Reisverslag familie op reis door Sri Lanka

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 6 jaar

We zijn inmiddels bijna 2 weken terug en het gewone leven is weer begonnen. We kunnen echter terugkijken op een prachtige rondreis door Sri Lanka. Alles was prima geregeld. Hadden er geen omkijken naar. Top! Erg goede gids, comfortabele auto en accommodaties ook bijna allemaal prima.

Toch zijn er altijd wat aandachtspunten en je vroeg toch om wat opmerkingen cq  feedback, dus bij deze:

– De heenvlucht met Srilankan Air was een minder goede ervaring dan gehoopt en dit betrof dan voornamelijk de beenruimte. Of beter gezegd: geen beenruimte. We hebben best al heel wat gevlogen maar dit sloeg zonder overdrijven alles. Bert, mijn partner is 1.96 en die paste gewoon echt niet in de hem toebemeten ruimte, laat staan als de passagier voor hem zijn stoel ook nog achterover liet zakken. We hebben getracht wat te regelen via de stewardess, maar de vlucht, die verder overigens vlekkeloos en op tijd verliep,  zat bomvol en dit lukte helaas niet. Een wat rottige vlucht, toch nog wat kunnen slapen. Op de terugvlucht heb ik de stoelen omgeboekt. Upgraden naar bussines class kostte 500 USD per stoel (kon je een bod doen..) en dat vonden we weer wat veel van het goede. Maar de omboeking vd stoelen pakte wonderwel een stuk beter uit. Toch het advies om even na te vragen bij klanten hoe lang ze zijn, voor je Srilankan Air boekt…

– De reisbeschrijving zoals jullie deze hadden gemaakt verschilde op meerdere punten van datgene wat op papier stond bij Columbus Tours. Gelukkig hadden we een goede verstandhouding met onze gids/chauffeur, die ook onze reisbeschrijving heeft doorgenomen en we kwamen er ook altijd wel uit. Maar misschien is dit wel een aandachtspunt voor jullie. De optionele excursie door Colombo stond bv niet in hun programma en was ook duidelijk niet de bedoeling van de gids, die ons na aankomst direct vanaf het vliegveld naar ons hotel in Negombo bracht, na een kort rondje door Negombo zelf. Nu was Negombo ook prima per tuktuk te bezichtigen en hadden wij ook niet erg behoefte aan een stadstour door Colombo, dus onze rondreis met de gids startte eigenlijk pas op dag 4.

– Hotel Jetwing Blu was top. Goede lokatie en prima faciliteiten.

– Het olifantenweeshuis van Pinnawela was wel erg toerististisch. Maar Eva vond het heel leuk. Wij hadden wat gemengde gevoelens. Beetje onvermijdelijke tussenstop wsch :-).

– Hotel Kassapa Lions Rock was echt prima. Ook meerdere NL en vlaamse gezinnen hier tegengekomen, wat leuk was voor Eva. We hebben hier iom de gids de excursies wat door elkaar geschud. Na de bezichtiging van Pollonaruwa besloten dat 1 koningsstad wel genoeg was voor de kleine en de 1 ½- 2 uur durende rit naar Anaradhapura maar laten vervallen. Misschien was dit toch wel zonde. Achteraf  bezien misschien een goede overweging om eerst 1 overnachting in de buurt van Aradnapura te doen en dan door te gaan naar Sigirya.

– De excursie naar het natuurpark Ritigala was een stuk minder avontuurlijk dan in jullie beschrijving. Het deel dat toegankelijk is voor toeristen bevat alleen nog de overblijfselen van een oud klooster. Best een aardige wandeling maar geen wilde dieren hier. Voor dat deel van het park heb je een special permit nodig die alleen van tevoren in Colombo geregeld moet worden.Niet echt het beloofde jungle-gevoel hier…

– De village tour was ook een kleine teleurstelling. Nogal toeristisch en relatief weinig waar voor je geld. N Kort ritje met de ossenkar over de verharde hoofdweg. Minimaal bootochtje over een vennetje met lotusbloemen. De optionele lunch in een lokaal huisje was wel erg leuk. Deze tours worden op vele lokaties langs de weg aangeboden, en dat kunnen de gidsen kennelijk zelf regelen en strijken daar misschien ook wel provisie voor op. Wij deden hem in de buurt van Habarana, maar het was niet de bedoelde tour zoals in jullie beschrijving in Hiriwaduna. We hebben Romal (de gids) ook wel feedback gegeven dat we het wat minder geslaagd vonden. Hij zou het onthouden zei hij, maar wilde eens wat nieuws proberen. Wat wij ook best begrijpen . Maar vroeg me wel af of jullie je bewust zijn dat de excursies in jullie beschrijving dus vaak anders uitgevoerd worden.

– De beklimming van The Lions Rock en de jeepsafari in het Minnerya NP waren geweldig leuk. En het onvermijdelijke ritje op een olifant ook!

– Hotel Chaaya Blu in Trincomalee was wederom top. We kregen een beachchalethuisje beneden, dus je liep vanuit de hotelkamer zo het prachtige strand op. Een buitendouche, bootje en ligbedden voor de deur.. super!  Weet niet of het de bedoeling was, want ik zag in de boeking alleen een standaard kamer genoemd, maar het was werkelijk top en echt een aanrader voor toekomstige clienten. Als je daar dan toch zit, is een dergelijke accommodatie echt geweldig! De geboekte dolfijnen- en snorkeltoer was helaas een kleine misser, door de veel te wilde zee, te lichte boot hiervoor en een hardstikke zeezieke medetoeriste…. Maar ja.. such happens..  En s avonds dineren met je voetjes in het warme zand maakt veel goed. De volgende dag nog een uitstapje gemaakt met de gids naar de heetwaterbronnen van Kanniya, was verrassend leuk en naar de Koneswaram tempel bij Lovers Leap en fort Frederick. Marble Beach vonden wij persoonlijk minder indrukwekkend, dus snel terug naar onze superdeluxe hotelkamer op het minstens zo mooie strand voor onze deur..!

– Vonden de grottempels van Dambulla echt prachtig. De gids had geopperd om ze wellicht over te slaan en andere? grottempels te bezoeken maar ik wilde deze erg graag zien en werd niet teleurgesteld. Impressed!

– Kandy was erg leuk. Heel andere omgeving. Mooi hotel. Prachtige tempel. Indrukwekkende ceremonie bijgewoond. Mooie dagen doorgebracht. Ook treinritje van 1,5- 2 uur gemaakt. Erg de moeite waard!

– Het hotel in Nuwara Elya , The Glenfall Reach, was beduidend minder. Het ontbijt en ook het dinerbuffet was, zeker in vergelijking met onze eerdere ervaringen , stukken minder en zelfs koud en karig. Misschien waren we inmiddels wat verwend. De kamer was verder wel prima. Zeer ruim, mooi uitzicht en schoon. Maar Nuwara Elya viel ons in zijn geheel wat tegen. Misschien kwam het door het weer en de temperatuur, het was wisselend bewolkt en koud, mistig en soms wat regen, en er was in het dorpje eigenlijk vrij weinig te doen. Horton Plains was in deze omstandigheden met een meisje van 6 ook geen erg aantrekkelijke optie en de theevelden waren natuurlijk prachtig  maar dat heb je na een paar uur ook wel gezien. Op de weg later richting Yala kwamen we door Ella. Het klimaat is hier beduidend aangenamer en de omgeving ook prachtig. Msschien was 1 overnachting in Nuwara Elya achteraf bezien wel voldoende geweest en dan had je best voor de Heritage Tea Factory kunnen kiezen, 1 overnachting op een bijzondere lokatie en daarna nog 1 in Ella ergens.

– Onderweg naar Yala gestopt bij de rotsBoeddha’s van Buduruwagala.  Prachtig, heerlijk rustig en heel indrukwekkend! Aanrader!

– Yala NP was weer in 1 woord geweldig. En ook de lokatie van het hotel. Middenin het park. We werden smorgens wakker van de aapjes die op het dak van ons huisje aan het voetballen waren en vanaf onze ligbedjes aan het zwembad zagen we gewoon de krokokdillen en de waterbuffels liggen…! Jeepsafari ook top! Bijna (!) 2 luipaarden gezien..

– De laatste dgn in Chaaya Tranz Hikkaduwa waren ook heel lekker. Ondanks het mindere weer, avondlijke monsoon-stortbuien, wat ook wel wat lekker tropisch had.. Mooi zwembad en idem uitzicht over de oceaan met prachtige wilde zee. Zeeschildpadden als hotel- huisdieren… Enige minpunt: De hotelkamers waren heel erg vochtig. Maar verder prima hotel met superontbijt en prima lokatie tov restaurantjes/uitvalbasis naar Galle etc.

– Het restaurant in Colombo, the Gallery Café, was een erg hippe en leuke plek middenin Colombo. Wel vonden we het een relatief duur restaurant. 90 euro voor een in feite weinig bijzonder menu is voor SriLankaanse begrippen echt (te) veel geld. Zaten ook alleen maar toeristen, op weg naar het vliegveld?

Kortom. Een geweldige reis gehad. Het was allemaal uitstekend geregeld. Erg veel geluk gehad met de zeer ervaren gids/chauffeur.

Bovenstaande opmerkingen zijn ook niet als negatieve kritiek bedoeld, maar wel als opmerkingen/ aandachtspunten. Zoals ik al zei, misschien zijn we best een beetje verwend, maar het was natuurlijk best een dure reis en we willen best geld betalen als je waar voor je geld krijgt..

Terugkijkend echt een prachtige en onvergetelijke reis. Dankjewel daarvoor!

Bekijk hier al onze kindvriendelijke reizen naar Sri Lanka.