Reisverslag familie op reis door Vietnam

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 13, 10 en 8 jaar

2 juli Brussel – Hanoi

Drie jongens, Kobe 13, Stan 10 en Nils 8, elk met een rugzak vol strips en wat snoepjes, drie reistassen, papa met nieuw fototoestel, mama met het reisplan van Travelnauts….Vietnam we komen er aan….wel eerst nog eventjes een vlucht van 14 uur voor de boeg.

3 juli Hanoi

Na de lange vlucht staan er een gids en chauffeur ons op te wachten om ons naar ons hotel in het centrum van Hanoi te brengen. De gids brieft ons kort en spreekt met ons af voor morgenvroeg. Wij hebben nu een middag de tijd om de stad even rustig te ontdekken….rustig is misschien niet het juiste woord met zo’n 5 miljoen brommers in de stad die kris kras door elkaar rijden. De straat oversteken is geen lachertje.

Mensen met overvolle fietsen, volgeladen brommers, eetkraampjes, vrouwen die groenten snijden, wassen en koken op de grond,…we zijn duidelijk in Vietnam.

4 juli Hanoi

Vandaag de Highlightstour van Hanoi op het programma. De gids staat ons ’s morgens op te wachten in de lobby van ons hotel. Zij gidst ons de hele dag door Hanoi. Op het programma: bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh, de Tempel van de Literatuur een fijne fietstocht door de stad, De Pagode met één zuil en het Water Puppet Theatre (werelderfgoed).

Indrukwekkend om te zien hoeveel Vietnamezen er nog dagelijks in de rij komen aanschuiven om een bezoek te brengen aan de vroegere leider Ho Ch Minh. De jongens genoten vooral van het watermarionettentheater en de fietstocht door de stad. Wel was het toch ook wennen aan de temperatuur. Heet en vochtig…blij dat we ‘s avonds een frisse douche kunnen nemen.

5 juli Hanoi

Vandaag worden we opgepikt om een bezoek te brengen aan de Parfumpagode (deze tour heeft onze gids ter plaatse nog vastgelegd voor ons). Deze kan je alleen bereiken via een boottochtje. Heel rustig en aangenaam. Langs de kant van de rivier bloeien overal mooie lotusbloemen. Met de kabellift en tientallen trappen bereiken we de pagode.

Heet, heet, heet,…zweetdruppels op de neuzen van onze jongens, …maar nadien werden we verfrist door een heerlijke, afkoelende regenbui.

Die avond worden we door de gids naar het station gebracht waar we de Sapaly Express nachttrein opstappen.

We installeren ons in onze 2 afgehuurde cabines. Opgedekte bedden, pantoffeltjes, tandenborstels en drinken staan voor klaar voor ons. Nog even wat lezen, spelen op de i-pad (gelukkig is hier ook wifi 😊 ) en dan gaan we een hobbelige nacht tegemoet.

6 juli Sapa

Tegen 6 uur ’s morgens bereiken we Sapa. Wanneer we uit de trein stappen staat er een nieuwe gids op ons te wachten. Ze rijdt met ons naar ons hotel Sunny Mountain. Tip: let op het zwembad is niet gevuld tijdens juli-augustus.

We ontbijten en frissen ons wat op en gaan dan een wandeling maken naar Tan Van Village. Tijdens onze wandeling van 8 km worden we vergezeld door twee lokale vrouwen vanuit het etnisch dorpje.

De gids vertelt over de verschillende stammen die hier in de regio van Sapa wonen, laat ons genieten van mooie langs valleien en rijstvelden. ‘s Middags eten we bij een plaatselijke familie lekker Vietnamees.

In de namiddag gaan we zelf nog met een taxi naar Cat Cat Village, maar zoals onze gids al zei (en daarom ook ons programma van morgen wijzigde) is dit wel veel toeristischer en minder ‘natuurlijk’.

7 juli Sapa

Een hele mooie wandeling van 9 km tussen de rijstvelden én door dorpjes van inheemse stammen. De gids schrapt Cat Cat en gaat met ons naar een minder toeristische plaats, maar oh zo mooi tussen rijstvelden gelegen in mooie valleien. Mensen in mooie, kleurrijke kledij die heel basic maar vreedzaam wonen. Twee vrouwen stappen mee en hielden een paraplu boven ons bij een kleine regenbui. Wel proberen ze op het einde van de wandeling iets dat ze handgemaakt hebben te verkopen voor kleine bedragen.

’s Middags aten we bij een plaatselijke familie met uitzicht op een prachtige rijstvallei.

In de namiddag bezoeken we een markt (ogen te weinig om alles te zien, van kleurrijke dingen tot heel bizare), het dorpje Sapa en s’ avonds laten we allemaal onze voeten masseren (dit hadden we wel verdiend na twee dagen lang stappen). Dit was een heel plezierige moment voor onze jongens en de meisjes van het salon 😊

8 juli Sapa

In plaats van onze geplande lange rit naar een lokale markt van een inheemse stam (de gids raadde ons dat af om onze jongens deze lange rit te besparen), neemt onze fijne gids ons mee op uitstap naar enkele watervallen, zeker de moeite waard.

’s Avonds worden we terug gebracht naar het station, want daar wacht weer onze nachttrein op ons. We gaan weer hobbelend in slaap vallen.

9 juli – 10 juli Hanoi -Halong Bay

De trein komt in Hanoi toe rond 5u30. We worden opgewacht door de gids die we hadden in Hanoi en zij brengt ons na een ontbijt in een Hotel, naar onze Valentine Junk boot in Halong Bay. Een mooie kleine boot, (met nog 1 ander gezin met drie kinderen), die ons vaart langs een van de zeven wereldwonderen Halong Bay. Prachtig!

We werden verwend met lekker eten, kookdemonstratie en fijne uitstappen naar een grot en naar een strandje om te zwemmen.

10 juli Halong Bay -Hue

Na een nacht op de boot en een lekkere brunch varen we terug naar de haven en worden we door onze chauffeur en gids naar de luchthaven gebracht. Onderweg geeft ze ons nog wat meer uitleg over de rijstvelden en laat ze ons een plaatselijke pottenbakkerij zien. Dit waren fijne tussenstoppen voor ons en de jongens.

Ter land, per spoor, ter zee en in de lucht… we nemen het vliegtuig in Hanoi naar Hue. Na een dik uur vliegen staat een nieuwe gids ons op te wachten in de luchthaven van Hue. Ze brengt ons naar het hotel. We genieten eerst nog van een duik in het zwembad op het dak van het hotel en dan van een zalige nachtrust in een gewoon bed.

11 juli

’s Morgens neemt de gids ons mee voor een Highlightstour in Hue. Ruby onze gids van 23 jaar is ongeloofelijk. Knap hoe zij kan vertellen en hoeveel ze weet. Voor de jongens moeten we de gids soms vragen om even te wachten zodat we de verhalen over de geschiedenis van Hue en Vietnam kunnen vertalen voor hen.

Keizerlijke tombes, immense pagodes, mausoleums, rondvaart op de Parfum-rivier,…. Onderweg mogen we zelf wierrookstokjes rollen en zien we hoe rijsthoedjes gemaakt worden.

12 juli

We rijden onder begeleiding van onze gids Ruby naar Hoi An. Onderweg stoppen we bij strandjes en viskraampjes. In de namiddag op de verjaardag van onze oudste zoon, gaan we naar het strand.

’s Avonds genieten we van een duik in het gezellige zwembad van ons klein charmant hotelletje en van het romantische en sprookjesachtige Hoi An.

13 juli-15 juli

We worden rondgeleid in het stadje Hoi An (wel heel toeristisch vooral in de namiddag) door onze gids. Het stadje staat ook op de lijst van Werelderfgoed vanwege zijn koopmanshuizen, Japanse brug, tunnelhuizen, Vietnamese en Chinese tempels…

De volgende dagen nemen we wat rust, genieten van het charmante, maar drukke, stadje en van de warme en aangename zee en strandbars. Er wordt ook aangeraden om met de fietsen die je in het hotel kan huren naar het strandje te gaan 4 km verderop. Dit deden we uiteindelijk toch niet omdat het toch wel behoorlijk druk kan zijn met al die brommers op de weg. We namen telkens een taxi, deze rit kost bijna niets.

16 juli – 17 juli

We verlaten Hoi An en rijden naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Ho Chi Minh. We landen in de late namiddag en wederom staan een nieuwe gids en nieuwe chauffeur ons keurig op te wachten. Ze brengen ons naar het Grand Silverland Hotel in het midden van de stad waar we onze jongens genieten van een avondduik in het zwembad op het elfde verdiep. We gaan nog een ijsje smullen in de foodmarket recht tegenover ons hotel en kruipen dan onder de wol, hoewel een laken al genoeg is met die zwoele temperaturen 😊.

De volgende ochtend hebben we een uitstap op ons programma. We rijden naar de Tunnels van Cu-Chi. Het ondergrondse tunnelcomplex van 265 km lang van tijdens de Vietnamoorlog. Hier krijgen we de geschiedenis te horen en leggen we gelukkig maar een heel klein stukje af in deze benauwde ondergrondse tunnel. Nadien bezoeken we het oorlogsmuseum waar we toch wel wat stil van werden. De bunker en het verhaal errond in het presidentieel paleis van Ho Chi Minh vonden onze jongens ook wel indrukwekkend.

18 juli tot 22 juli

In de ochtend worden we vroeg opgepikt en worden we naar onze laatste bestemming gebracht. Een verblijf in Victoria Phan Thiet Beach Resort & Spa. Een heerlijk verblijf om wat uit te rusten na meer dan twee weken rondreizen én om terug te blikken op ons afwisselend en indrukwekkend verblijf in Vietnam.

En wat wil een mens nog meer, juli = laagseizoen: het leek alsof we heel het resort voor onszelf hadden afgehuurd, we waren er bijna helemaal alleen 😊

Genieten van lekker eten, zwemmen, surfen, massage en van mekaar.

Op 20 juli boekten we via het hotel nog een laatste kleine uitstap naar de rode rotsen, vissershaven, de rode en witte zandduinen van Mui Ne. Warm warm warm, zand zand zand, leuk leuk leuk…

22 juli

In de voormiddag genieten we nog wat van de zee en het zwembad en om 12 uur worden we teruggebracht naar de Ho Ch Minh. Daar stappen we op de het vliegtuig met elk van ons een rugzak, deze keer niet gevuld met strips of leesboeken, maar met heel veel mooie herinneringen en een heleboel foto’s van deze onvergetelijke reis naar Vietnam.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Vietnam.