Familie Bom – Willemssen in Thailand

Je gunt je kind toch de wereld!

Samenvattend was het geweldig. Echt een heel mooie ervaring om als gezin te doen. De reis was goed gepland qua opbouw zodat wij ook uitgerust en met goed vakantie gevoel thuis kwamen. We horen wel eens van mensen die een (groeps)reis maken dat ze bij terugkomst eigenlijk aan vakantie toe zijn, dat was bij ons helemaal niet het geval.

Bangkok met aansluitend Jungle Rafts was best vermoeiend qua vroeg opstaan, maar daarna meer dan genoeg tijd om weer bij te slapen.

Bangkok

De aankomst was goed, er werd keurig op ons gewacht. We konden nog niet gelijk in de hotelkamer maar konden wachten bij het zwembad (kinderen al zwemmen) en kregen korting op lunch ivm het wachten. Onze kamer was om 14.00 uur beschikbaar. Superkamer, meer een appartement! We zaten op de 30e verdieping -met 2 balkons- dus een prachtig uitzicht over Bangkok!

We zijn echt tijd tekort gekomen in Bangkok, lang niet alles gezien, komt natuurlijk ook omdat we 1 dag naar Ayutthaya geweest zijn. Wat overigens een erg leuke dag was, blij dat we dat gedaan hebben. We hadden een leuke gids en zij sprak erg goed engels en heeft ons veel verteld over Thailand, het koningshuis, de politiek etc. Ze heeft de kinderen wat Thaise woorden geleerd en veel verteld over Buddha en de de verschillende houdingen van Buddha. Daar konden ze de rest van de vakantie dus steeds op letten.

We hebben in Bangkok toch nog gefietst, last minute ter plekke besloten en echt een aanrader.

Jungle Rafts

Superleuk, toch wel een van de hoogtepunten van de vakantie (en dat terwijl er niet eens wifi was…:-)

De excursies (River Kwai etc) vonden wij heel boeiend en interessant.

Wij waren hier 2 nachten, wat leuk was omdat er dan meer tijd was om steeds weer de rivier af te drijven. Als je wat minder tijd hebt is 1 nacht ook zeker leuk. Zoals wellicht bekend is het de bedoeling dat je op het 1e vlot de rivier in sprint en er dan bij de laatste er weer uit klimt. Wij zaten op het 1e vlot en dan heb je dus wel de hele tijd mensen naast je hangmat/bedje staan die het water in springen. Sommige voelen zicht wat bezwaard dat ze bij jou op het vlot moeten komen maar anderen springen rustig 20x achter elkaar met bommetjes het water in, met als gevold dat je steeds (incl. boek etc.) helemaal nat bent, als je er dan na 4x wat van zegt kijken ze je nog raar aan ook. Misschien een tip bij het reserveren om niet op het 1e – kamer 1 t/m 4- (of laatste vlot) te reserveren.

De excursie op de dag van vertrek – ritje over de dodenlijn – voegde wat ons betreft niet heel veel toe. De kinderen vonden dat ook niet heel interessant, hoewel het wel een mooie rit was. Het is meer het gevoel dat je de tijd moet uitzitten totdat de nachttrein vertrekt. Misschien zou je ook direct na de lunch bij Jungle Rafts weer naar Bangkok kunnen gaan, dan kun je daar lekker lunchen en in de middag nog wat doen (er is vast wel een bagage kluis op het station?)

Nachttrein

Ook al superleuk. Goede keuze inderdaad om 1e klas te reizen, we hebben allemaal prima geslapen en als we de bedden verder in de trein zagen leek ons dat toch een stuk minder. Eten in de trein ook erg leuk. Moesten alleen de volgende dag erg veel (naar Thaise begrippen) afrekenen aangezien ook alle drankjes afgerekend moesten worden (sap bij binnenkomst in de trein, koffie/thee na het eten, voor een groot deel overigens weg gegooid omdat niemand het lekker vond). Sap/koffie/thee bleek per stuk net zo duur te zijn als een avond maaltijd….

Chiang Mai

Hele leuke stad. Overal leuke eettentjes en de night bazar was heel erg leuk.

Ook hier weer een super hotel kamer (appartement!). Er was zelfs een wasmachine, maar het is echt onmogelijk iets droog te krijgen in dat vochtige klimaat….daar zat ik dus met 3 wassen…schoon maar niet droog…:-)

Minpuntje bij dit hotel: het ligt precies onder de opstijg route van Chiang Mai airport. Dus als je bij het zwembad ligt komen de vliegtuigen toch wel met enige regelmaat vlak over. In de kamer eigenlijk geen last van, vooral ook omdat daar airco aanstaat en geluid maakt. Het hotel ligt ook vrij ver van de oude stad af en bijvoorbeeld van de Night Bazar. Is geen loopafstand, zou wel kunnen, maar dan ben je denk ik wel zo’n 40 minuten onderweg (de dames achter de receptie lachten ons zo’n beetje uit toen we vroegen hoe we moesten lopen. “Rode taxi’s” zijn er echter genoeg, stap je achterin in de laadbak, erg leuk. Eén taxi wilde ons van het centrum niet eens naar het hotel brengen omdat hij het te ver weg vond!

Ook hier last minute nog een kookcursus geregeld. Overdag was het vol, maar we konden nog wel naar een avond cursus (start ca 16.00 tot 20.30). Achteraf gezien was dit eigenlijk veel beter dan een hele dag. We konden nu overdag allerlei andere dingen doen en ’s avonds moet je toch eten.

Treehouses

Een hele leuke ervaring maar 2 nachten hier is echt teveel. Er is nl vrijwel niks te doen in de omgeving. Daarnaast is er geen fatsoenlijke stoel waar je even lekker op kunt zitten dus op een gegeven moment zijn we maar binnen op de bedden gaan liggen.

1 nacht is hier ruim voldoende. Wij kwamen hier begin van de middag aan en hebben toen bewust de hele middag niks gedaan omdat we anders de dag erna niks te doen hadden. De volgende dag hebben we gefietst en wat gewandeld. Hele middag wat gehangen, geslapen, eigenlijk een beetje de tijd uitzitten..

Verder kun je alleen maar daar eten, wat op zich niet erg is, maar je moet er (belachelijk) veel voor betalen (naar Thaise maatstaven). Helemaal als je net uit Chiang Mai komt waar je echt spotgoedkoop kunt eten. De prijzen lagen hier denk ik hoger dan in het hotel in Bangkok.

Als er 1 ding anders had gemogen in de reis was dat toch wel deze boomhutten: of 1 nacht of zelfs helemaal niet.

Peace Resort Koh Samui

Helemaal heerlijk!!!

Mooi hotel, het restaurant lag aan het strand met uitzicht aan de zee, echt zoals je het je voorstelt als je naar zo’n eiland gaat. We hadden er prachtig weer en er was van alles te doen op het water. Fishermans Village was erg gezellig en wij hadden het geluk er net te zijn op de avond dat er ook een markt was.

De bungalows waren luxe en tegenover elkaar. Wel heel veel tatoeages in dit resort, hadden we wel wat om naar te kijken..:-)

Koh Tao Sensi Paradise

Ook weer een leuk hotel, hoewel wel het minst luxe van de hele reis (afgezien van de hutten en rafts uiteraard).

We hadden een huisje (2 bij elkaar horende) direct aan de zee. Met overdekte veranda wat erg fijn was aangezien het weer hier wel regelmatig wat minder was (regen!) Ook heel veel wind hier gehad.

Bij aankomst stoorde ik mij een beetje aan het lawaai van alle boten die daar vlak langs kwamen (veerboten, boten duikscholen, longtail boats etc), maar achteraf was het toch wel erg leuk want we hadden de hele dag wat om naar te kijken. Je moet niet een heel lichte slaper zijn want rond half 5 ‘nachts begint alles al weer te varen…

De locatie van het hotel was leuk want je kon binnen een paar minuten naar het dorpje lopen. Allemaal leuke restaurantjes en winkeltjes. We hebben hier -via het hotel- met een longtail boat het hele eiland rond gevaren en overal gesnorkeld. Hotel had lunch, water en fris geregeld. Er waren ook snorkels en brillen aan boord, dus als je die zelf niet had was dat ook geen probleem. We hebben hier ook een dag gedoken. Bij toeval waren we terecht gekomen bij een duikschool met een Nederlandse eigenaar (vlakbij het hotel), die een Belgische (Nederlands sprekende) instructeur in dienst had, dus dat was erg prettig.

Elephant Hills

Alweer een hoogtepunt! Alles supergoed en strak georganiseerd hier. Helaas was het hier echt wel heel erg nat, maar dat mocht te pret niet drukken. Er waren gelukkig regen poncho’s te koop!

De olifanten wassen was heel bijzonder en inderdaad onvergetelijk. De tenten waren mooi en ik was er van onder de indruk hoe schoon ze waren (toch midden in de jungle). We hadden met een klein groepje een persoonlijke gids. De volgende dag naar het Rainforest Camp. Ook al zo mooi. maar ook hier veel regen, dus letterlijk en figuurlijk een regenwoud. De pret was er bij de kinderen overigens niet minder om. Ook hier weer mooie tenten!

Rayavadee

Tja, wat moet ik hier van zeggen. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt en ik vrees dat we dat ook niet heel snel weer zullen meemaken. Het is wat David zei toen ik vroeg wat het prijsverschil dan in zat: “ je moet het ervaren”.

Dat was inderdaad ook zo. De locatie is natuurlijk fantastisch (ondanks dat het hier ook niet heel mooi weer was). De service ongekend, het zwembad prachtig, overal wisten ze je naam etc etc. Geen tatoeages gezien hier overigens…:-) (totaal ander publiek dan bijvoorbeeld bij Peace Resort).

De huisjes erg mooi, met 2x per dag service, verse koekjes en fruit. Echt bijzonder om eens mee te maken.

Ik ben blij dat we hier geen excursies hadden gepland naar andere eilanden. Het was nl geen mooi weer en ik had er niet aan moeten denken om in die golven een hele dag op een bootje te zitten! De kinderen vonden de golven wel erg leuk en hebben daar eindeloos (tussen de buien door) in gespeeld.

De locatie van hotel was bijzonder omdat je kon kiezen bij welk strand je wilde gaan liggen of bij het zwembad. Je kon heel makkelijk even naar het leuke straatje lopen van Railay, met allemaal leuke restaurantjes en laat winkeltjes. En veel aapjes, ook bij het hotel!

Ik kan mij voorstellen als je hier bent buiten het regenseizoen dat het helemaal prachtig mooi is (de stranden en eilandjes komen dan nog mooier uit in het zonlicht lijkt me).

Vismaya hotel

Dit hotel was niks bijzonders… We zagen dat er op het vliegveld ook een Novotel was, ik weet niet of dat veel duurder was dan dit, maar kan me voorstellen dat je daar ook helemaal prima zit.
We wilden hier ’s avonds een hapje eten maar het was hier zó ongezellig dat we ergens anders naar toe zijn gegaan. Ontbijt was ook niks bijzonders.
Voordeel is dan weer wel dat je hier makkelijk even de straat op loopt om ergens een hapje te eten. We hebben dus wel in (Thaise) stijl een laatste keer heerlijk op straat kunnen eten!

Al met al was het een fantastische reis, erg goed geregeld door jullie. Het vervoer was overal geregeld, er werd steeds keurig op ons gewacht en alle boekingen waren ook helemaal in orde, want we werden ook overal verwacht. Het weer was met name aan de westkant van Thailand een stuk minder. Maar we wisten dat dit mogelijk was. Als je 3 weken stralend weer wil hebben zou ik mensen niet aanraden deze tijd van het jaar naar Thailand te gaan. Voor ons was het geen probleem. De planning en opbouw van de reis was voor ons helemaal goed, we hebben heel veel gedaan en gezien waardoor het lijkt alsof we erg lang zijn weggeweest. Enige dat, wat ons betreft, anders had gemogen waren de boomhutten.

De kinderen kunnen eigenlijk niet kiezen wat het mooiste/leukste was. Hoewel de Jungle Rafts toch wel vaak als 1e genoemd wordt.

Veel dank voor het organiseren van onze reis!! Ik hoop dat jullie wat kunnen met onze feedback.

Wij zijn alweer aan het fantaseren wat een eventueel volgende reis gaat worden (of toch maar weer “gewoon” naar Italië).

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Thailand.