Reisverslag familie op reis door Thailand

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 5 jaar

Wij hebben ontzettend genoten van onze reis naar Thailand! Alles was strak geregeld en dat is heerlijk, vooral als je met kinderen reist.

Bangkok

Toen we na een lange vlucht aankwamen op de luchthaven van Bangkok stond de gids van Asian Trails ons al op te wachten. Samen hebben we het reisschema doorlopen en vervolgens zijn we naar het Siam Heritage hotel gebracht. Een prima hotel met een centrale ligging en een heerlijk zwembad op het dak. Zo konden we iedere dag, als Lara moe begon te worden van alle indrukken, nog lekker een paar uurtjes ontspannen aan het zwembad.

De volgende ochtend zijn wij gaan fietsen en dat was een super leuke ervaring. Een hele goede manier om te acclimatiseren en om de stad te verkennen, want Bangkok is niet bepaald een wandelstad. We kwamen op allerlei plekken waar we anders nooit zouden komen en het was erg boeiend om te zien hoe de lokale bevolking woont en leeft. Wel waren we blij dat Lara in een zitje achterop zat, want het eerste stuk moesten we over een drukke weg (ook dat hoort bij Bangkok) en de verhoogde betonnen paden die door de jungle liepen waren smal, dus niet echt geschikt voor kinderen die nog niet goed kunnen fietsen.

De dag er na hebben we een heerlijk tripje met een longtail boot over de rivier en kanalen gemaakt en ons laten afzetten bij het Koninklijk Paleis. Hoewel het er behoorlijk warm en druk was, waren we erg onder de indruk van alle pracht en praal. Volgens Lara was het paleis helemaal bekleed met diamanten!

Kanchanaburi

Na drie nachten Bangkok vertrokken we ’s morgens vroeg naar Kanchanaburi, een rit van circa 2,5 uur, dus goed te overzien. Kanchanaburi is een van de warmste regio’s van Thailand en dat was goed te voelen toen we aankwamen bij de brug over de Kwai rivier. Aansluitend hebben we het oorlogsmuseum en een begraafplaats van de Geallieerde Krijgsgevangenen bezocht, wat erg indrukwekkend was. Na een boottocht over de rivier kwamen we aan bij het sfeervolle Jungle Rafts hotel, waar we twee nachten hebben verbleven. Een leuke verrassing was dat men daar ook olifanten bleek te houden die ’s morgens in de rivier bij het hotel kwamen baden en aansluitend gevoerd werden. Nog een verrassing: er waren bijna geen muggen! (waarschijnlijk omdat we in het droge seizoen zaten). In het hotel hing een lome en relaxte sfeer, ideaal om tot rust te komen en Lara heeft zich prima vermaakt in de hangmat/schommel op het terras.

Het schema van de excursies bleek wel wat af te wijken van wat er in de omschrijving stond. Het bezoek aan de Hellfire Pass was een dag verschoven naar de tweede dag. Op zich geen probleem, maar omdat wij ter plekke aangaven op de tweede dag naar de Erawan watervallen te willen gaan, werd de Hellfire Pass verschoven naar de laatste dag. Daardoor kwamen we die dag in tijdnood en dreigde het ritje met de trein over een origineel stuk Birma spoorlijn bijna in het water te vallen. Dankzij de mensen van Asian Trails, die zich tot het uiterste hebben ingespannen om ons toch nog op de trein te krijgen, is het gelukkig allemaal goed gekomen. Alle lof daarvoor! De Erawan watervallen vonden we overigens echt een aanrader. Ze zijn weliswaar niet spectaculair groot, maar wel erg mooi en prachtig gelegen in de jungle. Wij zijn zo vroeg mogelijk in de ochtend gegaan om de hordes toeristen voor te zijn, bovendien is het dan ook nog niet zo warm.

Nachttrein

Terug in Bangkok zijn we op de nachttrein naar Suratthani gestapt. Slapen in de trein: een leuk avontuur voor Lara. Uit gemak hadden wij avondeten besteld aan boord van de trein, maar na al het lekkere eten in het Jungle Rafts hotel viel dat een beetje tegen. Het is waarschijnlijk beter om in een van de vele winkeltjes in de stationshal het avondeten en wat broodjes voor het ontbijt te kopen. Enige nadeel van de trein was dat de toiletten wat stonken, maar ze oogden verder wel schoon. Verder was het eigenlijk heel knus en comfortabel en vooral ook leuker reizen dan met het vliegtuig. En we hebben heerlijk geslapen…

Elephant Hills

Bij aankomst in Suratthani werden we opgehaald door een chauffeur van Elephant Hills. Vooraf hadden we al ingeschat dat Elephant Hills het hoogtepunt van de reis zou worden en dat bleek te kloppen. Hoe vaak in je leven heb je de kans om olifanten te wassen en te voeren? Hoewel er geen baby olifantjes waren voor Lara, overwon ze al snel haar angst voor die grote olifanten en vond ze het geweldig om ze te voeren. Ook de boottocht over de Khao rivier was erg mooi. En er bleek nog een extra excursie te zijn ingepland, waarbij we met een boot de mangrovebossen in zijn gevaren en naar een mooi, afgelegen strand zijn gebracht.

Jammer dat we in het Khao Sok Park verder geen apen e.d. hebben gezien (door de warmte trokken zij zich terug in het oerwoud), maar het landschap was overweldigend en de vele vlinders, slangen en vleermuizen maakten het meer dan goed. En er was natuurlijk het zwembad op het resort met een prachtig uitzicht op de bergen, waar ’s morgens de optrekkende ochtendnevel voor een sprookjesachtige sfeer zorgde. Verder was het eten heerlijk en waren de organisatie en de gidsen zeer professioneel en toegewijd. Het was de twee nachten die we hier verbleven ook prima toeven in de zeer comfortabele safaritent. Wij sliepen bewust met de gordijnen open, zodat we ’s morgens wakker werden met het uitzicht op het vele groen van de tropische tuin. Al met al een heel bijzondere ervaring voor ons alle drie.

Hier vindt u meer Thailand inspiratie.

Krabi

Na een afsluitende korte, maar voor een kind van 4 toch wel pittige, wandeling door de jungle hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van dit prachtige paradijs en werden we naar Krabi gebracht. In plaats van het Thai Village Resort hadden wij gekozen voor het Peace Laguna Resort: eveneens centraal gelegen in Ao Nang Beach, maar wat dichter bij het strand. Onze cottage was super ruim, wel zo lekker als je met 3 personen in een kamer verblijft, bovendien bleken we ook nog eens precies bij de achter uitgang van het resort te zitten, vanwaar het slechts een meter of 80 lopen was naar het strand. Zeker met kleine kinderen is het erg handig als het strand niet te ver lopen is, wij waren daarom blij dat we voor het Peace Laguna hadden gekozen.

Na 6 heerlijke dagen zon, zee en strand (en vooruit: ook nog een excursie met een bezoek aan de Phan Nga baai en een tempel in een grot waar we – hoera! – eindelijk aapjes hebben gezien), zat ons verblijf in Krabi er helaas op en zijn we terug naar Bangkok gevlogen, vanwaar we de volgende dag met pijn in ons hart in het vliegtuig terug naar Nederland zijn gestapt.

We zijn een prachtige ervaring rijker, en denken nog dagelijks terug aan deze heerlijke vakantie. Thailand is erg geschikt voor het reizen met kleine kinderen. Omdat de reisafstanden in onze reis kort waren en we overal meerdere dagen verbleven heeft ook Lara er erg van kunnen genieten. Een ander pluspunt is dat je in Thailand gebruik kunt maken van verschillende soorten vervoer die leuk zijn voor kinderen (tuktuks, veel bootjes en de nachttrein), waardoor je niet voor alle tripjes in de auto hoeft te stappen. Wij kunnen deze reis van harte aanbevelen aan jonge gezinnen!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Thailand.