Reisverslag familie op reis door Zuid-Afrika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 12 en 11 jaar

Vanaf dag 1 was deze reis een opeenvolging van avonturen en nieuwe ervaringen ook in de hand gewerkt door het fantastische weer die ons heeft vergezeld gedurende de ganse reis en de super vriendelijke en uitstekende mentaliteit van de Zuid-Afrikanen.  Er de beste ervaring uitkiezen zal zeer moeilijk worden en zou in feite de andere oneer aandoen.

Dankzij de efficiëntie van Emirates en mede door mijn juiste reflexen, hebben we mijn zoons GSM die hij had vergeten aan boord van de vlucht Düsseldorf naar Dubai terug kunnen ophalen vóór ons terugreis van Dubai naar Düsseldorf en gisteren heb ik van Emirates een telefoontje gekregen dat mijn vermiste trolley van de vlucht Johannesburg naar Dubai ook is opgedoken en naar Brussels airport zal opgestuurd worden en van daaruit bij mij thuis afgeleverd worden.

De reis was zeker geschikt voor Mattias en Maxim maar ik zou toekomstige reizigers toch aanraden enige verstrooiing mee te brengen voor de lange uren in de wagen (vooral voor de ritten van St Lucia naar Krugerpark).  Onze jongens hebben veel nut gehad aan het draagbare DVD car system de we van België meegezeuld hadden en hun PC’s, tablets en leesboeken.  Onze tocht zou ik ook zeker niet aanraden aan mensen of kinderen die vlug wagenziek worden door de vele bochtige wegen, potholes en hoogteverschillen.

De controle op het geboortecertificaat is zeer streng (zeker bij het verlaten van ZA) maar het document hoeft geen exacte kopie te zijn van de geboorteakte.  Een uittreksel is voldoende zolang de namen van beide ouders erin vermeld staan.

Ook moet men geen dure adapters kopen bij AS adventure.  Deze zijn spotgoedkoop te verkrijgen in de luchthaven bij aankomst en sommige hotels hebben zelfs normale stopcontacten.

Voor de tussenvluchten zeker altijd SA express boeken gezien het onbeperkt aantal stuks bagage.  We hebben een kleine opleg moeten betalen ivm de kilo’s bagage gezien Emirate 30kg/pax toelaat en SA maar 20kg.

Benzine betalen gebeurt meestal cash maar meer en meer tankstation laten betalen met credit card terug toe.  Er moet ook meer en meer tol betaald worden op de snelwegen (telkens kleine bedragen van 3 tot 50 ZAR)

Wat betreft het huurwagen probleem heb ik het kunnen oplossen met enige creativiteit.  Op de beide gehuurde wagens zelf qua comfort, motorkracht, robuustheid hadden we zeker niets op te merken, enkel de kofferruimte was te beperkt.  We hadden ons gefocust op de kofferruimte van een Hyundai met eenzelfde volume als onze BMW X3 maar we kregen echter een Kia sportage met een veel kleinere koffer.  Achterbank voor 1/3 neerklappen was geen optie gezien de rugklachten van mijn zonen na de relatief korte rit van Kaapstad naar Hermanus (zie eerste mail).  Dan maar de koffers volledig herschikt en 2 trolleys in het midden op de achterbank gepropt zodoende hadden onze zonen hun eigen private space en toch voldoende ruimte en comfort.  In Durban was uw bericht betreffende de Hyundai aangekomen maar konden ze me enkel een Mitsubishi aanbieden met een nog kleinere kofferruimte of een Renault Duster.  In de Duster konden al onze koffers in de kofferruimte maar na onze duikuitstap de volgende dag merkte we al vlug dat dit zeker geen wagen was om lange afstanden mee te doen noch op onverharde wegen mee te rijden.  Dan maar terug naar Europcar gebeld om de wagen om te ruilen voor de Mitsubishi.  Bij het vullen van de koffer moest ik wel telkens een grote schoenlepel gebruiken maar we hadden tenminste weer een veilig gevoel en comfort in de wagen.  Een upgrade naar een mini-bus was ook niet ideaal gezien in sommige parken op bepaalde onverharde wegen de mini-bus niet toegelaten is.

Ook begrijp ik hun refueling niet goed.  Beide wagens werden met een volle tank teruggebracht maar toch moeten we 372Rand aan bezine bijbetalen.

Ik zal jullie later nog een meer uitgebreid reisverslag met foto’s toesturen, maar hieronder toch een lijstje van onze excursies en aandachtspunten:

Het avontuur begon al in Düsseldorf. De maiden trip van de A380 naar Dubai met enorme persbelangstelling en voor iedere passagier een geschenk en certificaat. Wij werden ook nog uitgenodigd voor een persoonlijke fotosessie.

Kaapstad:
Museum van de Goede Hoop,
stadswandeling van het museum naar Waterfront (afstand ietsje onderschat),
Tafelberg
Boulder Beach,
Kaap de Goede Hoop.
Restauranttip: the Codfatnher (super visrestaurant wel prijzig)
Guest house was uitstekend.  Gezien onderhoud van de orange, kregen we een volledig huis ter beschikking (2 badkamers, keuken, etc…) super host François.

Hermanus:
walvistocht tip: vertrekken vanuit Hermanus New Harbour op wandelafstand van Hotel en voortreffelijk restaurant en pub in de nabijheid
Gansbaai : walvisspotten vanop het strand
eerste kennismaking met dirt roads
Belgisch wafels en streekbieren restaurant
Top hotel met een schuchtere gastheer (de zoon des huizes in opleiding)

Heidelberg:
gemist wegens tijdsgebrek: het Mangos veerpont en nabijgelegen reserve
Swellendam: lekkere high tea moment in Old Goal
Geproefd van het boerenleven op de Skeiding farm – super gastvrouw en -heer
opmerking: door de vogelgriep is Skeiding de niet langer meer gefocust op struisvogels, er lopen er nog wel enkele rond en de biefstuk wordt nog altijd geserveerd maar de boerderij is meer gefocust op schapen.
Als Europees ambtenaar heb ik nog een lange maar zeer aangename discussie gehad met de eigenaar.  Volgens hem is Europa te streng geweest met de ban van ZA struisvogelvlees.

Tocht naar Tsitsikamma
Kaart van Afrika: bizar natuurverschijnsel in Wilderness
Big tree
Road of the seven passes (dirt road) – aanrader maar na een 3-tal passes heb je het wel gehad, the Phantom pass was gesloten
Two Heads in Knysna
Oyster tasting in Knysna

Tsitsikamma:
Bloukrans bridge & Storms rivier bridge: onze jongens waren nog te jong voor bungee minimum 14 jaar

Plettenberg bay:
Tenikwa sanctuary: topper – interactie met Cheetah en Servals
Monkey world
Predator’s park
Elephant sanctuary
Tip: lodge in Tsitsikamma was perfect maar het zou nog beter geweest zijn indien het tussen Knysna en Plettenberg Bay had gelegen wegens de grote afstand naar Knysna.

Addo Elephant park
1 van of DE highlights van onze reis mede door de beperkte oppervlakte is het spotten van wilde dieren (zelfs de allerkleinste zoals muizen) super gemakkelijk en van zeer dichtbij.
super lodge (terug een volledig huis) met top restaurant

Tocht naar Port Elisabeth:
Seaview predators park – ideale plaats om zeer dicht bij (witte) leeuwen te komen en zonder ranger…

Durban:
Haaienkooi duiken in Umkomaas – topper – mochten echter niet uit kooi gezien het slechte weer….
Restaurant supertip: The Cargo Hold in Durban Aqua park: dineren naast de haaien
attractiepark net vóór hotel
een beetje tijd verloren met het heen en weer rijden naar luchthaven om wagen te verwisselen
Durban was ook een beetje te druk, teveel Afrikaanse toeristen en ook zeer druk verkeer – eerste keer in file
Garden court is een goed hotel met vriendelijk personeel maar met onze bagage waren de kamers ietsje te klein.

Tocht naar Giant’s castle:
bezoek aan Howick is zeker de moeite:
2 mooie watervallen
Zulu dansers optreden (niet gepland)
Canopy in Karkloof
Mandela’s capture site
MahatMa gandhi kicked out of the train

Giants castle (overbodige stop voor ons : te ver van Durban, te koud 5° en buiten bergwandelingen weinig te beleven voor Michèle met haar reuma)
wegbeschrijving in brochure gekregen van uw lokaal agent was verkeerd en stuurde ons via Kambreg (50Km om) en daardoor laatste 40km in donker moeten rijden op de pothole road en slalommen tussen de mensen die midden op de weg liepen.  De terugweg via Mooi Rivier is veel korter (meer potholes evenwel maar ik had al gauw door dat wanneer je één van de vele mini-bus lokale taxis volgde deze gemakkelijk te vermijden waren).
uiteindelijk de lodge gevonden door lengte/breedtegraden in te voeren in GPS en jullie road atlas.
eerste kennismaking met potholes
toch de gieren gespot
wandeling naar de caves is zeer avontuurlijk en interessant
hadden liever deze stop geruild voor een nachtje meer in St Lucia (een topper voor mijn vrouw).
Lodge was zeker ok

St Lucia
Perfecte plaats om even op adem te komen en om de was te doen
zeer mooi weer en super guesthouse met de zeer gastvrije Nederlandse eigenaars en de host Enmarie
reptielenpark
Saint Lucia lake reserve: eerste kennismaking met neushoorn
Cape Vidal zwemmen in de meters hoge golven van de Indische Oceaan (zonder haaiennet evenwel)
Snorkelen
dolfijnen gespot
nijlpaard boottocht – zeer interessant
eigen nijlpaard safari in de straten van St Lucia op zoek naar de townies
Superlekker visrestaurant Ocean Basket
Superslechte Italiaans restaurant Alfredo
mocht zeker een dagje langer geweest zijn

Swaziland
gezien onze problemen met de wegbeschrijving naar Giant’s Castle besloten we deze keer om onze GPS te volgen evenwel zonder een exact adres te hebben.  Niet doen dus.  Van 10u tot 19u in de wagen via een omweg stuurde onze GPS ons langs Amsterdam (niet die van NL ) en Nerston grenspost ipv Golela.  De lange rit was ook te wijten aan de vele wegenwerken, grenscontroles (wrschnlk de eerste maal dat ze het geboortecertificaat hebben moeten controleren), politiecontroles in Swaziland en terug een verkeerde wegbeschrijving.  De beste manier was geweest direct naar Lombada te rijden en van daaruit de nationale weg naar de hoofdstad Mbabane nemen.  Aangekomen in het duister en dus geen kans om een tocht door het reserve te doen. Ook niet de volgende morgen gezien we terug vroeg op pad moesten.
Evenwel was Wildlife Sanctuary toch een beetje avontuur, eerste maal in een soort rondavel geslapen en eten in buitenlucht tussen de tamme wrattenzwijnen maar zeker niet de moeite om daarvoor een ganse dag in de wagen te zitten.

Krugerpark
Dan maar terug de wegbeschrijving van uw lokaal agent volgen.  Weeral een slechet idee.  Een halve dag safari in Krugerpark gemist gezien uw lokaal agent ons via de Nubi gate stuurde waarvoor we volledig rond het Krugerpark via Hazyview moesten rijden terwijl we net over de grens met Swaziland via de Malelane gate konden binnengaan waardoor we het Krugerpark al van 14u konden doorkruisen (door het meest interessante gedeelte) om bij Skukuza te geraken (was mijn 1ste gedacht maar was niet zeker of we de ingang zelf mochten kiezen).  Wij zijn na een terug zeer lange rit pas om 16u30 in het park aangekomen via de Kruger hoofd entrance gezien door wegenwerken de Nubi entrance niet te bereiken was.
Niet aan ons hart laten komen en de volgende dag volle moed op zoek naar de Big Five.  Het was nipt maar bij het verlaten van het park aan de Orpen gate konden we nog net een leeuwin spotten zodat we de Big 4 op onze checklist konden aankruisen.  We misten enkel de luipaard.  Door de droogte en vele branden waren er enkel dieren te spotten bij de waterplassen die redelijke ver uit elkaar lagen.  De frequentie van Addo was 100x beter
Kruger ontgoochelde een beetje en was Addo voor onze zonen veel leuker.  Kruger en zeker Skukuza vind ik persoonlijk te commercieel, te Disney…

Penzulu Tree House
Volharden in de boosheid en terug de weg volgen van de lokaal agent.  Weer een misrekening gezien we Kruger via Orpen gate verlieten.  En van daaruit is er een veel kortere route naar Penzulu.  Met de hulp van de lodge eigenaar hebben we dan toch de lodge gevonden maar weeral in het donker en na 2u overbodige uren.
Maar toch weeral een fantastische tijd beleefd in onze tree house.  Het personeel was er zeer vriendelijk enkel de Luxemburgse eigenaar was ietsje excentriek en afstandelijk.
Onze sunset safari was ook een succes.  De luipaard was op strooptocht bij een poel vol nijlpaarden en krokodillen waar we een rustige picnic hebben gehouden
Het Afrikaanse diner in de traditionele Boma was ook leuk avontuur

Tocht naar Hazyview
Jessica het tamme nijlpaard in Oudsthoorn – kussen van een tamme Nijlpaard
Panoramic route: 3 rondavels – potholes, God’s view en 2 watervallen
pannekoeken in Graskop

(zeer drukke) Hazyview
op het eerst gezicht was het hotel de vreemde eend in de bijt (buiten Durban), het personeel maakte veel goed maar na ons bezoek aan het gezellige en rustige Sabie hadden we toch liever daar een hotel geboekt.
tubing (geckoing) op Sabie rivier
lone creek waterfall (aanrader)
Monkey & bird world in Hazyview

Johannesburg
Voor de mensen die de Big 5 niet gespot hebben wacht nog een aangename verrassing aan het tankstation op de N4 tussen Belfast en Middelburg
guided tour door Johannesburg & Soweto – Mandela House – Top of Afrika and Townships
Gold reef city – bezoek goudmijn
Lion Park – interactie met leeuwenwelpjes en Zoe de baby giraf
Mandela square

Dubai: te duur en te warm
bij landing 5u30 was het al 35°, op de middag 48°
Atlantic parc: dolfijn zwemmen – Burj Kalifa
Fantastisch hotel maar 150€ voor ontbijt voor 4 pax was ietsje van het goede te veel en de persoonlijke butler hadden we ook niet echt nodig
gelukkig was het een appartement met keuken die wij waarschijnlijk voor de eerste maal hebben gebruikt voor pizza’s
Mattias verdroeg ook de warmte niet te best
Dolfijn ervaring en het super grote aquapark hebben wel alles goed gemaakt.
1 dag was meer dan genoeg

Conclusie: weeral een super vakantie mede dankzij jullie

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Zuid-Afrika.