Reisverslag familie op reis door Thailand

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 14 en 11 jaar

Wat hebben jullie ons een geweldige reis bezorgd!

Voor mij was het een lang gekoesterde wens om een verre reis met de kinderen te maken.

Mijn idee van een reis naar Thailand bestond vooral uit heel veel zelf regelen. Maar hoe fijn bleek het te zijn dat alles, werkelijk alles, tot in de puntjes geregeld was. Nooit hoefden we te wachten of was er onduidelijkheid over het verdere verloop van de reis.

We hebben de vakantie ongeveer 6 maanden ervoor geboekt. Een collega wees mij op Travelnauts na teleurstellende offertes bij andere reisorganisaties. In goed overleg, een paar wijzigingen hier en daar, maar door regelmatig contact en een mooie reisbescheiden vooraf hadden we voldoende tijd voor de benodigde voorpret.

Bangkok

Op 5 augustus was het zover en reisden we af via Dubai naar Bangkok. De vlucht met Emirates was al een ervaring op zich, een airbus 380-800 met comfortabele stoelen en grote video schermen, Onze kinderen Hugo (13 jaar, Wieke 11 jaar) waren blij met de mogelijkheden voor spelletjes. Het slaappilletje voor de volwassenen maakte dat we goed uitgerust in Bangkok aankwamen. Onze eerste ervaring met Thailand en de organisatie van de reis: zonder rijen door de douane, zonder te hoeven wachten op de koffers opgevangen door een vertegenwoordiger van Travelnauts die ons binnen een paar minuten naar een klaarstaand taxibusje loodste.  We werden naar ons hotel in de stad gebracht: het Silom Serene Hotel.

Daar zouden we 4 nachten verblijven. Het hotel was een goed 3-sterren hotel dat alles had wat we nodig hadden: nette kamers, een leuk zwembad, vriendelijk personeel en lekker eten. De geboekte excursies vonden allemaal vroeg in de ochtend plaats. In de eerste instantie waren we hier minder gecharmeerd van, echter hoe fijn was het om in de koelte te vertrekken en optimaal gebruik te maken van de tijd. Lang in bed liggen kan thuis ook!

fietstocht door Bangkok

Op 7 augustus stonden we om 06.30 uur paraat voor een fietstocht van 5 uur door Bangkok. Zoals de rest van de reis bleek: om 06.30 uur precies werden we opgehaald door onze gids en gebracht naar de  start locatie. De fietstocht leidde ons door een autovrij gebied, we hebben ons daarom ook geen zorgen hoeven te maken over de kinderen en het verkeer.

We werden geleid door een arm deel van de stad, waar we een kijkje namen bij een kinderopvang, we fietsten door China Town: volgens onze gids: „ The earth was created in 2 days, the rest was made in China.”  We bezochten een zoutfabriek, staken met een boot de rivier over waar we langs bananenplantages fietsten en varanen gespot hebben. Omdat we zo vroeg vertrokken waren hadden we vanaf 13.00 uur de tijd voor onszelf. In Nederland hadden we al gezien dat de GoPro camera’s in Bangkok voordeliger waren dan in Europa, het MBK shopping centrum was een leuke middag besteding. Toen echter de elektronica binnen was, hadden man en zoon genoeg winkeltjes gezien en heeft het vrouwvolk de middag nog zeer nuttig besteed aan het kopen van koffervulling. We hadden hier rekening mee gehouden met het inpakken. ‘merk’ kleding van Superdry, Abercrombie en nog meer dubieuze kledingstukken waar een 11-jarige nu eenmaal van houdt.

Ayutthaya

Op 8 augustus werden we wederom vroeg opgehaald om met een touringcars naar Ayutthaya te gaan. Je kunt niet naar Thailand gaan en de tempels missen. Het was schitterend om te zien, maar eerlijk is eerlijk, de kinderen waren blij dat het tot 1 dag beperkt bleef.

We hadden een uur de tijd om het zomerpaleis van de koninklijke familie te bekijken, dit ging ons prima af omdat we een golf karretje huurden. Zo werd het voor de kinderen een stuk leuker. Na nog meer mooie tempels en ruïnes bezocht te hebben gingen we aan boord van een boot die ons terug vervoerde naar Bangkok. Na een heerlijke lunch (wat is het Thaise eten verrukkelijk!) konden we buiten verder genieten van de reis.

Floating Market

Op 9 augustus gingen we naar de ‘Floating Market’ buiten Bangkok. Ook dit volledig onder begeleiding van een gids, die ons van informatie voorzag, maar zich duidelijk terugtrok op het moment dat wij geen behoefte hadden aan haar hulp. Het vervoer met een ‘longtail-boat’ was een mooie ervaring. Verder in de reis zouden we nog vaker met een longtail-boat vervoerd worden. Het onderhandelen met de verkopers van souvenirs en groente was voor de kinderen een leuke ervaring, maar ook leerzaam: ze troffen later in de week dezelfde producten elders voor de helft van de prijs…

Het Silom Serene hotel lag in het deel van Bangkok waar ‘s avonds een nachtmarkt was. Nog meer gelegenheid voor de liefhebbers om kleding te scoren. De nabij gelegen nachtclubs gaven geen overlast, hooguit gelegenheid voor de kinderen om eens een blik te werpen op bijzonder schaars geklede ‘dames’, die rondom palen dansten.

River Kwai

De volgende dagen brachten we door op de River Kwai. Mijn persoonlijke hoogtepunt van de reis. De reis erheen duurde een paar uur, maar werd onderbroken door een bezoek aan de Bridge over de River Kwai, het oorlogsmuseum en de begraafplaats. Erg indrukwekkend! Ons hotel lag op de rivier. In de reisbescheiden waren we gewaarschuwd voor het gebrek aan luxe, maar dit vond ik reuze meevallen! De bedden waren goed, het gebrek aan warm water werd ruimschoots goedgemaakt door de mogelijkheid te zwemmen in de rivier en het ontbreken van Wi-Fi maakte dat onze kinderen in het zeldzame geval van verveling… een spelletje kaart speelden. We hadden ondertussen ook kennis gemaakt met een gezellig gezin uit Uden, waar we gezamenlijk de excursies mee deden. En de jongens hebben ‘s nachts nog gevist!

Nachttrein

Op 12 augustus, de verjaardag van Hugo, hebben we tussentijds een rit gemaakt met een trein uit de 2e wereldoorlog. Dit was in groepsverband georganiseerd en blijkbaar kwamen we (ons gezin en het gezin uit Uden) te laat aan… Onze gidsen stonden gestrest op ons te wachten Blijkbaar was 12 augustus een nationale feestdag en verwachtten ze file richting Bangkok. We moesten namelijk de nachttrein halen om vanuit Bangkok af te reizen naar Surat Thani in het zuiden. Beide taxibusjes zijn uiteindelijk 4 stations verder gereden dan Bangkok, om te zorgen dat we alsnog konden instappen. Wat een service!!!

Het mooiste wat we aantroffen in onze slaapcoupe, we hadden 1e klas geboekt, was de verjaardagstaart voor Hugo. Dat had Jessica van Travelnauts, vanuit Nederland, speciaal geregeld!

De nachttrein was ook een bijzondere ervaring.

Koh Sok National Park

De volgende dagen hebben we doorgebracht in Koh Sok National Park. Onze accommodatie heette misschien een tent, maar het was uitermate luxe. Heerlijke bedden, een grote badkamer een veranda met hangmatten en wederom heerlijk eten. Hoe leuk is het om wakker te worden met de geluiden van de jungle: gibbons, cicaden en nog veel meer beesten die veilig buiten de tent zaten.

Daar hebben we de olifanten gewassen en gevoerd, gekanood, gevaren door een mangrove bos, een onbewoond eiland bezocht, een lokale markt en tot slot een wandeltocht gemaakt door de jungle waar we een regenbui op ons hoofd kregen zoals het alleen kan regenen in Azië.

Koh Samui

Van 16 t/m 21 augustus verbleven we op Koh Samui, wederom keurig gebracht, op de boot gezet en weer gebracht naar ons hotel. Het Thai House Beach Resort aan het Lamai strand was voor ons geboekt. Een mooi hotel, direct aan het strand. Hier hadden we gevraagd om een familie kamer, dit was voor het eerst dat we met z’n 4-en in 1 kamer sliepen. Weer even wennen aan badkamerafspraken, maar het was goed te doen. Deze 6 dagen hebben we geen excursies geboekt.

Maar ook hier hoefden we ons niet te vervelen…

Met scooters hebben we het eiland verkend, we hebben gesnorkeld, in de waterval gezwommen, op een jetski gecrost en natuurlijk een Thaise massage ondergaan. Op 21 augustus vlogen we naar Bangkok, waar we nog een nacht sliepen voor we op 22 augustus weer naar huis vlogen.

Het was een vakantie om nooit te vergeten!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Thailand.