Reisverslag familie op reis door Zuid-Afrika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 10, 9 en 7 jaar

14 augustus

De wekker loopt vroeg af… Na een paar fijne dagen Amsterdam voor de afreis vanuit Schiphol naar Zuid-Afrika springt iedereen uit bed. “Vandaag vertrekken we ECHT he mama?!”Inderdaad, vandaag vliegen we richting Johannesburg om onze reis naar Zuid-Afrika te beginnen. Op zoek naar de BIG FIVE! Laat het avontuur maar beginnen!

15 augustus

Fijne vlucht gehad gisteren. Kindjes flink verwend door de airhostessen en wij opgelucht dat we nergens een tussenstop hoefden te maken dit jaar. Heerlijk in één keer door vliegen en aankomen in Johannesburg.Vandaag begint de reis echt. We pikken eerst onze huurauto op aan de luchthaven en zetten koers naar Pilanesberg National Park op een 3-tal uur rijden van Johannesburg. ’t Is even wennen eerst: stuur aan de andere kant, rijden aan de ander kant, schakelen aan de andere kant, … maar al snel gaat onze aandacht naar andere zaken. Het verkeer is eigenlijk heel rustig en de autobaan naar Pilanesberg blijkt een goed aangelegde snelweg te zijn. Eens aangekomen in Bakubung Bush Lodge zijn we onder de indruk. “Heb je al die vogels gezien mama en de aapjes op het dak!!?” Deze plaats is echt een aanrader: mooi, rustig en echt midden in de natuur! Het duurt niet lang voor de meisjes elk met hun verrekijker de eerste dieren willen spotten. En ze hebben geluk, we zien voor het eerst een visarend. Dit is een vrij grote vogel die vissen uit het water grijpt. Deze avond laten we ons flink bedienen van het heerlijke buffet. Er is voor elk wat wils. Dit in combinatie met een lekker Zuid-Afrikaans wijntje en onze avond kan niet meer stuk!

16 augustus

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt zijn we klaar voor onze allereerste “gamedrive”. We gaan met een open busje het park in om wilde dieren te spotten. Nog voor we het park binnen rijden zien we in de verte een jackhals. Als het klopt wat we hebben gelezen, dan zijn de leeuwen niet ver weg… het begint alvast spannend. Deze voormiddag hebben we heel wat dieren gezien. Nooit gedacht dat een giraffe of een olifant van zo dicht bij (lees niet achter tralies) zo indrukwekkend zou zijn… De meisjes en ook wij zijn onder de indruk van al deze natuurpracht. Op het lijstje van gespotte dieren vandaag: olifanten, leeuwen, jackhals, neushoorns, gnoe, aardzwijnen, … Kortom, we kwamen ogen te kort om alles te bekijken.

17 augustus

We zetten ons over de ontgoocheling dat onze geplande ballonvlucht vandaag niet kan doorgaan wegens te veel wind en pikken nog snel een ochtend safari mee voor we ons terug richting Johannesburg begeven om onze camper op te halen. Ook nu weer genieten we van het landschap en zien we heel wat dieren. We zijn nog steeds op zoek naar de buffel en het luipaard om onze “big five” compleet te maken, maar zonder succes vandaag. Daarvoor alleen al zullen we moeten uitkijken naar het Krugerpark. Rond de middag rijden we richting Johannesburg. Daar wisselen we onze huurauto in voor een camper en dat wordt ons “hotel op wielen” voor de rest van de reis. Bij BOBO-campers worden we warm onthaald en wordt er uitgebreid de tijd genomen om ons uitleg te geven over de camper. We doen onze eerste boodschappen, maken voor de eerste keer onze bedden op en zijn klaar voor de rit morgen richting Hazyview.

18 augustus

Deze ochtend vroeg opgestaan. We hebben een vrij lange rit voor de boeg naar Hazyview. De weg naar Hazyview was heel anders dan de snelweg die we eerder naar Pilanesberg namen. We kwamen echt door dorpjes en kleinere steden gereden. Heerlijk om de lokale bevolking te zien en kinderen in schooluniform op weg naar school tegen te komen. Kort na de middag komen we aan op de camping Numbi Caravan Park. ’t Is nog even wennen aan de hoogte van de camper en de laagte van de bomen (😉), maar we zoeken een fijn plaatsje uit en zijn klaar voor onze eerste nacht op een camping. We worden vrijwel onmiddellijk aangesproken door onze buurman die Zuid-Afrikaans blijkt te zijn en krijgen meteen een paar fijne tips mee over wat we hier allemaal in de omgeving kunnen bezoeken en ondernemen. Deze namiddag genieten we nog even van de rust en morgen gaan we voor iets actiever.

19 augustus

Vandaag opnieuw vroeg uit de veren. We ontbijten buiten en maken ons klaar voor een avontuurlijke Canopy tocht. Daarbij slinger je met een luchtkabelbaan door de boomtoppen over een traject van 10 verschillende plateaus. Niemand van ons had dit al gedaan en na uitgebreide instructies en een eerste keer proberen op een “proef-kabelbaan” stonden we aan onze eerste echte plateau. Spannend toch wel. De eerste kabel is meer dan 200 meter lang en hangt behoorlijk ver boven de grond. Lieke en Lotte worden aan een begeleider gehaakt en bereiken zo het 2e plateau, maar onze oudste dochter Luna mocht alleen glijden. Spannend, maar oh zo fijn om boven en tussen de bomen aan zo’n snelheid door de lucht te glijden. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een sportievere uitstap! Na de inspanning komt de ontspanning. We drinken op en gezellig terras een aperitiefje en genieten van wat knabbels voor we terug naar de camping gaan.

20 augustus

We rijden richting noorden naar de omgeving van Blyde River Canyon. De rit bedraagt een 3-tal uur en loopt over de Panoramaroute. Het wordt uitkijken naar watervallen, vergezichten en verschillende uitkijkpunten om dit alles te bewonderen. Voor we aan de route beginnen stoppen we nog even in Graskop. Een klein gemoedelijk stadje dat bekend staat om zijn heerlijke pannenkoeken. Dat kunnen we natuurlijk niet laten liggen, dus genieten we met z’n allen van een heerlijk pannenkoekenontbijt, kuieren wat door de winkeltjes en stoten zo op een weverij waar we uitgebreid uitleg krijgen over de sjaals die ze daar maken. Onze meisjes kopen er ook een Nederlandstalig boekje waar alle dieren in staan die ze in de wildparken kunnen spotten. Zo weten ze de naam van de dieren en kunnen ze telkens aankruisen welke dieren ze al gezien hebben. Na Graskop rijden we de Panoramaroute op. Geen enkele reisgids overdrijft als ze zeggen dat je hier kan genieten van prachtige vergezichten. We nemen ruimschoots de tijd om op verschillende uitkijkpunten te stoppen en mooie familiekiekjes te maken. De rit neemt, met alle stops inclusief, een kleine 6 uur in beslag. Op een 15-tal minuten voor onze bestemming Forever Blyde River Campsite, vinden we een uitkijkpunt waar niemand anders meer is. Het uitzicht op de “drie rondnavels” is fenomenaal. Zelfs onze actieve dochters worden er even heel stil van.

21 augustus

Deze ochtend al vroeg opgestaan om opnieuw naar beneden te rijden richting Kruger National Park. We nemen ook vandaag weer ruim de tijd om nog even te stoppen bij een aantal viewpoints zoals gisteren en rijden dan vol spanning naar de Phabeni Gate om zo het Kruger Park binnen te rijden. Deze ingang blijkt vrij rustig te zijn in vergelijking met de andere grotere ingangen en dat maakt dat we vlot door alle registratie kunnen. We worden gebrieft over de regels van het park en ondertekenen allerhande papieren om onze aanwezigheid in het park de komende dagen te registreren. De hoofdweg is goed berijdbaar en al snel maken we kennis met de “bewoners” van het park. Nooit gedacht dat al die wilde dieren zo snel te zien zouden zijn. We vinken alweer een van de big five af: het luipaard! Op een 20-tal meters bij onze camper vandaag zit deze in alle rust zijn pas gevangen prooi te verorberen. Indrukwekkend om te zien, maar wel even geduld nodig om een mooi plekje te vinden tussen alle andere auto’s die ook dit tafereel willen zien. Na een 2-tal uur, en een heel aantal dieren verder, komen we aan bij onze camping Pretoriuskop Rest Camp. Als we onze tafel hebben gedekt en net aan onze “braai” willen beginnen horen we naast de camper geluid. Het blijkt een vrouwtjes olifant en haar kalf te zijn die aan de afsluiting naast onze camper even komen kijken naar alle toeristen. De meisjes vinden het fantastisch en al gauw krijgen de olifanten heel wat bekijks. Heerlijk toch zo midden in de natuur!

22 augustus

Vandaag is het feest, mama is jarig! Dat wordt gevierd met een uitgebreid ontbijt aan een kampeertafel die bedekt is met bloemetjes en blaadjes van de bomen op de camping. We hebben ruim tijd om vandaag onze volgende camping Berg en Dal Restcamp te bereiken. Daarom kiezen we er voor om ook eens de hoofdweg te verlaten en een van de vele gravel wegjes te nemen. Misschien toch niet zo’n goed idee met onze camper… alles wat niet achter slot zit valt op de grond en onze kinderen moeten zich toch stevig vasthouden om niet van de achterbank te vallen. Conclusie… met een camper blijf je best op de hoofdweg. Die weg moet trouwens zeker niet onderdoen om dieren te spotten. We hebben al meer actie daar gezien dan op de gravelroutes. Zo zien we een nest kleine hyena’s vlak naast de hoofdweg die met hun moeder aan het spelen zijn. Als we op een 15-tal minuten van onze camping zijn komt er plots een reuze olifant de hoofdweg op gewandeld. Hij komt onze richting uit en blijft op een 20-tal meter van onze camper midden op de weg stil staan. Het blijkt een stier te zijn en niemand van ons heeft ooit zo’n kolos van een olifant gezien. Hij bleek niet zo enthousiast te zijn over onze camper… Dat zien we duidelijk aan zijn lichaamstaal en hoe hij aanstalten maakt om ons aan te vallen. De spanning in de camper was te snijden. “Wat als dit beest beslist om ons aan te vallen?” Ook de auto’s achter ons en die van de tegenovergestelde richting zijn voorzichtig. Iedereen rijdt een beetje achteruit om de olifant ruimte te geven. Uiteindelijk loopt deze naar de kant van de weg en blijft hij staan bij een struik. De auto uit tegenovergestelde richting doet een poging om stilletjes voorbij te rijden en dat lukt. Nu is het onze beurt… maar dat is naast de dominantie van de olifant gerekend. Deze maakt heel duidelijk dat hij onze camper maar niks vindt. Opnieuw een stukje achteruit dan maar… Na 5 spannende (en lange) minuten ondernemen we een 2e poging om langs het dier te rijden. Dit keer lukt het, maar niet zonder dat de olifant nog wat van zich laat horen. Conclusie van de kinderen (en van onszelf): “olifanten moeten we misschien gewoon van nu af aan van wat verder bekijken in plaats van zo dichtbij.” Vanavond wordt er niet gekookt, we gaan met het hele gezin lekker naar het restaurant op de campsite. Daar wacht ons nog een leuke attentie. Als dessert krijgt mama een heuse chocolade verjaardagstaart met verjaardagsliedje inclusief, aangeboden en geregeld door Travelnauts! Bedankt daarvoor! Na het avondeten nemen we deel aan een nachtsafari. Beetje eng toch… zonder de spots van de bus zie je echt niets, maar je hoort wel van alles. We zien opnieuw een hele boel dieren: nijlpaard, neushoorns, hyena’s, maar de kers op de taart is dat we voor ons de ontbrekende dieren van de big five zien: de buffel!

23 augustus

Even time-out vandaag. We maken er een echte vakantiedag van en genieten van activiteiten op de camping, doen de was en duiken in het zwembad. Het doet deugd voor ons en de meisjes om even een dagje rust te nemen.

24 augustus

Deze ochtend om 5u opgestaan om met een busje op ochtendsafari te gaan. We ontmoeten er een ander Belgisch gezin en wisselen even onze reiservaringen tot nu toe uit. Voor de eerste keer kunnen we ook genieten van de zonsopgang. Na de safari gaat het richting Swaziland. Een rit van een 5-tal uur en de grens over naar een ander land. In elke brochure staat dat we rekening moesten houden met mogelijk lange wachttijden aan de grensovergang, maar dat blijkt bij ons heel goed mee te vallen. Op een half uurtje zijn we alle posten gepasseerd en rijden we Swaziland binnen op weg naar Mlilwane Wildlife Sanctuary Camping. Van zodra we dit land binnen rijden valt het op dat er veel meer mensen langs de weg lopen. Het landschap is mooi en we genieten van onze rit die langs talloze kleine dorpjes loopt. De GPS stuurt ons per vergissing naar de ingang van het koninklijk paleis van Swaziland. Daar worden we er aan de ingang vriendelijk op gewezen dat de camping een kilometer verderop ligt. Al bij het binnenrijden van dit natuurreservaat is duidelijk dat dit een pareltje van natuurpracht is. Een lange gravelroad brengt ons voorbij zebra’s, everzwijnen, krokodillen enz tot aan onze campsite. Deze avond zijn we de enige gasten op de campsite. Het is er prachtig, muisstil en we genieten van een gezellig avondmaal bij het kampvuur.

25 augustus

Op het programma vandaag: een mountainbike tour inclusief gids door het park in de voormiddag en een bezoek aan de plaats waar de beroemde Swazi Candles gemaakt worden. De fietstocht is een fijne manier om het park te verkennen. We fietsen echt letterlijk op een meter aan de zebra’s en steenbokken voorbij en nemen uitgebreid de tijd om krokodillen en nijlpaarden die liggen te zonnen van op een afstand te bekijken. Het bezoek aan de candles was voor ons een ontgoocheling. Je komt er terecht in een zeer toeristisch plaatsje waar je naast kaarsen allerhande Afrikaanse prullaria kan kopen. Niet echt ons ding en tot onze frustratie door dit bezoek net te laat om de Mbabane markt te bezoeken.

26 augustus

Een lange rit op het programma vandaag. We rijden een 5-tal uur richting St. Lucia en houden opnieuw rekening met de wachttijden om de grens naar Zuid-Afrika over te steken. Ook nu weer valt de wachttijd daar mee. Er zijn weinig toeristen en na een 20-tal minuten en 10 papiertjes en handtekeningen later, zijn we weer in Zuid-Afrika. Net voor we St-Lucia binnen rijden moeten we een brug over. Daar houden we even halt en van op het platform maken we meteen kennis met de beroemde bewoners van dit stadje, nl de nijlpaarden. Er ligt een grote groep vlak naast de brug te zonnen. St-Lucia zelf bestaat hoofdzakelijk uit 1 hoofdweg met allemaal restaurantjes en hotelletjes. Het lijkt er best gezellig en we beslissen dan ook dat we hier deze avond op restaurant komen eten. We gaan ook langs bij de toeristische informatiedienst en vragen details over de activiteiten die we vanuit St. Lucia kunnen ondernemen. Whale watching is iets wat hoog op onze wishlist staat en van hieruit zou dit moeten mogelijk zijn. De dame informeert ons echter dat wegens het slechte weer van de laatste dagen alsook de jonge leeftijd van onze kinderen het niet mogelijk is om van hieruit walvissen te gaan bekijken. Dit is echter wel mogelijk vanuit Richards Bay, een stad die een uur verder zuidwaarts ligt. Mede door het slechte weer is er een groot stuk van de weg tussen St. Lucia en Richards Bay weggespoeld en moeten we rekening houden met een reisduur van minimum 2 uur om Richards Bay te bereiken… stof tot nadenken dus! Met dit in gedachten gaan we op zoek naar onze camping Sugarloaf Campsite. Bij aankomst daar is de ontgoocheling groot. Er zijn nauwelijks voorzieningen op de campsite en overal zitten aapjes die op vinkeslag liggen om te zien wat voor lekkers wij in onze camper liggen hebben. Naast nog 2 andere campers is er verder niemand op de campsite te bespeuren. We nemen even de tijd om alles op een rijtje te zetten en besluiten dat we hier niet 2 nachten willen blijven, maar dat we liever willen doorreizen naar Richards Bay om van daaruit een cruise te nemen voor de whale watching en zo brengen we al een 2-tal uur in mindering van onze volgende reisroute die toch voorbij Richards bij zou lopen. Ik zet alles op mail naar Travelnauts om te vragen of zij ons hierbij kunnen helpen en binnen het kwartier ontvang ik van hen een telefoontje. We leggen onze plannen uit en meteen wordt er voor ons een andere camping in Richards Bay geregeld en ons verblijf op deze campsite met een nacht ingekort. Dat is wat wij noemen echte service! Dank je wel daarvoor! Opgelucht en met een aangepaste reisroute in gedachten genieten we ’s avonds van een lekkere maaltijd in één van de lokale restaurantjes en maken we ook nog een mooie strandwandeling met de Indische Oceaan als uitzicht.

27 augustus

Deze voormiddag nemen we in St.Lucia deel aan een Hippo & Croc tour. We krijgen door de kapitein heel wat uitleg over nijlpaarden en krokodillen en spotten ook meteen een heel aantal mooie vogels. Een aanrader als je dit stadje bezoekt. Daarna gaat onze rit richting Richards Bay. De rit duurt inderdaad meer dan een uur en bij het binnen rijden van de stad is meteen duidelijk dat het hier heel wat drukker is dan op de andere plaatsen waar we tijdens deze reis zijn geweest. We verblijven hier op een gezellige camping Richards Bay Caravan Park. Om de avond te vullen doen we nog wat boodschappen en rijden we wat door de stad tot aan de haven op verkenning.

28 augustus

Om 6 uur loopt de wekker al af zodat we tijdig naar de haven kunnen, klaar om naar walvissen te gaan kijken. En we hebben geluk… al na 15 minuten varen zien we onze eerste walvis. Het blijkt over een moeder en kalf te gaan. Met de boot komen we op een 50-tal meter afstand van beiden. De gids vertelt dat dit uitzonderlijk is dat een moeder een boot zo dicht bij haar jong tolereert. Wij genieten met volle teugen. Zo’n reusachtig beest op enkele meters afstand en dan nog wel terwijl ze haar jong zoogt. Een belevenis die nog lang zal bij blijven en waar we tientallen mooie foto’s van maken. Ook de rest van de tijd zien we nog heel wat walvissen. Jammer dat we na 3 uur terug naar de haven moeten. Na deze prachtige ochtend terug de camper in om vandaag een rit van een 5-tal uur nog af te leggen richting Drakensberg. We komen omstreeks 17 uur aan op de Royal Natal Mahai Campsite en ook nu weer is er niet veel ander volk, ruime keuze dus om een mooi rustig plekje uit te zoeken en alles klaar te maken voor een uitgebreide Braai of BBQ.

29 augustus

Wakker worden op deze plek is echt fantastisch. Omringd door bergen, mooie vogeltjes die komen kijken of er wat kruimels zijn overgebleven van het ontbijt, … wat wil een mens nog meer! We rijden met de camper tot aan de informatiebalie een eind verderop en informeren naar de mogelijke wandelroutes in het natuurreservaat. Rond deze tijd van het jaar staan een aantal watervallen droog en we beslissen dan ook om voor en wandeling van twee en een half uur te gaan naar Gudu Fals te trekken, een waterval die zeker niet droog staat. Met onze wandelschoenen aan, verrekijker en camera in de hand beginnen we vol goede moed aan deze mooie wandeling. Bij aanvang is het wandelpad echt vlot te doen, maar naarmate het pad vordert wordt het steeds steiler en toegegeven, niet altijd even makkelijk voor onze meisjes. Toch zetten we door en we bereiken na ruim 2 uur de waterval. Een mooi verstopt plekje, maar met oh zo koud water! Een duik zit er dus niet in, maar wel tijd voor een kleine picknick. We laten de waterval achter ons en wandelen verder opnieuw richting campsite. Deze wandeling is echt de moeite waard. Je hebt er het ene mooie uitzicht na het andere en op deze manier heb je ruim de tijd om er volop van te genieten. Deze wordt er uitgebreid geaperitiefd en daarna een BBQ met alles wat er nog in de frigo zit, want het is onze laatste avond in Zuid-Afrika! We overlopen samen nog even de voorbije reis en zijn het er met z’n allen over eens dat we heel mooie zaken hebben gezien en beleefd samen. Allemaal herinneringen die ons nog lang zullen bij blijven.

30 augustus

Het eerste uur van de rit vandaag terug richting Johannesburg leidt ons langs prachtige vergezichten. We stoppen hier en daar en nemen de laatste vakantiekiekjes. Daarna rijden we de snelweg op, in een ruk door naar Bobo Campers om onze camper in te wisselen en naar de luchthaven gebracht te worden. Eens de kastjes van de camper zijn leeggemaakt, de koffers gepakt en nadat we zijn ingecheckt bij onze gate kunnen we concluderen dat dit een heel mooie reis is geweest. Veel gezien, veel gedaan en tijd samen gehad met ons gezin. We komen hier zeker nog terug, maar dan nemen we misschien wel overal nog een dagje extra de tijd zodat we minder snel van de ene camping naar de andere moeten trekken.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Zuid-Afrika.