Reisverslag familie op reis door Zuid-Afrika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 8, 6 en 4 jaar

Wauw, het zit er op, we zijn weer terug in Nederland. Wat een geweldig avontuur hebben we samen beleefd. Met een hoofd vol indrukken en herinneringen beginnen we aan de bijna onmogelijke opgave een reisverslag te maken. But we’ll give it a go.

Op zaterdag 14 juli was het dan zover. Met onze drie kids, Hannah (8), Casper (6) en Sam (4), stonden we in alle vroegte op Schiphol. Een beetje gespannen, dat wel. Eenmaal door de lange rij mensen konden we instappen in het vliegtuig waar we door het KLM personeel hartelijk en met een gulle lach werden ontvangen. Onze scherm-principes hebben we maar direct laten varen, 11 uur schermtijd zou het worden (en dat werd het ook, uiteraard).

Eenmaal in Johannesburg werden we ook weer goed ontvangen door de lokale agent en naar het hotel gebracht. De volgende dag stond een city tripje Johannesburg op het programma. Waar voor het kindertijdperk ooit ook een principe heerste (nóóit in een hop on-hop off bus), lieten we voor de tweede keer graag onze kokervisie los. Wat een geweldig leuke manier om de stad te verkennen! De hartelijkheid van de mensen viel ons direct op, de high fives met de buschauffeur en de mensen die allemaal even behulpzaam waren bij het vinden van de juiste plekken. Een bezoek aan het apartheidsmuseum kon hier niet ontbreken. Direct aan het begin werd je als bezoeker geconfronteerd met het toch nog wel recente pijnlijke verleden van Zuid-Afrika. Zeer indrukwekkend. Voor kinderen vanaf een jaar of 6 heel leerzaam, kleinere kinderen gaan prima mee, maar zijn het na een uurtje wel een beetje zat. Wij zijn heel ‘blij’ dat we ook dit stukje hebben kunnen meegeven aan onze kinderen.

De volgende ochtend vertrokken we in onze huurauto richting Drakensbergen. Het laatste stuk van de route ging door de bergen over een weg van – laten we zeggen – iets mindere kwaliteit. Maar ook dat hoort erbij. De kinderen vonden deze ‘achtbaan’ superdupercool en vet gaaf. Aangekomen in Drakensbergen hebben we meteen de haard aan gestoken. Ja, u leest het goed, de haard. Het is natuurlijk winter en hoog in de bergen behoorlijk koud. Maar dat heeft ook wel weer wat, lekker knus onder een deken. We verbleven in Giants’ Castle Camp, prima plek (wel wat gedateerde huisjes, vonden wij wel lekker authentiek) met een adembenemend uitzicht vanuit de lodge. De volgende dag hebben we een wandeling gemaakt van ongeveer 5 km naar de rotstekeningen. Erg aan te bevelen, prima te doen voor (kleine) kinderen en ook voor de grote mensen een mooie wandeling. We hadden hier nog wel een wandeling/hike willen doen – zeker nadat we merkten hoe leuk de kinderen dit vonden – maar de volgende dag stond het vertrek naar Durban alweer op het programma.

Aangekomen in Durban werd meteen de zwemkleding uit de koffer getrokken. Want als je gewend bent aan 10 graden overdag en nachtvorst, is 21 graden ineens tropisch. Maar… Toch. Wel. Een. Beetje. Koud. Dat. Water. De volgende dag zijn we naar uShaka Marine World gegaan. Niet iets dat je niet in Nederland kunt doen, maar wel even heerlijk ontspannen tussendoor. Aan het eind nog even het strand op gelopen, wat dan toch ook wel even een heerlijk gevoel geeft. Met de ondergaande zon op de achtergrond leverde dit mooie plaatjes op. Het Chartwell Guesthouse waar we verbleven was goed. De kamer was niet heel bijzonder, maar de hartelijkheid van de mensen des te meer. Tip voor het avondeten: ga naar Olive and Oil. Dit restaurant ligt op ongeveer 1,5 km van het guesthouse en vonden wij echt super. Heerlijk eten, ontspannen sfeer, lekkere wijn én er is aan de kinderen gedacht in de vorm van een goede kinderpizza en een speelkamer waar ze zich (onder toezicht) kunnen uitleven. Heel fijn om de eerste ervaringen dan ook even in alle rust als volwassenen met elkaar te kunnen delen ;-).

Na 2 nachten in Durban gingen we naar St. Lucia. Onderweg maakten we een stop in Pezulu Safaripark. Eigenlijk kun je deze stop beter maken als je onderweg bent vanuit Drakensbergen naar Durban, dan ligt het wat beter op de route. Leuk park, waar je krokodillen kunt kijken, naar een zuludans kunt gaan en een kleine game-drive kunt maken. Was een leuke opwarming voor ons, omdat later in de reis de game drives bij Kruger nog zouden volgen. Eenmaal aangekomen in St. Lucia vergaapten we ons aan het mooie guesthouse waar we terecht kwamen. We verbleven in het Elephant Coast Guesthouse en voelden ons hier vanaf het eerste moment helemaal ‘zen’. Helaas kon onze walvistrip de volgende ochtend niet doorgaan door een technische storing aan de boot. Met kinderen onder de 10 jaar is er dan geen alternatief om walvissen te spotten, dus dat was even balen. Maar, de volgende dag werd er alsnog één om te onthouden. Met de eigen auto zijn we door het Greater St Lucia Wetland Park naar Cape Vidal gereden. Al vrij snel nadat we het park waren binnen gereden, liepen de neushoorns letterlijk vlak langs de auto! Cape Vidal is een heerlijk strand met relatief warm water waar we even heerlijk in de golven konden springen. De hippo en croc tour de volgende dag kon gelukkig wel doorgaan en was erg leuk. Onze dochter wilde geen afscheid nemen van het Elephant Coast Guesthouse, wat een fijne plek. Helemaal ontspannen konden we verder met het vervolg van ons avontuur.

Dat leidde ons eerst door Swaziland waar we verbleven in het Mogi Boutique hotel. Een schattig hotel, super schoon en mooi en een leuke tuin met zwembad voor de kids. In Swaziland hebben we een bezoek gebracht aan Mantenga Cultural Village waar we kennis hebben gemaakt met de Swazi cultuur en naar een (professionele) dansgroep hebben gekeken. Vanuit de village maakte we nog een leuke wandeling naar een waterval. Je kunt in Swaziland veel meer doen, waaronder een bezoek brengen aan het Mlilwane Wildlife Sanctuary, maar omwille van het niet te vol willen maken van het schema, hebben we dit overgeslagen. En we zouden de volgende dag richting Kruger vertrekken waar ons 4 dagen vol game drives en wildlife te wachten stonden.

In alle vroegte vertrokken we uit Swaziland richting Tshukudu, een private game reserve nabij Kruger. We werden met een welkomstdrankje ontvangen door het zeer vriendelijke personeel van de lodge. Wat een ontzettend fijne plek dit, alles was gewoon heel goed, van de lodge tot aan de game drives en bushwalks. Het eten in de boma rond het haardvuur maakt het compleet. We mochten twee dagen met Juluka, onze gids, optrekken. Het is ontzettend leuk (en fijn voor de kinderen) om eenzelfde gids te hebben. Je bouwt een mooie band op gedurende deze intensieve dagen en de kinderen voelen zich vertrouwd en fijn in de – voor 4 tot 8 jarigen – toch wel spannende open jeep en dieren die héél dichtbij komen. En als dat dan ook nog een olifant is…je weet dat ze groot zijn, maar dan ervaar je dat ze groot zijn. Voor Sam was de vakantie na deze tocht compleet: van zijn lievelingsdier de giraffe heeft hij er heel veel mogen zien! Het is lastig de beleving in woorden te vatten, het is zoiets dat je begrijpt op het moment dat je het zelf meemaakt. De kinderen waren overweldigd en zo onder de indruk van dit alles. Tshukudu biedt wat je noemt een ‘totaalbeleving’, ook hier vertrokken we met wat weemoed, maar enthousiasme over alles wat we hadden beleefd.

Nu was het tijd voor datgene waar vooral de kinderen al maanden naar uitkeken: het verblijf in een boomhut! Ook dit was erg speciaal en uniek. De service bij Pezulu Treehouse Lodge was wat chaotisch, maar altijd vriendelijk en warm. Het slapen in een boomhut is één, maar douchen in de buitendouche terwijl de buffels onder de boomhut lopen hadden we niet in ons ‘plaatje vooraf’ bedacht. Werkelijk fantastisch! Ook merkten we dat bij de kinderen de aanvankelijke ‘angst’ voor de grote vijf was omgeslagen in bewondering. De sfeer bij Pezulu was goed, lekker drankje aan de bar en daarna eten in de boma rond het vuur. We hebben ook hier een game drive gedaan, in de ocht…, euh… ‘nacht’. Om 5 uur stonden we in alle vroegte klaar om te vertrekken. Met nog ietwat slaperige kinderen reden we naar Manyeleti Private Game Reserve (45min met een transfer-busje). Dit is een heel mooi reserve, direct aan Kruger. In het reserve waar de boomhutten liggen zitten wat minder dieren. Het was mooi om te zien dat de kinderen met hun totaal niet-uitgeslapen koppies toch zo snel mogelijk in de jeep wilden klimmen om weer op avontuur te gaan. De natuur in de puurste vorm kregen we te zien (en te horen!): brullende leeuwen met bloed rond de bek van een pas verslonden buffel.

Als toetje mochten we verblijven in de luxe villa die hoort bij Blyde River Canyon Lodge, het ‘Hillside House’. Hier voelden we ons gewoon royals – completely out of our comfort zone. Maar het was heerlijk om hier bij te komen van de indrukwekkende reis die reeds achter ons lag. Het in koloniaalse stijl ingerichte huis deed de monden van de kinderen open vallen van verbazing, evenals het ontbijt dat de volgende ochtend voor ons werd bereid in het huis. De tuin bij het huis was geweldig met privé zwembad en aapjes die stiekem probeerde te drinken uit de tuinsproeier. De Blyde River Canyon op zichzelf is adembenemend! De panoramaroute leid je langs de mooiste plekken en uitkijkpunten die je als mens klein en nietig doen voelen. We stopten o.a. bij God’s Window, The Pinnacle en The Three Rondavels. Het kostte enige overtuigingskracht (you really do not want to know…), maar uiteindelijk wilde ook Casper mee op de familiefoto. Er zijn ook enkele wandelingen te maken en een boottocht schijnt zeer de moeite waard te zijn. De laatste moet je vooraf boeken, helaas visten we achter het net en konden dit niet meer doen. Desondanks was ons bezoek aan Blyde River Canyon meer dan de moeite waard.

Op 31 juli werden we wakker in het Hillside House in Blyde River Canyon en wisten we dat het erop zat. Ons avontuur zat er op en die avond vlogen we terug naar Nederland. Het leek alsof we maanden weg waren geweest. Om ongeveer middernacht stegen we op, het luchtruim in, huiswaarts. De volgende ochtend kwamen we met 5 big smiles aan op Schiphol waar we door nieuwsgierige familie werden opgewacht. Wat een geweldige reis. We left our footprints and we brought memories home.

Wij willen de mensen van Travelnauts, in het bijzonder Kees, echt enorm bedanken voor de fantastische service en het organiseren van deze onvergetelijke reis!

Bekijk onze kindvriendelijke reizen naar Zuid-Afrika.