paradise Beach aan. Als we hebben ingecheckt brengt Naal ons naar restaurant Choy’s waar we hebben afgesproken met Gerda, Allard en de kinderen die nog twee dagen in Negombo blijven voordat ze naar huis gaan. Na de gezellige en heerlijke lunch gaan de kinderen in een tuktuk via ons hotel (voor de zwembroeken) naar hun hotel om te zwemmen. De volwassenen lopen nog even door Negombo en gaan daarna naar ons hotel. We lopen via het strand naar het hotel van Gerda en Allard. Omdat het poya (volle maan) is, wordt er geen alcohol geschonken. Men viert feest op het strand. Wat leuk! We zijn (weer) de enige blanken die door een menigte badende Singalezen lopen. Het blijft wonderlijk om iedereen volledig gekleed in het water te zien! Er wordt muziek gemaakt op trommels in het water, erg leuk. Het laatste stuk lopen we via een klein vissersdorpje waarbij de vissen op het strand te drogen liggen. We hebben een gezellige alcoholvrije (poya) borrel bij hotel Jetwing Sea alvorens we met de tuktuk weer teruggaan naar ons eigen hotel. We eten een laatste buffet en liggen op tijd in bed. Morgen komt Naal al om 6.30 uur om ons naar het vliegveld te brengen.

De terugreis

Zaterdag 1 augustus krijgen we een ontbijtpakketje mee van het hotel. We zijn al om 7 uur op het vliegveld, waar we inchecken en Thijs nog een souvenir koopt. We vliegen in vier uur van 10 uur tot 14 uur naar Dubai, waar we 2 uur overstaptijd hebben. Het is hier alleen anderhalf uur vroeger dan in Sri Lanka. We eten aan hetzelfde tafeltje als drie weken geleden bij de Burger King terwijl we in het vliegtuig best lekkere curry hebben gegeten. Maar ja, toch smaakt een frietje wel. De volgende vlucht vertrekt iets vertraagd om 15.30 lokale tijd voor een vlucht van 6.15 uur naar Düsseldorf. Het is zo druk in Dubai dat we echt in de file staan met ons vliegtuig! We landen volgens planning om 19.45 uur in Düsseldorf en rijden om 21 uur van de parkeerplaats naar huis. Het is rustig op de weg dus zijn we om 23 uur in Rotterdam.

Het was een heerlijke vakantie maar het is ook weer fijn om thuis te zijn. We kunnen nu gaan genieten van de vele foto!s en indrukken en kunnen gaan nadenken over de bestemming van onze volgende reis!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Sri Lanka.